VAIKUS ENNE TORMI, ÕHUS ON TUNDA ELEKTRIT!

Eile kohtusin üle pikka aja ühe vana tuttavaga, kelle soovitusel hakkasin ausalt öeldes kunagi ise investeerima.

Mees, kes ei ole juba üle aasta TSE-le mingit raha pannud, ostis täna suuremas koguses Normat ja VN-i. Aina enam ja enam kuuleb tuttavate käest sõna börs, aktsia ja kasum. Miks?

Eile oli äripäevas artikkel kus räägiti kasvavast hoiuste tasemest eesti KP-des. Ühel hetkel saavutab see minu arvates kriitilise massi, kust alates peaks hakkama liikuma raha hoiustest väärtpaberiturule. Näib, et see võiks juhtuda üsna pea.

Eesti makronäitajate paranemisele lisaks, valavad nüüd tõrva tulle veel ettevõtted, kes tulevad välja üliheade majandustulemustega. Samas paljud analüütikud väidavad, et TSE nimekiri on suhteliselt kõvasti alahinnatud. Kõik märgid viitavad sellele, et ühel hetkel õnnestub eestis kaotada pudelikael ja raha hakkab ükskord ometi voolama aktsiaturule. Meie jaoks tähendab see muidugi ainult meepurki, mis silmad särama ja keele alla viib.

Igal juhul on rahval piisavalt aega olnud mõelda, mida oma pangakontol 2-4% teeniva rahaga peale hakata. Möelda vaid, et kunagi oli depositooriumis kümnetes tuhandetes avatud väärtpaberikontosid ja miks mitte ei võiks nad nagu sinililled kevadpäikeses nüüd taas õitsele lüüa.

Ei taha siin näida mingi naiivse optimistina aga praegusele hetkel peaksid isegi pessimistid nägema, et kuu või kahe pärast võiks taas ootusärevuses TSE kodulehekülje kell 2 lahti võtta ja näha päevakäivet kuskil 40 või 50 milj kandis vähemalt. Sest, mida me ikka vajame kui likviidsust!

Kui õhus on elektrit, siis vahest on korgid läbi?
Illimar räägib täitsa asjalikku juttu-loodan südamest et see vastaks tõele-ostsin ka ise hiljuti veitsa normat ja suurima heameelega näeksin oma kontol olevate aktsiate hinda tõusmas
Tark mees, see tuttav. Ise hindan samuti Hansat, Normat, Viisnurka, Farmat, Kaubamaja.

Kahju ainult, et see raha juba börsile ei liigu. Kui midagi vahele ei tule, siis on praegu õige aeg pikemaajalisi ostuoptsioone teha.
Ainult, kus on need analüütikud, kes rääkisid kevadsuvel, et suvi ei tule üldse nii vaikne, isegi vastupidi.
Hakkan ise praegu vaikselt Norma poole vaatama. Jutud liiguvad, et Autoliv on juba võtnud reaalseid samme osa tootmise Normasse toomisel. Oleneb muidugi tootmisest aga loodan, et nad toovad siia korraliku kasumimarginaaliga liinid.

Aasta lõpuks on Norma kuskil 52 kandis kindlalt!
Oleneb muidugi tootmisest aga loodan, et nad toovad siia korraliku kasumimarginaaliga liinid.

Mina tean EWs kolme korraliku kasumimarginaaliga liini.

1.Salakaubanduse liin
2.Maksupettuse liin
3.Riigitellimuse liin

Aga nagu ikka, kus on korralikud kasumimarginaalid, seal on korralikud riskid.

Vabandan Kõigi Norma aktsionäride, töötajate, klientide ja partnerite ees sügavalt, kuid antud juhul on heisenbergil õigus. Meenutuseks ühes foorumis olnud väitlus heeringa mälu pikkusest - täpselt aasta tagasi prognoosisid lugupeetud analüütikud Norma hinnaks 63 krooni ja tituleerisid teda lausa eesti Nokiaks. Kus see 63 krooni on?
Aga alustuseks soovitan Normasse investeerijatel lugeda läbi Äripäeva repliik 11.08.1999 seejärel aga võib asuda juba süvaanalüüsi kallale!
Muide, kui palju on neid, kes mäletavad Norma paradoksi?
Velikij:

Mul on väga kahju kui sina lähtusid nende "analüütikute" hinnaindikatsioonidest, ostsid ja nüüd oled vee all. Omal peab ka ikka mõistust peas olema.

Äris on kombeks selline asi, et kui sa ei saavuta eesmärki õigeks ajaks, siis kas muudetakse plaani või see lõpetatakse. Nii et kui Norma ei tõusnud 63-ni siis peaks oma plaane veidi muutma. Mis puutub heeringasse, siis TSE-l on tunduvalt kasulikum olla heeringas kui pime kana, kes "analüütikute" soovituste peale tormi jookseb.

Ma mäletan kunagi ammu ammu aegu, kus TSE aktsiatele prognoositi hindu, mis oleks praegusega võrreldes kümme korda kõrgemal. Kas Velikij lähtub praegu oma otsustes siis sellest, et kui praegu ei ole OPT 250 siis seda ei tasu osta, sest kunagi "analüütikud" prognoosisid sellist hinda ja ei tulnudki. Oi Oi Oi, kuidas mulle liiga tehti!

Anyway. Velikij ja teised sinu "koolkonna" esindajad; soovitaksin teil tulla tänasesse päeva tagasi ja mitte mõelda enam sellele, mis hindu "analüütikud" pakkusid mõnele aktsiale aasta või kümme tagasi. See on irrelevant praegu. Nendest hindadest lähtusid rumalad, siis kui need avaldati, mitte aga praegu. Ma usun, et pooled nendest nn analüütikutest on praeguseks juba lahti lastud, kuid nad käivad veel endiselt analoogsetes foorumites oma kunagistest prognoosidest rääkimas.

See analüütikute teema on aga hoopis teistlaadi teema, mille kohta keegi võiks eraldi teema üles panna.
to illimar: kui keegi siin foorumites agressiivne on, siis oled seda Sina Illimar. Ma küll ei näe, et Velikij oleks väitnud, et ta NORMAt ostnud on.

Ja analüütikud on samuti inimesed, kes eksivad. Eriti arvestades kui suures osas fair value põhineb subjektiivsetel eeldustel. Milline analüütik selle 63 kroonise hinnatargeti üldse määras?
to: illimar

Oi-oi kui armas! Nii tore nii tore nii tore! Läksidki lõksu (heatahtlikult!)
Mina kuulun nende hulka, kes sai oma vitsad kätte 1997. Mitte valusad, vaid üliväga valusad. Aga õnneks pole mulle keegi liiga teinud peale iseenda. Seega pole ka põhjust halada :-)
Norma 99. Mõistagi ma vaid muigasin igasugu analüütikute ja strateegide ennustuste peale. Lähtusin põhimõttest - analüütikud on väga targad, aga ise olen hästi natuke targem. Sest mängus on mu oma raha.
P.S. minu mälu järgi käis forex augustis korra siiski lausa 282 ära.
Kui ma ei eksi, siis polnud see üldse analüütik vaid hoopis raha- ja kapitaliturgude strateeg. Õige vastuseni jõudmiseks tuleb natuke netis surfata.
to Velikij:

Mis sa arvad mitu % TSE-le investeerivast rahvast kasutab oma ajusid ja mitu protsenti usaldavad "analüütikute" omasid.

Mul on senini selline tunne, et '97 põhines valdav osa tõusust "analüütikute" igapäevastel lahmimistel, kus esmaspäeval prognoosit näiteks Normat 3 kuu pärast 65 ja reedel prognoositi juba 75.
Ma soovin omaltpoolt lisada Illimarile, et kokkuleppeliselt tähendab suurte tähtedega kirjutamine KARJUMIST. Selleks peaks aga sul põhjus olema.
2.Teema pealkiri võiks viidata sisule.Mina oleks sinu loole pannud pealkirja "Pessimistlik prognoos:Kahe kuu pärast on käive 40-50M EEKu"
to Graafik:

foorumi idee seisnebki selles, et sa paned Boardile mõne sind huvitava teema ja siis, vestluse käigus areneb see edasi. Ma ei saa ju ette teada, millest hakkab jutt käima pärast seda kui 10. osaleja on oma arvamuse kirjutanud.

Selle CAPS-ide asjaga olen nõus, ei pannud tähele, sorry!
Peale heeringa mälu pikkuse on mul veel üks hea sõna : TIBLA. Tiblat võib kasutada laialdaselt elu igapäeva nähtuste (väärnähtuste)nimetamisel, ka kodanike. Tibla on väga hea sõna, nüüdseks on selle kasutusele võtnud paljud minu tuttavad.
Ka üks küsimus: Palju siinsetest kirjutajatest on nii öelda vana kooli tegelased ja alustasid 96-97?
Teine küsimus: keda siis veel mitte uskuda, kui analüütikuid???

97 ei olnud eestis erilist aktsiahindade analüüsi, mäletan seda päris hästi. Keegi ei osanud seda lihtsalt teha. Keegi ei teadnud isegi mis on M&A. Kasutati aga küll.
Mina olen vana kooli tegelane ja usun raamatutesse

Dow 36 000
Dow 40 000
Dow 100 000

to TNT:

Üks pisike ja üsna oluline soovitus: teeks nii, et LHV foorumitest hoiaks rahvusliku ja poliitilise temaatika väljas (tibla)! Jätaks selle ikka Delfi peldikuseina tarbeks ja püüaks siin nagu rohkem investeerimisest rääkida.

to Illimar:

Minul oma koolkonda pole! Ma'i tea üldse, kes Eestis sellise asjaga kiidelda saaksid - vast ainult Vanajuur ja Viikberg? Või mida Sa üldse koolkonna all mõtled? Ilmselt mitte koolkonda klassikalises tähenduses?
Ma ei saa aru kuidas saab analüütikute arvamuste põhiselt oma investeerimisotsuseid teha? Mina kasutan nende prognoose lihtsalt taustainfona ja kui jõuan ise lõpuks samale arvamusele siis on kaks kärbest ühe hoobiga tabatud. Tihti see siiski nii pole juhtunud. Eesti analüütikute mängumaa ümber on nii lähedalt okastraat seatud, et nende analüüsid põhinevad valdavalt põhinimekirja emitentidel, mille kohta saab ka väikeinvestor piisavalt infot kätte. Samas, lisanimekirjas on nii mõnigi aktsia, mille kohta ei ole võimalik saada muud infot kui lugeda nende koduleheküljelt '97. aasta mega ajast pärinevaid uudiseid. Mujal maailmas avaldavad investeerimispangad paarilehe pikkuseid kiiranalüüste peaaegu kõigi ettevõtete kohta, eestis ei tohiks see meie turu väiksust arvestades kuigi suur probleem olla.

Mulle väga meeldib EYP Investi kodukal olevad analüüsid. Kahjuks ei ole näinud midagi analoogset HP lehtedel.