Tulude deklareerimine 2026

Korrektne on linnutatud sisemakse juurest linnuke eemaldada ja saata aruanne uuesti või kustutada see rida EMTA poolel tabelist 6.5.

Kõnealune väljamakse kajastati LHV poolt tehniliselt teisiti kui tavapäraselt, sest sel perioodil esines ebatavaliselt palju market claime, ning automaatika ei toetanud nende puhul tavapärast dividendide väljamaksmist.

Kuivõrd LHV kaudu ostetud krüptovara ei ole veel finantsvara, siis korrektne on, et nii krüptovara ostmine kui ka teenustasud on väljamaksed. Sisuliselt on see sama nagu poest piima ostmine.

Ehk et tuludeklaratsioonil peaks teenustasu olema märgitud väljamakseks? Lhv aruandes on ilusti teenustasu väljamakse tulbas, aga tuludeklaratsioonil andmeid vaadates näen, et teenustasu on eraldi real ja sissemakse. Väljamaksena on ainult krüptovara ostusumma.

Vaatasin YouTubes Swedbank+EMTA inimeste poolt minu arust üsna hästi tehtud tulude deklareerimise videot https://www.youtube.com/live/hc4qef-QLoU?si=lAHSDKLCwTDNQzKL&t=3420 ja seal mainitakse aja 57:00 juures, et kui välisväärtpabereid on rohkem kui 100k ulatuses, siis hakatakse maha võtma ka väärtpaberikonto kuuhooldustasu (LHVs sama teema), mida on võimalik punkti 6.1 all ära deklareerida.

Ma pole kunagi eelnevalt väärtpaberikontoga seotud “kuuhooldustasu” deklareerinud ja mul seoses sellega mõned küsimused.

Mul on LHV-s ammusest ajast nii tavakonto, mille peale on soetatud natuke väärtpabereid + ka investeerimiskonto, mille peal on enamus väärtupabereid. Kui mul võetakse LHVs maha väärtpaberitega seotud kuuhooldustasu, siis seda võetakse alati maha tavakontolt ja investeerimiskontol sel teemal mingitki märget pole, kuigi enamus väärtpabereid on mul just reaalselt investeerimiskontol. Varasemalt olen kogu aeg mõelnud, et miks võetakse see maha tavakontolt ja mitte investeerimiskontolt, aga ma pole viitsinud kuni tänini selle teemaga eriti tegeleda.

Kuna mul nüüd tarvis tuludeklaratsioon ära esitada ja kuna vaatasin seda videot, mis ülal mainisin, siis seal jäi see igakuine kontohaldustasu teema kõrvu (nad korraks seal ühes kohas mainisid seda) ja kuna mul see igakuine kontohaldustasu läinud LHVs üsna suureks, siis tahaks sel teemal endale asjad kindlasti selgeks teha, et kuidas seda oleks korrektne tulude deklareerimisel kajastada.

EMTA lehel saan aru, et seda vist tuleks siis kajastada punkti “6.1 Finantsvara võõrandamine info” all lisades sinna ise juurde nupu “uus rida” abil info, mille alt avaneb järgmine ekraanipilt:

Kas need read on mul õigesti täidetud? Ja seoses nende ridade täitmisega, kas reale “Võõrandamisega seotud kulud (B)” peaksin lisama vaid LHV poolse “haldustasu numbri” või peaksin sinna lahtrisse lisama hoopiski “haldustasu + käibemaks numbri” (LHVs need numbrid konto väljavõtte lehel eraldi ridadena ja arvutaksin need siis ise kokku?).

Kui see ülal mainitud info tuleks sedasi sinna lisada, siis saan aru, et pean seda tegema 12× ehk iga kuu kohta, mil kontohaldustasu on maha võetud, tegema eraldi kirjed?

Leidsin ise vastuse LHV KKK lehel https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine#haldustasude-deklareerimine ringi surfates. Ehk LHV maksuaruandes oli “KOONDSUMMAD > LHV haldustasud” rida, mille alt sain vajamineva info EMTA punkti 6.1 jaoks. Üks koondsumma terve aasta kohta ja see summa oli koos käibemaksuga.

Mul võetakse haldustasu tavakontolt ainult siis, kui investeerimiskontol vaba raha pole.

Küsiks tagastuste osas, et kas ka teistel on mulje, et käesoleval aastal on kuidagi vaikne sellel rindel? Varasematel aastatel käis kõik kiiresti, raporteeriti tagastatud summadest, isiklikult vist alati märtsis tagastuse saanud jne. Nüüd ei tagastusi (enda ja mitmete tuttavate puhul), ei infot meedias. Ametlikult on aega muidugi laialt, aga kas mingi praktika muutus või vahendite küsimus või lihtsalt ekslik tunnetus.

Esitasin deklaratsiooni 6. märtsil, raha kanti tagasi 19. märtsil.

1 Like

12.03 tuli tagasi, täpset deklari esitamise päeva ei mäleta.

1 Like

Krt, kadedaks teeb, kui inimesed EMTA-lt midagi tagasi saavad. Ise istun teist kuud näljapajukil, et ettemaksukontole nii palju kokku kraapida, mida EMTA juurde tahab. :stuck_out_tongue:

2 Likes

Ei tea jah. Ise olen ka märganud, et sel aastal kuidagi veidralt kaua läheb. Varasemalt on mul kontrollis olnud kuskil 1-2 nädalat ja raha tagastamine siis u 4-5 nädala pärast. Seekord on juba üle 5 nädala möödas ja ikka veel deklaratsioon kontrollis.

Jürgen vaatab sel aastal kõik miljonäride deklarid isiklikult üle. Eks ta natuke aega võtab - samal ajal peab ju FB-s ka olema

3 Likes