The Beginning

Hästi õeldud, msr.
Aitäh Lepatriin! Elu õpetab ja raamatud kinnitavad kogemusi
riq: sinuga nõus.

ScandaL:
eeldused:
1) 5 inimest loovad koos firma,
2) 5 inimest panevad võrdselt raha sisse,
3) igayks saab 20% osaluse
4) igayks teeb päevas 14 tundi tööd

kapitalism kapitalismiks, aga kuda sa sellisest seisust välja loed, et firmajuht riskib rohkemaga kui teised ? kui juhtiv progeja laseb mingi prohmaka läbi, võib see firmale tunduvalt rohkem kahju tuua kui firmajuhi suutmatus hoida tööl yhte tavaprogejatest või mingile kliendile asja myymisega jänni jääda.

aga tõesti on kahju nendest riviprogejatest, kes laiemast pildist mitte mõhkugi ei jaga.. omas seltskonnas on nad ehk autoriteedid :P , aga kõrvaltvaatavale ajuga inimesele jätab haleda mulje.. olenevalt tööylesannete jagamisest on muidugi võimalik neid lihtsalt koodi genereerimiseks kasutada :))

riq: m*nnidega tulebki m*nnilt käituda, st keevita kokku valem nende ekspluateerimiseks võimalikult väikese närvikuluga sinule ja lihtsalt kylmalt naerata ja kaaguta kaasa kui nad ila ajavad :) peaasi, et sa seda ila oma projekti sisse ei lase.
100% msr-ga ühel arvamusel!
to synop, kui tulevad kokku 5 inimest ja teevad firma, siis ma ei näe milleski probleemi. aga probleem on tavaliselt selles, et tuleb kokku ainult 1-2 inimest, kes ka praktiliselt teevad firma. ülejäänud 3 on need, kes patsutavad õlale ja ütlevad, et nad on alati toeks. ... ja nõuavad tööd... ja palka, ...sest naine vajab raha ja tahaks vahel väljas ka käia. siis kui firma hakkab juba edukaks saama, siis tulevad need 3 jälle jutule ning juba väitega, et nad on ka firma alustamisest saati tegevad olnud.
to riq. ma nüüd hästi ei saanud aru, aga naisjuht... ma pole näinud innovaatilist naisjuhti, kes suudaks tõesti midagi ise ära teha. sorry, kuid minu meelest naine firmat looma ei sobi. või õigemini väidan, et naine üksi eduka firma loomisega hakkama ei saagi. kindlasti on erandeid. samas ma ütlen jällegi naiste kaitseks, et nad suudaksid minu meelest olla meestest edukamad aktsiaturgudel
ma väidan, et väljast v6etud asine naine sobib profiorganisatsioonile vaga hasti administratiivseks juhiks.. mida sa neid 5 inimest ikka juhid (lead) rohkem on vaja managementi teha ja maksuametiga suhelda 8)
riq - su eelviimase kirja viimane lause juhtide kohta on äärmiselt teravalt ja täpselt öeldud. kusjuures fakt, mis on meeletult alahinnatud. juhul kui tegu on muidugi _juhiga_, mitte su tankistinnaga :-)
riq:
samas naiteks eestis pole v6imalik profil riske ärijuhiga jagada - pole lihtsalt kommet tulusid jagada, pyytakse pigem väikest palka maksta kui keerulistele risk/reward suhetele minna.

vabalt on. ühes ettevõttes, mida Sa päris hästi tunned, eksole. :)
kui inimene on proff, siis saadab ta riskijutuga tulnud juhi kurele, tõestatud. see ei tähenda, et teda ei huvitaks ettevõtte käekäik või et ta ei saaks asjadest aru -- tema isiklikud prioriteedid ja motivatsioon on mujal lihtsalt.
kui inimene on hingelt ettevõtja, siis tuleb ta juhi juurde ise jutuga, et tahaks kasumit jagada ja on valmis riske võtma.

seega juhid ilma proffideta oleks töötud, proffid ilma juhtideta aga part-time tööl.

riq, juhte (ettevõtjaid) ilma proffideta nimetatakse hoopis konsultantideks. :)
s.t. nad suudavad klienti raha ikka kätte saada, müüa oma aega ja kui sellest väheks jääb (koguse või kompetentsi mõttes), siis kasutavad allhankijaid. ja juhivad nende poolt tehtavat projekti. pole probleemi.

synop:
me räägime kahest erinevast asjast: inimese eraisiku ja töötajana võetavast riskist ja ettevõtte kui terviku (ja proportsionaalselt selle osanike) riskidest.

Sinu mudeli puhul -- ütleme et neli neist viiest on programmeerijad e. profid kes teevad asju. ja üks müüb. minu kogemuse puhul tahab proff pühenduda tööle. ja selleks, et ta haltuurat ei peaks tegema ja kopli liinidel elama, vajab nt 10k neto.

alustav firma, rahavood kehvakesed, viies mees otsustab, et kuna ta on juht, kelle ülesandeks on firma kasumisse viia ja hoida, siis pigem ta tahaks saada osa oma eesmärgi täitmisest. ja on nõus elama peost suhu 5k eest kuus kuni tuleb kasum. kuigi tema turuväärtus on nt 15k.

esimese nelja kuti puhul võtab riski firma tervikuna, neile tuleb maksta 4x10k + maksud ükskõikmis. juhi puhul on püsikulud (e. firma risk) 2x väiksemad, sest ta kannab ise oma ris(k/t)i.

kui nüüd hakatakse esimest 100k töötajate kasumiosa jagama, siis väidan et juht on sellest oluliselt suurema osa kui 20% välja teeninud. absoluutarve arvutage ise.

möönan, et 5-meest-kõik-osanikud situatsioon ei ole selles osas parim näide.
ettevõtetes näiteks 60-inimest-ajusid-müümas, kus rahad ja võimalused ka hoopis suuremad, toimib see-eest suurepäraselt.

sC
PS: jagada inimestele 5 x 20% aktsiaid/osasid laiali on üldse erakordselt loll mõte. partnership tuleb välja teenida, optsioonide, teenitud kasumi aktsiateks konverteerimise või muu mehhanismi läbi. 20% mittelikviidseid osasid ei motiveeri kedagi. aga see on eraldi teema. :)
Neid probleeme on ysna palju käsitletud yhes raamatus nimega JUHTIMISTARKUS yhe rootslase poolt kirjutatud, Karl Erik Sveiby.

ma just hetkel loen :) väga huvitav raamat ehki miski 10a vana.. räägib teabeettev6tetest ja nende probleemidest, vaatab minevikku ning pyyab tanapaeva ettev6tteid lahterdada. seal on ka lahatud juhtide ja proffide aga samuti ka osaluse probleeme antud teemal. soovitan teistelegi!

ja oma r66muks leidsin et minu m6tted polegi midagi uut, ja palju kuulsamad mehed on samamoodi m6elnud juba enne mind (siiski tulin ma oma m6tetele iseseisvalt) näiteks areenis on jutuke siin

aga synop, kes Sa oled? :)
mis mõttes ? :)) m/23a/shveits
raamatuid veel:
Mark C. Scott - The Intellect Industry
Tom Peters - Professionaalsete Teenuste Firma 50
Ethan M. Rasiel - The McKinsey Way
Thomas Stewart - Intellectual Capital
Lisaks veel ühe kirjatüki:

Jonas Ridderstråle "Funky Business- talent makes capital dance"

minu arust mõneti oportunistlik raamat, mis omas laiemat tähendust ehk aasta-kaks tagasi, kuid rakendub mõnes sektoris ka täna.
Nonii... 19a. tähendab vist teist või esimest kursust... Toon sulle näiteks oma loo, kui huvitab kuulata ja inspiratsiooni saada. Olen samamoodi kui sina TTÜ majandustudeng. Küll juba diplomitööga lõpusirgel aga siiski.. paberit veel taskus ei ole. Olen 22. Lõpetan ülikooli korraga kahel erialal kuna suutsin käia koolis nii hommikul kui õhtul ja oma õppimisi korralikult planeerida. Muide, kui diplomitöö(de)ga hästi läheb, siis mõlemad erialad cum laude. Tuupur pole ma kunagi olnud. Suutsin lihtsalt oma aega planeerida ning õigeid valikuid teha.
Lisaks sellele juhin oma firmat, mille asutasin kahepeale oma õppejõuga. Oleme alustanud suhteliselt edukalt ning pakkumisi aina koguneb.
Põhitöökoht on mul finantsis kuhu pääsesin karmi avaliku konkursiga. Kuigi mu ametikohal ei ole kõlavat nimetust, saan töötada koos oma ala täielike proffidega ning õppida neilt iga päev midagi uut.
Kõike on võimalik korraga teha ja rõõmuga. Kuigi vaba aega praktiliselt ei ole, suudan ikkagi käia reisimas, olla tavaline noor.
Muide, see ei ole muinasjutt
ja veel... ma olen blond neiu.
tiiger, mõned tähelepanekud "sinu loo" kohta:

1) kui su cum laude sõltub ainult diplomitöö hindest, siis lõpetad kindlasti cum laude. huvitav, et selline elementaarne seik pole sulle korraga kahel erialal õppides selgeks saanud :)
isiklik tähelepanek, mida cum laudem inimene on, seda igavam ta on. aga kindlasti leidub erandeid, kindlasti leidub.

2) kui sul vaba aega ei ole, siis oled sa minu arvates ysna paljust ilma jäänud :) vaba aeg ei ole ainult vanaduspõlve hüve.

3) mida arvab sellest edukast firmast sinu põhitöökohaandja ? (see pole eriti oluline kysimus tegelikult)

4) mida tähendab õigete valikute tegemine vastandatult tuupurlusele ?

5) muide, see polegi muinasjutt, vaid ysna kurb lugu minu arvates :I

ehh... millest selline terav kriitika?
Kui võtta iga lause eraldi lahti ja kukkuda sellest halba otsima siis... võib tõesti selliseid järeldusi teha. Muidugi oleks tore teada, mida kritiseerija ise selleks vanuseks oma elus saavutanud oli... või on äkki tegemist kadedusemeelse noorukiga?
Ei vaevu siinkohal küsimustele vastama kuna ei leia neist erilisi pidepunkte millele agaralt vastu vaidlema kukkuda.
ei olnud terav kriitika, lihtsalt minu arvates ei ole mõtet sellist lugu kellelegi inspiratsiooniks pakkuda.

saavutusi võrdlema ei hakkaks, vanus on umbes sama. kade pole millegi peale, lihtsalt esitasin täpsustavaid kysimusi.

usun, et sinu elu liigub rikkuse ja õnne suunas.
Tubli tiiger! Mina olen kade :-)
Ja minu arvates oled õigel teel! Valikud on õiged!
kusjuures õppejõuga kahasse firma pole üldse rumal lüke :-)
Üldiselt võiks sinust, tiiger, teha tõelise success-story! Raamatu! Usu mind, see müüks! Palju paremini kui mingi Luige-jutt, kes sai miljonäriks segastel asjaoludel ja karmidel üleminekuaegadel. Sinust aga saaksid eeskuju tuhanded eesti noored!
respect!
niigi on vähe naisi kes muud tahavad/suudavad kui "meest ja ilusaid asju"