The Beginning

Riq...Meest ja ilusaid asju...?Hmm...kus sina siis oma noore elu siiani veetnud oled?Naistevanglas?Selles m6ttes,minu kaastunne.
Tytarlapse elukäik on ju pigem positiivne ja kui tema tunneb,et see ongi see,mida ta tahab,siis on ju rahu maa peal,mis toobki mind kysimuseni,kas k6ik teisitim6tlejad tuleks luuseriteks kuulutada,kes näiteks ei taha/ei saa omandada kolme k6rgharidust,hullult karjääri teha ja oma nime tulevastele ärimeeste/naiste jaoks pronksi valada.Äkki m6ne inimese(loe naise) 6nnevalem koosnebki kodust ja lastest.Tema elutöö on tema lapsed.Ja asi ei pruugigi olla iga kord selles,et ta vaimsed v6imed v6i majanduslikud v6imalused ei luba ylikooli astuda.V6i siis hoopis,ylikool kyll ära l6petatud aga karjääriredelil tunglemiseks jääb ambitsioonikusest puudu.
Uskuge v6i mitte,aga ilmas(Eestis) on väga palju intelligentseid ja harituid naisi,kes lihtsalt EI TAHA firmajuht olla.Strange,huh?
Edu taandub minu meelest siiski inimese enda rahulolule ,olgugi,et yhiskond neid alati väga yheselt ei väärtusta.
Tegelikult ma tahtsin öelda,et naised ei jagune karjäärinaisteks (loe edukateks) ja tyhisteks raha ja ilusaid asju jahtivateks(loe m6ttetuteks pipideks),seal vahel on suur ,v6ib-olla isegi k6ige suurem,grupp naisi,kes tahavad elada oma elu nii nagu nemad oma sydames 6igeks peavad-oma perele ja lastele.
Shemale, usu v6i mitte,aga ilmas(Eestis) on väga palju ka intelligentseid ja harituid mehi, kes lihtsalt EI TAHA firmajuht olla.Strange,huh? ;)

Aga tegelikult olen Sinuga nõus, et ambitsioonide esinemist või puudumist (ja õigust sellele valikule) tuvastada inimese soo järgi on pisut piiratud. Ükskõik kas rääkides meestest või naistest.

Ainult üks moment: ma tean mitut meest, kes juhtimise asemel tegelevad naiteks muusika või korvpalliga või orientalistikaga. Üks uurib isegi konni. Täiesti õnnelikud kutid. Lapsi ei kuskil. Usun, et ka naiste jaoks ei ole lapsed ainus eneseteostusvõimalus juhtimise ja karjääri kõrval.

sC
to: sC
Lapsed ei ole kindlasti AINUS võimalus, kuid kindlasti vältimatult vajalik (erandid kinnitavad ainult reeglit) ja seda nii naiste kui meeste jaoks. Siiralt on kahju inimestest, kellel see võimalus mingil põhjusel puudub.
Kui keegi tahab vaielda, siis vaidleks ainult nendega, kes on üht-teist saavutanud ja vanust kah juba üle 35-e. (P.S. ise olen hetkel veel alla 30-e)
tiiger, Sina oled vist lihtsalt üks pisike tatinägu, kes arvab, et teab elust väga palju ja omab igas asjas oma "õiget" arvamust.
shemale, olid Sa enne mees? või oled poolel teel naiseks saamisel?
Kule rightsaid, see on Sinu probleem kui sul on s*tt päev/õhtu...
rightsaid, pole sinuga nõus!

Inimese kohta räägivad tema teod. Tiiger on 22-aastasena suutnud väga palju teha, olla edukas ja teenida palju pappi. Ja seda mitte ajavahemikus 1988-1992 vaid pigem 1998-2002. Pole oluline, on ta mees või naine, blond või brünett.

See on asi, mis väärib õpetamist. eestis on kindlasti tuhandeid noori, kes tahaksid olla sama edukad, aga ei oska. Aga neid tuleks õpetada, muidu me vaesusest ja viletsusest väja ei rabele.

Temast võis saada näiteks mitte eesti nokkija vaid eesti Jeanne d'Arc! Võitluses vaesuse, viletsuse, saamatuse ja edutuse vastu. Need, kes räägivad konnadest ja orientalistikast võiksid parem ausalt öelda, et viinamarjad on hapud!
mina vaatasin eeskätt tiigri sõnastust, tema tegudest ei tea mina midagi, aga ma ei kahtle, et seal võib olla oma tõde taga. kuid just sõnastus... selle kohta ütleks, et kergelt tulnud, kergelt läinud. tema jutt on analoogne rikkurite naistega, kes peavad a la ilusalonge ning, kes räägivad omakorda naiivse tõdemusega, et mis see siis äri on teha, ainult pealehakkamist on tarvis. samas unustatakse tõsiasi, et mees on see, kes maksab ruumide eest renti või omab neid
rightsaid, aityma :)

alustuseks zorgile: mul ei ole täna kehv õhtu.

minu eesmärk polnud loomulikult iga hinna eest tiigrikest maha teha, vaid arvan, et 22-aastaselt on vara hakata teistele õpetussõnu jagama, olenemata sellest mida ta ylikooli ajal või viimase 2 kursuse jooksul teinud on.
iseasi muidugi, kui tiiger oma erialal vaikselt juba 15-aastaselt alustas. siis kummardan sygavalt.

Velikij: miks sa arvad, et Tiiger on jõudnud _väga_ _palju_ teha ?

pigem oleks algajatel kasu ~30+ aastaste kogemustest, kellel on seljataga nii ylikool(id) kui ka juba pikem töökogemus ning kes võivad tagantjärele oma tegudele tunduvalt objektiivsema ning põhjalikuma hinnangu anda.

1988-1992 vs 1998-2002: igal "neliaastakul" :) on omad võimalused täielikult olemas. näiteks 1998 olid piirid rohkem lahti ja muu maailmaga suhtlemine lihtsam kui 1992. ning kui paljud ettevõtjad 1992 oma äri ajamist elektroonilisi kanaleid pidi alustasid ? granted, et eestis oli 98 uue turu loomine või vanast tyki hõivamine keerulisem kui algusaegadel, aga kõik muud arengud on minu arvates seda kompenseerinud.

firma võib (õppejõuga kahasse või mitte) luua absoluutselt igal ajal igas kohas, kus eksisteerib äriregister vms. Tiiger ytles, et tema firma on suhteliselt edukas ja pakkumisi aina tuleb - mis siin märkimisväärset on ? Vist pooltel tuttavatel on oma OÜ ja elavad hästi, aga nad ei tule kõik seda siia kirjutama. ja 100% neist on asjaga ise hakkama saanud, mitte õppejõu tiiva all alustanud.

Ehh... to synop: kui sa just kahte kasutajanime ei kasuta, siis loe uuesti, kellel see paha õhtu oli... Ja ikkagi jääb mulje, et teil on hirm/kadedus, et miski noor siin oma tulemustega ninna kargas...
Lugedes tiigri juttu tekkis kaks vastakat mõtet: ühest küljest rõõm kuulda, et kellegi elus "Estonian dream has become true" aga teisest küljest iseloomustab muinasjutte alati faktide puudumine. Ja kuna mingeid fakte esile ei toodud, siis pole ka põhjust uskuda et tegelikult ka nii on nagu kirjutatakse. Warren Buffett on maailma edukaim investor ja ta ei varja ka seda mitte mingil viisil, vaid tema teod, strateegiad on sama avalikud nagu ka tema edu. Tiigri jutt küll nendele kriteeriumitele ei vasta. Last but not least - nothing personal, just sober mind!!!
zorg: kui mulje jääb, siis ei saa mina, rightsaid ega keegi teine sind kuidagi aidata :)
Ega jah... teid ka mitte...
pagan võtku, ega see polegi oluline, et kõik väga täpselt tõele vastaks. Msr pani asja paika, tiigri näol on tegu estonian dreami realiseerumisega ja seda tuleb levitada ning mitte vähe.

alustada tuleb just kirde- ja kagu-eestist, kus hakkamasaamisega probleemid suurimad. rohkem häid eeskujusid!
estonian dreami realiseerumise ning selle levitamisega meil juba üks ajakiri tegeleb. seal on hästi palju värvilisi pilte ehk nimetame neid siis tõestusteks kuidas inimesed eestis on edukaks, rikkaks ja ilusaks saanud. arvan, et sellisele crapile meil rohkem ruumi küll pole
palun vastake, tahan targemaks saada.

mis on estonian dream ? :)

kas see on võrreldav american dreamiga ? eeldan, et mõlema yhiseks karakteristikuks on piiritu rikastumine vahendeid valimata (st tulenevalt rikastuja brainpowerist) mõistlike inimeste arvelt (ps: ma pole sotsialist).

kes on estonian dreami musternäited ?

minu arvates kui tiigri jutt tõele vastab, siis pole tema puhul tegemist mitte estonian dreami vaid lihtsalt tegusa neiuga.
aga Velikij, kui tiigri (või tiigeri? :) varianti kõvasti levitada, siis võib ju 18a. ylikooli astujatel jääda mulje, et finants/majandus/juhtimine jne ongi ainuke tee.
kõige hullem on see, et paljud lähevad majandust õppima ainult seetõttu, et nad ei tea, mida nad õppida tahavad. aga ysna teada on ju fakt, et pärast selliste erialade lõpetamist ei pööra keegi tagasi inseneriõpingutele. asi võiks ikka vastupidises suunas valdavalt toimuda.

ausalt, mul poleks midagi selle vastu, kui eesti suudaks pakkuda võrdväärset finantsteenust (näiteks) võrreldes sveitsiga. sellisel juhul võib minu poolest 70% inimesi finantsis töötada ja yleäänud riigi ning teenindusasutustes. aga see kas a) ei juhtu, b) võtab rohkem kui yhe põlvkonna aega.

natuke totakas järeldus: teha korralik veeb, mis tutvustab noorele inimesele võimalusi erinevates sektorites, tuues välja hetkeolukorra, tulevikuvaated, korralik "reasoning", erinevate alade tegijate lood jne.
Võtaks ka sõna.

Milles siis peitub tiigrikese edu? Kas ta tegeleb millegi (intellektuaalse, füüsilise, vms kauba) ekspordiga Eestist välisriikidesse? Või seisneb edu Eestile juba niigi tavapärase jooksevkonto defitsiiti süvendava tegevusega?

Velikij, ütlesid: "See on asi, mis väärib õpetamist. eestis on kindlasti tuhandeid noori, kes tahaksid olla sama edukad, aga ei oska. Aga neid tuleks õpetada, muidu me vaesusest ja viletsusest väja ei rabele."

Puuduvad igasugused faktid tema edukuse kohta. Ja kui ta peaks olema edukas vallas, mis tähendab müüa kaasmaalastele midagi (ükskõik, mis see ka ei oleks), siis seades teda kaasmaalastele eeskujuks ei vähendaks see eestlaste vaesust ja viletsust. Teiste eestlaste arvelt rikastumine, kui tegu on impordiga vähendab Eesti riigi koguvara, ja kui tegu peaks olema ainult siseriigilise ringlusega... see on parem, kuid eeskujuks saaks praegustes Eesti riigi oludes seada siiski vaid ettevõtjat, kes tegeleb expordiga ja rikastub välisriikide arvel.
fire: on see nyyd unes vo'i ilmsi, aga hiljuti seletasin yhele "riigi koguvara va"hendajale" 5 tundi ta"pselt sama asja :)
jama selles, et ta mo'istis oma tegevuse kahjulikkust, aga ja"rgmisel pa"eval la"ks ikka saatanat teenima :I

va"heke lihtsustatult o"eldes on itaalias/soomes/vms "tantsijana" leiba teenivast tydrukust riigile rohkem kasu.. sest ta toob oma mo'nikymmend tuhhi ikka eestisse.
maj.teooriasse pole syvenenud, aga eelised nagu siseriikliku tarbimise, to"o"kohtade loomise jne kaalub va"ljaminev raha vist yles ?

tiiger, ehk ta"psustad ikka natuke oma edukuse tagamaid ka ? et mis alal tegutsed, millises suunas rahad liiguvad, jne ? va"ga ta"pseks pole vaja minna, aga va"hemalt veendub rida tegelasi oma eelduste paikapidavuses vo'i mitte.
Ei tahtnud oma kommentaariga õelda, et importöörid on halvad. Ka neid on vaja. Aga olukorras, kus pea kõik vähegi ettevõtlikud inimesed tegelevad impordiga või seda toetava tegevusega... leian, et sellises olukorras ei saa me seada vaesusest vabanemise eeskujuks vastavaid ettevõtjaid.
loomulik-selge. rääkisime samast asjast. kõike eesti ei tooda ja mida toodetakse, kõigile ei meeldi :) aga minus pesitseb kahtlus, et eesti enamuse hulgas on "maaletooja" tiitel kõvema reputatsiooniga kui "eksportöör".
import on lihtsam kui eksport, seega võimekamad keskendugu ekspordile.
hindan eesti endiste tippsportlaste saavutusi kõrgelt, aga millegipärast enamik neist tegeleb nüüd veinide vms impordiga --> kroonika veerud.