http://www.epl.ee/artikkel/470129
Mõmmidele midagi närida
Ma saan aru, et kunstiakadeemias loetakse Marxi ja selles pole põhimõtteliselt midagi halba, aga kas tänapäeval tõesti mingis akadeemilises sektoris usutakse ja üritatakse põhjendada, et tööandjatel ja töövõtjatel on radikaalselt erinevad huvid? Tundub kuidagi nii 19. sajand.
hex, don't get me started... :-D
Selle thread'i nimi võiks vabalt olla ka "Tambiks veidi tõsiste psüühhiliste häiretega inimesi." See aga ei oleks ju ilus, mis?
:-D
Selle thread'i nimi võiks vabalt olla ka "Tambiks veidi tõsiste psüühhiliste häiretega inimesi." See aga ei oleks ju ilus, mis?
:-D
No aga ongi ju. Tegelikult kui täpsem olla, siis on vastavdlikke huvigruppe suisa kolm.
1. Ettevõtte omanikud-aktsionärid
2. Suur Valge Palgaline Esijuhtimisneeger (kes on küll suur tähtis ja hästimakstud kuid siiski mitte omanik)
3. Sinise kraega lihttööneeger
Ärgem Unustagem et Esimene Juhtimisneeger tuleb tööle siiski eelkõige OMA isiklikke ambitsioone rahuldama ja need ei ole sugugi kantud üllast ja suurimast soovist pmanikele võimalikult palju pappi kokku kraapda.
1. Ettevõtte omanikud-aktsionärid
2. Suur Valge Palgaline Esijuhtimisneeger (kes on küll suur tähtis ja hästimakstud kuid siiski mitte omanik)
3. Sinise kraega lihttööneeger
Ärgem Unustagem et Esimene Juhtimisneeger tuleb tööle siiski eelkõige OMA isiklikke ambitsioone rahuldama ja need ei ole sugugi kantud üllast ja suurimast soovist pmanikele võimalikult palju pappi kokku kraapda.
hex, ma arvan et selles pole ka midagi halba kui uskuda, et elu Milton Friedmani õpetuse all on pillerkaar ja päikesepaiste ning iga firmajuht igas sektoris hoolitseb täitsa vabatahtlikult ning valitsuse sekkumiseta esmajärjekorras töötajate, teises järjekorras avalikkuse ja alles kolmandas järjekorras ja üpris tagasihoidlikult aktsionäride huvide eest. Tundub kuidagi nii 20. sajandi lõpp (riigis, kus 50 aastat kapitalismikogemus puudus).
Kui ma päris aus olen, siis minu jaoks on vasakpoolsuse diskussioon end suht-koht ammendanud. Inimesed, kes end vasakpoolsetena defineerivad, keelduvad lihtsalt aktsepteerimast realiteete, et mainitud ideoloogia suudab reaalsusesse rakendades produtseerida vaid kaost, laipu, häda ning suisa eepilistes proportsioonides inimlikku kurjust. Rääkimata veel sellest, et majanduslikus mõistes on vasakpoolsus absurd, sest mitte kunagi pole eksisteerinud ühtki reaalselt toimivat jätkusuutlikku vasakpoolset majandussüteemi. Mis aga Anders Härmi puudutab, siis arst võiks talle veidi head majandusharidust ja paar Ayn Rand'i raamatut välja kirjutada. See lugu, mis ta seal EPLis seekord kirjutab, polegi kõige hullem reaktsiooniline neomarksistlik oopus, millega ta maha on saanud. Kahju noorest inimesest. Raiskab oma elu lolluse/kurjuse agressiivse propaganda uskumisele.
Ja taas kord peab mainima, et majanduse ja majanduspoliitika osas on iga kultuurikriitik kohe kompetentne sõna võtma ja avaldatakse ovatsiooonide saatel. Kui aga mõni majandusinimene kipub kultuuri stiilis "kuningas on alasti" kritiseerima, sõimatakse teda kohe diletandiks. Veidi ebaproportsionaalne, mis?
Ja taas kord peab mainima, et majanduse ja majanduspoliitika osas on iga kultuurikriitik kohe kompetentne sõna võtma ja avaldatakse ovatsiooonide saatel. Kui aga mõni majandusinimene kipub kultuuri stiilis "kuningas on alasti" kritiseerima, sõimatakse teda kohe diletandiks. Veidi ebaproportsionaalne, mis?
Parempoolsuse võimetuses suures koguses kaost, laipu ja häda produtseerida ma nii kindel ei oleks. Ja mis skandinaavia vasakpoolsuse kohta parempoolne standardargument on? Et pole jätkusuutlik?
Vasak-parempoolseid vaidlusi lugedes tuleb mul tihti meelde üks L. Erhardi tsitaat. Viitsisin selle nüüd täpselt ülesse otsida: "Sooviksin väga, et saksa rahva seas leiaksid aset märgatavad nihked kasvanud tarbimiselt vaimsuse kasuks. Ma aga KEELDUN selleks vastavaid KÄSKE JAGAMAST." /L. Erhard "Heaolu kõigile" lk 166, Tallinn 1998/
Muidugi kui vaadata viimastel aastate toimunut, siis suur osa inimesi tundub liberalismist aru saavat, kui KÄSUST meeletult tarbida.
Muidugi kui vaadata viimastel aastate toimunut, siis suur osa inimesi tundub liberalismist aru saavat, kui KÄSUST meeletult tarbida.
"Rääkimata veel sellest, et majanduslikus mõistes on vasakpoolsus absurd, sest mitte kunagi pole eksisteerinud ühtki reaalselt toimivat jätkusuutlikku vasakpoolset majandussüteemi."
See on sinu isiklik luul Karumomm, millele olen mitu korda tahelepanu juhtinud. Jutt kaib siis laanelikust sotsiaal-demokraatiast, mitte Pohja-Koreast, nii et argumendid stiilis "yks 70 aastane eksperiment juba naitas kuhu kommunism valja viib" ei pade. Samuti mitte NSVLs elamisest tulenev isiklik ebasympaatia koige punase voi roosaka vastu.
Rootsi sotsiaaldemokraatlik partei valitses Rootsit 44 aastat ajavahemikus 1932 - 1976. Norras oli SD voimul 20 aastat (1945-65) ja Taanis 1947 kuni 1968. Sama kehtib mitme teise Euroopa riigi kohta (arvestamata ka veel fakti, et Laane-Euroopa kesk ja kohati ka parempoolsed parteid on Eesti moistes vasakpoolsemad kui meie sotsid). Mainitud ajavahemikus oli SKP kasv Skandinaavias korgeim maailmas (v.a. voibolla Jaapan). Alus pandi maailma parimale haridus-, sotsiaal-, tervishoiupoliitikale. Kui see pole jatkusuutlik majanduspoliitika siis mis on?
Taaskord tuleb todeda, et mina pole oma ihusilmaga nainud mitte yhtegi fakti mis toestaks, et yhel maailmavaatel pohinev poliitiline joud oleks laanelikus demokraatias riiki valitsedes edukam kui teine. Ajalugu naitab minu arvates pigem, et edukas on see riik kus teatud aja jooksul valitsejad vahetuvad, s.t. demokraatia tasalylitab valitsejate - seda nii parem- kui ka vasakpoolsete omad, vead.
See on sinu isiklik luul Karumomm, millele olen mitu korda tahelepanu juhtinud. Jutt kaib siis laanelikust sotsiaal-demokraatiast, mitte Pohja-Koreast, nii et argumendid stiilis "yks 70 aastane eksperiment juba naitas kuhu kommunism valja viib" ei pade. Samuti mitte NSVLs elamisest tulenev isiklik ebasympaatia koige punase voi roosaka vastu.
Rootsi sotsiaaldemokraatlik partei valitses Rootsit 44 aastat ajavahemikus 1932 - 1976. Norras oli SD voimul 20 aastat (1945-65) ja Taanis 1947 kuni 1968. Sama kehtib mitme teise Euroopa riigi kohta (arvestamata ka veel fakti, et Laane-Euroopa kesk ja kohati ka parempoolsed parteid on Eesti moistes vasakpoolsemad kui meie sotsid). Mainitud ajavahemikus oli SKP kasv Skandinaavias korgeim maailmas (v.a. voibolla Jaapan). Alus pandi maailma parimale haridus-, sotsiaal-, tervishoiupoliitikale. Kui see pole jatkusuutlik majanduspoliitika siis mis on?
Taaskord tuleb todeda, et mina pole oma ihusilmaga nainud mitte yhtegi fakti mis toestaks, et yhel maailmavaatel pohinev poliitiline joud oleks laanelikus demokraatias riiki valitsedes edukam kui teine. Ajalugu naitab minu arvates pigem, et edukas on see riik kus teatud aja jooksul valitsejad vahetuvad, s.t. demokraatia tasalylitab valitsejate - seda nii parem- kui ka vasakpoolsete omad, vead.
Asjalikud kommentaarid päevalehes:
Korrektor 02. juuni 2009 00:19:21---- silte, aga mingit iva tema jutust ma küll ei leia. Mida ta öelda tahab? Samasugune süüdistav ila nagu Savisaarelt, kes süüdistab võimulolijaid vaid selles, et tema pole võimul. Siin luuletus Trubetskylt, siin süljelärakas IRLi ja Reformi suunas ja noorvasakpoolne arvab, et on trendikas. Ma arvan, et kui ametiühinguist mingitki tolku oleks, saaksid nad ka selliste ajuvabade apologeetidetagi hakkama. Aga nüüd on lihtsalt hale. Naerma ka ei aja.
ppppppppppp 02. juuni 2009 00:50:06 ---- Iva on tegelikult olemas. See seisneb selliste vasakpoolsete mõtlemisvõime (õigemini selle puudumise) demostreerimises.
----------------
Tegelikult konkreetselt selle artikli põhjal polegi midagi mõtet arutada-vaielda siin foorumis.
Korrektor 02. juuni 2009 00:19:21---- silte, aga mingit iva tema jutust ma küll ei leia. Mida ta öelda tahab? Samasugune süüdistav ila nagu Savisaarelt, kes süüdistab võimulolijaid vaid selles, et tema pole võimul. Siin luuletus Trubetskylt, siin süljelärakas IRLi ja Reformi suunas ja noorvasakpoolne arvab, et on trendikas. Ma arvan, et kui ametiühinguist mingitki tolku oleks, saaksid nad ka selliste ajuvabade apologeetidetagi hakkama. Aga nüüd on lihtsalt hale. Naerma ka ei aja.
ppppppppppp 02. juuni 2009 00:50:06 ---- Iva on tegelikult olemas. See seisneb selliste vasakpoolsete mõtlemisvõime (õigemini selle puudumise) demostreerimises.
----------------
Tegelikult konkreetselt selle artikli põhjal polegi midagi mõtet arutada-vaielda siin foorumis.
...ja suur osa inimesi tundub vasakpoolsusest aru saavat, kui heast vabandusest teistelt ära võtta ja siis seda meeletult tarbida.
jah võta, aga pane tagasi
http://www.newsmax.com/insidecover/moore_gm_bankruptcy/2009/06/01/220369.html
karum6mm, sa küll ei kommenteerinud oma linki, aga ilmselt tahtsid demonstreerida et vasakpoolne filmimees MM õiget juttu ajab?
Kurb muidugi et GMile 25(?) miljardit maksumaksja raha lõugade vahele topiti, enne kui see magama pandi.
Kurb muidugi et GMile 25(?) miljardit maksumaksja raha lõugade vahele topiti, enne kui see magama pandi.
Ma annaks paraja kubemematsu ka nn. parempoolsetele, ehk siis tegelikult reformi europarlamendivalimiste kampaaniale.
Onu telekas ütles: "Kui tahad, et emapalk säiliks ja et tulumaks ei tõuseks, vali Reformierakond".
Mu mõistus ei leia pidet, et kuidas see ümbernurga antav lubadus europarlameniga seotud võib olla.
Rahvast peetakse ikka ilmselgelt lolliks ja muuseas selle lolluse süüdimatu ärakasutamise eest üks maksahaak minu poolt parempoolsetele. Täitsa huvitav, kas vahendid ja ideed on otsas, et paremal pool päise päeva ajal kesikut tehakse?
Onu telekas ütles: "Kui tahad, et emapalk säiliks ja et tulumaks ei tõuseks, vali Reformierakond".
Mu mõistus ei leia pidet, et kuidas see ümbernurga antav lubadus europarlameniga seotud võib olla.
Rahvast peetakse ikka ilmselgelt lolliks ja muuseas selle lolluse süüdimatu ärakasutamise eest üks maksahaak minu poolt parempoolsetele. Täitsa huvitav, kas vahendid ja ideed on otsas, et paremal pool päise päeva ajal kesikut tehakse?
Puhas kuld ju viidatud artiklis:
Hakkab selguma, et meil on ühiskonnas ikka eri huvigrupid, kellel on erinevad poliitilised ja majanduslikud huvid; et meil on ühiskonnas olemas klassid ja et meil on parteid, kes nende klasside huvide eest seisavad. Või vähemalt väidavad, et nad seisavad.
So what?
Isiklikult ei tunne, et peaks kellegi maailmavaadet ahendama.
Mõmmi kui proaktiivse paremradikaaliga on lihtsalt fun norida, mitte, et see midagi muudaks.
Hakkab selguma, et meil on ühiskonnas ikka eri huvigrupid, kellel on erinevad poliitilised ja majanduslikud huvid; et meil on ühiskonnas olemas klassid ja et meil on parteid, kes nende klasside huvide eest seisavad. Või vähemalt väidavad, et nad seisavad.
So what?
Isiklikult ei tunne, et peaks kellegi maailmavaadet ahendama.
Mõmmi kui proaktiivse paremradikaaliga on lihtsalt fun norida, mitte, et see midagi muudaks.
Vähese jutuga konkreetselt poindini.
Oleksin poolt, kui KE ja RE ühineksid. Ühtsuses on jõud!
Oleksin poolt, kui KE ja RE ühineksid. Ühtsuses on jõud!
Edu naljatilkadele:)
Nende jaoks, keda huvitab kõvem ja põhjendatum vasakpoolsete tampimine, üks link raamatule, mille igaüks võib tasuta endale alla laadida:
http://mises.org/etexts/anticap.pdf
Samalt veebisaidilt saab tasuta alla laadida veel muidki häid raamatuid.
http://mises.org/etexts/anticap.pdf
Samalt veebisaidilt saab tasuta alla laadida veel muidki häid raamatuid.
Minu isiklik lemmikteos teemal "Tambiks veidi vasakpoolseid."
http://www.amazon.com/Jesus-Economist-Charles-Gave/dp/988997522X
http://www.amazon.com/Jesus-Economist-Charles-Gave/dp/988997522X
mykoloog, Rootsi on suht nõrk näide. Hulga veenvam sotside success-story on 1933-1940 Saksamaa, kus I maailmasõjast ja ülemaailmsest depressioonist räsitud riik ehitati napilt mõne aastaga üheks maailma suurvõimuks. Maailma ajaloos ennenägematu riikliku infrastruktuuriehituse (teed, raudteed, tammid) tellimuskampaaniaga tõmmati majandus kiirele kasvule, mis omakorda tõi kaasa tööpuuduse drastilise vähenemise, tööliste elatustaseme kasvu ja ka sotside populaarsuse tõusu elanikkonna (või vähemalt selle vaesemate gruppide) hulgas. Loosungi all "Wer die Jugend hat, hat die Zukunft" (tulevik on nende päralt, kelle päralt on noored) loodi ka modernne riiklik haridussüsteem.