Tõusu ootuses.

Tahaksin nõu kogenud investoritelt/analüütikutelt.
Mis te arvate kas tõenäoline 14 septembri “JAH” sõna euroreferendumile toob eesti aktsiaturule tõusu ja kas tuleks juba varem aktsiaid hakata soetama? Millised börsiettevõtted saavad EL-st kõige rohkem kasu/kahju.
Olen kuulnud, et Kreeka liitumisel EL-iga lennutas see aktsiad kõrgele.
EL liitumisel peaksid ju vähenema siinsed riskid ja suurenema ka välisfondide rahapaigutused.

Ottk, vot selle maagilise EL ootuses on Eestis aktsiaid juba ostetud pea 2.a. ja minu arvates on praegused tasemed juba üsna palju optimismi sisaldamas.

Aktsiaturud vaatavad alati vähemalt pool aastat ette, seega kardan, et oled hiljaks jäänud.
aga sel juhul miks aktsiad tõusevad?
Välisfondid on ostnud juba pika aega ja jagub neid ostjaid veel praeguseni. Siiski on minu meelest turg üsna küllastunud ja praegu pole enam hea ostukoht.
Kas on oodata iga aastast suvist langust?
Ottk

Praeguseid hindu vaadates Tallinna Börsil võib öelda, et see tõus on juba käimas ja enamuse aktsiate soetamiseks on hinnad ehk juba liiga kallid.

Fundamentaalselt on aktsiad igal juhul ülehinnatud, samas võib välisfondide ostuhuvi hindu veel mõnda aega kergitada ja ei ole võimatu korraliku kasumi teenimine ka lühiajalises perspektiivis.

Aga risk on suur ja niivõrd järsule tõusule võib järgneda ka järsk langus.

Praeguste hindade juures soovitaksingi seetõttu Eesti aktsiate ostumõtteid heietada vaid neil, kel plaanis investeerimine vähemalt aasta pikkuse ajahorisondiga.

Mõttekam oleks aga investeerida teiste Euroopa Liiduga ühinevate maade aktsiatesse, seal ei ole hinnaralli veel nii karm olnud. Sobilikud instrumendid LHV kaudu investeerides on näiteks Trigoni Kesk- ja Ida-Euroopa Fond, indeksaktsia CEE või JPMF Eastern Europe Equity aktsiafond.
Eesti liideraktsiad HSA,ETL on suhtelised väga kallid ning hetkel sisenemist ei soovitaks. NRM on p/e suhet arvestades parim ost. Välisraha sissevool on ETL viimasel kuul tugevalt tõstnud, selget põhjendust sellele aga ei ole. HSA tasuks suvel otsida ostukohta, hetkel kindlasti kallis.
Kui suured on nede fondide tootlused?
Kuhu peaks raha praegu paigutama, eesti aktsiad on liiga kallid, Usa või Eu aktsiate ostmiseks ei ole piisavalt teadmisi, panga ja võlakirjafondide tootlus on liiga väike.

Milliste suhtarvude järgi võiks öelda,et kohalikud likviidsemad aktsiad on ülehinnatud?
Ei leia sa kuskilt mujalt nii häid investeerimisvõimalusi kui Eestist, isegi praegust hinnatasemete juures. Välisfondid võtavad juba pikemat aega sisse positsioone, kuna eesti aktsiate riskide/dividendide suhtest paremat annab terves maailmas otsida. Hansas võeti positsioonid sisse mõni aeg tagasi, praegu ostetakse Telekomi, et seda hoida, küsimus on ainult selles, kes on järgmine? Ise pakun et Norma, üks tuttav hindust analüütik kiitis Norma potensiaali mõni aeg tagasi taevani ja mina tormasin kohe ostma, praeguseks oma 30% tulususega :) Kuid see pole veel kaugeltki kõik...(vähemalt ma loodan) ;)

Infot tootluse jms. kohta

CEE: lühidalt eesti keeles ja pisut pikemalt inglise keeles

JPMF Eastern Europe Equity: eesti keeles siin - ka JPMF enda lehele viiv link on seal olemas.

Trigoni Kesk- ja Ida-Euroopa Fond

Kas praegu oleks õige osta ETLi calle ja putte, nagu mõni aeg tagasi soovitati Hansaga teha?

Suhtarvudest ja muust Eesti börsiettevõtete juures

Eesti Telekomi P/E on 2003 aasta eeldatava kasumi suhtes üle 16, sh. ei võta kasumiprognoos arvele näiteks Elioni märgi juurutamisega seotud kulusid.

2004 aastal lähevad seni ühe kindla võrguga seotud telefoninumbrid nö. "vabasse ringlusesse". Eesti Telekomil on koduturul arvestatav konkurent TELE2, kel aastetepikkune kogemus "hinna müümisel" ja algab armutu võitlus: TELE2 on võimeline tegema vähemalt 30% odavama pakkumise ET+EMT suurklientidele, kellele hetkel väljastatakse üle 100K kroonine telefoniarve kuus. Praeguse Res Publica kokkuhoiupoliitika valguses sobib hästi näiteks igasugu ministeeriumitele jne., aga peaks panema ka suurettevõtted liigutama, kes seni pole numbrite vahetuse vajaduse tõttu odavamale pakkumisele reageerinud.

Lisaks seisavad ees kulutused 3G võrgu litsentsidele ja rajamisele.

Hansapanga P/E on 2003 aastalt oodatava kasumi suhtes 11 ligi - kuid oodatavasse kasumisse ei ole sisse arvestatud intressimäärade marginaalne alanemine käesoleval aastal.

Välisfondidele võivad numbrid olla vastuvõetavad, sest mujalt selliseid ettevõtteid ehk tõesti palju ei leia ja lühijalised hinnalangused suudetakse üle elada, kas ka Eesti investorid seda suudavad on teine asi ...

97 aastal oli ka ju kõik nii ilus, :)

Eks ma avaldasingi oma arvamust pikemas perspektiivis. Samas 97 aastaga ei saa asja võrrelda, täna ikka ettevõtete olukord hoopis teine...
Eesti turu selle suve positiivseks üllatajaks võib osutuda NORMA (P/E 6.10). Venemaa autoturg on rühkimas üles. Järjest võetakse kasusele uusi seadusi, mis kaitsevad kohalikku autotööstust. Hetkel on NRM ilusas tõusutrendis ja arvan, et juuli lõpuks maksab NRM aktsia 5,5 EURi.(+10%)
Ma arvan ka, et Norma võib tõusta, kuna Venemaa autoturu nõrkus on ajutine ja pikemas perspektiivis on muudatused positiivsed. Aga aktsiatele teine alternatiiv on võlakirjad. Praegu ma soovitaks Balti Investeeringute Grupi (BIGi) võlakirju. Kõige suuremat tootlust pakub hetkel 6-kuuline diskontovõlakiri - 7.9% aastasel baasil. Ostate 96.2 krooniga ja 6 kuu pärast saate 100 eek. Kuna nominaalväärtus on väike, saab investeerida ka väga tillukesi summasid. Risk on kindlasti suurem kui hoiustel, kuid ärge tulge mulle rääkima, et BIG 6 kuu pärast põhja läheb. Kui keegi nii arvab, siis võin kihla vedada, et BIGiga ei lähe pankroti.

BIGi kodulehe leiad siit
Võlakirjade intressimäärad siit
Normal on ilmselt jah kõige rohkem tõusupotentsiaali. Mitte et ETL või HP nyyd kohe langema peaks hakkama, pole nad nii kallid midagi, aga Norma on ikka selgelt alla hinnatud ja halvimad ajad Norma jaoks peaks kohe-kohe möödas olema.

Mina seda BIGi kyll väga ei promoks. Kõigepealt on kuulda olnud, et nende tegutsemisviisid pole just kõige eetilisemad. Seda eelkõige oma klientide suhtes aga kui tõekspidamised sellised, siis ei takista miski neid ka investoreid tõmbamast kui vähegi võimalus tekib. Ja põhja mineku kohta tuleb pähe, et BIG peaks Eesti kohtutes väga sageli esinev nimi olema ja huvitav kas ma panen täppi, kui arvan, et päris paljudel kohtunikel on BIG'st vägagi siiber? Mingis suuremas kohtuasjas BIGi vastu ei pruugi see kasuks tulla. Kõik oletused muidugi ;-)
Paistab, et Norma pushimisest on kasu olnud, täna aktsia 4% plussis! :)
to: anette,santa
Teie reklaamist innustust saades ongi Norma hommikul kohe väikese ralliga alustanud:)