Autonumbrid, rehvid ja kuld

Nutke fännboid. Tesla droppis Steami supporti. Kohutav, mida nad seal Teslas õige mõtlevad? Juht peaks sõitmise ajal teele vaatama või?
Oot misasja Tesla keskkonsoolil oli Steam???
Mida sul seal laadimise ajal ikka mõistlikumat teha on. Tänapäeval saab isegi Volkswagen Golf endale mänguarvuti. Autoomanikel on nüüd uus häda kaelas - kui lastel on arvutis istumise limiit täis, tasub neid garaažist otsida. ;)
(Tegelikult on meediakonsool autos teinekord päris mõistlik asi. Ma jõudsin ükskord Hollandis ummikus istudes terve käsilaste multika ära vaadata. Tüütu ainult see, et ka paari meetri edasi veeremiseks lööb pildi pimedaks.)
Tesla pole mulle kunagi huvi pakkunud (sh intellektuaalselt), aga pagan, nüüd läks küll uudishimu keema :D
Kuidas see tehnoloogiliselt lahendatud oli? Kas steamlink siis ühendatud mingi päris mänguseadmega? Mille peal tesla OS jookseb? Steami mängud on optimeeritud ju macosile, windowsile ja veel ka eraldi steamdeckile. Või on teslas mingi riistvara mis suudab kohapeal jooksutada midagi? Või kui pole ei steamlink ega riistvara, kas siis jooksevad ainult mingid tesla-specific games?
"siretsch"
Tesla pole mulle kunagi huvi pakkunud (sh intellektuaalselt), aga pagan, nüüd läks küll uudishimu keema :D
Kuidas see tehnoloogiliselt lahendatud oli? Kas steamlink siis ühendatud mingi päris mänguseadmega? Mille peal tesla OS jookseb? Steami mängud on optimeeritud ju macosile, windowsile ja veel ka eraldi steamdeckile. Või on teslas mingi riistvara mis suudab kohapeal jooksutada midagi? Või kui pole ei steamlink ega riistvara, kas siis jooksevad ainult mingid tesla-specific games?

Siin sellest veidi põhjalikumalt, sh. ka nõuded riistvarale - autol peab olema vähemalt 16GB RAM :D
https://www.windowscentral.com/gaming/steam/you-can-now-play-steam-games-on-your-tesla-heres-why-thats-not-stupid
Wow, okei -- kui Steami collab välja kuulutati, kasutas tesla meediakonsool amd kiipe. Setup oli ryzeni protsessorid ja eraldi gpu ja ta jooksis Linuxi peal (väidetavalt). Proton toob küll linuxi peale steami mängud, aga jah eks see ilmselt limiteeritud valik ole.
Selle info valguses ma pakuks, et tagasilüke tehti seetõttu, et kuna see setup oli küll okei gaming rig ja paistab et suutis ka jooksutada AAA, siis ilmselt kvaliteeti ei taga ikkagi pikemaajaliselt? Ja gpu väljavahetamine ei tundu väga realistlik mõte auto puhul. + ilmselt connectivity probleemid (witcher on 100 giga). See ei tundu väga futureproof tbh.
Mulle tunduks palju loogilisem mingi PS Now tüüpi asi, aga tuleb muidugi küsida, mille jaoks üldse on vaja tootearenduses vaeva näha AAA-mängudeks võimeka meediakonsooliga, kui saab lihtsalt PS Portali, switchi või steamdecki haarata.
Wõw, loreida- okeida, tipidipidipidaa, õppida, õpida,õppidaa
"siretsch"
Mulle tunduks palju loogilisem mingi PS Now tüüpi asi, aga tuleb muidugi küsida, mille jaoks üldse on vaja tootearenduses vaeva näha AAA-mängudeks võimeka meediakonsooliga, kui saab lihtsalt PS Portali, switchi või steamdecki haarata.

Äkki polnudki eesmärk autos kogu perele mõeldud Doomi mängida, vanem kola lihtsalt ei suuda HEVC(H.265) kodeeritud videot mängida. Tesla laksis lihtsalt parima diiliga bang for buck süsteemi sinna ja nüüd abjuusitakse seda mitteotstarbeliselt.
Kodanikuaktivist otsimas küsimusi neid vaevavatele vastustele. Nagu ikka: jälgime, reguleerime, karistame, trahvime. Miks on nii, et kui juba sõna "kodanikuaktivist" lehele tuleb, siis järgmiseks lendab kohe letti "lahendus" mis räägib kõvemast kontrollist, pidevast jälgimisest ja drakoonilistest karistustest.
"Offf"
Kodanikuaktivist otsimas küsimusi neid vaevavatele vastustele. Nagu ikka: jälgime, reguleerime, karistame, trahvime. Miks on nii, et kui juba sõna "kodanikuaktivist" lehele tuleb, siis järgmiseks lendab kohe letti "lahendus" mis räägib kõvemast kontrollist, pidevast jälgimisest ja drakoonilistest karistustest.

Sest need ”kodanikuaktivistid” on kõik läbi oma MTÜde riigipalgalised riigiaktivistid.
BMW toolid andsid tagasilöögi. Tarkvara, täpsemalt arvutimängunduse sektoris, on välja mõeldud uus alatu nipp. Kriitikud ja arvustajad kipuvad üsna negatiivselt suhtuma mängudesse, kus "mikro"transaktsioonide abil saab ennast "tippu osta". Nüüd on siis mõned AAA stuudiod tulnud geniaalse marketingi-triki peale. Mäng tuleb välja ilma mikrotransaktsioonide toeta. Mõne aja pärast, kui mängu on juba Stamis piisavalt müünud ja etableeritud kasutajabaasi teinud (multiplayer online) tuleb välja tarkvarauuendus, mis lisab mängule mikrotransaktsioonid, et kõik paksu rahakotiga n00bid ja luuserid saaks ennast vanade kalade tasemele osta.
Ootame siis sama arengut automaailmas. Mudel tuleb turule, müüb ja alles siis kui piisav kasutajabaas on taga tuleb tootja välja uudisega. Alates tarkvara versioonist X saavad KÕIK antud mudeli omanikud tellida endale istmesoojenduse ja muud vigurid (riistvara on algusest peale kõigil nn. baasmudelitel juba olemas) vastav rahapapp välja käies.
Kindlasti on "hea tunne" tüübil, kes ostis kohe premium varustuspaketi ja 2 aastat hiljem avastab, et nüüd võib iga "basicu" omanik 1/10 eest, algselt salongis küsitust, kõik "premium mugavusvarustused" sisse lülitada :)
Pange mu sõnu tähele, keegi kindlasti proovib seda.
Autonduses on sedasi olnud aastakümneid, sageli on autodel tellimata lisad ajust lihtsalt "off", mu 1991 Opelil olid tellimata lisad pistikupesast lahti ühendatud (istmesoojendus nt), juhtmepuu on mudeliti sama ju. Audidel paned kiirushoidjata mudelile roolisamba külge kangi ja kodeerid lisa tööle, entertainment unit on kaa sageli sama aga soft ratsitud baasmudelil. Lihtsalt vanadel autodel ei mindud esindusest lisasid juurde küsima, vaid naabri Ants lahendas süleriga ära.
Teine variant on see, et kõik mugavused lähevad tulevikus subscription põhiseks. Mugavuseks võib nimetada ka võimalust autoga liigelda. Tahad sellega sõita, pakett basic hinnaga X €/kuu. Tahad sõita kiiremini kui 50km/h, pakett premium hinnaga Y €/kuu. Super premiumiga saad lisaks ka raadiot kuulata. Võimalusi on lademetes...
...ära unusta ka seda, et varsti on nii, et otsustaval hetkel lülitab (tõe)ministeeriumis töötav siniste juustega ametnik su (elektri)auto lihtsalt välja, sest ta avastab, et sa tegid aastal 2014 Twitteris poliitiliselt ebakorrektse (kuid tõsiselt naljaka) nalja. :-D
Ja siis--- ja siis nõuame, et iga auto oleks kindlustatud. Muidu saad trahvi. Kurat, nagu ma ei oskaks oma tegemiste eest ise oma rahaga vastutada.

Ja siis nõuame, et sa näitaksid mingi aja tagant oma auto riigile ette, et ta sul ikka korras oleks, eks. Nagu ma ise ei teaks, kui mu auto korras pole. Tainad.

Ja siis võtame selle kütuse pealt veel mingit eriti ägedat maksu, sest noh, saab.
No mõnes mõttes vast ei olekski paha. Eriti kui arvestada, et diisli kW võib kõikuda vääääga laiades piirides paljalt tarkvara seadistuste põhjal. E-N loksud tööle-koju paketiga "öko", nädalvahetuseks võtad paketi "sport", Haapsalu lennuka jaoks on pakett RT (Ränk Turbo) ja kord aasta (või nelja) tagant paned üheks õhtuks peale paketi "ülevaatus" :)
"Karum6mm"
...ära unusta ka seda, et varsti on nii, et otsustaval hetkel lülitab (tõe)ministeeriumis töötav siniste juustega ametnik su (elektri)auto lihtsalt välja, sest ta avastab, et sa tegid aastal 2014 Twitteris poliitiliselt ebakorrektse (kuid tõsiselt naljaka) nalja. :-D

Karumõmm, seda "roosat unistust" et law-enforcement peatab sõiduki kauhgjuhtimise teel, tutvustasid ulmekirjanikud juba 1940ndate paiku. Teravama pilguga ulmekirjanikud kirjutasid 1950ndatel kuidas "äkkerid" (kuigi terminit polnud siis veel olemas) auto kaug- ja isejuhtimise üle võtsid ja nii huvitavaid asju korda saatsid. 21. sajand ja see kõik on reaalsus (peaaegu, palju puudu pole).
Kuskilt on meelde jäänud väide, et Londoni Teslade akud pididki juba praegu väljaspool linna piire ennaktempos tühjenema. Või siis väidetavalt tühjenema ehk tühjemat akut näitama. No et omanikud ikka ettenähtud 15-minuti k̶o̶o̶n̶d̶u̶s̶l̶... linna ideoloogilise kontseptsiooni raames püsiks ja sellega tasapisi harjuma hakkaks. Vandenõuteooria? Võibolla. Võimalik soovi korral teostada? Ilma eriliste kahtlusteta.
Me ei tea ju tegelikult kuhu turg liigub. Täna me maname seda "subscription mudelit" aga homme?
Ma pean silmas seda, et konsuumer-elektroonika maailmas, kus palju "võimalusi" on niikuinii ühe-kahe kiibi "sisse ehitatud" ja neid eraldi välja rookida tuleks KALLIM kui teha "kõik ühtemoodi" on päris tavaline, et "top of the line" mudel on ülehinnatud, "keskmine" on mõistliku kasumimarginaaliga ja "öko" (mis on tarkvaraliselt kõige kärbitum) on alla omahinna või omahinnaga (mõelge mängukonsoolidele!!!). See on (oleks) siis selline "äraspidine sotsialism" kus kõik ostavad "premium klassi", riistvaraliselt on see "premium klassi" auto, aga võimaluste sisse lülitamine on reguleeritud tarkvaraga. Need, kellel on "rahakott puuga seljas" maksavad täishinna ja tublisti peale, kesklass maksab tavahinna, säästuklass saab säästuhinnaga ja "äkkerid"... äkkerid ostavad "öko" ja panevad peale "häkitud püsivara" ja naudivad premiumi. Kahtlemata need "äkkerid" olid, on ja saavad ka tulevikus olema MARGINAALNE VÄHEMUS, mis tegelikult kogu turgu ja kasumimarginaali suurt ei mõjuta.
Me ju tegelikult ei tea, kuidas päriselt mingi BMW hind kujuneb, palju on R&D, palju on "riistvara omahind" ja mis seal veel kõik on. Kõik see on puhas spekulatsioon, et "kui need istmesoojendused seal juba on, siis ma olen nende eest maksnud". Me tegelikult ei tea, kas oleme või ei ole.
"Näiteks saab väljalülitatud mootoriga auto puhul muuta isegi nii esi- kui tagatulede välimust. Erinevaid valgussignatuure koos animatsioonidega on kolm."
See on kindlasti Väga Vajalik Lisa.