Tõusu ootuses.

A selle kohta et 97'ndal oli ju ka kõik ilus..... Kui nyyd on sama ilus või ilusam veelgi, siis võiks ju ka aktsiate hinnad varsti sama ilusaks muutuda ;-)
St. pole ju oluline kas aktsiad on ülehinnatud või mitte, oluline on kuivõrd ülehinnatuks nad lähitulevikus saada võiksid. Ja järjest kasvava Ida-Euroopa altsiaturgude üleshaipimisega, miks ei võiks siin yks korralik buum tekkima hakata mille käigus siinsed aktsiad tunduvalt kallimaks muutuvad kui USAs?

Anette

Norma on ka minu arvates hetkel parim ost Eesti turult kuid headele II kvartali tulemustele spekuleerimine tõstab aktsia hinda juba alates juuni algusest. 5.5 EUR ei ole siiski ebareaalne, kasvõi tänaseid noteeringuid vaadates, kus varem välisinvestorite rahakoti toel Hansapanga ja Telekomi aktsia hinna kõrgustesse viinud maakler on ennast 5 EUR tasemele ostma seadnud.

Ja 6.1 on siiski P/E viimase 12 kuu baasil, oluliseim on P/E prognoositava kasumi baasil.

Trigoni analüüsis prognoositakse 2003 aasta kasumiks 121,4M krooni ja 5 EUR aktsiahinna juures on siis P/E 8.5 - mis on küll kõrgem Norma harjumuspärasest, kuid siiski oluliselt madalam näiteks Hansapanga ja Eesti Telekomi omast. Arenenud turgudel oleks Norma suguse tööstusettevõtte puhul nii madal P/E kindel ostusignaal, eks me peame siin ka harjuma mõttega, et üha enam Euroopa ja muu maailmagagi integreerudes ei saa meie firmade näitajad igavesti sealsete turgude mõistes ülimadalaks jääda.

Trigoni analüüs arvestab mingil määral ka müügi suurenemisega Vene turul, ilmselt tehakse vastavalt tegelikule olukorrale siin II kvartali tulemuste järel siis ka mõningaid korrektsioone.

Kui Venemaa müük ei parane, siis on olukord muidugi üsna kole, sellisel juhul saame kirvemeetodil (I kvartali kasum*4=aastakasum) P/E kusagile 13 kanti.

2003 aasta lõpuks on Norma 6.5 EUR-i ;)
väike ääremärkus...

"2004 aastal lähevad seni ühe kindla võrguga seotud telefoninumbrid nö. "vabasse ringlusesse". Eesti Telekomil on koduturul arvestatav konkurent TELE2, kel aastetepikkune kogemus "hinna müümisel" ja algab armutu võitlus: TELE2 on võimeline tegema vähemalt 30% odavama pakkumise ET+EMT suurklientidele, kellele hetkel väljastatakse üle 100K kroonine telefoniarve kuus."

Esiteks pole veel täpselt teada, kuidas just see "vabasse ringlusse" minek täpselt välja nägema hakkab. Enne peab asi täpse formuleeringu ja seadusandja poolt õigusliku jõu saama.

Teiseks toob see endaga kaasa kulusid telkudele, kuna nõuab päris suuri investeeringuid rauda ja softi

Kolmandaks pole Tele2 mingi imeloom, fiksside turg on juba mitu aastat vaba, aga mingit totaalset murrangut pole ju toimunud. Tele2 on lihtsalt hinnaliider avalike hindade turul, no more!

Neljandaks, ETL jaoks on Elioni brändi juurutamine küll kulu, kuid ET sisese restruktureerimise kulud on ka mitte väike summa.

Ja viiendaks last, but not least, jutt teemal, et Tele2 on võimeline tegema 30% odavama pakkumise kui EMT/ET, on viisakalt öeldes ebatäpne. Ilmselt pole kommentaari autor päris täpselt kursis riigihangetele ja suurklientidele telkude poolt tehtavate hinnapakkumistega. seega ei maksa sealt mingeid ETL hinnaliigutusi oluliselt oodata.

Just kidding, no more :-)

....
Velikij

sry, tekstist jäi välja sõna "väidetavalt", st. TELE2 on väidetavalt võimeline tegema 30% odavama pakkumise

ja väitnud on seda üks TELE2 juhtidest nö. mitteametlikus vestluses
Ai-ai, siseinfo levitamine käib täiega...
Kipun ka Velikij juttu ühest ja teisest küljest toetama. Hea küsimus jah, et misasja see telefoninumbrite "vaba ringlus" endast kujutab? Õigemini, kes ja kui palju selle eest maksma hakkab? Huvitav, kas mina väiketarbijana saan ka lubada endale võrgu vahetust ilma rahapakiga vehkimata? Samas prognoosin, et suurtarbijate läbirääkimisjõud jõuab hoopis uuele kõrgemale tasemele.

Ja rauda ja softi investeerivad firmad küll üht koma teist. Sest EL-iga liitudes peab meil see vaba ringlus olemas olema, muidu koputavad Brüsseli ametnikud meile vaikselt, kuid vihase pilguga õlale. (Teema jätkuks vt. ka foorumit: Euroopa Liit - EI või JAA :)

Mis fiksside turgu puutub, siis tõesti pole Tele2 seal miski imeloom olnud. Ma arvan, et põhjust kaugelt otsima ei pea - eks ta kasuta ju ET võrku ja need hinnad võivad ju vahest päris nutma ajada. Nii et hoiab see Tele2 enda kulusid kokku, mis jaksab, ET-le maksab ikka täie rauaga. Nii et kas Tele2 ikka teeb soodsaimaid pakkumisi? (PS: Ma ise arvan, et jah, aga rohkem sellel põhjusel, et turuosa suurendada)
Juhtusin tv'st nägema kod. Liikaneni esinemist ca 3-4 kuud tagasi.
Niipalju kui ma sellest aru sain -
a) numbri +372... võid sa Portugali elama kolides kaasa võtta ja kulud sellele peavad katma "telkud" omast taskust. (kust küll sinna raha tuleb???)
b) kohalikud aborigeenid võivad ise seaduseid/määruseid välja mõelda, kuid EU on üle selle. Nagu ka igal pool mujal.

p.s. nii et sm. Männik võib julgelt paari aasta pärast öelda:"Meil ruotsis tehakse seda niimoodi..."
;)
"ja väitnud on seda üks TELE2 juhtidest nö. mitteametlikus vestluses"

nii need kuulujutud tulevad :-(

"Ai-ai, siseinfo levitamine käib täiega..."

Siseinfo levitamisest räägiks siis, kui võtaksime lahti mõne sideteenuse sisseostmisele korraldatud suurema riigihanke või suurfirmadele tehtud pakkumise ja siis EMT ja Tele2 hinnanumbrid kõrvuti paneksime. Aga jutu levitamist, et me võime teha 30% odavama pakkumise tuleb käsitleda kui üht sihtturunduse vormi, ei muud, mis on suunatud hinnaliidri kuvandi teadlikule kinnistamisele.

Disclaimer: ei soovita selliseid pakkumisi ilma eelnevat tervisekontrolli läbimata lugeda, sest seal sisanduvad numbrid ei pruugi olla kergesti üle elatavad :-)

Kust te teate, et välisfondid ostavad telkut ja hansat, tavakasutaja ei tea ju kes on orderi üles pannud.
Ärme päris teemast välja lähe, seda operaatorite vahelist rindade kummiajamist saab Telekomi foorumis teha.

2004. tähendab EMT jaoks kindlasti kahte asja a) klientide vähenemist b) marginaalide alanemist. Küsimus on vaid selles kui suures ulatuses. Igatahes on praegune hinnatase fundamentaalselt liig kõrge.
to kristjan.lepik
Kas sa saaksid mulle soovitada mõnda USA või muu turu aktsiat mida tasuks jälgida. Mul ei ole kogemust investeerimisel välisturgudele, aga samas see on varsti mu ainuke võimalus, sest Eesti aktsiad on minu arust selgelt põhjuseta liiga kõrgetel tasemetel.
to Ottk
Kristjan soovitab sulle Office Depot'i ;)
Ottk, võta LHV Powertrader lahti ja vaata, kelle orderid on ostupoolel. Välismaaklerid on CSF ja NRD. Ka SUP (Suprema) kliendid on enamasti välisinvestorid. Trigoni investeerimispäeval räägiti, et 2 välisfondi, kes investeerivad Baltikumi said endale kõvad rahad peale ja nüüd on vaja see kuidagi aktsiatesse mahutada. Kui raha on palju ja aktsiaid napib, siis hind tõuseb.

ottk

Tallinna Börsi maaklerina näen ostmas ja müümas olevaid maaklereid, sama võimalus on ka LHV klientidel Powertraderi vahendusel. Teatud kohalikud maaklerid täidavad valdavalt välismaalt tulevaid tellimusi, eelkõige Suprema ja Hansapank - viimase puhul on küll kohalikke klientide osakaal ka suur, on ka 2 välismaaklerit: Nordea ja CSFB.

Lisaks tasub aegajalt ka Eesti börsiettevõtete aktsiaraamatuid sirvida ja võimalikke muutusi kõrva taha panna, andmed on seal küll T+3 printsiipi arvestades mõningase hilinemisega.

alvar, tänan, :)

jäin vahepeal vastamisega toppama
statistikat
Börsi liikmete tehingute osakaal jaanuar-juuni

http://statistics.hex.ee/aktiivsus/aktiivsus.php?lang=et&kuu=01&aasta=2003&bkuu=06&baasta=2003

hansa osa käibest on 67,04%
Ottk, ODP ostmine oleks praegusel hetkel tõesti mõistlik. Turuhind on ca. 14.5 ja stop 14 peale. S.t. kui aktsia sulgeb allpool 14 USD piiri, siis tuleks positsioon sulgeda ja vaadata uus investeering.
velikij

tänan asjatundlikke kommentaaride eest!

jään oma seisukoha juurde küll, et minu poolt loetletud tegurid (vaba ringlus, hinnasõda, Elion, 3G) mõjutavad lähemas tulevikus Eesti Telekomi kasumit ja käivet, sealt lähtuvalt aga ka aktsia hinda, ja neid kõiki mitte paremuse suunas, mitte et need ilmtingimata kukkuma peaksid, aga kasv jääb küll oluliselt kinni.

kuidas kõik täpselt toimub on muidugi veel lahtine

kas Sina kui spetsialist nõustud doughi väitega (=minu eelnev arvamus jutt lühidalt ja konkreetselt sõnastatuna)?