VAIKUS ENNE TORMI, ÕHUS ON TUNDA ELEKTRIT!

to illimar: Saan aru, et analüütikute arvamused Sulle ei meeldi. OK. Aga kuidas Sa ise jõuad mingi järelduseni? Mille alusel hindad, et FARMA fair value on näiteks 30 ja mitte 23?

Pakuvad ka teised firmad analüüsed peale EYP, kuid mitte laiale avalikkusele.
Mu tähelepanekute järgi Tallinna börsil tormilistele kukkumistele või
tõusmistele eelneb paarinädalane triivimine samas suunas. Seega pealkirjas toodud väide
on veidi ennatlik. Selleks, et see raha
sealt hoiustelt börsile tuleks, on vaja pikaajalist ülespoole triivimist, et massides
tekiks kadedus, et nende sõbrad kasumit börsil
teenivad..
to Clint:

nüüd panid tegelikult ka naela pea pihta. Mul tuli just praegu meelde, kuidas mul üks tuttav kunagi investoriks sai. Üks tema tuttav ostis HOIU aktsiaid ja teenis sellega päris kõvasti. See minu tuttav sai sellest teada ja mõtles, et "Noh, mul ka veidi raha üle ja panen selle ka siis börsile, kui tema võitis siis pean mina ka võitma". Ja panigi mees. Ainult et mees läks nii ähmi täis et ei suutnud õigel ajal välja tulla ja müüs alles 83 peal, siis kui ta sealt 200 kandist alla oli tulnud. Ma oletan, et umbes 90% nendest 60 000 väärtpaberiarve omanikust olid taolised vennad.
Kui loll see eesti rahvas ikka olla võib.

Teisest küljest on see muidugi loomulik, sest ega asjast ju midagi ei teatud. Ma näiteks kuulsin kunagi sellist juttu. Kaks sõpra räägivad. "Kle ma vaatasin täna ajalehest hindu, et Hansa on praegu 200 EEK-i ja Kylmhoone 20 EEKi. Hansat ei tasu kindlasti osta sest see on liiga kallis aga Kylmhoonet küll sest see tõuseb 20 pealt kindlasti kahe sajani." Ehk aktsiat olid nagu kilo suhkrut. Kui ühes poes maksab 7 EEK-i ja teises 2 EEK-i, siis peaks kindlasti teisest poest kokku ostma sest see tõuseb ka nii kui nii 7 EEK-ini. Igal juhul ei arvestatud sellega, et aktsiate taga põhinevad ka finantsandmed. KYLM ja HP PE võis ju olla samal tasemel aga aktsia hinnad numbrilises mõttes olid lihtsalt 10 korda erinevad. Nalja sai igatahes kõvasti.

Lõpetuseks selle vestluse juurde tagasi. Ma arvan, et see teine mees nüüd ostiski kylmhoonet ja ootab siiani, et hind 200-ni tõuseks. Soovin talle edu!!!
eesti rahvast lolliks nimetada on vale. Investorite tegevusel ja börsihindadel on nn üks-ühene seos. Rahalist võitu saavad tegelt vähesed investorid (tavaliselt kavalamad-osavamd, targemad), kuigi varaliselt võivad enamus investoritest olla varasemast rikkamad nagu ameerikas enamus investoritest seda hetkel on. Proovigu nad kõik oma rikkus rahas välja võtta. Kui paljud kasumiga välja tulevad?
to illimar: Kas Sa sisulistele küsmustele ka vastad või lahmid niisama? Päris palju on neid küsimusi millele Sa lihtsalt ei vasta ja need pole ainult minu poolt esitatud.

Ja Eesti rahvast lolliks nimetada ühe näite põhjal küll ei saa.
to riskija: kõik oleneb ajahorisondist. investeerides aktistesse üheks aastaks on võiduvõimalus keskeltläbi 20%, investeerides viieks aastaks aga 80%. (numbrid on subjektiivsed, aga nii peaks enamvähem olema). 97. aastal oli eesti rahvas vast siiski loll, kuna valis liiga lühikese ajahorisondi.
Lugesin ükspäev ühte tarka raamatud kus oli välja toodud päris huvitav graafik.

T-billide, 20Y US Gov Bondide, väikefirmade ja suurfirmade aktsiate tootlused alates aastast 1925, ehk natuke enne suurt börsikrahhi. Mis te arvate, milline nendest eelnevast 4 investeerimisvõimalusest saavutas kogutootluses I koha?
õhus on tunda elektrit Sinu rumalate repliikide pärast, Illimar.
Väljendit loll rahvas ei tasu kasutada ühegi rahva kohta. Loodan, et kasutasid seda väljendit lihtsalt mõtlematult. Siinkohal oleks lihtne Su arvel sarkasmi ja irooniat tarvitada.

Ahjaa, muide, ma olen eestlane.
to pitsat: Ei maksa siin isiklikuks minna ja pinget tõsta. Kuidas nimetatakse inimesi, kes ostavad põrsast kotis?
to all: Isiklikuks tõesti pole mõtet minna, kuid samas oli pitsatil antud situatsioonis minu arust tuline õigus. Rumalate repliikidega pole samuti pinget tõsta.
to beast:

Farma valuation on suht tänamatu tegu. Fair value on kõhu tunde järgi tuletatud. Me ei tea millised tulevikuplaanid neil on, mis saab Farma ja Grindeksi suhtest, kuidas areneb müük väljapoole, palju läheb maksma ja kas üldse võetakse ette üleminek Good Practice-ile. Seega kui võtta DCF valuation, siis ei ole nagu midagi võtta. Samas kui oletame, et situatsioon jääb samaks mis ta on praegu, ettevõtte jääb suht stabiilseks, kasvab usaldus investorite poolt, siis peaks mingit tõusuruumi olema. Hetke hind ei kajastu positiivseid liikumisi Farma arengus.
to illimar: Üks asi mida tuleks kindlasti vältida investeerimisel on aktsiate valik "kõhutunde" järgi. Kõigil meil on kõhutunne, kuid see on üks subjektiivsemaid asju üldse ja seda tuleks vältida.

Kuid kui FARMA oleks mõni aeg stabiilselt 20-ne peal olnud, siis ühtäkki 30-le tõusnud (näiteks praeguseks), kas siis arvad et aktsia hind peaks 40 olema? Ma ei näe küll ühtegi fundamentaalselt põhjendust, et FARMA peaks 20-st kõrgem olema. Mulle küll tundub, et ostad ise põrsast kotis. Loodan, et ma ründav ei olnud.
to beast:

ja mida näitavad sinu fundamentaalsed põhjused. Valuation jääb hetkel Farma puhul ainult selle taha, et milline PE number sulle parasjagu meeldib. Nagu ma juba ütlesin on fundamentaalnäitajad vaid alusmaterjal, edasi jääb sinu otsustada, millised ratio näitajad on sobilikud. Näiteks kas HP hind on praegu õiglane. Kui meil oleks Baltikumis teine pank, mis on HP-ga samal tasemel, samade näitajatega ja selle PE on näiteks 20 siis võime öelda, et HP-l on tõusuruumi. Farma puhul puudub reaalne võrdlusmoment. Peaksime otsustama õunte pealt siis kui me ei kujuta ettega kas nad on Valged klaarid, Taliõunad või hoopis midagi muud. Kui sina väidad, et sa suudad pakkuda loogilise valuationi Farmale siis olen nõus seda kuulama. Loodan, et ei olnud liiga ründav!!!
P/E on ainult üks murdosa fundamentaalanalüüsist ja annab vaid ligikaudse suuna. Ja ka HP-d ei saa ainult P/E alusel hinnata. Kui Sa hindad aktsiaid põhiliselt P/E alusel, siis mõistan ka miks Sa FARMAt nii tuliselt toetad.

Kuidas mina hindaks näiteks FARMAt - võtaks analüütikute poolt koostatud valuation'i, vaataks mida muuta analüütikute poolt tehtud eeldustes ja arvutaks uue fair value. See on lihtsam viis. Keerulisem on kogu valuation ise läbi viia. Kuid kui investeerimishuvi on pikaajaline, siis on see möödapääsmatu.

Ainult P/E abil hindamine on sama ebatäpne kui nende taliõunte lugemine puu otsas 1 kilomeetri kauguselt.
P/E on kasulik ennekõike stabiilse aeglase kasvuga turgudel.P&G näiteks. Kui aga firma kasvab 50% või 100% aastas muutub P/E suhe tulevikus nii kiiresti, et kaotab sisulise mõtte. Palju olulisem on prognoosida edasise kasvu kiirust. See on põhjus miks tehnoloogia või internetiaktsiate puhul minevikule orienteeritud P/E-d eriti ei vaadata.
Huvitav miks PEG suhtarvu nii vähe kasutatakse (vähemalt Eestis). Seob see suhtarv ju P/E suhtarvu kasvuga ja kui võrrelda P/E-d ja PEG-i siis saab investor tunudvalt rohkem kiiret informatsiooni kui ainult P/E puhul.

PEG puhul tuleb tähele panna, et mida väiksem PEG, seda soodsam.
Hakka või taas investeerima. Mis iseenesest ei olegi halb mõte. Hetkel küll säästukriis, aga mine sa tea, kuidas lähiajal.
Umbes samasugune tunne valdas mind u. 1995, kui HP kontorist sai osta HP aktsiaid hinnaga 25-. Oleks siis väikese paki soetanud... Soetasin oluliselt hiljem.
Aga mis puutub pangaarvete täitumisse, siis mul ei ole ühtegi analüüsi käepärast, kuid paljud inimesed viivad ju jälle enda raha + - elektroonikasse ja sellistesse paikadesse - parem varblane peos.
Muide, Viisnurk tegi vist oma tõusu ära.
to beast:

asi selles ongi, et ükski analüütik ei ole Farma-t analüüsinud. Ma tegin siin paar kuud tagasi ühe lühianalüüsi ettevõtte kohta, kuid see ei sisalda valuation-i. Kui ettevõtte finantsnäitajad kõiguvad ühes seinast teise, siis on raske ettevõtte välise info põhjal midagi paikapidavat öelda. Kõik langeb cash flow taha! Kui keegi on huvitatud Farma lühianalüüsist siis meilage: illimar.mattus@bsef.ee