Akola Group (endine Linas Agro)

Ka LHV ei soovita IPOs osaleda, kuna märkimisvahemikus on ettevõte liiga kallis (võrreldes teiste sarnaste ettevõtetega).
Nii, so far siis soovitused järgmised:

sidekick - full avoid
lhv - ei soovita
tark investor - soovitab
blink - yeah, baby, yeah (kui olen postide tonaalsusest õieti aru saanud)

stefan, omad arvamust?
Minu arvamus oli lihtsalt, et SideKicki ja teiste toodud numbrid ei ole õiged, Linase valuation on ca. 6.5x EV/EBITDA (nats alla range midpointi) a tema earnings quality on üsna hea. Ise ei ole märkimise osas otsust teinud.
Mulle tundub, et Baltikumis ollakse praegu aktsiate poolel üsna palju sellise vaatega, et "good money, fast". Potentsiaali selleks siin võib olla eriti palju ei ole (mis ei tähenda ka seda, et kohe allapoole IPO-hinda kauplema hakkama peaks).

Ise siiski ei märgi. Arvestasin, et pingutused lihtsalt selleks puhuks Swedi kliendiks hakata, on minu puhul liiast. LHV vahendusel oleks võib olla isegi märkinud, peamiselt mõõduka kiire profiti lootuses.
Blink,
väikeinvestorid saavad märkida ainult maksimaalse hinnaga.
ega sul juhuslikult isiklikku agendat pole Linase IPOga ja/või on sulle rahaliselt oluline, et Linase IPO oleks edukas?
Kui kange valu märkida ja maksimaalse hinnaga ei soovi siis võib ju mõne sõbraliku institutsionaalse investoriga kaupa teha.
SK,
Väikeinvestorid saavad selle hinna, mille institutsioonid paika panevad. See ei saa olema maksimumhind. Aga jah - nad ei saa seda riski eriti juhtida. Su teise küsimuse osas - Ei ole mul sooja ega külma, kas see IPO on räme success või flop. Vähemalt kuni ma ise ei ole märkimas. Kui ise otsustan märkida, siis loomulikult on rahaliselt oluline, et IPO edukaks osutuks. Kui märkimist kaaluksin, siis hind läheks range alumisse kvartiili.
WN, lisa eelnevatele veel, et:
PeaLiK - all in
Tegelikult osalen siiski üsna kasina summaga ja sedagi paljuski igavusest. :) Kui kedagi huvitab, siis mõttekäik, mis mind osalemiseni viis, nägi välja umbes selline:

Fundamentaalselt pole märkimisvahemik ei väga kallis, ega väga odav. Muljet avaldab ettevõtte võime teenida stabiilset kasumit ka keerulistel aegadel ning see, et põllumajandussaaduste hinnariski tundlikkus on madal. Kahtlemata pole tegemist ereda leegiga põleva tähega, aga pole ka karta, et ta niipea visisedes kustuks. Ikaagi oma valdkonna bluechip hetkel Leedus/Lätis. Minu arust võiks selline ettevõte huvitada ennekõike institutsionaalset ja "rahulikku" raha, kes võtaks seal pigem strateegilise positsiooni, kui haistaks kiiret spekulatiivset kasumit. Seega on minu arust risk, et aktsia hind IPO järgselt kiirelt mutta tambitakse, kaunikesti piiratud (kui just kohe mingi kole luukere kapist välja ei kuku). Oletan, et emissioon märgitakse mõõdukalt üle ning hind jääb kuhugi 2,21-2,37 liti vahemikku. Suuremate võimalike ostjatena näen DI ja EC Baltikumi fonde; miks mitte paari pensionifondi ja ehk ka mõnd Linase partnerettevõtet, kes võib soovida firma tegemistes hakata kaasa rääkima.

What about upside? Kipub olema nii, et esimestesse kriisijärgsetesse emissioonidesse suhtutakse tihti ülemäärase ettevaatusega. Ettevõtte vastu tuntakse küll huvi, aga pigem ostetakse positsioon hiljem turult üles, kui hüpatakse IPO sogasesse vette. Kui Trigon Agri teatas, et emissioonil nad ei osale, ei tähenda see sugugi, et nad ei võiks hiljem, peale suitsu hajumist oma portfelli Linasega täiendada. Ka võib sedalaadi mõttekäik mõlkuda mõningase osa "hoiuseraha" meelel.

Seega kokkuvõttes näen üsna piiratud langusriski ja rohkem tegureid, mis võiksid aktsia hinna tõusule viia. Erinevalt eelkõnelenuist üsna tehniline vaade seega. Taktika ka vastav - kui märkimishind jääb minu prognoositud 2,21-2,37 vahemikust ükskõik kummale poole välja, annab see esmase indikatsiooni, et minu eeldused võivad olla valed ja olen valmis väga kiirelt väljuma. Kui läheb plaanipäraselt, hakkan müümist kaaluma kuskilt +10-20% hinnatõusu juures. Kõhutunne ütleb, et nii-või-.teisiti olen kuu-kahe pärast sellest positsioonist jälle väljas.
aga miks selle idee realiseerimiseks peab isepankurist raha laenama intressiga ~25% p.a.?
Seal saab ilma trahvita laenu ennetähtaegselt tagastada. Hetkel vaba raha mujal kinni.
Ma nägin igatahe unes 11% IPO-järgset tõusu. Krt tööasjad juba trügivad "vaba-aja-ellu":)

Ei osale
See IPO on ilmselt emergenzy exit
Eriti edukas IPO ei olnud.
The lead manager Swedbank together with the company's shareholders decided not to exercise the over-allotment option and not to sell the additional shares.

hind 2.05
Alumine äär ja ülemärkimisest pole sõnagi.
Börsiteade on jälle ehe Leedu klassika. Alguses pikk hülgemöla sellest kui vinge kõik on ja kuidas parem enam olla ei saagi ja siis kusagil hiljem vaikselt mainitakse kuidas asjad tegelikult on.
Mõtlesin ka ise, et kas ma lihtsalt ei leia seda kohta üles või siis polegi märkimiste mahust sõnagi.
Kas võime sellest järeldada seda, et ka underwritter sai omale aktsiaid booki? Kuigi üks eeldus oli vist emissiooni toimumisele ka see, et kogu offering märgitakse täis.
Ma kahtlustan, et Swedi pensionifondid on Linast punnis.