Tulude deklareerimine 2021

A: Investeerimiskontol olevate võlakirjade intresside deklareerimine eeldusel, et emitenti on investeerimiskontost teavitatud.
Ei deklareerita ja võib 5.1 osa II alt kustutada. Nad on investeerimiskonto kasumi osas ja maksustatakse investeerimiskontolt väljavõtmisel.

B: Investeerimiskontol olevate võlakirjade intresside deklareerimine eeldusel, et emitenti ei ole investeerimiskontost teavitatud.
Investeerimiskontol on intress sissemakse ja tulumaks väljamakse. Tuleb deklaeerida ka 5.1 osa I all.

C: Tavakontol olevate võlakirjade intress:
Tuleb deklareerida 5.1 osa I all.
Kas variandi A puhul tuleks see siiski kajastada ka punkti 7.1 all - "Tulud, mida arvestatakse ainult maksuvaba tulu arvutamisel"?
Juhiste järgi ei pea EXXT laekunud dividende kirjeldama deklaratsiooni 8.1 real, kui tegu investeerimiskonto süsteemiga.

Kas on ikka nii?

Laekunud dividendid suunati automaatselt edasi fondiosakuid ostma ning saame käsitleda sissemaksena. Hiljem arvestatakse aga tulumaks sissemakset ületava osa väljavõtmise eest ehk laekunud dividendide eest tegelikult kunagi ei tasutagi tulumaksu

Palun selgitust. Eelmisel aastal oli juhend, kus just toodud nõue dividendid deklareerida 8.1 ning seda sai ka tehtud.
"Analog"
Kas variandi A puhul tuleks see siiski kajastada ka punkti 7.1 all - "Tulud, mida arvestatakse ainult maksuvaba tulu arvutamisel"?

Ei. Nad lähevad aastatulu arvestusse investeerimiskontolt välja võttes.
"Fire"
Juhiste järgi ei pea EXXT laekunud dividende kirjeldama deklaratsiooni 8.1 real, kui tegu investeerimiskonto süsteemiga.

Kas on ikka nii?

Laekunud dividendid suunati automaatselt edasi fondiosakuid ostma ning saame käsitleda sissemaksena. Hiljem arvestatakse aga tulumaks sissemakset ületava osa väljavõtmise eest ehk laekunud dividendide eest tegelikult kunagi ei tasutagi tulumaksu

Palun selgitust. Eelmisel aastal oli juhend, kus just toodud nõue dividendid deklareerida 8.1 ning seda sai ka tehtud.

Kui dividendidelt ei ole tulumaks kinni peetud, siis ei saa ju käsitleda sissemaksena.
Kasvukonto on investeerimiskontona. Tekib olukord, kus enamus fondiosakuid on ostetud tehtud investeerimiskontosse sissemaksete eest ja väike osa laekunud dividendide eest ehk mitte-sissemakse eest. Arvestus läheb päris kirjuks...
Mul on kasutusel kaks investeerimiskontot: üks Balti aktsiatele, teine kasvukontona.
Kui saata LHVst investeerimiskonto aruanne mõlema konto kohta, liituvad mõlema konto edasikantavad summad kokku. Minu arusaamist mööda tuleks sissemaksete jääki arvutada mõlemal kontol eraldi.
Kas on keegi sarnase probleemiga kokku puutunud?
See loogika sõltub nüüd sellest, kas maksusüsteem on tehtud konto või inimese põhine.

Mul endal jookseb kolm kontot kokku.
Tulumaksuseaduse § 17-2. Investeerimiskonto lg 4:
Investeerimiskontolt väljamakse tegemisel maksustatakse summa, mille võrra kõikidelt investeerimiskontodelt tehtud väljamaksed ületavad selle väljamakse järgselt kõikidele investeerimiskontodele tehtud sissemaksete jääki.

https://www.riigiteataja.ee/akt/119112010007?leiaKehtiv
Segadus tabeliga 5.1. Kasutan investeerimiskonto süsteemi. Kustutasin tabelist 5.1 balti börsi dividendid, millised andmed olid EMTA poolt eeltäidetud. Nüüd on deklaratsiooni juures hoiatus: "Olete muutnud eeltäidetud andmeid tabelis 5.1. Andmete õigsuse kontrollimiseks esitage meile palun väljamakse tegija tõend Teile tehtud väljamaksete, kinnipidamiste ja arvutuste kohta (TSM).". Minu jaoks pole loogiline neid andmeid 5.1 all alles jätta, sest need on kajastatud tabelis 6.5. Tuleb jätta lihtsalt tähelepanuta?
"ISO"
Segadus tabeliga 5.1. Kasutan investeerimiskonto süsteemi. Kustutasin tabelist 5.1 balti börsi dividendid, millised andmed olid EMTA poolt eeltäidetud. Nüüd on deklaratsiooni juures hoiatus: "Olete muutnud eeltäidetud andmeid tabelis 5.1. Andmete õigsuse kontrollimiseks esitage meile palun väljamakse tegija tõend Teile tehtud väljamaksete, kinnipidamiste ja arvutuste kohta (TSM).". Minu jaoks pole loogiline neid andmeid 5.1 all alles jätta, sest need on kajastatud tabelis 6.5. Tuleb jätta lihtsalt tähelepanuta?

5.1 numbrid tuleks alles jätta.
Loogika on siin selles, et 5.1 kasutatakse tulumaksuvaba miinimumi leidmiseks (kuna meil on kasutuses 0 ja 500 EUR vahel kuus "kõikuv" tulumaksumiinimum, mis sõltub kogutulust) ja mingit lisatulumaksu sellest ei teki (kui mitte arvestada maksuvaba miinimumi muutumist).
"Luuser"
"ISO"

5.1 numbrid tuleks alles jätta.
Loogika on siin selles, et 5.1 kasutatakse tulumaksuvaba miinimumi leidmiseks (kuna meil on kasutuses 0 ja 500 EUR vahel kuus "kõikuv" tulumaksumiinimum, mis sõltub kogutulust) ja mingit lisatulumaksu sellest ei teki (kui mitte arvestada maksuvaba miinimumi muutumist).

Minu jaoks veider loogika. Investeerimiskonto süsteemi kasutades tekib tulu (sh tulumaksu maksmise kohustus) üksnes siis, kui väljamaksed ületavad sissemakseid. Senimaani ei tohiks kontol toimuv minu sissetulekuid mõjutada.
"ISO"
Investeerimiskonto süsteemi kasutades tekib tulu (sh tulumaksu maksmise kohustus) üksnes siis, kui väljamaksed ületavad sissemakseid. Senimaani ei tohiks kontol toimuv minu sissetulekuid mõjutada.

Selline on seadus. https://www.riigiteataja.ee/akt/119112010007?leiaKehtiv
1. Maksuvaba tulu arvutamisel kasutatava tulu definitsioon on kirjas § 23 (3)
2. Väidaks siiski, et investeerimiskonto süsteem ei muuda tulu suuremaks ega väiksemaks. Investeerimiskonto süsteemi kasutamisel ainult tulumaksukohustus sellelt tulult lükatakse edasi. Vt § 17 2. Investeerimiskonto
"Luuser"
"ISO"
Investeerimiskonto süsteemi kasutades tekib tulu (sh tulumaksu maksmise kohustus) üksnes siis, kui väljamaksed ületavad sissemakseid. Senimaani ei tohiks kontol toimuv minu sissetulekuid mõjutada.

Selline on seadus. https://www.riigiteataja.ee/akt/119112010007?leiaKehtiv
1. Maksuvaba tulu arvutamisel kasutatava tulu definitsioon on kirjas § 23 (3)
2. Väidaks siiski, et investeerimiskonto süsteem ei muuda tulu suuremaks ega väiksemaks. Investeerimiskonto süsteemi kasutamisel ainult tulumaksukohustus sellelt tulult lükatakse edasi. Vt § 17 2. Investeerimiskonto

Nojah, ses osas on see loogiline, et topeltarvestamist ei toimu (kuigi esmapilgul tundus nagu toimuks). Kui 2020. aastal sain dividendi, siis selle võrra kasvab minu investeerimiskonto sissemakse. Kui 2021. aastal teen investeerimiskontolt väljamakse, siis tulumaksu tasun üksnes võimaliku aktsia hinna tõusu pealt. Kui ma seda dividendi praeguses deklaratsioonis ei kajastaks, siis see jääkski kajastamata.
Tere

Ma kasutan investeerimiskonto süsteemi, mille lõin aastal 2017 ja tegin ka ühe aktsiatehingu (ost ja mõni aeg hiljem müüsin ära), vahepeal polnud aktiivne ja nüüd aastal 2020 tegin taas tehinguid. Samas esimesel korral ma ei deklareerinud oma tulusid arvatavasti nii nagu nõutud, kuna polnud teadlik, et peab vahepeal ka deklareerima ja niikuinii varasid polnud kontol.

Kas ma nüüd pean ka hakkama eelmiste aastate deklaratsioone avama ja uuesti deklareerima või siis peaksin oma andmed lihtsalt 6.5 punkti kandma ja 6.1-st 2020 a. tulud ära kustutama? Kuidas peaksin käituma?
"Sander Pikkel"
A: Investeerimiskontol olevate võlakirjade intresside deklareerimine eeldusel, et emitenti on investeerimiskontost teavitatud.
Ei deklareerita ja võib 5.1 osa II alt kustutada. Nad on investeerimiskonto kasumi osas ja maksustatakse investeerimiskontolt väljavõtmisel.

B: Investeerimiskontol olevate võlakirjade intresside deklareerimine eeldusel, et emitenti ei ole investeerimiskontost teavitatud.
Investeerimiskontol on intress sissemakse ja tulumaks väljamakse. Tuleb deklaeerida ka 5.1 osa I all.

Vaatasin oma invest kontot seal ei kajastu Lhv võlakirjade intress ,et oleks laekunud x summa sinna, seega kas peab 5,1 ära kustutama või alles jätma ? Ei mäleta ,kuidas see emitendi teavitus käis , kui käis, kui sai Lhv võlakirju ostetud, et kas sai teavitatud v mitte, kuidas seda teada saada nüüd ?

"darkm"
"Sander Pikkel"

Vaatasin oma invest konto maksuaruannet seal ei kajastu Lhv võlakirjade intress ,et oleks laekunud x summa sinna, seega kas peab 5,1 ära kustutama või alles jätma ? Ei mäleta ,kuidas see emitendi teavitus käis , kui käis, kui sai Lhv võlakirju ostetud, et kas sai teavitatud v mitte, kuidas seda teada saada nüüd ?

Tere. Oman LHV pangas kontot, mida kasutan investeerimiskontona.
Registreerisin selle konto ära maksuametis.
Deklaratsiooni lehel on eeltäidetud read 5.1 ja 8.1.
Tundub et osaliselt, kuna puuduvad First North ja New York börsil tehtud tehingud.
Balti börsi omad on ilusti olemas.

Nüüd deklaratsiooni tehes kasutasin LHV võimalust investeerimiskonto aruanne> saada EMTAs-sse. Saatsin mitu päeva tagasi, aga deklaratsiooni lehel ei ole midagi muutunud.
Kuidas peaksin edasi toimima?
Deklaratsiooni lehekülg ise automaatselt ei uuenegi. Vajuta alapeatüki all olevat nuppu "kasuta amta andmeid" vms. Pärast seda peaksid uued numbrid ilmuma.
Tere! Paar küsimust seoses IK deklareerimisega.
Kuidas peab korrektselt deklareerima ühelt investeerimiskontolt teisele investeerimiskontole kantud aktsiad? Nimelt soetasin kogemata oma säästukontol aktsiaid ja seejärel kandsin nad kohe edasi investeerimiskontole. Sooviks, et antud tehing läheks "Sissemaksena" arvesse. Raha antud tehingu puhul ei kiikunud, ainult aktsiad. Kas on nii et säästukonto deklareeritakse EMTAs investeerimiskontona alates aktsiate soetamise hetkest kuni kandmiseni teisele investeerimiskontole? Lisaks sooviks täpsustada kuidas EMTAs näidata Sissemakset säästukontole ja kas Väljamakse kontole sulgisel tuleb 0. Säästukontol oli rahajääk nii enne kui ka pärast tehingut. Kas Investeerimiskonto peal peab midagi eraldi käsitai näitama et aktaiad Sissemaksena arvele võtta?

Hetkel fidek tuludes kajastuvad nii intressid kui ka Eesti aktsiatega seotud divikad. Mida peab nende summadega tegema?