Tulude deklareerimine 2021

Üsna palju on küsitud Maksuaruande automaatse edastamise kohta. LHV poolt on valmisolek vastav arendus teha, et aruanne automaatselt EMTA-le edastada. Meile teadaolevalt on EMTA selle vastuvõtmise võimekust arendamas järgmiseks tulude deklareerimise hooajaks (2022 alguseks).
Sain deklari tehtud, täna isegi lasti EMTA-sse sisse. Üllatav oli see, et investeerimiskonto aruanne jõudis pangast emta-sse kõigest paari minutiga. Muidu pidi ikka terve päeva ootama.
"kindsigo"
Sain deklari tehtud, täna isegi lasti EMTA-sse sisse. Üllatav oli see, et investeerimiskonto aruanne jõudis pangast emta-sse kõigest paari minutiga. Muidu pidi ikka terve päeva ootama.

Huvitav, mul just vastupidi. Eile hommikul esitasin ja tänaseks pole ikka jõudnud.
Põhimõtteliselt sama küsimus, mis Ottil - 5.1 ja 7.1 all dividendid. Need käsitsi kustutada nagu 6.1 puhul?
Mina saan nii aru, et 5.1 all on soodusmääraga dividendid, nendelt on 7% tulumaks kinni peetud, tulumaksu juurde maksma ei pea. 7.1 all on ettevõtte tasandil maksustatud dividendid, tulumaksu juurde maksma ei pea. Mõlemad on lisatud aastase kogutulu arvestusse ja tuleb deklaratsiooni alles jätta. Investeerimiskonto aruandes on mõlemad kirjas sissemaksena?
Parandage, kui eksin.
Eelmine aasta avatud Investeerimiskonto alt on
kaubeldud nii balti kui ka USA ja Kanada aktsiatega.
Väljamakseid ei ole teostatud.Konto on kasumis. Dividente tulu ei ole.

6.5 II osa. Tulu finantsvaralt
Väärtpaberi soetamise ja võõrandamisega seotud teenustasud

Kumba valida? arvesta või ära arvesta
ja miks just selline valik
Juhend lapsevanematele, kes soovivad lapse nimel tulu deklareerida. https://fp.lhv.ee/news/newsView?newsId=5373218
Täitsin enda deklaratsiooni ära, aga tagantjärgi tekkis küsimus. Kasutan investeerimiskonto süsteemi ja olen LHVs kuldklient. LHV maksab seisva raha eest intressi 1%. Automaatselt MTAsse esitatud andmetes on LHV poolne intressi makse deklareerimata jäetud ja tulumaksu makse on kajastatud väljamaksena. Kas see on õige? Ma ise kasutasin loogikat, kus intessimakse on sissemakse kontole ja tulumaks on väljamakse kontolt.
"Draax"
"Sander Pikkel"
Kopeerin eelmise aasta teemast tänahommikuse postituse:
"musträstas"
"HeikiAnton"
Tere
Küsimus Kasvukonto viimisest investeerimiskonto süsteemi. Olen kasutanud Kasvukontot aastast 2018, kahjuks ei deklareerinud seda kohe loomise hetkel MTA-s. Soov oleks nüüd see konto märkida MTA-s investeerimiskontoks. Kas on veel võimalik 2018 ja 2019 aasta sissemakseid deklareerida? Või on neid makseid võimalik märkida ühekordse sissemaksena 2020 a. deklaratsiooni esitamisel?

Seda peaks saama tagantjärgi teha küll, peab lihtsalt paluma EMTA-l eelmised deklaratsioonid avada ja 2018.a omast alates siis andmed parandama (deklareerima kasvukonto investeerimiskontona ning sissemaksete andmed vastavate aastate kohta pangast uuesti üks haaval (vastava aasta kohta) saatma ja esitama. Muidu on võimalik ka vist al. eelmisest aastast see konto inv.kontona deklareerida.

Tuludeklaratsiooni saab põhimõtteliselt muuta kuni 3 aastat tagantjärele. 2018 ja 2019 peaks olema veel OK.

Jah, nii see on, ma olin ka see lammas kunagi, kes arvas, et kui konto eraladi LHV olemas ning Investeerimiskonto asja nimeks, on kõik nõuded täidetud. Hiljem korrastasin ära, lasin 3 aastat lahti teha ja sai parandada küll.
Üks lamba ork on veel, et sealt 6.1 punktist tuleb asjad käsitsi kustutada, jäävad automaatselt saadud andmed. See 6.1 huvitav ka sellepärast, et next next klõpsates, jääb sinna ainult aktsiate müük ehk "meeletu " kasum, millest saab muidugi enne esitamist teada. 2021 aastal müük kantakse tabeli automaatselt, ost mitte. MTA tahaks nagu "meelega "külma teha.

3. Kuidas deklareerida tulu investeerimiskonto süsteemis?
Investeerimiskonto süsteemis deklareeritakse ainult kõik rahalised liikumised, st raha sisse- ja väljamaksed. Deklaratsioon tuleb esitada igal aastal isegi siis, kui aasta jooksul ei tehtud ühtegi sisse- ega väljamakset.

Investeerimiskonto aruande saad edastada Maksu- ja Tolliametile LHV internetipangas jaotisest „Varad ja kohustused“ → „Investeerimiskonto aruanne“. Kui kõik andmed on üle kontrollitud, siis edasta need Maksu-ja Tolliametile, vajutades nuppu "Saada EMTA-sse". Saadetud andmed jõuavad kohale hiljemalt järgmisel päeval. Seejärel kanna need e-maksuametis enda tuludeklaratsioonile: ava tuludeklaratsioonil osa 6.5, vajuta II osa all olevale nupule "MTA andmed" ja peale seda vajuta "Kanna andmed deklaratsioonile". Lisaks tuleb Maksu- ja Tolliametile käsitsi deklareerida aastatulu arvestuse jaoks saadud välisdividendid (vt Välisaktsiate dividendide deklareerimisest investeerimiskonto süsteemis).

Samuti pea meeles, et kui oled aasta jooksul võõrandanud Eesti väärtpabereid, siis see info jõuab Maksu-ja Tolliametini automaatselt ning ilmub sinu eeltäidetud tuludeklaratsiooni tabelis 6.1. Juhul kui väärtpaberid olid soetatud investeerimiskonto süsteemis, siis enne tuludeklaratsiooni kinnitamist tuleb sul need eeltäidetud kanded tabelist 6.1 ära kustutada.
Kas kasvukontole laekunud dividendid (VWRL) deklareerida kanda deklaratsioonis reale 8.1 või 8.8?

Saan aru, et maksustatud dividend tuleb deklareerida tuludeklaratsiooni tabelis 8.8 ning investeerimiskonto süsteemis võib maksustatud dividendi deklareerida ka investeerimiskonto ka sissemaksena.

Ehk siis kasvukonto investeerimiskonto süsteemis laekunud VWRL-i dividendid 8.8 reale ning lisaks investeerimiskonto sissemaksena?
https://www.lhv.ee/et/kkk/deklareerimine#valisaktsiate-dividendide-deklareerimine-investeerimiskonto-systeemis
Mul on kasvukonto (EI ole deklareeritud investeerimiskontona), mille investeeringult laekub maksustamata (8.1) ja maksustatud (8.8) dividende. Antud dividended on reinvesteeritud automaatselt kasvukontol. Kas pean need dividendid deklareerima nii maksusatud kui maksustamata või mitte kuna on kasumi osa ning maksustatakse alles siis kui kontolt raha välja võttes?
LHV Kasvukonto ja investeerimiskonto süsteemi osas on oluline, et kas dividendidelt on välismaal tulumaks kinni peetud või ei.

A: välismaal on dividendidelt tulumaks kinni peetud.
Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse.
Tuleb deklareerida ka jaotises 8.8

B: välismaal ei ole dividendidelt tulumaksu kinni peetud.
Investeerimiskonto aruandes dividendid ei kajastu, kuna on kasumi osas ja maksustatakse, kui raha kontolt välja võetakse.
8.1 jaotisesse ei pea dividende deklareerima
Kobrase lingil on ju vastused olemas.
"Sander Pikkel"
LHV Kasvukonto ja investeerimiskonto süsteemi osas on oluline, et kas dividendidelt on välismaal tulumaks kinni peetud või ei.

Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse.

Investeerimiskonto aruandes dividendid ei kajastu, kuna on kasumi osas ja maksustatakse, kui raha kontolt välja võetakse.

Kas antud näited A ja B kehtivad samal kujul ka siis kui kasvukonto EI ole deklareeritud investeerimiskontona?
Siis tuleb deklareerida Maksuarunde järgi 8.8 ja 8.1 alla.
"Sander Pikkel"

Sander Pikkel, tänan selgitust eest, sellega seoses kõik selge.

Täpsustan enda küsimust - kas kasvukonto VWRL fondis (Vanguard FTSE All-World UCITS ) on tulumaks välismaal dividendidelt kinni peetud või mitte? Segadust tekitab, et VWRL-is näidatakse esmalt dividende USD-s ning seal oli rida "kinnipeetud tulumaks" kajastatud. Investeerimiskontole laekuvad aga dividendid EUR-ides ning seal enam infot tulumaksu kohta ei ole.
Tuludelkaratsiooni punkt 5.1. II tekitab segadust.
Kuna kasutan võlakirjade hoidmiseks ja intresside ladustamiseks investeerimiskontot, siis tundub loogiline, et peaksin selle punkti alt kustutama võlakirjade intressid. Isegi kui nende pealt pole makstud tulumaksu, sest investeerimiskonto puhul toimub makustamine alles siis, kui kontolt võetud summa ületab sinna pandud summa.
Samas tahab Maksuamet teada, kui suurt tulu ma saanud olen, et selle järgi arvutada tulumaksuvaba miinimum. Loogiliselt võttes peaksid intressid ikka kuskil tuludeklaratsioonis kajastatud olema, hoolimata sellest, et tulumaksu nende eest veel maksma ei pea.
Kas kustutan 5.1. II alt võlakirjade intressid?
Investeerimiskonto liikumised saadad sa maksuametisse ju investeerimiskonto raportiga eks?
Ma olen aru saanud, et võlakirjade intresse ei peeta investeerimiskonto sissemakseteks. Seetõttu investeerimiskonto raportist võlakirjade intressid puuduvad.