Tulude deklareerimine 2026

Tulude deklareerimine avatakse ametlikult 16.02. Koondame 2026. aastal deklareerimisega seotud küsimused siia teemasse.

Abiks olevad allikaid:
LHV deklareerimise alane KKK
LHV artikkel 2025. aasta tuludeklaratsioonide esitamine algab 16.02.2026
LHV foorumis eelmise aasta teema.

Järgmisel neljapäeval (19.02) toimub LHV Investeerimiskooli seminar “Investeeringute maksustamine eraisikule”, kus anname sissejuhatuse investeerimistulude deklareerimisele ja hulgaliselt praktilisi nõuandeid.

4 Likes

Kas seda näeb kuskil mujal ka kui metas?
Tore oleks.

Hiljem tuleb salvestus YouTube’i ka.

2 Likes

Tere.
Tahan konto deklareerida investeerimiskontona. Esimesed väärtpaberid soetasin kontole 2019. aastal. Enne deklareerisin konto kui tavaline konto.

Seda kontot enam investeerimiskontona deklareerida ei saa ja tuleb jätkata vanas süsteemis kuivõrd deklaratsiooni saab muuta kuni kolm aastat tagasi.
Üks võimalus oleks edaspidi uued väärtpaberid osta investeerimiskontolt ja kasutada kahte süsteemi paralleelselt.

4 Likes

Mul on LHVs investeerimiskonto, mille võlakirjadest saadud tulu olen edasi kandnud näiteks Lightyeari investeerimiskontole. EMTA 2025. aasta tuludeklaratsioonil on kõik kasutusel olevad investeerimiskontod kenasti õiged ja olemas. Mure siis selles, et LHV investeerimiskontolt Lightyeari investeerimiskontole kandeid näidatakse tuludeklaratsioonis kui väljamakseid ning kuna Lightyear saab aru, et tegu on investeerimiskontode vaheliste kannetega, siis tuludeklaratsioonis neid sissemaksetena ei kajasta. Tundub olevat LHV poolne mure?

Lightyear ei tea, mis on inv. kontode vaheline kanne, vaid ta ta arvab, mis võiks olla. Minul näiteks arvas valesti. Samuti ei tea LHV, et see konto, kuhu sa raha saadad, on inv. konto. Enne LHV aruande EMTA-sse saatmist tuleb linnuke sellise kande eest ära võtta, siis see ei lähe aruandesse. Natuke näputööd, tuleb ise ka asjad üle kontrollida…

2 Likes

Hei. Minul Lightyear arvas täitsa õigesti :slight_smile: Mure on selles, et LHV investeerimiskonto aruandes ongi kõik kanded Lightyear investeerimiskontole ning kui LHV aruandelt kõikidelt kannetelt linnukesed eest ära võtan, siis saan veateate, et " Andmetes peab olema vähemalt üks makserida." Jätan siis ühe makserea alles ja hiljem kustutan tuludeklaratsioonist käsitsi ära?

LHV-st polegi sel juhul vaja midagi saata kui aasta jooksul ainsad kanded olid teisele investeerimiskontole. Samuti ei tohi siis Lightyeari juures neid arvestada sissemaksena kuna raha liikus kahe investeerimiskonto vahel ja on maksuneutraalne.

MTA juurs saab LHV juures oleva konto linnutada märkega “kanded puuduvad” vms.

2 Likes

Ma saatsin EMTAle andmed nii LIghtyearist kui LHV-st ennem tuludeklaratsiooni avamist ära ehk need andmed on juba EMTA-s ja neid ju tagasi ei võta :slight_smile: Samas LHV võlakirjadest saadud intressitulu on käsitletav ju sissemaksena ehk kui ma LHV investeerimiskontolt saatsin võlakirjadest saadud intressitulu Lightyeari, siis EMTA ei näe neid sissemaksena Lightyearis, vaid näitab väljamaksena LHV-st :slight_smile:

Swedpangas nii mul kui abikaasal “Tuludeklaratsiooni andmed” näitavad aiateibaid. Helistasin, suunati investeerimistoele. Seal viisakas härrasmees soovitas tehingute infot vaadata “Realiseeritud kasumi ja kahjumi aruandest”. Küsimusele, et kuidas need siis maksuaruandesse jõuavad, soovitati käsitsi kanda. Kuna tehinguid on tuhandeid ja kogused-summad ei klapi orderite lõikes, siis see pole võimalik. Lõpuks, kui küsisin, et miks siis “Tuludeklaratsiooni andmed” kõiki tehinguid ei näita, teatati, et jaanuar ja veebruar jah puuduvad sealt. Küsisin, et kas need siis mingiks ajahetkeks sinna jõuavad, vastati, “loodame”. Imestasin, et kas siis pika jutu alguseks poleks olnud lihtsam seda mainida, visati lihtsalt toru hargile poole sõna pealt. Swedbanki kuldklient my a**. Eelmine aasta oli sarnane jama. Õnneks kolisin kogu aktsiateema LHV-sse, kus kogu tehingute info automaatselt eeltäidetud ja klapib sendipealt.

4 Likes

Kusjuures see Swedbanga “Realiseeritud kasumi ja kahjumi aruanne” näitab tehingusummasid kangekaelselt tehinguvaluutas, sõltumata sellest, et seadetes määrata arvutustulemuste näitamise valuutaks EUR. EMTA deklaratsioonivorm näeb ette tehingusummade sisestamist EURides. Selleks, et EMTA deklarit täita, peaksin ma teadma iga jumala tehingu ajahetke tehinguvaluuta kurssi eurosse. Eile vandusin nii et seda nägu. Täielik neandertaallaste pank!

4 Likes

Mismõttes tehingu ajahetke? Mta kalkulaator kasutab ECB vastava päeva kurssi.
MTA võiks ka ise seda tehinguvaluutast ümber arvutada, ja dividendide puhul (kui õigest mäletan) nad seda teevadki.

Natuke keerulisemaks läheb, kui oste on mitu ja müüke vaid üks ja vastupidi ja muidugi on need tehingud ju kõik erinevate aktsiahindade ja valuutakurssidega. Muidu kalkuleeris mta kalkulaator edukalt ise küll, sai täna ka oma paarkümmend rivi sisse toksitud, aluseks realiseeritud kasumi-kahjumi aruanne ja pold hullu.
Swedis oli ka minul paar rida Swedi enda poolt pakutud algsest listist “kadunud”, mulle jäi mulje, et need olid kadunud kuna ost toimus 2+ aastat tagasi, ehk see koondväljavõte pakkus nagu eelmise ja üleemise aasta tehingute kokkuvõtet vaid. Võimalik, et mu puhul oli see vaid juhuslikult nii, samas kui nüüd lugeda eelnevalt siis võis olla ka nii, etjust 2025 aasta alguskuude võõrandamised olidki puudu…

Äkki ise lioll, aga ei leia mina deklari jaotise 8.2 alt (VP-konto režiimis deklareerides) seda MTA kalkulaatorit, mis ECB päevakurssi mõistaks.

Mulle näitab sellist pilti.
Ei ole üldse mugav - nagu ütlesin, oleks ju võinud lasta kasutajal sisestada tehinguvaluuta, summa ja kuupäeva, ning nendest jooksvalt arvutada selle asemel et sundida kalkulaatoriga võimlema, aga vähemalt ei pea kursse ise otsima.

1 Like

Aitäh! Tuleb välja, et olengi ise loll. Ei taiband sellele nupukesele üldse tähelepanu pöörata.
Kas varem äkki polnudki nii, et valuuta valik oli otse sellel täitmisvormil? Nagu meenuks, et oli…

Võrdluseks 8.8, mis on kasutaja jaoks palju mugavam:

1 Like

Ei, niikaua kui mäletan, on olnud see meetod ”ahv ja banaan”.

1 Like

Kui varasemalt mitteinvesteerimiskontole laekus eelmisel aastal Enefit Greeni aktsiamüügi raha kas ma siis saan eelmise aasta deklaratsiooniga selle konto deklareerida investeerimiskontona algasaldoga 0 ja üleeelmise aasta käivet ja tulu seal ignoreerida mis oli tavaliselt deklareeritud.