"privador" Just ak-s lugesin 1% intressitõus 100k 25-aastasele laenule toob lisa 50 euri makset? On see 50 euri probleem?Jäetakse restos üks õhtusöök söömata...Mis raha on 50 euri?
Enamik inimesi ei käi regulaarselt restos söömas 50 eurot kord. Sissetulekud ei võimalda. See 50 eurot jäetakse tarbimata kusagil mujal - mõni teenus, mida annab edasi lükata, mõni kaup ostmata. Ja kui restos pikalt käimata jäetakse, läheb resto pankrotti ja on mõned töötud jälle juures - kes ei tarbi muud, kui miinimumtasemel ellu jäämiseks.
köik söögikohad raporteerivad käiberekorditest ja väidavad, et nii häid aegu, kui hetkel, ei ole nende äris kunagi varem olnud. hotellide, meelelahutusasutuste ja ürituskorraldajatega on suht sama lugu. välisturism ei olevat täielikult taastunud, aga sisetarbimine on aegade tipus. pangad ei taha enam hoiuseid vastu võtta, inimesed ootavad autoostujärjekorras, reisibürood panevad ülekoormusel ja otsivad tööjõudu juurde ... siis tuled pangafoorumisse ja: velikij väidab, et inimesed ei käi varsti viiekümne euro puudumise tõttu restoranis, s.niper kurdab, et lapsed elavad ilma väikse lisatoetuseta absoluutses vaesuses, offf juhendab, kuidas aliexpressist tellitud juppidega ise oma autot parandada, stagna patroniseerib mclareni luksusautode omamise teemal ja pommib kaja kallaselt saritoetusi. error )
Sirgunud on uus põlvkond, kes ei mäleta "omal nahal" eelmisi kriise. 2006 käis ka pidu sellistel pööretel, et ullalllaaa ning ka ise osalesin selles ning mitte just kõige õigemate otsustega. Hetkel pidu on tipptunnil ning kõigil komm põses, keegi ei soovi, et tuled põlema pannakse. Siin foorumis pigem suur osa suudab mingil objektiivsel põhjusel natukenegi tulevikku vaadata ning mõista, et asi kipub suuremaks jamaks. Niikaua kui Woldid, Boldid tassivad restodest toitu kodudesse ning lanseeritakse sarnaseid platvorme - minu jaoks hea indikaator, et s. ventikas veel pole. Ise olen kõik positsioonid juba ammu ning liiiiiiiiiiga vara sulgenud. Alles ainult kinnisvara ja toormed. Kiusatus on ka oma auto maha müüa kuna hind on kahe aastaga TÕUSNUD 20% ... täielik absurd ju :)
Mäletan. Kuid ei mäleta, et see kriis oleks midagi muutnud minu jaoks. Kas see, et mu kesklinna korter oli mingil hetkel paberil -10% on nüüd märkmist väärt? Või asi mis vajab meenutust.
olen nõus, sarnaseid tunnuseid võib leida. samas siis oli meil kroon, mitte lõunaosariikide pohhuistidega sama valuuta ja samad intressid .. igaljuhul kaotasin eelmise kriisi ajal kolm neljandikku väärtpaberitesse pargitud varadest. nagu elu näitas, mitte liiga kauaks. loomulikult korterit, kus ma sees elan ja mööndustega ka suvilat ma investeeringuteks ei pea ... vähemalt seni, kuni ka noorem laps on omaette elu peal, sotsiaalsed surved maas ja ei teki lõplikku otsust siin midagi neljatonnise ruuduhinnaga maha müüa ja kaheksa korda odavamalt kuhugile palmi alla miskit asemele osta )
Guugeldasin natuke märksõnu nagu säästmine ja leidsin ühe EP artikli mille järgi jääb üle 60% peredel pärast esmavajalike kulude (kodulaen, kodukulud, toit jne.) tegemist raha üle. Pole öeldud kui palju, aga põhimõtteliselt midagi on võimalik säästa. See % on valdavalt kõikunud 60-70% vahel. Eelmise buumi ajal 2006-2007 oli samuti ligi 70%, nagu on olnud ka nüüd viimastel aastatel (67%). Vahepeal on käinud madalamal (2012 - pärast euro tulekut ja ajal kui tööturg ei olnud veel sellises täistööhõives ca 51%).
Sarnased EP uuringud väidavad, et ligi kolmveerandil Eesti peredest on finantssääste. Leibkondade mediaansäästude suurus on suurusjärk 5000 € ja isegi pensionäride säästude mediaan on 4400 € (2017. aasta andmed, eeldatavalt 5 aastaga numbrid kasvanud). Kõige haavatavamas olukorras olid üürnikud ja sissetulekute viimane viiendik, kellel sääste alla 1 000 € (tänases hinnareaalsuses põhimõtteliselt ei olegi sääste või siis ... ühe juureravi või armatuuris põleva mootori märgutule jagu).
Mida ma sellega öelda tahan - lühiajaliselt ei ole midagi hullu. Pole kunagi olnud hullu. See, et kütus on 2-6 kuud +20 senti kallim ja paagi eest tuleb 50€ juurde maksta või siis, et ühel talvel on küttearve kolme kuu peale 500€ suurem - enamik saavad rahulikult hakkama. Kulutavad millelegi muule vähem, või säästavad vähem, äärmisel juhul võtavad säästukontolt juurde ja ootavad kevade ära.
Keeruliseks lähebki siis kui nii jääbki. Järjest tekib peresid juurde, kes peavad oma tarbimisharjumused üle vaatama ja ühel hetkel tõesti Bolti ja Wolti toidukullerid hakkavad seda kõike enda tellimuste vähenemises märkama. Säästude arvelt elamine ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik ja need, kelle väljaminekud hakkavad pidevalt ületama sissetulekuid, peavad olukorrale enne uut talve lahendusi otsima. Ja muidugi pensionärid - sest kasvavad kulutused esmatarbekaupadele (kommunaalid, toidukorv) on see mis survestab poliitikuid jälle ennaktempos pensione tõstma (milleks tegelikult katteallikat riigieelarves ei paista olevat).
nu seda hirmu küll ei ole, et Kaja erakorraliselt pensione tõstaks sügisel kütteperioodi algul . Eks ikka enne valimisi uuest aastast näpuotsaga, mida esitatakse kui valitsuse suurt heategu lihtrahvale ja selle üle saaks siis lokku lüüa kuni valimisteni .
Mingi 15 eurot juurde keskmisele 595 eurosele pensionile., seega 610 eurot Selleks ajaks on inflatsioon võrreldes 1.jaanuariga 2022 ilmselt oma 25 % Penskarid lähevad kümnetuhandelises karjas Toompeale kandes Kaja suuri värvilisi valimisplakteid ja tõotavad pühalikult uuel aastal valida ainult Reformierakonda, sest ainult tänu temale on neil üldse võimalik selle hullus maailmas osta saastamarketist makarone 1 euro 400 grammi eest, suitsuvorsti Mõisa 4 eurot 350 g jupi eest ja odavleiba Rehe 2 euro eest päts. Lisaks saab ka toatemperatuuri 15 kraadi Celsiuse järgi kui väljas on 15 kraadi külma ja suurepärased progressiivsed valimissaated Esimesest Stuudiost , no mis sa hing veel tahad ?!
Kogu planeedi keskmine temperatuur on 15 kraadi, miks sel penskaril toas peaks rohkem olema ? Ei pea ja ei ole !
...siis tuleb puutja ja tekitab korraga suure nõudluse kõige fossiiilse järgi.
Ma nii mokaotsast mainiksin ära, et paljultki küsitava reaalsustajuga hüsteerilis-populistliku festivali nimega kõige tähtsam on rohepööre tõttu oli naftaturg defitsiidis juba enne seda, kui VVP lapsi tapma hakkas. Brent oli 2020 algusest mingi 148% üleval 23.02 seisuga ning geopoliitilist riskipreemiat oli barreli hinnas max 15 USD.
Kuigi ma olen hingelt üha enam roheline, siis väide/avaldus, et kõige tähtsam on rohepöörepaneb mul aju valutama. Ei ole kõige tähtsam. Kõige tähtsam on, et sind ei pommitataks. Siis on tähtis, et sul oleks kõht täis ja tuba soe. Siis on tähtis, et eksisteeriksid mõistlikud eeldused, et see on ka homme nii. Siis on tähtis, et sa elaksid õigusriigis ning sa soojast toast õue minnes esimese asjana nuga ei saaks. Ja, kui juhtub, et saadki, siis tuleks kiirabi ja politsei.
stagna pehmelt öeldes kummalistele ettekujutustele elust Eesti Vabariigis kõrvale natukene tegelikkust kujul, milles see on sätestatud kehtivas õiguses:
Indekseerimise eesmärk on hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Selleks kinnitab Vabariigi Valitsus igal aastal uue pensioniindeksi.
Indeksi arvutamisel võetakse arvesse:
80% ulatuses eelmise aasta sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise muutus 20% ulatuses eelmise aasta tarbijahinnaindeksi muutus.
Indekseerimine toimub vaid siis, kui need suurenevad. Vähenemise korral pensione ei vähendata.
"stagna" jutt oli erakorralisest pensionitõusust 1.jaanuaril 2023.
See on juba otsustatud
Kui otsustatud on erakorraline pensionitõus 20 eurot ja sellele lisaks on Q1 sotsiaalmaksu laekumine +12% ja inflatsioon keskmiselt ca +15%, siis sama aasta peale ekstrapoleerides on 01.04.2023 kesmine pension 95 eurot ehk 16% suurem kui 01.04.2022. See on eeldusel, et inflatsioon on 15%.
See ei kõla väga jubedalt olukorras, kus ülejäänud ühiskonna reaalpalk on keskmisena samal perioodil peaaegu kindlalt miinuses.
"peeter82" Meil näib see konkurents mõjuvat hindu suurendavalt. Kaubanduskeskusi on käsitlematu kogus püsti aetud, ja hinnad tulebki kõrgel hoida, muidu ei ela need ära.
no sel teemal sai siin omal ajal SK ja CO ga vaieldud mingi aeg tagasi. Mind tembeldati suht idioodiks kui julgesin arvata, et ülemäärane söge konkurents kaubanduskeskuste ja ketipoodide ülekülluse näol mingist hetkest hakkab hindu suurendama, viitasin ka ühele kaubandusteooria raamatule, aga no konkurents ju alati alandab hindu ja ise oled loll kui muud julged arvata. Võtame Kuressaare, 13k inimest. Suur COOP ja 4-5 väikest, 2 RIMI, 2 Selverit, mingi Euromarket or smht, nüüd tuleb veel Prisma ja Lidl, ehitusmaterjalide poed: kohalikud tegijad, Espak, Bauhof, K-Rauta kõik suurte poodidega jne, lisaks siis saab kõike netist tellida.
Kartellikokkulepe? Väga paha asi, isegi meil vist keelatud?
Ekspertide hinnangul odavneb gaas seetõttu, et osa Euroopa importijaid on nõustunud Venemaa makseskeemiga ja avanud Gazprombankis Vene gaasi eest tasumiseks spetsiaalsed rublakontod. Raha makstakse küll eurodes või dollarites, kuid pangas, mille kaudu jõuab raha Gazpromini, konverteeritakse see rubladeks.
"stagna" nujah, kel kuskil hoida pole, see peab tõesti nati mõtlema, et mida siis teha.
Samas maha võib kartuli ikka panna ja sügisel üles võtta ka paneelikaelanik, samuti ka sibulad. Saab vähemalt turul maha müüa ja konverteerida rahaks.
aga miks ainult kartulid ja sibulad? mõistlik oleks mõelda ka selle peale, kuidas paneelika korteris koera või kassi asemel siga ja kitse pidada, rõdul muidugi oma kanad, youtubist õpitud nippidega ja aliexpressist tellitud juppidega endal ise hambaid parandada, destillaatoriga jooke valmistada ja öösiti bolti sõites maha müüa, ennast pirita jões pesemas käia, maisihelveste asemel hommikul piimaga kõige odavamaid koerakrõbinaid süüa, ehitusplatsi kõrvalt korjatud savist seepi keeta, pargist varutud puukoorest keedetud teega teistele paneelika elanikele gastroenteroloogi teenuseid osutada jne.
Mõnel on see "netist tellimine" ikka risti ja põiki hambus. Kui üks asi, ma pean silmas SAMA asi, kuni minor seerianumbri 5nda komakohani välja on Suures Kaubanduskeskuses pinda rentivas poes 500 EUR, mitte nii fänssil pinnal keskusest veidi eemal 400 EUR ja netist tellides 300 EUR, siis milline oleks mõistlik valik?!?
loomulikult võib netist tellida. aga tuleb ka solidaarne olla .- maksad lihtsalt selle ülejääva 200 fäänsi poe omanikule või siis 100 mitte nii fäänsi poe omanikule - vaba valik. sest ka meie poeomanikel ja nende töötajatel on ju pere üleval pidada.
Aasta 1992. Lasnamäe. 3. mikrorajoon (ehk mikrorajoon, kus VEEL oli ka veidi eestlasi).
1. Rõdul kasvatati kitse (not kidding). 2. Rõdul kasvatati mingit väiksemat sorti notsut (not kidding). 3. Üks perekond käis igal hommikul kell 07:00 suvalise ilmaga suspede väel end külma veega üle kallamas. Jah, ka -18 kraadiga.
Smuuli teest algas minu mäletamist mööda kolmas. Kolmanda ja neljanda vahele jäi Tondiraba. Sinna kolmandasse said veel kõigi mugavustega kortereid ka eestlased. Neljas mikrorajoon oli aga juba selline tore illustratsioon sellest, et massiimmigratsioon ei pruugi olla hea mõte. Ma elasin neljandas. Sinna kolides oli see ulmeline keskkond. Maja ühelt poolt aknast ei paistnud konkreetselt mitte midagi rohelist. Betoon, liiv, paekivi ja asfalt. Pinginaaber ikka kippus ütlema Lasnamägi teeb inimesed kurjaks.
Teine mikrorajoon oli kindlasti Kalevipoja tänava / Kotka poe ümbrus. Kuskohas piir kolmandaga jooksis, teavad vast need, kes seal elasid. Mina elasin teises ja seal oli piisavalt kooperatiivkorteri ostnud eestlasi.