Tulude deklareerimine 2026

Kui saan õigesti aru, et soov on alates Enefit Greeni müügist saadud raha laekumisest konto investeerimiskontona kasutusele võtta, siis võib küll ta deklareerida investeerimiskontona. Müügist laekunud summalt tulumaksu tasumine tuleb siis vana süsteemi järgi deklareerida ja vajadusel tulumaksu maksta. Kõik uued tehingud on investeerimiskonto süsteemis.

1 Like

Müügist saadud tulu maksan tavasüsteemi järgi aga kas laekunud müügisumma võin deklareerida sissemaksuna sellele kontole? Praegult investeerimiskonto aruanne seda ei näita.

Müüsin 2025 kasvukontolt asju, raha laekus investeeerimiskontole. Kasutan sama kontot ka tavalise kontona (ma tean, et see pole hea, aga kas te teate, kui tüütu on kõike seda pärast mitme aastast kasutust muuta? üldsegi, see pole pragu teema) ja et siis saadud raha eraldi hoida kandsin selle kohe samal päeval üle uuele, äsja tehtud kontole ja sealt ostsin saadud raha eest kasvukontole asju hiljem, sellel aastal, tagasi. Plaan on ka see uus konto anda samuti mtasse investeerimiskontona ja siis ka seda ainult investeerimiseks kasutada.
Nüüd küsimus, kas on üldse mingit võimalust makse tulevikku veel lükata või pean ikka teenitult kasumilt maksud maksma ja kooliraha sisse võtma?

Miks 6.1 Kasu või kahju väärtpaberite võõrandamisest andmed maksuaruande “Saada MTAsse” nupuga sinna MTAsse kohale ei jõua? Muud asjad jõudsid aga 6.1 pean käsitsi täitma?

Update: Proovisin uuesti saata ja nüüd jõudis 6.1 ilusti MTAsse kohale.

Tere!

Mul on investeerimiskonto alt ostetud Eesti võlakirju. Kuigi olen oma arust alati märkinud, et nende intressidelt ei peetaks tulumaksu kinni (kuna ostsin investeerimiskonto alt), paistab konto väljavõttest, et nende eest on siiski tulumaks kinni peetud. Tuludeklaratsioonis näeb seda “5.1. Palk ja muu tulu” alt. Samas näib vastav kirje olevat olemas ka “6.5 Investeerimiskonto” all. Küsimus: kas midagi on mul juba kusagil valesti läinud ja peaksin midagi korda tegema? Kas peaksin sealt “palk ja muud tulud” alt selle kirje kustutama? Kartus on, et kui ükskord hakkan laekunud intressi investeerimiskontolt välja kandma, arvestatakse tulumaks sealt teistkordselt maha.

1 Like

Kõik on korrektne. Kui võlakirja intressidelt on tulumaks kinni peetud, siis kajastubki see 5.1 all ning deklareeritakse 6.5 all sissemaksena. Hiljem investeerimiskontolt raha välja kandes maksad tulumaksu selle osa pealt, mis ületab sissemaksete summat. Kui välja makstav summa sissemaksete summat ei ületa, siis tulumaksukohustust ei teki.

Näide:

Kannad investeerimiskontole 1000 eurot, mille eest ostad võlakirja > saad 100 eurot intressi, millelt peetakse 22 eurot tulumaksu kinni > müüd võlakirja > nüüd on investeerimiskontol 1078 eurot, mille sa välja kannad.

Deklareerimine: 22 eurot kajastub 5.1 all. 1000 eurot deklareerid 6.5 alla sissemaksena. 78 eurot deklareerid samuti sissemaksena. 1078 eurot deklareerid väljamaksena. Tulumaksukohustust ei teki, sest väljamaksete summa on võrdne sissemaksete summaga.

Kui võlakirja intressidelt poleks tulumaksu kinni peetud ning sulle oleks kontole laekunud brutosumma ehk 100 eurot, ei saaks laekunud intresse sissemaksena deklareerida ning sellisel juhul maksaksid investeerimiskontolt raha välja kandes sissemakseid ületavalt osalt (st 100 eurolt) tulumaksu (st 22 eurot).

Lisalugemist: https://www.emta.ee/eraklient/maksud-ja-tasumine/maksustatavad-tulud/vaartpaberid-ja-investeerimiskonto

2 Likes

Tere, küsimus tekkis Enefiti Greeni aktsiate ülevõtu osas. Aktsiate ülevõtu tõttu tekkis kahju 2022 ja 2023 aastal LHV investeerimis kontole soetatud Enefit Greeni aktsiate tõttu, kuna ostsin tipust. Kas seda kahjumit saab võtta arvesse mõne tulevase kasumi katmiseks? Kui jah, kuidas need kahjud arvesse panna, kuidas tuleb edasi tegutseda?
Ma kuulasin swedbanga podcasti 11 min, et saab deklareerida kahjumina. Kuidas?
https://www.youtube.com/live/C9tMrJ9S46I?si=qTaI3W_xeO8dRkLF&t=669

Investeerimiskontoga ei panda kasumeid kahjumeid kirja vaid on ainult sisse ja väljamaksed. Kõik väljamaksed, mis ületavad sissemakseid, maksustatakse.

Podcasti 11 min on tavasüsteemi kohta. 11:45 alates räägitakse investeerimiskonto süsteemist

5 Likes

Tehinguid suudab teha, aga neid deklareerida mitte?

Toonik, sa millegist aru ei saa?Asi pole suutmises. Oled ükshaaval sisestanud isin, valuutakursi+ muud vajalikud väljad tuludeklaris? Kui sul on tehinguid suurel arvul, siis võiks mingi mõistlikum viis deklaris olla. Mingid aastad tagasi tegin seda ca.300 aktsiaga, enam ei taha.

Kui mul on investeerimiskonto kaudu ostetud mitmeid võlakirju, mille intressidelt ei ole tulumaksu kinni peetud, siis ma ei saa laekuvaid intresse sissemaksena deklareerida. Kui need summad lähevad aastatega suuremaks ja intressid reinvesteeritakse, siis selle võrra ju väheneb edasi lükatav summa. Näiteks intressitulu 2000 eurot aastas on 5 aastaga 10 000 eurot ja kui saadud intressi koguaeg edasi reinvesteerida, siis sellisel juhul oleks olnud ju mõistlik tasuda TM ja deklareerida sissemakset.

1 Like

Võiks olla muidugi kergem viis olemas. Aga ei ole. Sa ju tead ka, et ei ole. Iga kord, kui sa sellise tehingu teed, siis sa arvestad sellega.

Kuda see edasilükatav summa sul siis väheneda saab kui sa väljamakseid ei tee ja intressid reinvesteerid? Saad hoopis edasilükatud tulumaksu omakorda panna intressi teenima.

Kas keegi oskab nõu anda ka Lightyeari kasvufondi deklareerimise kohta?
On vaja deklareerida saadud intressid, sest olin Lightyearis märkinud konto investeerimiskontoks, kuid ei plaani seda siiski investeerimiskontona deklareerida. Ehk siis Lightyear ei ole ise intresside pealt tulumaksu arvestanud. Fondiks on BlackRock ICS Euro Liquidity Fund (Premier). Kas saadud tulu läheb deklaratsioonis tulureale 8.1 Palk ja muu tulu ja tulu liigiks on intress? Ja kas pean sisestama tulu brutosumma või netosumma?

Tere

Olen maksuresident Prantsusmaal ja esitan tuludeklaratsiooni seal. Oma 1-aastasele lapsele (topeltkodakondsus) avasime Eestis LHV kasvukonto, et pikaajaliselt investeerida. Konto on lapse nimel ning deklareerime selle Prantsusmaal väliskontona.

Küsimus:
Kas lapse LHV kasvukonto tuleb kuidagi deklareerida ka Eestis, kui laps ei ole Eesti maksuresident?

Kui jah, siis kas seda käsitletakse tavakonto või investeerimiskontona ning millal tekib Eestis deklareerimis- või maksukohustus?

Tänan ette vastajatele!

Kui laps ei ole Eesti maksuresident, siis Eesti Maksuametile tulusid deklareerima ei pea.

Küsimus LHV eelgenereeritud investeerimiskonto aruande kohta.
Detsembri läti dividendid DGR1R on saabunud kahes osas. Ühe kande ees on linnuke, teise ees mitte. Kas see on mingi tehniline eripära või ongi üks osa maksustatud (ja tuleks vastavalt deklareerida) ja teine mitte?

1 Like

Olen investeerimiskonto süsteemis ostnud krüptovara. Investeerimiskonto aruandes on automaatselt märgitud linnuke rea ees, kus on krüptovara ostu teenustasu. Kas pean linnukese sealt eemaldama või alles jätma, et tuludeklaratsioonil oleks kõik õige?

Lhv investeerimiskonto aruandes on näha, et krüpto ostu teenustasu on väljamakse tulbas. Aga tuludeklaratsioonis on märgitud väljamaksena krüpto ostusumma, järgmisel real sisssmaksena teenustasu summa, kuid teenustasu enam väljamaksena ei kuva. Küll aga edasikantavasse summasse on liidetud teenustasu juurde. Ei tundu õige, et teenustasu mille tegelikult ära maksin, jääb sissemakseks tuludeklaratsioonis.

Kas keegi Mintoses ka veel investeerib? Kuidas sealseid investeeringuid investeerimiskonto alla deklareerida? Kas saan õigesti aru, et nüüd saab Mintose platvormi investeeringuid Eesti investeerimoskonto süsteemis deklareerida? Mingi info tuli Mintosest selle kohta, aga ma ei leia enam üles, kas see käis ka eelmise aasta kohta või alles alates käesoleva aastast saab deklareerida investeeermiskonto all.

Juhend Mintos Help Center-ist

2 Likes