Arutelu Eesti majandusest

Selge pilt, kuna sa tunned sugulasi, kes otsustasid jätta Eestisse kolimata, siis on Rahvastikuregister kõigest valesti saanud ja tuhandeid inimesi puudutavad andmed on kõik valed. Ole hea ja anna ka neile teada, lisaks Michalile. Ta on kindlasti rõõmus, et saab raha kokku hoida, kuna Rahvastikuregistrit peab edaspidi stagna.

4 Likes

Ja-jah, kindlasti on Vahemeremaad ja Hispaania pensionipõlveks maapealne paradiis, kus rahvastik koosneb noortest, riigivõlg on tilluke, sotisaal- ja ravikindlustussüsteem ei ammendu kunagi, makse kunagi ei tõsteta ja immigrante pole, aga samas Eestist tulnud (üldjuhul umbkeelsetesse) immigrantidesse suhtuvad seal kohalikud soojalt ja soosivalt (umbes nagu meie siia roninud sibulatesse). :smiley:
Moi adres ne dom i ne ulitsa - moi adres evropeiski sojuz!

3 Likes

Aga miks peakski keegi tagasi tahtma neid, kelle jaoks on elukohavaliku juures määravaks vorstijupi hind, kes maksavad oma maksud välisriigile ja tahaksid tulla siinse ravi- ja sotsiaalkindlustussüsteemi peale hiljem parasiteerima, ilma et ise sellesse oma panust oleks andnud?? Omade poolt unustatud; võõraste poolt võõristatud ongi migrantidele kohane saatus.

6 Likes

ei pääse ka teised riigid maksude tõstmisest või valimisjärgsetest muudatustest … Rumeenias tulid ka maksutõusud ja avalikehüvede kärped, kuigi rumeenlaste puhul anti sellest vist juba enne valimisi teada, et pääsu ei ole …
err.ee/rumeenias-tousid-kaibemaks-ja-aktsiisid

ps. räigelt ajab vihale mingi uus komme, kõik uudised teha teksti asemel pod-castiks … ÄP alustas nüüd err takka järgi (alguses oli ilus tekst nüüd mingi pläkane ‘kuula mind’) - tahan teksti mitte visuaali ega audiot!

6 Likes

Eestist on saanud sanktsioonimurdja.

1. Lugege mu huultelt: raha ei haise. Punkt. Kas on raske aru saada vä?
  2. Lugege mu huultelt: altkäemaksud ei tõuse. Punkt. Kas on raske aru saada vä?
  3. Me ei saanud ju enne valimisi öelda, et Venemaaga äri ajasime. Siis te poleks ju meie poolt hääletanud!
7 Likes

Veits iseendale vasturääkiv ei ole?

1 Like

Mutionu on tüüpiline tsitaadivõltsija :mida mina kirjutasin oli : ei tule siia massiliselt keegi tagasi vastuseks rinxi soovile, et riik hakkaks iga hinna eest seda tagasitulekut soodustama .

Ja ma ei leia rahvastikuregistri teadetest küll mingit positiivset rahvastiku koosseisu seisukohalt

23.04.2025 teadetekogumist

Eesti kodanikke saabus eelmisel aastal riiki 5218 ning lahkus 6472 ehk saabujaid oli 1254 võrra vähem kui lahkujaid

Ukraina kodanikke saabus Eestisse 7013 (2023. aastal 13 082, 2022. aastal 33 217) ja lahkus 3829

Nüüd siis eestlased , mille kohta nad uhkeldavad :
Rahvuselt eestlaste arv kasvas pea 3000 inimese võrra ning eestlaste osakaal kogu rahvastikust on 68 protsenti (935 000).
Enam kui 10 000 inimese võrra langes rahvuselt venelaste arv
.

Kuhu need venelased siis kadusid ? Pole justkui märgata,et tvojumatt-suukanaahuibläädi igal pool vähemaks oleks jäänud. Mina märkan otse vastupidi .

Trikk selles, et nüüd sõja ajal pole enam kasulik end venelaseks kuulutada. See pole enam see ülemrahvas mis 1980.a. kui Tallinnas Moskva olümpiamänge peeti.Tuleb öelda, et olen keegi teine, siis on vähem jama .

Ja siis muidugi pirn: Eestis elavat 935 000 eestlast ?? Seda on ju rohkem kui 1959 ja 1970 ja 2000 ja 2020 ! Rõõmustagem, varsti on jälle miljon nagu 1939.a. olevat olnud !

Kuid siis kohe järgneb, et eesti keelt räägib emakeelena 893 000 inimest Eestis. Järelikult 42 000 end eestlaseks tembeldanud inimest on tegelt " ei kommentaari- jeestlased".

Seal ongi see vana nõks :
a)väike vale,
b)suur vale
c) ja siis statistika

Uskuge oma silmi ja kõrvu alati rohkem kui valesid

3 Likes

Paljud venelased registreerivad ennast eestlasteks ümber. Võtavad endale eesti nimed ka.

3 Likes

Tegelikult me ju teame, kuidas raskest olukorrast välja tulla.
sm. Mihhail annab välja PÄEVAKÄSU 02-04/08/25-bis kus muuhulgas loeme järgmist:
Seoses Eesti raske majandusliku olukorra ja eelarvekriisiga KÄSIN

1. Kõigil ettevõtetel, käitistel, ühisustel tõsta kuu käivet 35% võrra
  2. Suurendada teenitud puhaskasumit 10% võrra
  3. Töölistele ja teenistujatele teen kohustuseks alates järgmisest kuust saada kõigil üle keskmist palka
  4. Töölised ja teenistujad on kohustatud 80% teenitud tulust kulutama sisetarbimisele
  5. kõikidel kodanikel ja elamisloaga Eestis viibijatel on kohustisline tarvitada riigilõivulisi teenuseid vähemasti 100 EUR eest kuus
  6. kõikidel kodanikel ja elamisloaga Eestis viibijatel on kohustisline tarvitada aktsiisimaksuga maksustatud kaupasid vähemasti 300 EUR eest kuus.

Kohustiste mittetäitjatele on ette nähtud kriminaalvastustus vastavalt ENSV kriminaalkoodeksi paragraafile…
jne.
Küll te näete, kus majandus mühinal käima läheb!

3 Likes

Mis on tunnustus Eesti riigile ja ühiskonnale.

Need kes ümber registreerivad peavad Eestit tugevaks riigiks, perspektiivseks riigiks.

Kõigele lisaks peab selleks “ümber registreerimiseks” veits ka vaeva nägema (kodakonsust päris niisama ei saa) - mis omakorda näitab, et see seltskond on huvitatud Eesti riigi nimel vaeva nägemisest.

Kindlasti peavad. Yana toomil on ka Eesti kodakondsus. KOOS erakonna petersonil on Eesti kodakondsus. Klenskil ja osal öise vahtkonna seltskonnal oli ka, kui ma ei eksi. Kõik nad näevad Eesti riigi nimel vaeva.

5 Likes

Ei tea, ma olen ise kohanud selliseid. See tendents algas 1990-datel juba pihta. Tüübid ei oska ise eesti keeltki, aga nimevahetus on toimunud ja nimetavad end eestlasteks.
Pigem puhtalt konjunkturistlik käitumine.

2 Likes

Minu arust sai Yana selle eriliste teenete eest. Stalnuhhinil on samuti Eesti kodakondsus . Peterson / Krõlovil on Eesti kodakondsus. Juunikommunistidel oli puha Eesti kodakondsus.
Kodakondsus iseenesest ei näita inimese kohta muud, millise riigi passi tal on õigus saada.

Naturaliseerunud kodanik peab vande andma, milles tõotab ilusaid asju, kuid sünnipärane ei pea sedagi. Ja kes siis valetada ei oska kui sellega mingit kasu saab või hüvesid…

2023 oli Eesti kodanike sisseränne 247 inimest suurem kui väljaränne, 2022 oli sisseränne 1 629 inimest suurem kui väljaränne jne. Perioodil 2017-2024 on väljaränne olnud suurem 2020 ja 2024, sisseränne olnud suurem 2017-2019 ja 2021-2023. Kokku 2 149 eestlase võrra.

Mis puudutab eesti keelt emakeelena rääkimist, siis seda statistikat kogutakse üksnes rahvaloenduse käigus. Numbrid ise järgnevad:
keeled

Nagu näha, siis vene keel emakeelena on olnud pidevas languses, eesti keel emakeelena langes 2011 vs 2000 (masu järgne väljaränne) ja on pärast seda ca 8 000 inimese võrra taastunud.

See, et sinu arvates on olemas ainult eesti keelt emakeelena rääkivad eestlased ja “ei kommentaari-jeestlased” tähendab, et sa paned samasse patta Eesti kodakondsusega peast venelased ja inimesed, kes on ära õppinud eesti keele, omandanud kodakondsuse ja sulandunud ühiskonda. Ma ei näe head põhjust neid ühe puuga lüüa.

5 Likes

Nad on isegi tarvitusele võtnud termini “eesti keel esimese keelena”

No kui eesti keel ei ole su esimene keel, siis sa ei olegi eestlane

Nii lihtne ongi .

4 Likes

Kui riik langetaks toidu käibemaksumäära 13 protsendile, vähendaks see riigi tuleva aasta maksulaekumist 245 miljoni euro võrra, näitavad rahandusministeeriumi arvutused.

ma ei või, aga misasi siis on see RIIK.
kellest või millest koosneb siis see RIIK
aga äkki tahab üle oma võimete elada see RIIK

rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna nõunik Anna-Liisa Villmann on oma leiva välja teeninud, “hästi paneb”

miks siis ainult 24% piirduda, kui RIIGIL on ikka on raha vaja siis ikka 100% käibemaksuks, hea, lihtne, loogiline
nagu 90ndate algusel käisid grupeeringud “katust pakkumas” RIIK

https://www.err.ee/1609763118/toidu-kaibemaksu-langetamine-13-protsendile-maksaks-riigile-245-miljonit

5 Likes

See on suht samas suurusjärgus maksuküüru kaotamise “kuluga”. Refid võiks siis “rahva tungival nõudmisel” maksuküüru kaotamata jätta (või uuesti kehtestada) ning toidu KM langetada. Kõik oleks ilmselt õnnelikud.

3 Likes

Ei vähenda midagi, sest siis ostaks inimesed toidust ülejääva rahaga midagi muud ja see käibemaks laekuks niikuinii teiste kaupade ja teenustega.
Iseenesest elementaarne asi, millest endisel nõukogude plaaniinstituudi ökonomistil on aga raske aru saada.

9 Likes

Seda numbrit niimoodi isoleeritult näidata on hämamine. Käibemaksu tõstmine jällegi suurendas maksulaekumist. Maksuküüru kaotamine maksab 500 miljonit jne. Toidu käibemaksu teema on ikkagi valikutes, mitte 245’s miljonis. Kas korjame raha kokku kõige nõrgematelt või keskklassilt.

2 Likes

Isoleeritult hinnates küll.
Kui 500st kõik suunata tarbimisse ( mis ilmselt ei ole realistlik. Säästumäär), siis KM kaudu tiksuks tegelikult riigile ca 100mlj tagasi? Ja selle maksumuudatuse hinnalipik langeks.

1 Like