Viktoriin

Jeerum, küsimused lähevad ikka väga raskeks. Inimpopulatsiooni definitsioon on siin jah oluline, aga pakuks 1 000- 100 000. Keegi pagan ei tea, kui palju nad Tobale järgneva 20k aastaga paljuneda jõudsid.
10 000 on siiski suht õige vastus. Täpsemad detailid saab Best online docus Antropoloogia ja "journey of man".
Seekord küsimus geograafia vallast.
Mis on tänase seisuga need pealinnad euroopas, mis on üksteisele geograafiliselt kõige lähemal? Kui on teadmisi ja viitsimist võib ära tuua ka 2 ja 3 koha. Head nuputamist!
Leidsin ka huvitava poliitilise alatooniga lisaküsimuse. Mis on maailmas üksteisest geograafiliselt kõige kaugemal olevad pealinnad, tingimusel, et need riigid jagavad riigipiiri?
Lsikk hmm Vatikan ja Rooma.
Lsikk, puusalt, Moskva ja Washington ?
Vatikan ja Rooma on õige vastus. Lihtsad asjad on tihtipeale elegantsed. Aga mis on 2-l ja 3-l kohal?
Moskva ja Washingtoni kohta ei oska täpselt kommenteerida - ses mõttes et pidasin silmas maismapiiri. Nüüd üle vaadates selgus et seda täpselt küsimuses kirja ei pannud - minu viga. Ehk siis võib Tin-i vastuse õigeks lugeda kui kellegi vastuargumente pole?
Merepiiriga tekib lihtsalt hunnik juriidilisi probleeme - kas beringi väinas on USA ja Venemaa vahel riba rahvusvahelist vett või mitte?
Targemad inimesed valgustage mind.

Nüüd siis sõnastan küsimuse (teie lahkel loal) ümber - Mis on maailmas üksteisest geograafiliselt kõige kaugemal olevad pealinnad, tingimusel, et need riigid jagavad MAISMAApiiri?

PS: Tin - sa oled tõeliselt unetu - isegi minu ajavööndis on kell juba liiga palju et LHV foorumis ringi uidata.
Moskva ja Pyongyang.
jep - Moskva ja Pyongyang on õige vastus - 6423 km
Lsikk ma olen foorumitroll, ja trollid muutuvad teatavasti kiviks kui päike välja tuleb...
Euroopa 2. ja 3. koht pole ka pikalt mõelda: Viin-Bratislava ja Tallinn-Helsinki.
Eesti ja Soome vahel minu teada maismaapiiri pole.
Draax, ei ole tõesti. Sellele küsimusele pole ka seda tingimust veel seatud. Sellest hoolimata pean ilmselt vastust parandama: Prishtine-Skopje.
Nojah, kui väga peensustesse laskuda, siis on üks variant veel Chisinau-Tiraspol.
2 koht. Viin - Bratislava --- 55km
3 koht Priština - Skopje --- 75km

Chicinau - Tiraspoli vahe on tõesti ainult 62km, aga Transnistriat, kui iseseisvat riiki on tunnustanud ainult Abhaasia ja Lõuna Osseetia. Seega mina seda pealinnana arvesse ei võtaks.

Tallinna- Helsingi vahe on 81km, seega ei tule maismapiiri puudus ka probleemiks - niikuinii esikolmikusse ei mahu :)

Nii - küsiks veel ühe küsimuse geograafiavallast (ja ka ajaloost).
See linn on tuntud eelkõige oma keskaegse ülikooli poolest (rajatud 15 sajandil). Kõrgajal oli linna rahvaarv 100000 ja tundengite arv 25000. Õpetati eelkõige religiooni, aga ka meditsiini, teadust ja kirjandust. See linn on UNESCO maailmapärandi nimekirjas. Tänapäeval on linnas vaid 32000 elanikku (1998 aasta seisuga). Riik, kus see asub on üks maailma vaesemaid (töölise keskmine aastapalk on ca 1500$), kirjaoskajaid on ainult ligi 30%. Peamine ekspordiartikkel on puuvill.
Küsin siis linna nime ja ka riiki.
Timbuktu
Pakun kuskil 10000 kandis - arvestades inimkonna praegust nägu ja kollektiivset lollust ei ole muud põhjendust kui inbriiding. :D

Kusjuures [b]kõikidel[/b] Maa peal elavatel inimestel neegritest eskimoteni on üks ja seesama 60-90 tuhat aastat tagasi Aafrikas elanud vana-vana-vana-...-vanaisa ning üks ja seesama 180 tuhat aastat tagasi elanud vana-vana-vana-...-vanaema.

(Mitte et me kõik õed ja vennad oleks, ülejäänud vanavanemad on ikka erinevad :)
Hiiva, Usbekistan
miks taevas on sinine ja miks rohi on roheline?
Mingi spektri- ja värvideteema?