Vasakpoolsed

Mul on kusagil kapis veel talongiaegset viina järel. No ei ole 35 aasta jooksul olnud vaja nii palju kompresse teha, midagi pole parata.
"muurek"
kas ossinovski aktsiisihüpe aitas? kas 10-22 müügipiirang aitas? kas alkoholi poodides seintega eraldamine aitas?

Isikliku kogemuse najal - ma ei ole mitte kunagi rohkem joonud kui ülikooli paari esimese kursuse jooksul, ja see oli aeg, mil joogipoed tehti lahti kl 14. Ühikakapp oli see-eest kogu aeg erinevaid joodavaid vedelikke täis.

Pole küll mingi üldistusena pädev, küll aga võimaldab püstitada hüpoteesi, et alkoholi kättesaadavuse piiramine ei vähenda selle tarvitamist, küll aga suurendab selle kogumist "igaks juhuks". Ja küll see kogutu siis ka ära juuakse.

...aga teadus seda ju ei kinnita! Varsti on jälle kogu eeter ja leheruum täis kurbade silmadega isikuid, kes räägivad sellest, kuidas alkoholi tarbimise olulisim mõjutaja on hind. Ehk sisuliselt, kui Laua Viin maksaks 80 EUR pudel, siis keegi ei jooks! Nad nagu kuidagi ei tule selle peale, et kui Laua Viin oleks 80 EUR pudel, siis keegi tõesti ei jooks...LAUA VIINA. Lihtsalt mingi ports inimesi keelduvad aru saamast, et tegemist on kultuuri- ja mitte n-ö tehnilise küsimusega. Mingi ports inimesi keelduvad aru saamast, et eksisteerib kontseptsioon asenduskaup. Mingi ports inimesi keelduvad aru saamast, et nende kavandatud meetmed mõjutab joojate keskmist osa - ehk mõõdukaid tarvitajaid. Kui sa juba oled mõõdukas tarvitaja, kas siis on jube suur saavutus, kui sa oled veel mõõdukam? Küsimus on ikkagi tõsisemates alkoholi-entusiastides, kes joovad no matter what.

Jah, alkoholism on räme probleem. Jah, see on ilmselt suurim üksik teema rahvatervise kontekstis. Aga sellega võitlemise meetodid panevad mul aju valutama. Ja seda vaatamata sellele, et minuga ei juhtuks midagi, kui homme oleks keeluseadus. (Okei, ma ei saaks lihale konjakimarinaadi teha. Samas - Prantsusmaalt saab tellida selleks aktsiisivaba soolast konjakit ikkagi...)
"Karum6mm"
Ja seda vaatamata sellele, et minuga ei juhtuks midagi, kui homme oleks keeluseadus. (Okei, ma ei saaks lihale konjakimarinaadi teha. Samas - Prantsusmaalt saab tellida selleks aktsiisivaba soolast konjakit ikkagi...)

Konjakimarinaadi sa saaksid edasi teha.Lihtsalt konni sa telliksid omale ukseette Selveri asemel mingilt Artjomilt või Dimalt.
Nii nagu tänagi on mingid ained ühestküljest nagu keelatud, ometigi tarvitatakse neid sellise hooga, et saab lausa solgivee analüüsimisel hinnata nende tarvitamise mahtu
Alkoholi tarbimist ei mõjuta hind vaid vaja on välja kuulutada islamivabariik! Huvitav kui suur osa neist karskuse kuulutajatest päriselt tahaksid elada riigis kus alkoholi ei tarbita ja mis neid takistab sinna kolimast? Kunagi Fred Jüssi ütles ühel loengul väga tabavalt, et karsklane on hullem kui joodik. Joodik võib end selgeks magada kui peale ei võta aga karsklane on kogu aeg segane. Joodik ei nõua, et kõik teised tina paneksid ja ei solvu kui kõik tongis pole.
olen kõikide isikupiirangute suhtes veendunud anarhist. piltikuilt õeldes - kui sa ei ole kurjategija ja ei ületa mingit piiri, kust algavad teiste inimeste õigused, tee mis tahad. ning kui ületad selle piiri moraalses või füüsilises mõistes, tegeleb sinuga politsei. veel üks eine kleine beschreibung saksamaalt. kuigi ise tegin viimase tavalise suitsu täpselt 15 aastat ja 4 kuud tagasi, ei saa ma siiani aru, miks ettevõtja, kes paneb oma raha alla ja riskib sellega, ei või teha sellist baari, kus suitsetatakse? samal ajal euroopa juhtriigi, mille järgi kõik peaksid joonduma, pealinnas on pooltes baarides ning ööklubides rahulikult suitsetamine lubatud - uksel seda indikeeriv kleebis 'wie rauchen!', 'eingang 18+' või üldse mitte midagi ... kuulsas adalbertstrasse trinkelteufelis, kus käivad nii suitsetajad, kui mittesuitsetajad, ei saaks ükski helmut aru, miks inimesi nussida, kui valik on vaba - kas sa tuled sinna, või otsid endale koha, kus ei suitsetata. baarid ei ole kunagi olnud mingi vanamemmede heegeldamisklubi, ega perede mängutuba - nende jaoks on ka omad kohad. vaba turg - kui suitsuse baari kontseptsioon ei tööta, läheb see pankrotti ... sama teema alkoholiga - kui ma kellegi kurja ei tee, siis miks ma ei või teel ööklubist koju 24/7 poest õlle kätte haarata, keset bridžiõhtut kulleriga viskit juurde tellida vms? tegelege üksikute parmudega (noh, äkki umbes nagu kasiinod, kus saab endale keelu peale panna, plate peale või emosse sarisattujatega, varjupaikade püsiklientidega...), mitte kõigi inimeste absurdete piirangutega kiusamisega. süütevedeliku, suuloputusvedeliku, klaasipeduvedeliku, kölnivee või kummiliimi müük ei ole teatavasti öösel keelatud.
Meil on kahjuks sotsialistide osakaal ühiskonnas liiga suur kibestunud 20 nesed riigiametnikud või 55 + üksikud vanaeided kes on ka riigiametnikud ja valivad tavaliselt SDE või RE d mõtlevad selliseid piiranguid välja just nimelt selle pärast , et inimesi nu...da.
Puhtast õelusest ja oma küündimatusest.
Alkoholiga on küll väga lihtne -- igasugu MTÜsid, sotsiaalkampaaniaid jne on kordades lihtsam teha sellele "mõõdukale" kambale, kellest Karum6mm rääkis. Saab teha raske raha eest "võta vett vahele" projekti või seksika Alkoinfo äpi, kus saad arvutada, kas NOAs läks prae kõrvale üks pokaal liiast. Saab käia koos, teha igasugu ümarlaudu jne jne jne. Tegelikud riskirühmad on ebaseksikad, keerulised või ebameeldivad, või täiesti tabud. Nad on ka väga spetsiifilised ja nendeni ei jõua mingite lollakate flaieritega. Nad on autistlikul spektrumil olevad sügavalt maskeerunud kolleegid, kes püüavad elus püsida igaõhtuse pudeli veini (või halvemal juhul viski) toel; nad on üksikud ja üksildased kodused emad, kes oma depressiooni ja kurnatuse peidavad Fotografiska kohvitopsis hõljuva ginni sisse; nad on ületöötanud ja ülekoormatud oskustöölised, kelle jaoks regulaarselt pildituks joomine on võib-olla ainus mõeldav meelelahutusformaat üldse -- eriti pärast seda, kui keskmise inimese ööelu sisuliselt välja suretati niiet variandid ongi kas kasiino või kodus "sauna teha".

Ja siis on muidugi veel see seltskond, kes ongi juba sõltuvushaiged ja kelleni jõudmine on juba natuke muu tegevus kui Instagrami bännerite disainimine.

Aga milleks tegeleda mingi põhjaliku ja süsteemse lähenemisega kui saab kõigile virutada "suuremad aktsiisid" ja röökida rahvatervise üle -- samal ajal nendeltsamadelt kodustelt emadelt nt ravikindlustust ära võttes. Kui nad tahavad, et inimesed vähem jooksid, siis äkki tasuks kaaluda lihtsalt valitsusest lahkumist, oleks vähem põhjust.
Need kellaajapiirangud on rohkem kui absurdsed.

Pood suletakse kell 22, jõuad oma korviga 22:01 kassalindile ja ... tuleb saunaõlled välja tõsta, sest minuti võrra hilinemine teeb minust alkohooliku.
Või tahaks hommikul enne tööd poest läbi käia, et õhtul sünnipäevale minekul kommikarbi ja veinipudeli hankimiseks mitte aega kulutada, ja siis meenub ... aikurja, need puritaanid ju keelasid selle ära.
/jah, see viimane nõuab siiamaani meeldetuletamist, sest peaparandust pole terve elu jooksul vaja läinud/
Kellaajapiirangud on mõeldud meetmena impulsstarbimise vastu, mis reaalsuses tähendab, et sotsiodemograafilisel skaalal kõrgemas otsas olevad inimesed tagavad isevarustatuse ja madalamas otsas joovad jooki, mis ei pärine poest.

Kui tuua mõni positiivne näide, siis see oleks nt alkoholivabade jookide korralik (ja kasvav!) valik. Alkoholivaba saunaõlu on küll üks imeline leiutis ja tõenäoliselt ka nii mõnegi elu päästnud sõna otseses mõttes. Seda kinnitavad ka andmed -- nii nende populaarsus kui tarbimine aina kasvab.

Kui vaadata andmed otseselt alkoholist põhjustatud surmade vastu, siis need on küll 2018. aastast kasvanud (hmm mis küll sellel ajaperioodil juhtus?), jäädes mõnesaja piiridesse. Naiste surmad on veidi kasvanud. Oht ilmneb kaudsetes surmades -- purjus peaga tulekahju põhjustamine ja sisse põlemine, uppumine, purjus peaga autojuhtimine jne. Väga suur probleem on ka kodune vägivald, eriti slaavi kultuurides on see vist peaaegu norm. Kuidas neid ohurühmasid takistavad praegused meetmed?

Sõltuvushaigusega inimene ostab endale suurema laari, igaks juhuks, ja joob selle tilgatumaks. Tulemus on rohkem joodud alkoholi. Sama kõiksugu saunapidude kontekstis. Võib-olla tuleb poodide kinnimineku järel hoopis promillisena autosse istuda et lähima küla baarist midagi kaasa haarata, leti alt? Külateel pole ju vahet, kes see muu siin ikka liikleb? Kas kallim alkohol tähendab seda, et Vadim jätab tänase topsiviina võtmata? Äkki saab lihtsalt laps vähem süüa?

Ühesõnaga ma ei saa aru, miks ei võiks lihtsalt olla aus ja öelda, et aktsiisidega kogume raha riigieelarvesse ja tõstame neid kuna tahame rohkem raha saada.
Meeletult enesekindel ja mustvalge määgimine käib siin mitmel tasandil, milline kohutav kuritegu inimsuse vastu on mingilgi määral meelemürkide müügi piiramine. Aga miks jääda siia pidama - toome alksi müüki näiteks koolidesse - mõni 12. klassi õpilane võib ikka seda lubada - absurdne, et puritaanid peaks keelama seda, kui 18 täis. Turule peaks kahtlemata litsenseerimata alksi igas kanguses müügile laskma - puhast õelusest keelavad vanaeided ära selle praegu!
ja kindlasti hoiaks Eesti rahvas ropult raha kokku ja saaks teenitult odavama alksi, kui aktsiis ja meelelahutust väärivate ülekoormatud oskustööliste karistamine ära lõpetada!
Jättes su emotsionaalsuse kõrvale, siis kui tähelepanelikult loed, märkad, et jutt käib sellest, millised meetmed oleksid mõistlikud, mitte sellest, et koolides tuleks alkoholi müüa.

no näiteks kanepi müük on ju täielikult keelatud, kogu aeg on olnud.. kas kättesaadavus või tarbimine on vähenenud?

me ei saa üksikute sõltlaste või süüdimatute pärast ju tervet ühiskonda koinida. terviseriske on teisigi: mõnele vellole meeldib batmanimaskiga igal õhtul oma catwomaniks maskeerunud mammile kapi otsast selga hüpata, mõni tohutu tagumikuga itimees teeb keskmiselt 240 sammu päevas, mõni rüblik toitub ainult burksidest ja paneb igal õhtul tiktoki kõrvale kilo chipse ja neli liitrit coca-colat hinge alla, mõni bolti taksojuht juht töötab järjest 20 tundi ööpäevas, mõni kehapositiivne kodanik lõikab iga õhtu kilo ungari pekki võileiva peale, mõni milf päevitab iga päev kahekohalise uv-faktori ja ilma mingi kreemita kaheksa tundi, mõni fanaatiline mamil laseb nii trennis, kui naabrimehest-parem triatlonil pulsi pikalt punasesse. mõni harrastab kolm korda nädalas ilma kaitsevahenditeta juhuseksi jne ... keelame kõik ära?
"TNT"
Meil on kahjuks sotsialistide osakaal ühiskonnas liiga suur kibestunud 20 nesed riigiametnikud või 55 + üksikud vanaeided kes on ka riigiametnikud ja valivad tavaliselt SDE või RE d mõtlevad selliseid piiranguid välja just nimelt selle pärast , et inimesi nu...da.
Puhtast õelusest ja oma küündimatusest.

Siretch kommentaariga olen ka 100% nõus. Lisaks siia juurde ka selle, mida isand ziff tihti mainib -- "võimujanu". Või "tunnustusvajadus" laiemas plaanis. Täiesti vabalt võib olla ka nii, et vähese enesekriitikavõimega ja mitte just kõige taibukamad "mammid", saanud "kraani juurde" teevad seda kõike Parimate Kavatsustega. Tõesti üldse midagi halba mõtlemata. Sest nad kusagil südamesopis ja alateadvuses siiralt USUVAD oma Ema ja Kasvataja rolli ja näevad kõiki ümbritsevaid "süüdimatute alaealistena". Psühholoogid on muide välja toonud "5 toksiliselt femiiniset naisetüüpi". Toksilise Femiinsuse skaala "mustas otsas" on "femme fatale" -- meesteõgija ja peredepurustaja. Skaala "punases otsas" on "Igavene Mamma" (meie keeles vist "Kanaema"). Kes ei suuda oma "emarollist" lahti lasta, "hoolitseb" oma 40 aastaste laste eest ja peab kõiki -- kolleeege, alluvaid, kaaskodanikke jne. samamoodi "lasteks" kes "saavad ju puha hukka, kui ma nende eest ei hoolitse ja neid ei suuna".

Muide, ongi jube raske lahti lasta. Olen omal nahal proovnud. Jube raske on mitte karjuma hakata, kui keegi ütleb "rm -fr /" või "cat /dev/zero > /dev/sda"
See "kooli või lasteaia lähedus" on minu jaoks kõige totakam argument.

Alaealistele ei tohiks alkoholi üldse müüa. Lähedus ei tohiks seetõttu eriti oluline olla.
Võib-olla spetsiaalset alkoholipoodi ei peaks kooli kõrval avama, aga palju selliseid päriselt ikka on? Kui aga kooli kõrval on Selver/Rimi/Maxima, mis mh ka alkoholi müüb, siis kas see on päriselt probleem?

Ega need teismelised kes alkoholi on proovinud, ei käi seda ju vahetunni ajal ostmas. Ikka õhtul kuskil hängides vms.

Vanemate kapist tuli see omal ajal, mitte poest. Ja viisakates perekondades koos vanematega ja nende valve all. Äärmiselt piiratud koguses. Selleks, et siis, kui kord omapead jäädakse, ei tekiks soovi viinapudelit joonelt tühjaks tõmmata, et teada saada, mis tunne see on.

Tänapäeval käib selline asi paragrahvi alla.
Eks see tuleb meie kultuurist (kultuuritusest) ka. Mäletate mõnda pidu, kus ei joodud. Või ehk mõni biitspaati või skaiplussisünnipäev, kus kõik EI OLEKS umbjoobes. (Mida ka telest või youtubest hiljem vaadata saab).
Kuni noortel on arusaam - pidu - silmini sirmikuks, siis polegi midagi parata.
Ma käin vahel ikka Ülase 12 pungiüritusi väisamas, pole mingi enneolematu vaatepilt, et nii mõnigi alkoholiga liialdanud noor neiuke on kusagil hoovinurgas patsakil. Ma olen enda teada üsna vabameelne ja saan aru, kuidas õlu ja pungikontsert kokku käravad. Aga kuidas pildituna räpases hoovis okseoligus vedelemine ja punk kokku käivad. See läheb natuke keerukaks mõista.
Noorena tehaksegi igasugu lollusi. Enamik noori kasvab sellest east välja.
Noorena on ka terve organism võimeline tohutu hulga jama ära seedima. Pärast sellist lääbakil pidu on need 20-aastased järgmise päeva lõunaks üpris teovõimelised.

Kui vanemaks saad, on järgmise päeva kass nii pikk ja karvane, et hakkad juba pelgalt selle pärast kaaluma kas, mis puhul või kui sageli üldse maksab selle arvelt õhtul lõivu võtta.
"Street"
Aga miks jääda siia pidama - toome alksi müüki näiteks koolidesse - mõni 12. klassi õpilane võib ikka seda lubada - absurdne, et puritaanid peaks keelama seda, kui 18 täis.

Kõik see on juba olnud. Käisin 1990-ndate alguses sellises koolis kus oli nii baar kui ka suitsuruum õpilastele. Tõsi - mõlemad kohad olid mõeldud keskkooli õpilastele. Vist oli piirang lausa 11-12 klass, täpselt ei mäleta.

Ja mis siis juhtus, kas kõik õpilased olid tundide asemel baaris ja tossasid nagu korstnad? Kaugel sellest - meie klassis suitsetas näiteks tugevalt vaid üks poiss ja ta oli tõesti sõltlane. Kusjuures ilma selle suitsuruumita, rumal komme oli tal juba tunduvalt varasemast ajast. Kooli baaris ma eriti ei mäleta, et keegi oleks seal purjus olnud. Muide, neil toredatel aegadel nooruspõlvest müüdi koolides ka salaviina 10 krooni pudel. Mitte, et poest poleks osta saanud, aga otse ostes oli odavam. Või mis salaviina - täpselt sama Czar Peter ja Rossia olid ka poodides müügil, mingeid maksumärke polnud vist üldse olemas. Probleeme polnud ka alaealistel osta sigarette või ükskõik millist alkoholi suvalisest poest või tol ajal väga levinud putkadest.

Ma ei ülista toonaseid aegu, aga minu meelest on siiski kokkuvõttes igaühe enda asi mida, millal ja kellega ta joob. Riik ei peaks olema lapsehoidja vaid tegelema olulisemate küsimustega.

Muusikakeskkooli ruume mõtled? Sürr mõelda et seal veel 2000ndate keskelgi oli suitsuruum ja vene pianistid oma stakannidega. Igasugu asju on olnud. Aga minu jaoks on põhimõtteline vahe, kas me ühiskonnana otsustame, et tahaks mingeid asju paremini teha ja siis mõtleme välja, kuidas. Või istub kuskil mõni Umbridge, kes niisama vajutaks, sest patused.