Arutelu Eesti majandusest

prognoos
Siit on ilusti kihistumine näha - detsiilide keskmised palgad. Rahandusministeeriumi prognoos 2026.aastaks, leidsin julgeolekuseaduse muutmise seaduse seletuskirjast.

4 Likes

See tabel põhimõtteliselt kinnitab väidet, et kui räägitakse “keskmisest palgast” siis seda või suuremat brutopalka saab kõigest kolm ülemist detsiili (umbes 30% töötajatest).

3 Likes

Alumised 3 detsiili ja veidi neljandast ei ole eelduslikult palgasaajad. Vähemalt mitte täistööajaga.
Jääb järgi 6,x detsiili palgasaajaid.
Brutotulu ei tarvitse muidugi ainult palk olla.

Selle tabeli parim osa on see, et kuidas RM inimesed on kokku saanud 10 detsiili? :smiley:

1 Like

Ahaa, selle ma mõtlesin välja!
Statistikaameti piltidel näidatakse detsiilide vahelisi piire (arusaadav, märksa rahulikum pilt võrrelduna eelmisega). 10 jaotust, mille vahel on 9 piiri.

Täna olen 2 tunniga oma teises töökohas juba 70€ teeninud. Siht on 8h ~300€ kokku saada - tükitöö. Ka seal auto laeb. Enda ettevõtte gaaažis 3D printerid ka töötavad - teenivad omakorda lisa. Tänan tähelepanu eest. :grinning:

Ma viskasin mõni aeg tagasi “lauda” 400 EUR. ~150 ost ja natuke aega hiljem ~170 müük. 70 EUR “nagu maast leitud”. Selle “töö” peale kulutasin ma kokku ehk 10-15 minutit.
Ei, ma ei ülista “spekulatiivset majandust”, kaugel sellest. Aga sandikopikate eest ennast vigaseks vaevata… nats loll ei ole või?
P.S. Mida ma teen “kokku hoitud” ajaga? Lähen ülikooli Laborisse ja aitan ühel päris teadlasel ühe tõrkuvat seadet taltsutada. Annan praktikuna oma tagasihoidliku panuse tehnoloogia arengusse pisikese abitöö näol.

3 Likes

No näete. Ei olegi meil nii halb elu. Tuleb lihtsalt pea ja käed tööle panna! :+1:

Palju sulle siis iga kommi eest makstakse? 8h kirjutad 300 kommi?

4 Likes

Jätaks need kaks uudisnuppu siia mälestuseks:

Andres Sutt Korobeinikule: Leedus kehtestatud pangamaksu negatiivne mõju saab olema lai ja pikaajaline

Eesti koht rahvusvahelises konkurentsivõime edetabelis aastaga ei paranenud

Leedu tõusis konkurentsivõime edetabelis võrreldes möödunud aastaga üheksa kohta 21. positsioonile, Läti asub 38. kohal, kerkides mullusega võrreldes seitse kohta.

3 Likes

Kui sa 2. ja 3 samba ka puu taha saadaksid siis teeniks kätte jäänud raha sulle iga päev 500 eurot vähemalt… :sunglasses:

Arukas kodanik saab kõrvalise abita aru, et enne mingi seisukoha väljaütlemist tuleb hoolikalt mõelda ning enne otsustamist tuleb veenduda, et see, mida ja kuidas midagi teha kavatsetakse, on mõistlik ja vajalik. Kodanikku iseloomustavad kõik inimlikud voorused. Käitumise regulatsioonis on saavutusmotiivi kõrval ka ebaedu vältimise motiiv.

Arukal inimesel ei ole ükskõik, mida teised tema kohta teavad ja arvavad. Arukas inimene tahab ka tunnustust ja tähelepanu ning kardab ühiskondlikku hukkamõistu, mis järgneb, kui ta teeb rumalusi või jätab tegemata selle, mida on vaja teha mitte ainult sellepärast, et teised seda ootavad ja loodavad ning ametikoht ja staatus kohustab.

Käitumist reguleerivad aated, ideaalid ja teised tunded. Samuti pealisülesanne, maailmavaade, kohuse- ja vastutustunne. Oluline osa inimlikus regulatsioonis on ka hirmul ja häbil, mis kujuneb kultuuriseostes, ja süütundel, mis kujuneb ühiskonnaseostes.

https://vooglaid.org/raamatud/elanikust-kodanikuks/inimene/

hommikust intervjuud kuulates ja morne fakte adudes tekkis “maksustame oma rahva rikkaks” tunne . reformil on üha raskem leida argumente, miks neid järgmistel valimistel valima peaks )

8 Likes

Koalitsiooni juhtimisel oleme ju hoopis teisel kvalitatiivsel tasandil - kus ühiseks eesmärgiks on kestlik kahanemine.

3 Likes

Lähis - Ida pinged on jõudmas taklatesse.

Kütame inflatsiooni))))

Taavil oli mõned aastad tagasi hea artikkel inflatsiooni teemal ja sellest, kuidas seda arvutatakse. Artikli kandev mõte oli selles, et inflatsiooni mõju meile kõigile on erinev ja selle negatiivset mõju oma rahakotile on võimalik vähem või rohkem ise ka mõjutada.
https://rahafoorum.ee/motteid-inflatsioonist-2022/

Alles sa väitsid, et inflatsioon pole üldse oluline, kuna ka maailma ettevõtete väärtused ja aktsiaindeksid kasvavad inflatsiooni rütmis. Räägi siis nüüd, kuidas sinu eluvalikud mõjutavad NASDAQi väärtust.

PS, tegelikkuses ma muidugi ei oota, et sa seda seletaksid. Mul on niigi selge, et su väited ja seisukohad muutuvad jooksvalt, nii nagu parasjagu vaja on.

2 Likes

Artiklit ikka lugesid? Üks väike nope sellest.

Aktsiad kui inflatsioonikaitse?

Vähemalt kõige julmema inflatsiooniga perioode vaadates on ajalooliselt saanud teha kaks järeldust:

1. Lühiajaliselt võib aktsiatega saada igasuguseid suvalisi tulemusi, olenemata inflatsioonist või selle puudumisest.
  2. Piisavalt pika perioodi peale on ajalooliselt aktsiad ka kõige püsivamalt kõrget inflatsiooni edukalt ületanud.

Oluline on see, millal sa raha kasutusse võtta plaanid. Kui on aega oodata, siis on ajalooliselt üsna hea idee olnud lihtsalt mitte tõmmelda.

Kaur, bõrss on sama rikkalike võimalustega nagu on seda kamasutra. Sa oma elus voodielus lepid ka ainult missionäri asendiga?Ilmselt selleski asendis pistad ainult sisse ja välja ei tõmba…
Ma absoluutselt ei mõista inimesi, kes soovitavad teistele, et kõige õigem on ainult osta ja unusta ning kui osta siis juba indeksit. Mis imepäeva te kullakesed müümiseks ootate?

4 Likes