Tulude deklareerimine 2021

Tere kõigile

Küsimus ei ole seotud LHV investeerimiskontoga, vaid Crowdestate 16% tulumääraga Rumeeniast saadud intressi deklareerimisega eraisikuna. Äkki keegi targem siit oskab mind aidata?

Kas mu mõttekäik on õige:
8.8 Välisriigis saadud, Eestis maksuvaba tulu
Intress, millelt on makstud 16%

Aga kas kuhugi punkti alla peaksin kandma ka selle ülejäänud 4%?

Nende blogis kirjas (https://blog.crowdestate.eu/2020/intressimaksetelt-kinnipeetav-tulumaks-ja-tulumaksumaarad/): "Juhul, kui investorilt on väljamaksetetegemise käigus kinni peetud vähem tulumaksu, kui seda Eesti riigis kehtiv tulumaksuseadus nõuab, tuleb investoril iseseisvalt deklareerida (osaliselt)maksustamata jäänud tulu ning vajadusel tasuda täiendavat tulumaksu."

Tänud ette kaasa mõtlemast :)
"kolmarvu"
"Sander Pikkel"
LHV Kasvukonto ja investeerimiskonto süsteemi osas on oluline, et kas dividendidelt on välismaal tulumaks kinni peetud või ei.

A: välismaal on dividendidelt tulumaks kinni peetud.
Investeerimiskonto aruandes on dividendid kontole sissemaksed ja tulumaks väljamakse.
Tuleb deklareerida ka jaotises 8.8

B: välismaal ei ole dividendidelt tulumaksu kinni peetud.
Investeerimiskonto aruandes dividendid ei kajastu, kuna on kasumi osas ja maksustatakse, kui raha kontolt välja võetakse.
8.1 jaotisesse ei pea dividende deklareerima

Sander Pikkel, tänan selgitust eest, sellega seoses kõik selge.

Täpsustan enda küsimust - kas kasvukonto VWRL fondis (Vanguard FTSE All-World UCITS ) on tulumaks välismaal dividendidelt kinni peetud või mitte? Segadust tekitab, et VWRL-is näidatakse esmalt dividende USD-s ning seal oli rida "kinnipeetud tulumaks" kajastatud. Investeerimiskontole laekuvad aga dividendid EUR-ides ning seal enam infot tulumaksu kohta ei ole.

siin vist peab Sakamaa ise kinni salaja tulumaksu ja Eesti võtab ka. LHV kajastab, kui dividende, millest pole tulumaksu makstud ja invest kontol jäävad nähtamatuks (invest konto aruandest ka näha). Kui kogu invest konto realiseerid, siis maksad tulumaksu ka nendelt dividendidelt. Kui ma valesti aru saan, siis korrigeerige.

Lisa lugemist:
https://isepankur.wordpress.com/2019/03/18/lhv-kasvukonto-jarg-2/ - see põhiline
https://www.dividendinvestor.ee/2016/08/27/etf-i-abc-teenitud-tulu-maksustamine/
https://www.dividendinvestor.ee/2015/12/19/etf-i-abc-3-soovitust-alustavale-etfi-investorile/
"hakkliha"
Tere kõigile

Küsimus ei ole seotud LHV investeerimiskontoga, vaid Crowdestate 16% tulumääraga Rumeeniast saadud intressi deklareerimisega eraisikuna. Äkki keegi targem siit oskab mind aidata?

Kas mu mõttekäik on õige:
8.8 Välisriigis saadud, Eestis maksuvaba tulu
Intress, millelt on makstud 16%

Aga kas kuhugi punkti alla peaksin kandma ka selle ülejäänud 4%?

Nende blogis kirjas (https://blog.crowdestate.eu/2020/intressimaksetelt-kinnipeetav-tulumaks-ja-tulumaksumaarad/): "Juhul, kui investorilt on väljamaksetetegemise käigus kinni peetud vähem tulumaksu, kui seda Eesti riigis kehtiv tulumaksuseadus nõuab, tuleb investoril iseseisvalt deklareerida (osaliselt)maksustamata jäänud tulu ning vajadusel tasuda täiendavat tulumaksu."

Tänud ette kaasa mõtlemast :)

Ise küsin ise vastan :) Sain vahepeal EMTAlt vastuse ja ehk on kellegile siin abiks:
Crowdestate ühisrahastusplatvormilt www.crowdestate.eu Rumeeniast saadud intressid deklareeritakse Füüsilise isiku deklaratsiooni tabelis 8.1
Mul on inv. konto ja kasvukonto ning kasvukontole olen kandnud läbi "maksed oma kontode vahel". Kontodel on eraldi kontonumbrid, aga kuidas või kas peaks deklaratsioonis 6.5 osas neid kontovahelisi ülekandeid kajastama, kui üldse?
Kui kasvukonto pole emta-s registreeritud inv. kontona, on need väljamaksed.
Ehk kasvukontot ei olegi siis mõtet kanda sisse inv kontona, kui järgida seda, et raha liigub näiteks: väliskonto----> inv konto--->kasvukonto--->inv konto--->väliskonto. Sel juhul on maksustatav tulu sissemakse ja väljamakse vahena hästi jälgitav.

USA maksudest.
Kauplesin 2020 Eesti fima alt Interactive Brokers'i kontoga USA börsil.
IB tekitas mulle USA maksuvormi "Form 1042-S" ja "FX Income Worksheet for 2020".
Surfan veebis ja nuputan, kas pean need USA maksuametile esitama või mitte.
Ja kuidas esitama. Ja vahepeal tundub, et 1042-T on ka veel vajalik.
Tähtaeg oli vist 15 märts aga tänavu vist pikendati 15 aprillini.
IB oma lehel ka hunnikus infot aga nagu rohkem räägitakse eraisikust.
Pea käib ringi, hullem kui COVID....
"JrgenPiir"
Ehk kasvukontot ei olegi siis mõtet kanda sisse inv kontona, kui järgida seda, et raha liigub näiteks: väliskonto----> inv konto--->kasvukonto--->inv konto--->väliskonto. Sel juhul on maksustatav tulu sissemakse ja väljamakse vahena hästi jälgitav.

Kui tavakonto on ka investeerimiskonto, siis kanded Kasvukontole ja tagasi võib deklaratsioonist ära kustutada. Tegemist süsteemisiseste kannetega, mida pole vaja deklareerida.

Kui tavakonto ei ole investeerimiskonto, siis ilmselt kõige mõistikum saata ainult Kasvukonto kohta investeerimiskonto aruanne tuludeklaratsiooni.
"hrNilsson"
USA maksudest.
Kauplesin 2020 Eesti fima alt Interactive Brokers'i kontoga USA börsil.
IB tekitas mulle USA maksuvormi "Form 1042-S" ja "FX Income Worksheet for 2020".
Surfan veebis ja nuputan, kas pean need USA maksuametile esitama või mitte.
Ja kuidas esitama. Ja vahepeal tundub, et 1042-T on ka veel vajalik.
Tähtaeg oli vist 15 märts aga tänavu vist pikendati 15 aprillini.
IB oma lehel ka hunnikus infot aga nagu rohkem räägitakse eraisikust.
Pea käib ringi, hullem kui COVID....

Seal deklareerid, mis riigi maksukohuslane oled. Pole raamatupidaja, kuid arvan, et kui Eestis, siis paned aasta aruandesse, deklaratsiooni. See on välismaalt saadud tulu.
"stocker"

Seal deklareerid, mis riigi maksukohuslane oled. Pole raamatupidaja, kuid arvan, et kui Eestis, siis paned aasta aruandesse, deklaratsiooni. See on välismaalt saadud tulu.

Tänu. Eesti deklareerimisega on mul selge.
Aga mulle tundub nagu peaks ka USA-le midagist maksma.
Just saadud dividendide pealt. Vist on 15%.

"hrNilsson"
"stocker"

Tänu. Eesti deklareerimisega on mul selge.
Aga mulle tundub nagu peaks ka USA-le midagist maksma.
Just saadud dividendide pealt. Vist on 15%.

Ei pea, kui sul midagi väga eksootilist ei ole.
USA-le ei õnnestu sul makse vähem maksma, kui vaja, lasevad brokeril sul kontolt maha võtta, kasvõi järgmises jaanuaris. Deklareerima pead, kui sul on teoreeritliselt midagi tagasi saada sealt, aga see lihtne ei ole, ilmselt ilma kohaliku maksukonsultandi abita hakkama ei saa.
hrNilsson
Sul on W-8BEN täidetud, järelikult ei pea sa USA-ga tegelema vaid EMTA-ga.
"stocker"
hrNilsson
Sul on W-8BEN täidetud, järelikult ei pea sa USA-ga tegelema vaid EMTA-ga.

Jah, W-8BEN on täidetud.
Tänud
Kuna maksuarvestus ei ole minu tugevaim külg, siis küsin targematelt ehk siit.
Investeerisin 2020 aastal pensioni 3. sambasse 880 eurot. 20% tulumaksumäära juures oleks pidanud mu tulumaksutagastus olema 176 eurot, aga määrati 89,01 eurot.
Muid tulusid peale töötasu pole aasta jooksul saanud, vara pole võõrandanud ning töötasult on tulumaks kohe maha arvatud (maksuvabaks miinimumiks on kogu aeg deklareeritud 0 eurot). Lisaks olen tasunud eluasemelaenu intresse 477,67, millest on arvesse võetud 300 eurot.
Deklareeritud ja arvesse võetud tulu on kõigis veergudes sama, v.a eluasemelaenu puhul (kus see on mõistetav).
Kas keegi saab aru, miks ei tagastata 3. sambasse tehtud investeeringult tulumaks täies mahus või kus konks on?
"Velikij"

Kas keegi saab aru, miks ei tagastata 3. sambasse tehtud investeeringult tulumaks täies mahus või kus konks on?

Lähed e-maksuametisse, klikkad tuludeklaratsioonile, klikkad "Vaatan tulumaksu arvutuskäiku" - ja kõik vastused peaksid olema numbritena seal.
"Luuser"
"Velikij"

Lähed e-maksuametisse, klikkad tuludeklaratsioonile, klikkad "Vaatan tulumaksu arvutuskäiku" - ja kõik vastused peaksid olema numbritena seal.

Olen seda teinud kümneid kordi. Mingit arvutuskäiku seal pole, on lihtsalt needsamad numbrid, mida siin välja tõin ja et tagasimaksmisele kuulub selline summa. Kuskohast kuidas mis tehete tulemusena see summa tekkis, seal kirjas pole.
Minu küsimus on pigem teoreetiline, et kuidas üldse saab selline asi võimalik olla, et kogu aeg on lubatud tagastada tulumaks 3. samba sissemaksete pealt ja siis ei tagastata?

"Velikij"
Mingit arvutuskäiku seal pole, on lihtsalt needsamad numbrid, mida siin välja tõin ja et tagasimaksmisele kuulub selline summa.

Ei saa kuidagi nõustuda, seal on pikk list, kus kirjas konkreetsed summad saadud tulu, tehtud mahaarvamiste, arvutatud, tasutud ja kinnipeetud tulumaksu kohta, nii mõnelgi real on lausa numbrid välja toodud, mida valemis kasutatud. Soovitan kalkulaatori kätte võtta ja kõik arvutused ise täpselt samamoodi läbi teha (alternatiiviks on ka peastarvutus, aga siis peab seda ka korrektselt tegema).
3nda samba kohta on lausa eraldi sektsioon "III pensionisamba maksed", kus kirjas see konkreetne number, mis on arvesse võetud.
Kui sellist sektsiooni pole, siis pigem kontrollida, kas ikka sai kõik deklareeritud, kas pole mingeid muid tulusid ja kas tegelikult ka ikka ja alati 0% määra kinnipidamistes kasutati.
Ja viimase variandina küsida selgitust Maksuametist.

Jah, 3. samba kohta on eraldi sektsioon, kus on must-valgel kirjas, et 880 eurot on arvessse võetud ja maha pole midagi arvestatud.
880 euro pealt ma juba kalkulaatoriga arvutasin - 176 eurot. Loogiliselt võttes ei tohiks tulumaksu tagastus mitte kuidagi väiksem number tulla. Või on mu loogikas kusagil viga?
Seda, et muid tulusid peale töötasu pole deklareeritud, ma juba kirjutasin.
Ikka ja alati on 0% määra kinnipidamistes kasutatud, iga kuu ma piisavalt palju oma palgalehti vaatan.

Seepärast ma ütlengi, et minu jaoks on maksude arvestamine kosmos. Mõtlesin, et võib-olla ma olen saanud tulumaksu tagastamisest lihtsalt valesti aru ja et võib-olla on keegi veel, kel sama probleem. Või et ollakse 3. sambasse investeerinud ja korrektselt tulumaksu tagasi saanud?

Aga tõenäoliselt tuleb tõesti selgitust küsida maksu- ja tolliametist.
vbla on asi selles et tagastada saab vaid selle tulu, mida oled ise teenitu pealr maksnud.. kui tulu pole piisav st sa oled osa makstud TMst juba muul moel tagasi saanud, siis viidatu ongi max mida veel tagastada jäänud on.. kokku rohkem ei tagastata kui sul palga kaudu endal maksuna makstud on
"vipvalve"
vbla on asi selles et tagastada saab vaid selle tulu, mida oled ise teeninud.. kui tulu pole piisav st sa oled osa makstud TMst juba muul moel tagasi saanud, siis viidatu ongi max mida veel tagastada jäänud on.. kokku rohkem ei tagastata kui sul palga kaudu endal maksuna makstud on

Ise olen teeninud - ütleme viisakalt - korralikult üle keskmise. See tähendab, et teenitud tulust ja makstud maksudest peaks jaguma küll ja veel igasugusteks tagastusteks.
Makstud tulumaksust mingil muul moel tagasi saanud - ei kujuta isegi teoreetiliselt ette, kuidas see saaks võimalik olla?