Armetu Eesti kaubandus

See ongi see EV kütusemüügi kartelli teema jälle, et kõigil on sama hind kogu aeg, igal pool. Ja istuvad nagu kuldid rukkis hindadega, kuni kisa tõesti suureks läheb maailmaturuhinna languse järel, samas kui vaja põhjendust tõstmiseks siis kõlbab 5 min. vana pisike hinnamuutus börsil.

Lähen tangin Nestes järgmine kord, puhtalt selle pärast, et nad tegid lõpuks katse päris konkurents tekitada turul.

7 Likes

Vaatasin enne 9-t. Hommse (praegult juba tänase) kuupäeva aegumisega tooted olid eespool. Aga ei viitsinud täna enam reisi ette võtta. Järgmine nädal lähen neljapäeval spetsiaalselt. Ega mul kannatab ka kallimaid tooteid osta aga lihtsalt tähelepanek - kuna sms tuli, et kolmapäeval 10% all.

Hetkel paistab, et ainus käegakatsutav võimalus lammutada kartelli, ongi piirkondlikud (ning ka ajalised) hinnaerinevused. Ja tore, kui kartell hakkab sedasi ise seesmiselt lagunema, mitte aga riigi hambutu Konkurentsiamet ei pea seda tegema.

Jaekaubanduses õnneks piirkondlikke hinnaerinevusi ära keelatud pole.

1 Like

Ma kahjuks ei saa Nestes tankida sest neil on see biosolk kütuses sees. Minu auto hakkas selle peale turtsuma ja siis jäi mul ainult Alexela. Nüüd on ka Olerex lisandunud 0% solgiga.

3 Likes

Minu teada pole hindade difrenetseerimine kuidagi keelatud. Ma pakun, et suudaks nädalaga kokku häkkida PoC prototüübi, mis teeb numbrituvastuse, siis ARK päringu, margi, mudeli ja aasta järgi võtab auto24 “keskmise hinna” ja selle järgi arvutab “tambovi konstandi” millega hinda diffida.
Ilmselt maksaks iksviiekütus rohkem kui diiselpassati kütus, aga miks mitte ka vastupidi :slight_smile: Loogika järgi, et a) vaesed on nkn. allaheitlikud ja neid saab rohkem nöörida ja B) me eelistamegi premium-kliente
Seadusevastane selline asi olla ei tohiks, iseasi, mida KLIENDID sellest arvavad.

To: Offf
Lähed Maximasse ning kassas selgub, et kuna su kaasas oleval proual on rebasenahast kasukakarae, siis kartulid ei maksa enam 50 senti kilo, vaid 1 euro 50 senti kilo?

1 Like

Jah, sellest on palju räägitud. “Targad” kauplused. Enamasti sihitakse küll püsikliendi pihta. Näiteks on teada, et inimene ostab enam-vähem kindla intervalliga kassiliiva. Seega tal ON kass ja tal on VAJA. Sest kassis…ta sisse uppuda ju ei tahaks. Seega “D-päeval” võib kassiliivale ka natike otsa keevitada, sest KUHU TA PÄÄSEB. Mulle maitsevad võiküpsised. Seega, ma ostan neid mitte “punase sildi päeval” vaid enam-vähem iga kord kui eelmine pakk otsa saab. Seega saab sinna mingi 50 senti kindlasti “otsa keevitada”.
Ja nii edasi

Kassiliiva näite puhul läheb see kassiomanik mõnda teise poodi, kui algses poes käru keeratakse.

Võiks pigem nii olla, et suurde kaubanduskeskusesse mineku puhul, saab ukse peal olevas automaadis lasta teha endale kassiliiva pakkumise, et milline keskuses olev pood pakub kõige paremat ja soodsamat. Prinditakse paberlipakas või saadetakse mobiili mingi kood, mille ette näitamisel saabki selle hinnaga. T1 kaubanduskeskus sobib näiteks selleks, sest seal on nii Selver kui Lidl koos.

Siis peavad poes riiulitel olema ka elektroonilised hinnasildid, mis muudavad oma numbreid vastavalt sellele, milline (millise kategooria) kunde riiulist möödub. Sest mingi seadus nõuab, et hinnad oleks nii kassas kui riiulil samad. Lähed kassiliiva-riiulist mööda ja hind viskab hinnasildil selliseks, nagu seda ukse peal olevas automaadis pakuti.

1 Like

Mind huvitab pigem, kas hullumeelne “soodustus jõukamale kliendile” võiks lennata nn. “targas müügiasutuses”
Kas “äraspidine diskrimineerimine” võiks reaalselt töötada???

Põhjendused:

1. Vaesemat saab tihitipeale paremini nöörida, ta on allaheitlik ja ei kobise

2. Suurem, kallim ja suurema mootoriga auto tarbib ka rohkem kütust, seega saab "sooduka tegemist “rikastele” kompenseerida suurema müügimahuga

3. Meil on palju rumalaid inimesi, kes “elavad näitamiseks” (Kui ei usu, minge vaadake mis hinnaklassi sõidukid ummistavad Lasnagorski räämas paneelikate esiseid). Neid saab ligi meelitada “rikaste tankla” mainega, sest “kes ei tahaks näida rikkana”.

4. Vähemalt esialgu leiaks selline algatus kõvasti meediakajastust. Igasugune tasuta reklaam on hea reklaam.

Kas “tuvastatult jõukamale kliendile dünaamiliselt SOODSAMAD hinnad võiks töötada”. Ma pole mingi turunduskunn, aga see on NII absurdne ja terve mõistuse vastane idee, et meie “massarakš” sajandil isegi VÕIKS. Ei?

olen Neste erinevaid kütuseid tankinud viimased 15+ aastat, pole ühtegi probleemi olnud ei diisli ega bensuga … võibolla on küsimus mitte kütuses, vaid autos … ei tea, kui probleeme oleks olnud, siis võibolla teaks …

ps.
olerex’i kliendiks ei hakanud just sellepärast, et mingitel hetkel kumas liiga palju erinevaid skeeme läbi … ja see täiendav soodustus, mis nende kliendiks saamisel pakuti, ei olnud minuarvates skeemide soosimiseks piisav.

4 Likes

Dünaamiline hinnakujundus kliendi maksevõime baasil on täiesti olemas ja väga levinud, eriti nt turismisektoris. Pane VPNis enda riigiks Vietnam ja vaata, mis hindu saad.

4 Likes

Kõigil kassiliiva ostvatel klientidel saab ühel ja samal päeval kassiliiv otsa? Tõesti?
Isegi kassi pole vaja. Kõigil inimestel on sama vajadus asjal käia nagu kassidelgi. WC paberit ostavad kõik. Ometi ei tõsteta selle hinda sulle sel päeval kui see sul otsa saanud on… sest keegi ei tea, millal su viimane -50% hinnaga soetatud 32-rulline pakk lõppes. Aga üks on viimaste aastate jooksul selgeks saanud - enne kui see juhtub, tuleb järgmine allahindlus, kindlasti.

1 Like

See kütuste meeletu allahindluskampaania “müüme alla omahinna” on tglt scam, mille õnge minagi langesin. Tankisin paagi täis ja päev hiljem avastan, et bensiini tilgub auto all. Auto viisin teenindusse ja veel on teadmata, kui palju mulle see odav kütus tegelikult maksma läheb.

1 Like

Tegin täna tiiru 4-s lähimas jaamas.
Premium7 1,479
Cirkle-K 1,439
Olerex 1,439
Neste 1,424

Olerexis mul -3s/l

Tanklad võiksid teha pakkumisi, kus tehakse fotosid või videoid glamuursetest tankimisest, mida tankijale üle interneti saadetakse, et too saaks oma sotsiaalmeedias neid fotosid või videoid esitleda.
Ehk siis, igasse sellisesse tanklasse võetakse tööle mõned kõrge kontsaga saabastes rinnakad blondiinid kes tankimise ajaks su autole ronivad ja selle sedasi ilusaks teevad.

3 Likes

Offfi mõte oli vist selles, et kui sa mingi regulaarsusega mingit toodet ostad (näiteks kassiliiva 1x kuus umbes kuu esimese nädala paiku +/- paar päeva), siis “õel AI” õpib selle mustri ära ja paneb JUST SULLE kassiliiva hinna JUST SIIS kõrgemaks, kui talle tundub, et sa võiksid varsti järgmist pakki ostma tulla. Või siis korrigeerib vahemiku ise 2x pikemaks kui sa juhuslikult eelmine kord ostsid ühe paki asemel kaks pakki jne.
Selliseid lihtsaid matemaatilisi mustreid ei tohiks tänapäevasele arvutile olla liiga keeruline õpetada.

1 Like

Selleks ei pea isegi AI-d kasutama.

Ma nii ei oska öelda, aga kunagi ülikoolis turunduse loengus oli neid näiteid küll, kuidas inimest (ka väiksema sissetulekuga inimest) saab survestada ostma kallimat toodet, mängides brändi või toote nimetusega.
Üks asjakohane näide oli selline ettevõte nagu STV, kelle pakettide valikus oli kõige lahjema tootevalikuga (ainult Eesti põhikanalid) TV-paketi nimetuseks “sotsiaalpakett”. Keskmine inimene kindlasti tahtis osta endale natuke parema nimetusega teenust kui see “sotsiaalpakett” mis seostub kohe sotsiaalabi, sotside ja muidu eluheidikutega.

Kuigi ratsionaalselt see klient võib-olla rohkem kanaleid ei vajanud ega tahtnud, siis paketi nimega mõjutati teda heitma ratsionaalsed argumendid kõrvale ja ostma suuremat/kallimat/edevamat toodet.

1 Like

Ma oleks jummalast rahul, kui mõni pood suudaks nende säästu-partner-konto-sõbrakaartide vahendusel kokku kogutud ostuinfo zetabaitide baasil ükskõik mida personaliseeritut teha, kasvõi näidaku siis reklaami või tuletagu meelde, et mul oleks meeles seda personaalselt üleshinnatud kassiliiva actually osta ka. Lüpsku või koorigu sealjuures nagu oskavad, ma olen loll, laisk ja mugav ning tahan olla rahul ja õnnelik.

Paraku reaalselt ei suuda see kollektiivne aju midagi paremat välja mõelda, kui:

• augustis tuleb sissepääs ummistada vihikutega
  • detsembris tuleb sissepääs ummistada kuusekaunistustega
  • aprillist oktoobrini peab 99,9% letis olevatest lihatoodetest olema kuidagi grillimisega seotud, ffs, hakka või veganiks
  • veebipood soovitab absoluutselt iga ostukorvi peale mähkmeid
  • osale loosis ja võida, jaga ja võida, jnejne
  • “tuletame teile meelde, et alkoholi müük meie kaupluses lõppeb 8 tunni ja 24 minuti pärast” (see kusjuures ajab eriti turri, sest näitab, et kogu ülejäänud maailma peetakse täisidioodiks, kes ei saa aru, et tegu on reklaamiga - noh, vastavat seadust jõustama pidav ametnikkond ilmselgelt seda paraku on)
  • fcukkin pensionifondid kassa taga

Üleüldiselt mul ei ole mitte midagi hästi tehtud isikustatud marketingi vastu, see on lõppkokkuvõttes ju mõlemale poolele võit, kui üks saab oma kaubast või teenusest lahti ja teine pool ei pea mööda ilma(võrku) ringi jooksma, et seda leida. Probleem, nagu tavaliselt, on selles, kui asju teevad matsujagamisvõimetud lollid, kes on käinud teiste omasuguste juures koolitusel.

3 Likes

Mis kütusehindadesse puutub, siis see on ju siit foorumistki vist läbi käinud, et Eestis oli seniajani Euroopas kalliduselt nr 2 kütus, kui maksud maha arvestada. Seega hinnalangetuseks kindlasti ruumi oli.

1 Like