Arutelu Eesti majandusest

Need võrdluses eelmise aasta sama nädalaga on pigem mõttetud, kuna ilmast tulenevalt valmivad viljad eri aegadel. Aga isegi eeldades, et see 51% hinnatõus jääb kestma, siis kas väide on, et 99 senti kilo maksev kapsas paneb tarbija rämpstoitu ostma?

3 Likes

See, mida kirjeldad, ongi päristoit. Minu väide oli, et seesama ühepajatoit ei ole sellise hinnaga, et selle asemel peaks kananagitsat näost sisse ajama. Seda otsustavad inimesed täitsa ise, sest sool ja rasv müüvad. Kapsas ei müü.

4 Likes

Mis mind lihtsalt kohutavalt häirib, on pidev soigumine kõikjal. No ma ei tea. Minul naine töötab, mina lõpetasin varahommikul öötöö, magasin ära ja pärast väikest kohvi panen kohe jälle teises töökohas edasi. Kas see ongi see häving ja krahh?! Jah, kindlasti on inimesi, kes saavad pihta, aga tööpuudust meil riigis ometigi ei ole.
Ülemiste keskuse juht: maksutõusust hullem on selle ümber loodud paanika - Ärileht Ülemiste keskuse juht: maksutõusust hullem on selle ümber loodud paanika - Ärileht

Teatud piirini on alati asendused olemas. Toidu puhul on ka.
Kui veiseliha kallineb, süüakse rohkem sealiha või linnuliha. Kui lõhe oli kõrgete energiahindade ajastul mingil perioodil absurdselt kallis, siis seda lihtsalt ei ostetud. Hästi otsides oli muud kala ka võimalik süüa.
Kakaohinnad on kõrged, aga šokolaad või kompvek päris asendamatu esmavajalik toiduaine nüüd ka ei ole.

Aga sellel asendamisel on muidugi piirid, sest ka toiduainete hinnad kipuvad üksteisele lähenema ja kui asenduskauba nõudlus kasvab, hakkab selle hind tasapisi järele hiilima.

Ma olen üksikutel kordadel näinud ka seda, kuidas kaubandusketid on toodete hindu tagasi allapoole korrigeerinud. Ilmselt jõudis mõne ostu- või müügijuhi lauale excel, mis ütles, et kui 3€ hinna lihtsalt 4€ peale tõstad, siis kukkus müügimaht nii palju, et mõistlikum tundus tagasi kuhugi 3.20-3.30€ peale korrigeerida. Aga sellel hinnakujundusel on isegi vähem pistmist käibemaksu või tootjahindade muutumisega, vaid lihtsalt testitakse kogu aeg seda tarbija valuläve. Ainus mõjuv asi tundubki olevat see, kui liiga kalli hinnaga toodet lihtsalt ei osteta.

1 Like

Draax, täiesti nõus. Väide, millele vastu vaidlesin oli, et tarbitakse saasta kuna kvaliteetne toit on liiga kallis. Mingis osas on seal tõtt aga veel enam on seal mugavust ja tarbimisharjumust.

4 Likes

Juunis toidupoodides kallinesid või,liha, kapsas ja kurk

Muide, Hiinas on omapärane süsteem, kuidas töötajate tervisliku eluviisi soodustada.

Chinese Company Offers Workers 130% Salary Bonus If They Run 2 Miles Daily | Trill https://share.google/K5SPc8Nw0PBSUDPdq

Öötöö on muide vähirisk, et sa teaksid. Paras oleks sulle kõrgem sotsiaalmaks väänata selle eest.

5 Likes

Tead, invictus. Võib olla on sul õigus. Kui tuled perest kus toidu maitse, kvaliteeti ja komponendid olid olulised ja isegi Õitsval Brežnevi Toitlustusprogrammi ajal oli 3-käiguline õhtusöök (supp, praad ja magustoit) pigem reegel, kui erand, siis on veidi raske tõesti “kananagitsate” peale kolida. Eks sõltu muidugi ajalisest ressursist ka. Kui ikka ei ole jaksu ja aega köögis mitu tundi toimetada, siis tuleb leppida lihtsama “pasta carbonara” või sarnasega.

2 Likes

Mis neil kananagitsatel häda on? Tavaline kanaliha riivsaias. Ei maitse?

On ta jee. Kananagits on rohkem taimne kui loomne toiduaine, kus kana küljest pärinevaid substantse on alla poole. Samasugune sojamassibatoonike nagu keeduvorst.

7 Likes

Eks oleneb nagitsast ka. Mul tuleb vahel äravõitmata isu “rämpstoidu” järele. Siis väisan ma Elukohajärgset Kaubandustemplit ja varustan ennast kanafilee (sooduskampaania korral suisa kana "sise"fileega). Lõikan ribadeks, maitsestan soolaga ja muu meelepärasega. Panen rõõsa koore sisse likku 20neks minutiks. Teen segu jahust, tärklisest, saiapurust, tšillipirast, mustast piprast, valgest piprast ja cechuanipiprast. (Mõnikord teen hoopis taigna, lisades muna ja veidi külma vett). Veeretan kanaliharibadele kena saiapurukooriku ümber ja lasen neil veidi (umbes 3-4 min) fritüüris kuumas õlis supelda, kuni koorik on kuldpruun, aga kanaliha peab veel mahlane ja maitsev mitte tuim ja kõva olema. Ja siis näksin näpu vahel koos mingi dipikastme ja salatiga (näiteks tomat-mugulsibul-fetajuust-salatiõli-balsamico-seesamiseemned-basiilikuleht).
Samal meetodil saab valmistada ka krevette taigas, kala tagnas, kanatiivad-taignas-või-saiapurupaneeringus jms. muid snäkke.
Kui kõrvale võtta sobivas koguses värsket salatit, siis ei saagi nagu väga hullu kolesteroolišokki sellest fritüüri-orgiast.

6 Likes

Aga samal ajal, ma pakun, kulutad sellele fetajuust-basiilikuleht jne kompotile piisavalt et sellega saaks sardellidega terve pere ära toita. Ma küll tean et mul on läinud absoluutselt rämpsuvaba, kodumaistest tomatitest caprese salati tegemiseks eelmisel kuul juba nii palju et selle eest oleks saanud mitu, mitu mitu kilo sealiha.

PS tsekkasin esimest korda elus järgi ja selgub, et Talleggi fileenagitsates on 41% liha ja Maksa ja Mooritsa fileenagitsates on 60% liha. Ülejäänu on siis paneering ja paksendajad.

2 Likes

Ei, ülejäänud on lisaks teraviljasaadustele ka sidekude, kõõlused, kõhred, osad siseelundid, nahk jne. Koostisainete nimekirjas ei saa seda kraami rea “liha” alla panna.

1 Like

Ma suht regulaarselt tarbin.Tavaline kanafilee paneeringuga. Mõni vbl ostab sellest kanamudrust tehtud kraami, aga see on siis tema enda valik…

1 Like

Palun too välja, kuskohas sa siin kõõluseid ja siseelundeid näed:

“kana-broilerifilee (41%), vesi, kuivikupuru (sh NISU), SOJAvalk, munavalgemass, sool, happesuse regulaator: E262, lõhna- ja maitseained, vürtsid (sh kurkum, paprika), suhkrud, NISUJAHU, paksendaja: E415. Võib sisaldada vähesel määral PIIMA, SELLERit ja SINEPit.”

“Kanalihamass” on selle möga nimi, mida sa silmas pidasid, ja toodetest, mille nimetuses seisab sõna “filee” seda reeglina ei leia.

To: netcat.

broilerifilee (60%), kuivikupuru (sh NISUJAHU, NISUmanna, NISUGLUTEEN, 
maisijahu, maisitärklis, kanamunavalk, pärm, päevalillerasv ja -õli, 
toiduvärv E160b), vesi, KANAMUNA, sool, lihavalk, taimsed kiud, 
dekstroos, maitsetaimede ja vürtside segu, lõhna- ja maitseained, 
pärmiekstrakt, suhkur,  happesuse regulaatorid E262, E331; 
maltodekstriin, rapsiõli, antioksüdant E301 Küpsetatud rapsiõlis

Toote koostisosade loetelu võib muutuda. Kontrollige enne toote 
tarbimist pakendil esitatud koostisosi.

Miks sa arvad et see kõik “lihavalk” alla ei kuulu?

Tukrmenistan/Pärsia.
Kebabi/saslõki/tsebureki müüjal lambad seljataga aias )))) Ise võisid valida lamba, millel kõri kohe läbi tõmmati ja kohapeal toit valmistati, Ise võisid pealt vaadata. Aega läks nii pool tundi kuni tund ))) värskemat toitu ei ole enam võimalik valmistada ))) Meie loomakaitsjad oleks muidugi sillas ))))

Veel kananagitsaid McDonald’s’ist: https://mcdonalds.ee/tooted/chicken-mcnuggets-20-tk/
Mina koostise lähteaineid ei leidnud sealt üldse. Sisuliselt võivad nad neid teha millest tahes. Kirjelduses on ainult “kanafilee tükke”.

Üks 8-aasta vanune artikkel kananagitsate valmistamisest, ei ole paywall: https://arileht.delfi.ee/artikkel/77087410/tallegg-raagib-suu-puhtaks-kuidas-tegelikult-kananagitsaid-valmistatakse

1 Like

Jah. Palun too välja kuskohas selles Talleggi artiklis räägitakse mingite kanajääkide lisamisest? Ise lugesid seda artiklit? Tuleb ju selgesti välja, et ei panda sinna seda sodi.