BÖRSIKRAHH 2007

kristjan, kust saada vanemat infot eesti börsi kohta? OMX annab ajaloo alt alates aastast 2000...
Mul on alles TKM ja TAL ja kuigi tahaks veel positsioone võtta, isegi väga tahaks, krt vaadake kasvõi tänast päeva, kõik on rohelises ja mitte vähe....krt teab mis juhtub...

Absoluutsele tõele kandideerib see graafik:

Kõik on ju OK(roheline), miks peaks midagi juhtuma? uudised ju on olnud head, ega tänu nendele uudistele ei pea nüüd kõverad alla poole langema hakkama ...?
Kas raha võetakse kinnisvarast välja ja see tuleb praegu börsile tiirlema...
Panin omal programmid kinni...raske oli ju täna müüa Merkot ja OEG´d...krt võtaks...närvis...
Osta tipust ja müü põhjast siis tuleb õnn õuele!

sest RAHAS pole õnn!

TEHTUD!
tegelinzky, mul info Excelis, kui tahad faili, saada e-mail kristjan-at-tarkinvestor.ee
Rääkides suurtest aktsiatest ja indeksist. Kui Hansapank veel börsil oli, siis küsimusele "Kui palju arvate, et TALSE see aasta tõuseb?" võis üldiselt vastata "Ma arvan, et Hansapank tõuseb x%". HPA1T oli selgelt turu liider. Praegu aga turul kolm suurt ja samas suurusjärgus etteõtet, või vähemalt ei ole ühtegi ettevõtet mis teistes pea jagu suurem on. (Börsilt lahkudes oli HPA1T turuväärtus vist ca 4,3 miljardit €).
ETLAT 1 172 613 488,00 EUR
TAL(1+3)T 897 541 663,20 EUR
OEG1T 715 546 000,00 EUR
Praegu täidab indeks paremini oma mõtet. Pole nii palju ühe aktsia poolt mõjutatud.

Tegelinzky, pärast Nordic Exchange´i launchimist on mõned lingid katki, kuid Tallinna Börsi 10 aastapäeva puhul avaldati TALSE andmed. Tallinna Börs saab 10 aastaseks. Ma arvan, et sa pead börsi IT mehel meili saatma ja paluma lingi korda tegemist.
Momentum, 1997 oli Hansa oma kuulsusrikka lõpuga võrreldes väga pisike.
Hetkel tegin väikese kõrvalepõike ja mõtlesin lisaks hilisemat aega :)

97 aasta kohta rääkides üldistaks Hansapanga pangandussektoriks. Üks tore graafik Eesti Pangalt.
Joonis 3.11 TALSE ja Tallinna Väärtpaberibörsil kaubeldavate aktsiate indeksid majandussektorite järgi (punktides) juuni 1996 - detsember 1997
ennustamise osas:
Suurim kukkuja: EEH1T
Kõige vähem kannatab: HAE1T
Börsikrahhidel on enamasti mingi aluspõhjus. Ehk siis kasvanud inflatsioon, tarbimispeo lõpp, lakke tõusnud intressid (nii laenu, kui hoiuste). Mina pakuks parimateks kukkujateks baltikat, ehitust, merkot, ilmselt ka kaubamaja. Vähimaid ei julgegi nimetada. Eks seal ole õhku sees omajagu kõigil. Kui kalevi jaoks keskerakondlikku korjandust ei tehta, siis see viletsus põrub ka korralikult.
Esialgu oleme siiski veel optimistlikud ... rasketeks aegadeks tuleb rasva koguda.
Ma arvan, et ei tule kukkumist, mis toimuks ainult siinsel turul. Toona (1997. aastal) kujunes väga pessimistlik suhtumine kõigisse arenevatesse turgudesse ja seega ma ootaks ka seekordse kukkumise algust kuskilt mujalt. Ehkki jah - majanduse ülekuumenemine paistab just siin kõige suurem olema, aga samas üldisema arvamuse muutmiseks on Eesti (ja Baltikum tervikuna) tõenäoliselt liialt väike.
Eks krahh tuleb defineerida. Kas eelmise kevad-suve sündmused olid krahh? Ise defineeriks krahhi langusena, mis tekib fundamentaali laialdasest nõrgenemisest. 2006. aasta esimeses pooles mingit fundamentaalset põhjust languseks tegelikult polnud ja seetõttu jõuti languse eelsetele tasemetele peale tõusu algust üsna kiiresti.

Aga praegune "wild wild west"-stiilis palagan millegagi ikka lõpeb. Kui mälu mind ei peta, siis jäi 2006. aasta langus just 2005. Q4/aasta tulemuste avalikustamise vööndisse (või oli see juba 2006 Q1 aeg?), mil ilmselt siis vaadati, et supertulemusi enam pole (kuigi ettevõtete kasumid näitasid jätkuvalt kasvu) ja hakati kasumit võtma.

Võib olla käivitub ka seekord sarnane reaktsioon, sest nii mitmedki aktsiad kohalikel turgudel nõuavad imet ja kohe. Lihtne matemaatika pole praegu ilmselt eriti moes, aga võib olla muutub uute tulemuste plejaadiga veidi populaarsemaks. See muidugi kõigest minu tagasihoidlik arvamus :)

btw,

päris põnev oleks näha, mis juhtub Baltika aktsiaga kui Q4 kasum suurenes sarnaselt Q3-ga 10% tuuris, mitte godziljon protsenti nagu turg paistab ootavat. Karvased palitud ja puhvaikad ilmselt seni väga hästi müügiks läinud pole.

Mnjah. Baltika P/E jõudis täna pea 30-ni ja 11% marginaal Q4 jätaks 2007 P/E 27,1. Vange ilmselt ei võeta.
käisin pühapäeval kell 12-13 Haabersti Rimis. juba sai isegi liikuda. Tühjade kärude hunnik oli metsik. Eelnevatel kuudel pole seda märganud. Stockmann täiesti tühi kuigi seal on mingi allahindlus vist praegu. Selverit ning Kaubamaja ei tea
rightsaid, jaanuar on jaekaubanduses olnud alati surmakuu, nii ka sel aastal :)
Pean ka ise silmas, millal see sümboolne 30 täis saab, enam kaua ei lähegi. Võiks muidu eeldada, et Q4 tulemus tuleb mõnevõrra Q3-st parem, aga atraktiivsest tasemest ei saa rääkida kindlasti.

Q1 ka kindlasti oluline, sest õige talv peaks aasta esimestel kuudel aset leidma. Eelmise aasta talv oli päris käre ning pani kindlasti inimesi oma garderoobi täiendama. Päris huvitav saab olema kui see jaanuar-veebruar tõsiselt talveks ei pööragi.

Ühe turu "sweethearti" liikumine võib olla trigeriks ka teistele aktsiatele, kuigi institutsioonide kohalolek muidugi primaarse tähtsusega.
Hmm börsikrahh. Tuleb, varem või hiljem aga mitte niipea, ennem tuleb kinnisvara krahh ja alles siis börsikas, ehk siis mingi moment hakkavad inimesed realiseerima oma positsioone aktsiates et plekkida kahjumeid kinnisvaras kuna nad usuvad ikka veel siiralt kinnisvara jätkusuutlikust. Vat see on aeg mida ma ootan, siis saab lyhikeseks myya ja mingi aeg head positsioonid odavalt soetada :)
http://www.jah.ee/article.php?id=3542961&language=ee&page=1

Ehk siis juba hakkab õhtuleht avaldama börsiteateid, uued investorid/spekulandid tormavad tulle. Tegelikult on see hea, sest valus laks jaotub suurema arvu inimeste vahel. See süsteem toimib iseenesest. Mida rohkem indeks kihutab, seda rohkem inimesi astub ringi. Mida rohkem inimesi astub ringi, seda rohkem indeks kihutab.

Ennustaks ka siis natuke:
OMXT 1000 tuleb nädala jooksul.
"laks" tuleb umbes 1100 kandis, Veebruari lõpus
OMXT ~800
Kõige rohkem kukub BLT,
Kõige vähem kukuvad TAL, ETL

ehk siis mitte midagi hirmsat neile, kes juba pikemalt sees ;)