USA vs TVB

Alustuseks- ma ei räägi proffidest ega DTdest, vaid lihtsast investorist, kes tahab paarsada tuhat krooni, ehk ka paar miljonit börsile visata. Miks on üldse vaja USAsse investeerida? Ka TVBl saab kenasti teenida, pealegi on ka taust märksa selgem. Aru ma ei saa. Kangesti tuleb meelde vanasõna, et sellel, kes ei oska leida õnne oma aiast, pole mõtet naabri juurde torkima minnagi…

Täiesti nõus peeps. Kui ikkagi rääkida tavalisest Eesti keskpärasest investorist, siis on TVB ehk isegi parem investeerimiskoht kui USA börsid. Näiteid teenimisvõimalustest on kuhjaga, enamus aktsiatest on tõusnud siin ning puudu pole olnud ka megatõusudest (Kalev aastaga ~100%). Ka väiksemat viisi on olnud võimalik spekuleerida (ETL), jne. Ja räägime ikkagi investeerimisest mitte daytraidimisest, mis nagunii enamusele ei istu. Milleks minna kaugele õnne otsima?
ma ise arvan, et eesti aktsiad on väga odavad, nende pärast ei pea praktiliselt üldse muretsema. nende väärtus tegelikult ainult kasvab. kuid inimesed on ahned. ameerikas võid vabalt ühe (kusjuures väärtaktsia) aktsiaga kuu ajaga 100% tõusu läbi elada, kui tabad õige momendi. eestis see võimalus aga puudub, kuid sellepärast meie aktsiad samas ongi kindlad.
Eesti puhul päevasisesed hinnakõikumised tunduvalt väiksemad, daytradinguks on vähe võimalusi. Väiksemate aktsiate puhul probleemiks ka likviidsus. Samas stabiilsuse ja odavuse seisukohalt pikaajalistele investoritele hea valik.
Kui me räägime investeerimisest, mitte daytradimisest, siis investor, kes tahab lihtsalt raha teenima panna peaks mõtlema eelkõige riskide hajutamisele. Ma loodan, et ei pea hakkama selgitama investeerimisportfelli hajutamise eelistest.

TVB miinuseks on väga väike ettevõtete arv, kuhu investeerida. Ühe ettevõtte käekäiku aktsiaturul ei ole võimalik ette ennustada. Ka parimad ettevõtted võivad muutuda halvimateks ja mis peamine - aktsiate hinnad langeda.
TVB teiseks miinuseks on olematu lihviidsus. Piisab paaris sündumusest, et turg liiguks +/- 20%.
Kust tuleb aktsia pikaajaline tõus? Ettevõtte kasvust. Millised ettevõtted on potentsiaalselt kõige suurema kasvuga? Need, kes suudavad ennast laiendada, võtta uusi turge ja kliente. Kolmas probleem TVB ettevõtetega ongi, et neil pole kusagile kasvada. Ok, erandiks on Hansa (ja ka Merko), kes võib turgu võtta nii lätis kui ka leedus, kuid kõik teised on selgelt kohalikud ettevõtted. Ja ka kolme "Balti" riigi vallutamine ei ole veel märkimisväärne kasv võrreldes lääne korporatsioonidega, kes omavad businessi kolmes ntx EU riigis ja USAs.

Kindlasti ei saa ma nõustuda guru väitega, et Näiteid teenimisvõimalustest on kuhjaga, enamus aktsiatest on tõusnud siin ning puudu pole olnud ka megatõusudest (Kalev aastaga ~100%). Juhiks siiski tähelepanu asjaolule, et Hansapank vaatamata viimase kahe aasta +15-20% p.a. tootlusele on oma tipust siiski 35% miiunuses.
Et Eesti ettevõtetest suudavad kasvad ainult Merko ja Hansa on kahtlane väide. On ju teisigi rahvusvahelisi firmasid. Viisnurga ja Norma on enamus toodangust läheb ekspordiks. Baltika areneb samuti Eestist väljaspool. Harju Elektri vähenevad välismaised tellimused on eeldatavasti teh sektori nõrkusest tingitud ja seega ajutine nähtus.

Puhtalt Eesti turuga piirduvad Saku ja Tallinna Kaubamaja, Kalev.
kas keegi on sellele ka m6tisklenud, mis saab, kui Savisaar kehtestab juriidilise isiku tulumaksu (nagu enamikes riikides)?
Saku õlut müüakse (juuakse) natuke ikka mujal ka :)
Täna on tõesti sobiv päev Eesti turu kiitmiseks
alo, nagu ma tähele panin, nimetasid Sa oma lühikeses post'is juba enamuse TVB ettevõtetest. Siit küsimus threadi algatajatele: kas tõesti ei peaks investor piirduma vaid TVB aktsiatega või äkki pöörama pilgud arenenud turgudele (ma ei räägi ainult USAst), kus samuti enamus toodangust läheb ekspordiks
Peeps, aru ma ei saa.
Miks peab investeerima TVB-le?
Õnne tuleb leida oma aiast.
Kevadel paned maha ja siis terve sügise ja talve kaupled (teed tradingut). 8)
Tjah, teen tradingut... Funny. Tegelikult ei saa ma tõesti aru. Ok, võtan iseenda. Kui ma tahaks investeerida kuskile börsile paarsada tuhat, siis kuhu? No tõesti ei kujuta ma endale ette ka, et ma hakkaks ennast USA turuga kurssi viima, see võtaks kogu mu tööaja. Jah, võin saada 100% võitu kah, "kui taban õige momendi". Aga mina kui pikaajaline pensioniraha tegija ehk väikeinvestor ehk kesiganes hakkan juba momente otsima, siis pean ma esialgu 24 h päevas seda otsima.
Ja ma rõhutan- ma ei räägi üldse elukutselistest, kes teie siin suuremalt jaolt olete. Ma pean silmas sedasama Toomast, kelle miljonit krooni Äripäev börsile paiskab.
Toomas on idikas, et oma raha äripäeva teada-tuntud "gurude" kätte annab.
No tegelikult on see ju Äripäeva enda raha. Lihtsalt investori märksõnaks on Toomas.
peeps - ei pea ju ennast turgudega kurssi viima: osta indeksiaktsiaid või investeerimisfonde. Või mis veel parem - võta ühendust:
Robert Kitt, robert@lhv.ee
6108453
to peeps:

Ära sa ütle, ongi nii? Kus sa tol neljapäeval olid, kui irooniataju jagati?
Ma olen suht optimistlik Toomase reaalportfelli suhtes, see peaks distsiplineerima.

Ilmselt tuleb ka vigu(kes ei teeks?) ja Toomas peaks juba viisakaid eneseõigustusi hakkama väljamõtlema, sest publikule ei meeldi luuserid.

RealMoney-st on see aasta lahkunud kaks head kirjutajat(hate-mail'ide pärast) ja ka J.J.Cramer peab aeg-ajalt vingerdama, aga tal vist head närvid.
Olen Peeps-iga samasugusel arvamisel: Osta Hansa , Telekomi ja Norma, Saku aktsiaid!
Ei pea suurt tõmblema- korralikud dividendid, väikesed teenustasud ja mis kõige tähtsam möödalaskmistes saab vaid iseend süüdistada!
,pikemale ajale (pensionipõlveks) tulusus üsna kindel!
Mis puutub roberti juttu, siis oleks asi ka nagu õige- Kuid ka fondidega tuleb end kurssi viia!!! Pimesi haldureid usaldades võib ka ämbrisse astuda.
Või paneb Robert investeeringu katteks deposiidi????
Ja ka maailmaaktsiatel omad nõrgad kohad!
palju eestis neid tyypilisi toomaseid on, kel mill üle börsile viskamiseks? 1000 tükki? 5000?
Peeps, võid ühendust võtta ka:
Alo Kullamaa, a.kullamaa@sampopank.ee
meil on olemas Balti aktsiatesse investeeriv fond, mida hallatakse aktiivselt