Transmeta

Viimasel ajal on suhteliselt palju juttu olnud Inteli ja kogu chip-industry tulevikust (või selle puudumisest). Sellega seoses võiks olla huvitav vaadata milles võiks selle ala järgmised suured läbimurded seisneda, ja siin tundub vähemalt minule, et Transmeta (kes muuseas suutis mõned aastad tagasi Linus Torvaldi enda juurde meelitada) on võtnud väga huvitava ja laia vaate kogu alale ja sellega seotud probleemidele. Kas nemad lõpuks need on, kes sellise kontseptsiooni tegelikult ellu ja klientide lauale suudavad viia pole veel kaugeltki selge, aga ma usun, et mitmed nende ideed saavad tulevikus ühel või teisel moel laialt rakendatud.

Kuni tänase päevani on protsessori puhul peamine näitaja olnud peak performance. Ma just paar päeva tagasi juhtusin kuskilt lugema, et arvestuslikult on California osariigi elektritarbimisest ca. 10% computer-related. Ja selle fakti valguses hakkab protsessori energiatarbimise optimaalsus sootuks teises valguses paistma, isegi kui ei ole tegemist enam ainult laptoppide ja nende piiratud patareimahuga. Selles suhtes on praegune olukord vast mõnevõrra sarnane 70ndate alguse energiakriisile, mille tulemusena hakati äkki tähelepanu pöörama sellele kui mitu liitrit auto saja kilomeetri peale võtab.

Aga igatahes oli Crusoe tehnoloogia vähemalt minu jaoks väga huvitav ja mõtlemapanev lugemine. Kuulduste järgi plaanib Transmeta veel sel aastal ka IPOt :-).

Morningstarist:

Among the startups crowding the IPO calendar, Transmeta (Nasdaq: TMTA - news), transcends the pack. The company's semiconductors are designed for mobile computers. Its Crusoe family of microprocessors consume less power and generate less heat.

Transmeta boasts a strong pedigree and is targeting a lucrative market. The firm is loaded with sharp minds such as Linus Torvalds, originator of the Linux operating system. Among its investors are Paul Allen's Vulcan Ventures, Sony, and Gateway. Transmeta's financials look thin at the moment; for the quarter ending in June, the company lost $23.6 million on $354,000 in sales. But top-line growth is increasing sharply from the previous four quarters, when combined revenue was only $19,000. Not reflected in the financials are new major customer wins, including IBM, Sony, and Gateway. Despite its weak financials, Transmeta should be among the most eagerly anticipated IPOs for the remainder of the year.

to Tarmo
Mina kirjutasin paar paeva tagasi Californiast ja arvutite energiatarbest ja usaldasin liiga palju oma mälu. Tegelikult on aga sedasi, et Computers and computer peripherals now consume about 13 percent of the nation's available power, a figure that has soared from less than 1 percent since 1993 as the Internet becomes a preferred method of doing business and communicating with each other. Siin käib jutt juba kogu Ameerikast.
Tehnilise poole pealt on Transmeta väga tugev tegija. Ta toodab ju läptoppide protsessoreid ja Crusoe protsessorite väike voolutarbimine lubab akul kuni poole kauem vastu pidada. Nii vähemalt on jutud, esimest Crusoe protsessoriga läptoppi lubab Fujitsu novembris.
Huvitav mitu protsenti näiteks ühe lauaarvutiga töökoha elektritarbimisest protsessori peale läheb? Ilmselt kaduvväike osa võrreldes monitori ja muuga...
Inteli Pentium 4 pidi olema üsna energianõudlik (nt. kahe cooleriga)ja trend ilmselt üha suuremale energiakulule. Selle kõrval Crusoe päris ilus paistab.
to erzpoiss: Crusoe pole suunatud lauaarvutitesse vaid läpakatesse ja PDA:desse, mille puhul vähesest elektritarbimisest rohkem efekti saab olema.

Intel Pentium III 600 MHz Mobile versioon tarbib kuskil 9W, kiiremad rohkem. Läpaka TFT ekraani tarbib kuskil 4W tuuris. Muud jubinad läpakas tarbivad kokku umbes 3W.
Huvitav mitu protsenti näiteks ühe lauaarvutiga töökoha elektritarbimisest protsessori peale läheb? Ilmselt kaduvväike osa võrreldes monitori ja muuga...

Lauaarvuti ei ole kaugeltki mitte ainuke arvutialane energiatarbija. Mõtle serveriruumide peale, kus on maast laeni rack-id arvuteid täis laotud. Ja protsessori enda energiatarbimine on ainult üks osa kogu kulust, jahutamine võtab teise samapalju (kui mitte rohkem), suuremate serveriruumide jahutus läheneb tõenäoliselt Tallinna Külmhoone varustusele :-).

Ma olen nõus, et esimeses järjekorras on Crusoe tüüpi protsessorist kõige rohkem kasu just läpakate ja nende piiratud energiavaru puhul. Samas arvan ma, et energiasäästlikkus ja üldine optimaalsus (Crusoe'l on veel mitmeid teravmeelseid uuendusi peale vähese energiatarbimise) saavad laias tarbimises olulisemad olema kui peak performance. Ja selles kategoorias (best bang for the buck) on Crusoel väga head väljavaated.
Transmeta teatas esmaspäeval täiendavalt
IPO andmeid:
märkimisele läheb 13M aktsiat hinnavahemikus $11-$13
related aga rohkem rubriigist "jahe":
http://www.taswegian.com/MOSCOW/soviet.html
äkki keegi teab, et millal täpsemalt oleks võimalik Transmetat osta?
Veel Transmetast, osta saab novembri esimesel nädalal.
Pole enne IPO-s osalenud, kas keegi seletaks lühidalt kuidas märkimine käib ?

Intel võtab konkurentsi tõsiselt?
Intel võtab konkurentsi tõsiselt?
Ma ei usu, et sellel paanikal on ka mingit alust. Intelil ja AMD on juba sissetöötatud infrastruktuur ning kliendisuhted, Transmetal pole praktiliselt midagi. Loomulikult on tal küljes nn. "hip factor" ja ta on cool, alternatiivne ja puha, kuid pikemajalisema investeeringuna ma seda ei võtaks. Pealegi, kui rääkida sinna palgatud "imemeestest", siis on minu meelest Linus seal tööl rohkem maskotina. Ja nagu me korduvalt oleme märganud ei löö tihtipeale isegi väga head tehnoloogiad lihtsalt sellepärast läbi, et neil piisavalt marketingumusklit taga. Need IBM-i ja Sony investeeringud sinna olid kah suhteliselt tagasihoidlikud ning tähendavad selliste gigantide jaoks sisuliselt kommiraha. Kui suurusjärke vaadata, siis Microsofti $200+ milli investeering nVidiasse oleks juba selles kategoorias, kus tasuks juba kergemalt hingata.
Transmeta taga on selline mees, nagu Paul Allen oma Vulcan Ventures'iga, mis tähendab, et muskli puudumise üle kurta oleks veidi kohatu :).

Ja Torvalds ei ole sugugi ainuke "imemees" Transmetas, tehnoloogia poolelt ei jää Ditzeli reputatsioon tema omale millegi poolest alla. Lisaks neile kahele on Transmetas veel mitmeid heavyweight-e Sunist, Cyrixist, ka nVidast jne.

Linus Torvalds on kahtlemata mees, kelle reputatsioon on suurem kui mees ise. Aga samas seda tüüpi firmad tihtipeale vajavad maskotte. Samuti võiks öelda, et Gates, Ellison, Jobs, McNealy, Barksdale jne on ja olid suuresti maskotid ja ikoonid. Kas nad on seetõttu ebaolulised ja mittevajalikud?

Ma olen küll prontoga nõus, et see kõik ei tähenda, et Transmetast peaks tingimata Inteli tapja tulema; sinna on neil veel pikk pikk maa minna. Küll aga on neil mitmeid väga huvitavaid uusi lähenemisi (mida teatavasti saab patenteerida), mis võiks anda mõtlemisainet kogu tehnoloogiasektori tuleviku suhtes.
ma lihtsalt pidasin silmas seda, et Intelil, mida siin saidil kõvasti sarjatud on, on midagi vastu panna ka Transmetale.

Küllap on ka AMDle rohi olemas.

Üldiselt tundub, et Intel ei viitsigi eriti AMDga konkureerida plain vanilla PC protsessorite turu pärast, mis on suht commodityturu laadne tänaseks.

Cash position on neil kõva ja ma usun, et nad oskavad sellega midagi ette võtta...
tarmo:

a mis annab sulle alust arvata, et intel ei suudaks piisava tahtmise juures teha sedasama mis transmeta?

ja kas siin listis on kellelgi piisavalt haridustaset, et väita end lõpuni arusaavat sellest, mida kujutab endast transmeta code morphing?

ma saan aru, et see on soft, mis võtab üle osa protsessorite tavapäraseid funktsioone, vähendades sellega nende suurust, energiatarbimist jne.

Kui see ongi kogu see asi, mis võetakse kokku sõnadega "mitmed väga huvitavad uued lähenemised", siis on see kahtlemata geniaalne, aga mitte midagi sellist, mida näiteks intel ei saaks välja töötada... või amd, kuigi viimasel ehk napib raha sedasorti arenduseks.

Või on seal veel midagi taga? Kes valgustab?
Ja seda olen ma juba lugenud: