Venemaal läheb olukord paremaks

Kas lähenv linnugripp mõjutab venemaa aktsiate hinda
Hansa venemaa aktsiafond on igapäev ligi 3 protsendilises laguses.
Mainitud fondi kohta on Hanzanetis üleval fondijuhi selgitus. Vt. Nädala fookus. Lühidalt: tegemist korrektsiooniga ja loo lõpus on soovitus panna oma raha mujale, kui närv vastu ei pea :)
Ma ei tea kas ilma kasutajatunnuseta seda vaadata saab, aga pikem artikkel on ka Äripäevas:

artikkel Äripäevas
Mina ka ei näe ei mingisugust põhjust miks SEB kasvufond (koosneb 58% vene aktsiatest) juba teist nädalat järjest langeb. Närvid on varsti läbi, müün osakud maha. Sama seisus on Hansapanga Ida-Euroopa fond, mis on ka kõvasti langenud... Kaua see langus kesta võib, mis on selle põhjuseks?????
Pikaajalise investeeringu puhul on tarvis külma närvi, eksole. Suur ralli Kasvufondi hinnas algas viimati juuni alguses, kus osaku hind oli 4,5. Täna on 5,7. Kuigi vahepeal käis üle 6 ära, pole tulemus siiski paha.
Ida-Euroopa täna tõusis natuke +0.56% ja Venemaa langes tagasihoidlikult -0.71%.

Fondihaldur ütles vähemalt kuu eest oma aruandes, et kindlasti tuleb kohe korrektsioon. Iseasi, kui palju neid ütlemisi uskuda. Ise ei müü, vaid ostan juurde novembri alguses. Olgu siis õppemaks, kui nii olema peab. Seni pole veel elus õppemaksu maksma pidanud.
Venemaa koht öeldakse, et kiiresti kasvav, kuid aeglaselt arenev majandus. Kasv tuleb tooraine pealt, areng aga peaks tulema seadusandliku ruumi korrastamisest jms. See viimane jätab soovida, seetõttu ka valusad laksud aeg-ajalt. Paratamatus. Teiseks halvaks trendiks on jätkuv hiiliv taasriigistamine, kus Gazpromi sildi all võtab valitsev endiste KGB-laste klikk vaikselt enda kätte kõik suuremad ja paremad ärid. Hodorkovski jäi oma varast ilma, Abramovitš pidi müüma Sibnefti. Erakapitali poolt üles töötatud paremad asjad võetakse riigi võimu rakendades jõhkrate vahenditega mingi kliki poolt üle. Vabaturg hääbub. Selline trend Venemaal on kahjuks jätkuv. Varsti pole enam millessegi investeerida. Seepärast arvan, et Sibnefti ülevõtmine oli investoritele halb märk sellest, et Jukos ei jää viimaseks. Huvitav, mis sunnib vana Luukase oma ärid maha müüma, nagu EE kirjutab?
Vene RTS kahe nädalaga -15 %
max 1045 praegu ca 887
Leian samuti, et Luukase ärist taandumine või väljaostmine kõlab vägagi intrigeerivalt... Eesti ärimaastikule see head ei tähenda!
Jääb loota, et Luukas läheb EEnergia juhi konkursile !?

:)
Galvexi müük venelastele pole ka just ülemäära rõõmustamist vääriv fakt. EPL Online 19.10.2005 (new window) Galvex vuntsitakse Severstalile müügiks üles
To Troim

Õnnelik inimene, kui oled õppemaksuta pääsenud seni. Mina vaatan, et saan igal enda jaoks uuel turul esialgu laksu kätte - Tallinn 1997, Nasdaq ja internetimull 2000, Venemaale sisenesin esmakordselt selle aasta teises pooles. Igale poole jõuan liiga hilja. Aga eks neid paremaid päevi ole ka olnud. Ning keegi väitis, et alles pärast kolme börsikrahhi läbielamist saab üldse õigest investorist rääkida.
Tahsin nõu küsida: mul on investeeritud Ida-Eur. Hansapanga sisse ning SEB kasvufondi sisse. 15-ks novembriks ma pean raha juba raudselt kätte saada e. selleks kuupäevaks peavad osakud müüdud olema. Kas parem oleks raha praegu välja võtta või natuke oodata (äkki kasvab)?
chuvaki, nii lühikese ajahorisondiga EI TOHI aktsiatesse (ega ka aktsiafondidesse) raha panna.
Seega müü kohe maha ja ole õnnelik, et niigi läks.
P.S. Muidugi pole tõus välistatud, kuid samamoodi on ka kasiinos võimalik peaaegu fifty-fifty raha tagasi teenida.
Kuldar, väga õige. Kui mingiks kindlaks (lähedal olevaks) kuupäevaks raha tarvis, ei tohiks riskantsetesse aktsiatesse raha kindlasit panna. Ning Ida-Euroopa kindlasti väga kõrge riskiga on. Seega müüks ka mina pigem maha, kui jääks ootama paranemist.
Kahele eelmisele ja teistele küsimus:

Aga mida teeksite Venemaa aktsiatega praegu siis, kui raha väljavõtmisega otseselt kiiret pole (nt järgmise aasta lõpuni oleks aega oodata)?
Täna tegi RTS ilusa U-kujulise liikumise, tehes viimaste aegade põhja 873 punktini, kuid päeva lõpus tõusis 0,06%-ga plussi. Ehk on selleks korraks õhk välja lastud ja edasi jätkatakse rohelises?
Mind rahustab natuke see, et Sampo hakkas sellest nädalast pakkuma võimalust investeerida Venemaale. On mingi lootus, et need pangaonud teavad, mida teevad, kui praegu sinna auku sihivad. Nad seletavad, et see on lühiajaline korrektsioon. Lihtne fonditarbija tänavalt, nagu mina, peab seda uskuma või siis ise mõtlema hakkama. Mõelda ma paraku ei viitsi. Mõtlen mujal, kus toodan rohkem.
Venemaa turg on minu meelest tehniliselt pikaajalises tõusutrendis ning praegu on lihtsalt üks korrektsioon. Põhimõtteliselt fondihalduritega nõus, et trend pole pöördunud, kuid milleks teha kõik sakid kaasa kuni pole kindel, et asi ikka ülespoole läheb? Seetõttu istungi juba pea nädal aega väljas ja vaatan mis toimub, põhjastõngitsemine jäägu proffide jaoks.
Kõik räägivad, et see on lühiajaline korrektsioon ja vartsi hakkab trendi tõus...Pikas perspektiivis kindlasti nii ta on, seda ma usun. Aga tahtsin küsida proffide arvamusi, millal umbes see tõus võiks hakkata?
Ei loe end nüüd niiväga prohviks, aga midagi arvaks. September-oktoober on traditsiooniliselt olnud kehvapoolsed kuud. Tegelikult on ju viimased nädalad languses ka nt Eesti, Rootsi, Soome, Leedu turud. Võib ju loota, et novembris, hiljemalt teises pooles algab aastalõpu tõus mis kestab nii veebruari alguseni välja. Eeldusel, et pikaajaline tõusutrend kestab. Dollari tugevus peaks ka Venemaa investeeringute väärtust toetama.

USA suhtes on olnud arvamusi, et pulliturg on kestnud juba kõvasti kauem, kui keskmisel pulliturul kombeks. Kui USAs pikaajaline trend pöördub, kuidas see muule maailmale mõjub?