Venemaal läheb olukord paremaks

Taas on tekkinud kenake lootus, et Yukose case jääb üheks erandiks. Vedomoisti teatel on Putin kiitnud heaks asepeaminister Zhukovi ja rahandusminister Kudrini ettepaneku karmistada maksuseadusi viisil, mis OLULISELT vähendaks maksuamentnike võimet ja õigust ettevõtteid Yukose-stiilis ahistada. Olulisim ettepanek on piirata maksuametnike õigust nokkida-norida varasemate aastate kallal, mille eest “maksud juba makstud.” Uute regulatsioonide jõustumisaeg oleks 2006. aasta algus.

Ilmselt on tegu piisavaölt hea uudisega selleks, et välisraha jälle veidi julgemalt Venemaale liiguks.

Mulle tundub see pigem sellise tühise muutusena (kui palju muutub pilt reaalselt), välisraha on ilmselt hakanud nägem Venemaa läbipaistvuse probleemi, seega ma ei usu küll, et välisraha nii pea uuesti massiliselt hakkaks Venemaale suunduma.
Noh - maaklerid igatahes ütlesid, et "targemat sorti" välisflow hakkas uudise peale täna praktiliselt KOHE kasvama, samas kui kodumaises muudatusi ei toimunud. Igatahes minu jaoks üllatavalt bullish uudis, mis lubaks portfellis Venemaa osakaalu veidi kasvatada küll.

Läbipaistvuse probleemi olemasolu tunnistan, kuid ma arvan, et see eelmainitud uudis + plaanitav aktsiaturu reform loovad konteksti, kus vähegi KIE-st huvituvad fondijuhid ei suuda/saa oma sõrmi Venemaast eemale hoida...
Oot, kas Yukost ahistas maksuamet omal algatusel? Või oli seal ikka pisut kõrgema juhtkonna käsi ka mängus, ja seda hoolimata kehtivatest või mittekehtivatest seadustest?
Õige point, fun, kuid isegi evides Venemaa suhtes maksimaalset skepsist, annab selline samm tunnistust sellest, et Putin tahab maailmale mingit signaali saata...
See on näopäästmise operatsioon ja ma arvan, et Kristjani skeptitsism on kohane. Kuna Hodorkovski nõiajaht ja Yukose pankrotti ajamine ei olnud ju teadagi Kremli orkestreeritud, wink-wink, nudge-nudge, siis nüüd saab sellele lisaks veel väita, et "näete, me ju teeme endast kõik oleneva, et see ei korduks."

Teater toladele.

Aga kuna Karumõmm juba huumorinurgakese avas ja ka esimese oksüümoroni (vastukäivus terminites, sobalajobala) teema pealkirjas välja käis, siis pakun ka omalt poolt paar tükki välja(panen väljamaa keeles, kuna mõned on keelespetsiifilised sõnamängud):

1) Military intelligence
2) Honest politician
3) Peaceful russian
4) Modest rapper
Loen parasjagu Anna Politovskaya raamatut "Putin's Russia" ja see ei sisenda just usku seaduste maksvusesse Venemaal. Loomulikult on see ühe inimese (võib-olla natuke äärmuslik) nägemus aga omamoodi huvitav lugemine siiski. Kristjani skepsis selles valguses täiesti omal kohal.

Teisalt on KIE regioonile mõeldes Venemaad raske ignoreerida - võimalik potensiaal on tohutu. CEE on igatahes minu Kasvukonto oluline (= 20%) komponent.
noh, umbes nagu nii, et kui parlament ei tee mis putin tahab, saadab ta selle laiali.

ja vene rahvas uskus ka, et stalin ei teadnud kyyditamistest, et kui vaid stalin oleks teada saanud, oleks koik vaevad loppenud. ja nyyd usuvad koik, et putin on hea ja ametnikud pahad.

venemaa on koht kust peaks eemale hoidma. miskid riskihullud topivad pappi sinna ja loodavad megakasumeid, aga venelane on alati neil naha yle korvade tommanud. ja teeb seda veel.

loll saab kirikus ka peksa..
Jah, üldiselt peaks varsti Hiina juhtidega kokku saama ja selle meievahelise puhvertsooni edasise staatuse üle otsustama. Tõenäoliselt peaks ta jäädavalt demilitariseerima ja bandiitluse seal lõpetama. Üks mõistlik lahendus oleks Ojuland-Zhaoxing'i pakt, millega võiks selle natuke mõlemale poole uuraleid ulatuva maalapi kaheks jagada. Hiina RV'le aasia osa, meile euroopa.

Should work.
suffiks, Sa oled sutsu õel ;-) Loomulikult saan ma aru, et tegemist on PR-i seisukohalt olulise uudisega. Saadetava signaali all pean ma silmas just seda, et Putin tahab näidata, et Yukos oli erand, mitte reegel. Kui ta seda näidata tahab, ei saa ta homme lasta AK-74dega "maksuametnikel" joosta mõne muu ettevõtte kontorisse ja anda välja pressiteateid, et aastast 1997 ollakse võlgu ziljoneid dollareid. Kui ta seda ei tee, siis tasapisi taastub ka usk ja seega ka papi sissevool. Olukord, kus meil on "the biggest commodity bull market since the 70-ies" ja Venemaa ON commodity play, tekib mul kiusatusi seal mingilgi tasandil sees istuda. Ja commodity teema pole ainus - MBT ja VIP... pole ju fundamentaalselt sugugi pahad... Ja tagatipuks - planeeritav aktsiaturu reform... See ilmselt tekitab piisaval tasandil action'it selleks, et mõned institutsioonid (fondid) osutuvad vajavat suuremaid positsioone...

Mis puudutab pidevat verbaalset näkitsemist Putini rezhiimi ebademokraatlikkuse kallal, siis olen ma nõus. Ei ole meeldiv. Inimlikul tasandil mitte. Olin aastavahetusel Venemaal ja suurelt ekraanilt "pealiku" kõnet vaadates valdasid mind veidi ebameeldivad emotsioonid. Umbes nagu unenäos, kus tunned liigagi selgelt, et oled ENSV-s... Samas, nagu me Tshiili ja Pinocheti näitest teame, ei vaja edukas majandusstoori sugugi sellist ühiskonnakorraldust nagu demokraatia. Venemaal ei ole sisulist demokraatia kogemust ja seetõttu julgen ma mõelda võimalusele, et Putini võimu tsentraliseerimine (kohalikelt jupijumalatelt otsustusõiguse ära rebimine) võib majanduse (!) seisukohalt kokkuvõttes kasulik olla...

Honest politician ja peaceful russian... Esimesi ei ole kohanud. Teisi seevastu küll. Teemapüstituse oksümoroniks diagnoosimine... Mnjah... võib-olla siis, kui teema oleks püstitatud "Venemaal läheb olukord heaks." Mis puudutab teatrit toladele, siis ma arvan, et siit foorumist leiaks minu tagasihoidlike õhtuste mõtete kõrval ka oluliselt heledamaid välgatusi... Kõik Venemaale ja KIE-suunalistesse fondidesse investeerinud tegijad ikka ka tolad pole, mis? ;-)

riq, mulle tundub, et sa välistad enda jaoks terve huvitava regiooni... Riskid? Jah, suured... Potentsiaal - hiiglaslik! Mulle siiski tundub, et enamus selle foorumi vestlustest käib suuremate riskide kontekstis.

M6mm ma ei mõelnud "tola" all ei sind ega inimesi kes sinn investeerivad või ei investeeri. See teater on kvaliteedilt lihtsalt nii madal, et ainult toladele mõeldud. Kõik mõtlevad inimesed saavad ilmselt siiski aru, et see on PR trikk, millega käib kaasas peidetud idee. "BRING MONEY HERE! NOW!"
RTS indeks - 27.01 ehk selle teema püstituse päeval oli sulgemistase 612.24. Täna aga 650.98.

Mõned päevad ja 6,33%... Huvitaval kombel pärast uudist, mis...? ;-) Ok-ok, see ei ole kindlasti ainus tegur, kuid siiski...

Ja selleks, et mitte teid ärritada, ei hakka ma rääkima mõningatest II esheloni aktsiatest, mis on viimase paari päevaga ikka korralikke kosmoselende teinud.
Karum6mm, vaevalt, et sa teemat alustades rääkisid nädalasest perspektiivist.

Aasta lõikes ma usun küll pigem, et RTS on tublisti madalamal kui see tänane 650 punkti.
Karumõmm, kosmoselende võid iga päev ka USA turul harrastada, kuid samas võid kindel olla, et täna ostetud aktsia ka homme Sulle kuulub...
Igal turul võib hävida, mõned Yukosega, mõned Enroniga.
Kristjan, loomulikult ei pidanud ma silmas nädalast perspektiivi. Ma olen lihtsalt hetkel kõrgendatult motiveeritud Venemaa exposure'it omama. Põhjused kirjas minu selle teema alla pandud pikimas postituses... Raha hetkel liigub Venemaale - isegi ilmselt osa sellest rahast, mille Wall Street'ilt ära liikumine sealmail tõeliselt nigela jaanuari tekitas. Isegi Merrill-Lynch oma veebruari strateegias igatahes märgib Venemaa positiivses valguses ära.

Mis puudutab Sinu arvamust RTS-indeksi liikumiste osas, siis ....well, maybe... Samas isegi kui Sinu nägemus vastab tõele, on "vahepeal" ilmselt võimalik praeguste märkide kohaselt kenasti raha teenida. Aga kas Sa kihla ei taha vedada? ;-)

Tarmo, USA turu kosmoselennud on minu jaoks eri teema. Võiks isegi öelda, et kosmoselennud toimuvad täiesti eri universumites. Ma ei saa parata, et isiklikult meeldivad mulle arenevad turud hetkel rohkem. Meeldimine on muidugi nullmõiste ning selle üle võib arutama jäädagi. Teinekord võiks seda mõne teema all isegi teha...

alien, väga (!) hea point! Lisaksin siia, et mõned kasvõi Baltikaga...
Arenevate turgude fondidesse on jaanuaris sisse tulnud $900 mln... Tegelased ilmselt PEAVAD Venemaale pappi sisse ajama... Samas üha enam tundub mulle, et kõik, mis puudutab kohalikke blue chip'pe, ollakse lihtsalt treidimise peal väljas - ning seetõttu võime me neis näha suhteliselt suurt volatiilsust. Seega fookus ikkagi II eshelonile!
Noh, mehed - selle postingu kirjutamise hetkel on RTS-indeks näitamas 712,37 punkti. Ehk siis esimesest postingust 16.35%.

Turu on (just eelmise nädala lõpus ja täna) kohalike maaklerite sõnul üles ostnud suured välisfondid. Eriline fookus on olnud aga metallurgiasektoril...

Karum6mmil on 6igus, et Venemaa on commodity play. Lisaks siia juurde makromajandusliku dimensiooni. Venemaal on ainukesena endisest Ida-Euroopa riikidest nii riigieelarve kui ka jooksevkonto ylej22k. Loomulikult t2nu otsestele ja kaudsetele naftatuludele.

Nii kaua kui nafta hind on taevas, saab Putin head n2gu teha ning v6ita rahva seas populaarsust ekspansiivse sotsiaalpoliitikaga ja meelitada v2lisinvestoreid heade makron2itajatega. Juhtub aga naftahind kukkuma ja rahva sotsiaalne kindlustatus v2henema, siis on taas aeg m6ni firma (oligarh) riigituludesse h2kkida. Ja vaestel aegadel on tal rahvamasside silmis loomulikult selleks t2ielik 6igustus.

Commodity rahast s6ltuvad riigid kalduvadki yldiselt olema ebastabiilsed, kuna commodity tulud on kerge saak parajasti v6imul olevatele poliitikutele, kes eelistavad taoliste tulude riigireservi kandmise asemel need kiiresti enne valimisi 2ra kulutada.
Kas nüüd läks pauk lahti?