Atlas Shrugged - väga väga huvitav. Hoopis vastupidine sellele, mida mina siin välja pakun. Karum6mmil võib õigus olla - üleminek turumajandusele. badash, tänud, et tutvustasid mulle seda kirjanikku.
Kalev Jaik - ka huvitav, eriti omandiõiguse omamise osas. Kui kõrvale jätta tema kohmekus ja keelekasutus, siis kindlasti on temast kõigil midagigi õppida. Selle jaoks ei pea tema ideid jüngerlikult järgima, aga ta annab mõtteainet ja paneb kaasa mõtlema. Eriti sealt ööloengust viimane oksjoni näide.
Kuniks valitsuses/riigikogus töötavad korrumpeerunud mittespetsialistid, siis ei pruugi pikas perspektiivis tõesti minu ideest kasu olla, see võib tuua ajutise lahenduse, aga algprobleemi ei lahenda. Maailma see ei paranda :) Ega idee iseenesest ongi sellest ajendatud, et praegu kohe midagi ära teha kasumimotiivi vähendamise kaudu. Muide pankade kasumit on pea kõik erakonnad soovinud tänase "uudisevalguses" ohjeldada. Olgu see siis populistlik või mitte, rahaga manipuleerimine ning tühjast kohast raha genereerimine pole ka mulle meeltmööda.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/kuidas-vahendada-pangatasusid-ja-ohjeldada-pankade-ulikasumit?id=70728689
Niikaua, kuniks me ise mõtleme ja areneme oleme vast õigel suunal ning peame vastu. Muidu on stagnatsioon. Seda me ei soovi, sellega oleme vast kõik nõus.
Mina igal juhul lähen liigun edasi ja mõtlen tõsiselt järgi kumb on siis õigem, kas üks kõigi eest või igaüks iseenda eest. Eks selle tõe peavad kõik ise üles leidma.
Paremaks ega halvemaks ma ennast endiselt kellestki ei pea ja kellegi ideid rumalaks ka mitte. Alati kuulan kõik ära, sest nende vaadetes on kindlasti väike tükike tõtt, kust neil muidu üldse selline mõte võis tekkida?
tqnism, kuna su postituses oli küsimus, siis vastaks, et ma ei tea, mis teised teevad. Ise olen õppinud uusi oskusi ning investeerinud enda omandis olevasse kinnisvarasse ja ka soetanud uut.
Eks me kuuleme veel, hetkel jätan pausi, kuna palju on teha. Tänud kõigile osavõtjatele.
margin
Aga mulle ei sobi idee, et mõned peavad ennast teistest paremaks ja aktiivsemad ekspluateerivad vähemaktiivsemaid nii suurel määral nagu kapiltalismis see on.
Sulle ei meeldi inimesed kes peavad end teistest paremaks. Punkt. Selle vastu ei ole majanduslikku rohtu.
Isegi kui kõik oleksid majanduslikult ideaalselt võrdsed (mitte kellelgi poleks midagi peale isikliku palja P), peaks mingid vennad end teistest paremaks, kamandaks nõrgemaid, peksaks oma üheksat naist, ülbaks kõigiga ja peaks end muidu universumi direktoriks. Liitu kirikuga vms, majandusfoorumist sa oma algeliste heietustega abi ega mõistmist ei leia.
On ammu selgeks tehtud, et "naabrist parem" on inimese peamine motivatsioon. ÕNNETUNNE, mida pakub see, kui sinul on null-viis ja naabril on "sapakas" on sama suur kui õnnetunne, kui sinul on Jagular ja naabril Ford Mondeo.
Rahulolu saavutatust ei ole mitte aboluutne vaid suhteline ja sõltub just "naabrist"
badash
matu, soovitan lugeda läbi raamat "Atlas shrugged". Seal kirjeldatakse just sellist düstoopilist ühiskonnamudelit, millest sa paistad unistavat.
Ayn Rand oli muuseas Alan Greenspani suur sõber. Objektivismi austajad. Alan Greespanil oli nähtavasti ka raamatu lõpupoole olevas John Galti filosoofias sõna sekka öelda.
Ma pean ütlema,et see raamat võiks olla vabalt ka Eesti koolides kohustuslik kirjandus.
Offf
Rahulolu saavutatust ei ole mitte absoluutne vaid suhteline ja sõltub just "naabrist"
Ehk siis klassikaline kitsarinnaline väikekodanlus.
... samas võib võtta globaalse ja absoluutse skaala. Ilmselt siis muutuksid ka tähendused. ... või siis pigem mitte, sest ilmselt kaotaksid väikekodanlased motivatsiooni tegutsemiseks.
#samas võib võtta globaalse ja absoluutse skaala. Ilmselt siis muutuksid ka tähendused. ... või siis pigem mitte, sest ilmselt kaotaksid väikekodanlased motivatsiooni tegutsemiseks#
Mille poolest erineb see väide Jaigi väitest, et vara ja väärtused on absoluutsed ning inimestest sõltumatud?
Mille poolest erineb see väide Jaigi väitest, et vara ja väärtused on absoluutsed ning inimestest sõltumatud?
KalakajakasOfff
Rahulolu saavutatust ei ole mitte absoluutne vaid suhteline ja sõltub just "naabrist"
Ehk siis klassikaline kitsarinnaline väikekodanlus.
Kui rahulolu on absoluutne, siis peaks tänapäeval olema inimesed kõige rõõmsamad maailma ajaloos - kunagi varem ei ole keskmise inimese heaolu nii kõrge olnud. Miskipärast oleme me hoopis absoluutses antidepressantide tarbimise tipus.
Kuidas ja kas peaks heaolu ja rahulolu omavahel seotud olema? Kui kvaliteetne rahulolu mõõduna keskmine SKP inimese kohta?
Mulle aegajalt tundub, et me elame ajas, kus elementaarse toimetuleku saavutamiseks tuleb pingutada rohkem kui ei kunagi varem ajaloos.
Mulle aegajalt tundub, et me elame ajas, kus elementaarse toimetuleku saavutamiseks tuleb pingutada rohkem kui ei kunagi varem ajaloos.
Sa teed õigesti, kui ütled, et sulle tundub. Objektiivselt võttes pole nii suur osa maailma populatsioonist mitte kunagi nii hästi elanud kui praegu. Ja tänada saab selle eest vaid ja ainult seda, et kuskil on aeg-ajalt lastud turul toimida ja kapitalil akumuleeruda. Siinsel maalapil pole mitte kunagi nii hea elu olnud, kui praegu (okei, 2007 oli parem, kuid kõik me teame, et see oli umbes sama illusoorne, kui see, et põllul loiku ehitatud tordikarp peab viis miljonit krooni maksma).
Sa teed õigesti, kui ütled, et sulle tundub. Objektiivselt võttes pole nii suur osa maailma populatsioonist mitte kunagi nii hästi elanud kui praegu. Ja tänada saab selle eest vaid ja ainult seda, et kuskil on aeg-ajalt lastud turul toimida ja kapitalil akumuleeruda. Siinsel maalapil pole mitte kunagi nii hea elu olnud, kui praegu (okei, 2007 oli parem, kuid kõik me teame, et see oli umbes sama illusoorne, kui see, et põllul loiku ehitatud tordikarp peab viis miljonit krooni maksma).
Kalakajakas
Sellise jama peale annab ikka tulla. Uus tase. Ma imetlen Karum6mmi, et ta oma aega veel selle kommenteerimise peale raatsib kulutada.
Depressiivset sotsialisti on faktidega alati hea kiusata.
Kalakajakas
Kuidas ja kas peaks heaolu ja rahulolu omavahel seotud olema? Kui kvaliteetne rahulolu mõõduna keskmine SKP inimese kohta?
Võrreldes tsaari ajaga on jah elementaarne toimetulek mõnedel aladel tunduvalt raskendatud. Siis sai mõisa tallis piitsa täiesti tasuta, katsu sa tänapäeval korralikku dominatrixit leida.
http://www.folklore.ee/radar/story.php?area=Ambla&id=1602
Dieeditamine oli ka sellel ajal palju lihtsam, kõik tegid seda märtsis-aprillis täiesti vabatahtlikult. Peale viljaikaldust läks isegi mõni loojakarja! Ja millised pensionid siis veel olid!
Mina meenutan Mary Poppinsit - pereisa oli pangaametnik, ema kodune, peres 4 last, suur aiaga maja, palgal kokk, aednik, lapsehoidja (võib-olla veel keegi, täpselt ei mäleta). Kuidas on , Karum6mm, kas pangaametnike suhtes on Kalakajaka väide õige? :)
Oot, ma ei saa praegu - ma söön just musta kalamarja, joon vaeste pisaraid ja pühin suu väljasuremisohus looma nahaga puhtaks.
Vaata kurjamit, makse ka ilmselt ei maksa. Autot kasutad omaks sõitudeks.
Tööd sa reaalselt ei tee, niisma seletad ja võtad sõna :)
Tööd sa reaalselt ei tee, niisma seletad ja võtad sõna :)
Karum6mm
Ja tänada saab selle eest vaid ja ainult seda, et kuskil on aeg-ajalt lastud turul toimida ja kapitalil akumuleeruda.
Ma ei oleks nii kindel, et kapitali akumuleerumine nii üheselt just parim elatustaseme tõstja on. Ajaloos on see ka enne saanud akumuleeruda, samuti on just arengumaades kapital just valitseva kliki kätte akumuleerunud.
Turu toimimise osas ja selles osas, et mitte kunagi pole tulnud keskmiselt vähem pingutada, olen täiesti nõus.
Karum6mm
Oot, ma ei saa praegu - ma söön just musta kalamarja, joon vaeste pisaraid ja pühin suu väljasuremisohus looma nahaga puhtaks.
Ikka ühekordseks kasutamiseks, mitte ei pese seda pesumasinas vaesuri kombel puhtaks ? Ma nimelt näinud mõningaid wannabe vereimejaid kapitaliste, a nad kõik feilivad sellega et pesevad salaja neid väljasuremisohus olevate loomadenahku.
Olevipoeg
Võrreldes tsaari ajaga on jah elementaarne toimetulek mõnedel aladel tunduvalt raskendatud. Siis sai mõisa tallis piitsa täiesti tasuta, katsu sa tänapäeval korralikku dominatrixit leida.
http://www.folklore.ee/radar/story.php?area=Ambla&id=1602
Dieeditamine oli ka sellel ajal palju lihtsam, kõik tegid seda märtsis-aprillis täiesti vabatahtlikult. Peale viljaikaldust läks isegi mõni loojakarja! Ja millised pensionid siis veel olid!
Kui Tallinnas õiges kohas ja õigel ajal jalutada, leiad ehk korraliku koosa ja täiesti tasuta. Tavaliselt seda päris niisama ei antud, ei siis ega nüüd.
... ja millised pensionid saavad olema tänasel korralikul kassapidajal, Aastaringne dieet on tasuta garanteeritud. ... ja ei mingit vaestemaja ega külakorda.
[quote=raulir]
Tänapäeval on elatustaseme tõstjaks vast pigem innovatsioonide elluviimine, kapitali akumulatsiooni osatähtsus langeb. Adam Smithi ajal oli vastupidi.
Ma ei oleks nii kindel, et kapitali akumuleerumine nii üheselt just parim elatustaseme tõstja on. Ajaloos on see ka enne saanud akumuleeruda, samuti on just arengumaades kapital just valitseva kliki kätte akumuleerunud.
.
Tänapäeval on elatustaseme tõstjaks vast pigem innovatsioonide elluviimine, kapitali akumulatsiooni osatähtsus langeb. Adam Smithi ajal oli vastupidi.
Vabas (mitte-etatistlikus) ühiskonnas ei akumuleeru kapital poliitilse nomenklatuuri kätte. Pigem osutub ühel hetkel probleemseks kontseptsioon nimeaga lobby, kui nn. rikkad suudavad endale sobivat seadusandlikku keskkonda osta. See on aga vähemalt sama jälk kui etatism.
Karum6mm
Vabas (mitte-etatistlikus) ühiskonnas ei akumuleeru kapital poliitilse nomenklatuuri kätte. Pigem osutub ühel hetkel probleemseks kontseptsioon nimeaga lobby, kui nn. rikkad suudavad endale sobivat seadusandlikku keskkonda osta. See on aga vähemalt sama jälk kui etatism.
Lobby omakorda lõpebki etatismis. Igasugu täiendavad regulatsioonid suurendavad sisenemisbarjääre, kinnistavad turujaotust ning suruvad väiketegijad välja. Kõikide regulatsioonide jõustamiseks on vaja rohkem klaasistunud silmadega inspektoreid, kelle stampvastus on 'computer says no'. Tulemus: kõrgemad hinnad, vähem turuosalisi, suuremad korporatsioonid, rohkem regulatsioone ja administratiivkoormust.
Kogu see anti-corporation Occupy Wall Street seltskond peaks klassikalisi liberaale valima...