BÖRSIKRAHH 2008

tuur kogub hoogu.

Täna on korrektsioonipäev?
arvo, miks sa arvad, et turulanguse ventiiliots on praegu lääne fondihaldurite käes? Pigem võib juba märgata, et mõned siin toimetavad ja laiema regiooni vaatega investorid (ING) on oma osalusi vaikselt mõnes kohalikule majandustsüklile vähemtundlikus aktsias suurendanud. Mingil määral võivad vastavalt fondi mahu muutustele müümas olla mõned veel jäänud puhtad baltikumiproduktid (kuigi ka nende mahud on ajaloolistega võrreldes langenud, EC Bfond aasta lõpus kõigest 1,2 miljardit SEK) ja üllatavalt uimase ärkamisega institutsionaalsed investorid, kes alles reaalsete halbade uudiste peale regeeriksid, aga seda viimast ma väga ei usu - pole ilus teisi sellises lolluses kahtlustada. Seega pigem võiks selle aasta esimesel poolel Baltikumis hoopis kohalik väikeinvestor paratamatult tulevate halbade uudiste peale tekkivate kuuma-külma hoogudega midagi korraldada. Ja kui kunagi on kõigile selge, et majanduses siiski pehme maandumine on toimunud, on aktsiate hinnad jupp maad kõrgemal või kui maandumine tuleb oodatust raskem, siis (osadel) vastavalt madalamal. Võimalik eraisikute väärtpaberiinvesteeringute tulumaksuvabastus ja säästmine läbi investeerimise trummi tagumine on lähiaastal pigem kohalikule turule positiivne. Ja siis on pildil millagi (pakuks lambist Q1) oma veel jäänud lühikesi positsioone vaikselt sulgevad tegelased, seda jätkuvalt üsna õhukesel turul.

Aga nagu ikka, kst.
kristjan , korrektsuse huvides peaksin muidugi lisama , et ka tõusu ventiiliots on nende käes . Lisaks võiks ka ING (näiteks) liigitada sama termini alla (lääne fondihaldurid) , kuigi otseselt ei pruugi ta seda ju olla . Lisaks saab ta endale lubada kaalutletud investeerimist , mida ei saa lubada fonihaldur , kes on sunnitud T+3 endisele fondiomanikule raha lauale laduma . Küll on aga tegemist lääne rahaga , mis otsib tulusat investeerimisvõimalust . Samuti näitavad OMX poolt üllitatud andmed vist , et väikeinvestorite osalus börsil on aastaga suurenenud , mis ju annabki kokku selle , langeval turul on osalust vähendanud lääne investorid , kellede hulgas on märgatavad tegijad fondid . Ja kui me vaatama ka praeguseid börsikäibeid , siis muidugi võivad nüüd ka kohalikud väikeinvestorid turgu liigutada .
Aga , nagu vene jahipidamisel on omad eripärad , on need ka meie börsil . Ma arvan , et meie turu liigutajaks pole mitte see , kui kvaliteetselt me siin foorumites leiame aktsiatele õiged väärtused ostmiseks või müümiseks . Liigutajaks on fondi investeerija kuskil Soomes või Rootsis ja seega me peaksime lisaks enda analüüsile kindlasti püüdma tunnetada seda , millal teeb sealne investor otsuse osta või müüja . Ehk - me peaksime oma hea analüüsi viima kokku sealsete meeleoludega ja vastavalt sellele käituma . See on ka minu arvamuse üheks aluseks . Sest ma arvan , et sealne investor pole veel valmis raha panema tagasi ida-euroopasse , vähemalt Baltikumi mitte .
Loomulikult on siin olemas risk , et turg tõuseb varem - head dividendimaksjad (ka ING valik) on atraktiivne valik , meie telekomid (mõlemad) ei kauple kaugeltki selliste väärtuste juures , nagu nende emafirmad ja turul vabalt kaubeldavad teised telekomid . Ka Norma . Ja nendele firmadele iseloomulikuks jooneks on see , et põhiomanik ei ole huvitatud börsil noteerimisest , suhtelist hinnastatust püütakse hoida madalana , seega on langus alati hea võimalus üritada neid turult ära tuua . Eks suured investorid midagi haistavad ja betivad . Ja sellised asjad võivad meie väiksel ja õhukesel turul suuremaid liikumisi põhjustada .
Seega samuti , kst .
Vaatan, et Stefan ja KristjanH juba bullish, päris piinlik on nüüd üksi keset linna karukostüümis seista ..
Wall Streedil pidavat ka 70% rahavõlureid end pidama contrarianiteks
Noh , kui see peaks sind kuidagi aitama , siis ma võiksin praegu küll tulla sulle kõrvale skandeerima kameeleoni kostüümis , et siis olukorra muutumisel kiirelt värvi vahetada .... :)
kristjan.lepik
Noh, päris nii pole. Oman ETL ja TEO mis on minu jaoks eelkõige hüperinflatsioonikaitse, parem omada telekomivõrk kui väärtusetu raha, juhul kui terve süsteemi krahhib. AGA, nad on kasulikud ka teises normaalsemas karustsenaariumis, oletame et maailmas jahtub makromajandus "tavalisel moel" koos kukkuvate intressidega. Sel juhul teenib näiteks ETL tänases seisus 14 EEK/aktsia tulumaksueelselt aastas, mis jääks sellistel tingimustel kaugeltki üle riigivõlakirjade üha langevatele intressidele.

Teistest aktsiatest kirjutasin natuke üleval 31/12/07 19:50
arvon

Good point :)
Ma olen kulude säästmise eesmärgil eelistanud kameeleoni kostüümile kahte kostüümi - karu ja pulli oma, kuid mul praegu see jama, et pulli kostüüm on keemilises, peaks suvel millalgi kätte saama.

Aga võiks siis Eesti investorite kohtumise tegema loomakostüümides, ma olen lastega Hirvepargis jalutamas käies ikka näinud, kuidas seal keskaegsetes riietes noored kogunevad ning mõõkade ja kilpidega tormijookse harjutavad, midagi sellist.
Järgmisel OpenCoffee Tallinn -s võiks selliseid kostüüme kasutada.
kristjan.lepik
Kameeleoni omadused=portfelliteooria. Ehk, isegi kui sa arvad et X on parem investeering kui Y, sa investeerid ikka ka Y-sse, kuna sa TEAD, et see mida arvad, on vahel vale :)
kas saab alla 700 OMXT täna?
Peab tõdema, et tahtsin põhjast õngitseda aga keegi oli veel odavamalt osa stocke nõus ära andma.
Mis saab siis, kui uus töölepinguseadus vastu võetakse. Ilmselt 600 OMXT on reaalne.
kas see on otseselt seotud lausa? Prügi sorteerimine on kindlasti tänase aasia languse põhjuseks
kõik on otseselt-kaudselt seotud, nn "The Butterfly Effect"
Eeee... kas töölepinguseadus ikkagi positiivselt ei mõjuks? Saab kiiresti kulusid vähendada ja kasumlikkus kasvab?
Hansapada - ei mõju positiivselt.
"The butterfly effect" -
The phrase refers to the idea that a butterfly's wings might create tiny changes in the atmosphere that ultimately cause a tornado to appear (or prevent a tornado from appearing). The flapping wing represents a small change in the initial condition of the system, which causes a chain of events leading to large-scale phenomena. Had the butterfly not flapped its wings, the trajectory of the system might have been vastly different.
to siseminej6ud:
no näed siis, aasia languse pöhjuseks ongi meie prügi sorteerimine :)
aktsion,
kust sa OMXT-d ostad?
MSM:
pakun et Dubaist