"priidik" - Optsiooniprogramm on täitsa olemas. Ilma selleta ei oleks IPO-l väga mõtet.
Siit tekkis kohe rida küsimusi: 1. Kas optsioonide realiseerimise viisiks on plaanitud ettevõtte aktsiakapitali suurendamine ja uute aktsiate välja laskmine? 2. Milline on plaanitava optsiooniprogrammi maht? 3. Milline on optsioonide realiseerimise tähtaeg ja strike?
Ühesõnaga - üritan pilti ette saada, kui palju see optsiooniprogramm IPO-s osalejate vara tulevikus dilute-b?
Optsioonidega on olukord järgmine:
1. Peale IPO-t: Ettevõtte tutvustuses on välja kuulutatud optsiooniprogrammi maht 425,000 aktsiat. Peale IPO-t on meil kokku 8,500,000 aktsiat millest 425,000 optsiooni moodustab kogu pakist 5%. Ehk siis dilution järgneva kolme aasta jooksul on kuni 5%. Need uued optsioonid läheval jagamisele töötajate vahel, kes liituvad peale IPO-t. Ehk siis sõnum, kui IPO-st ei saa piisavat kogust, tuleb meile tööle tulla (tootejuhid, arendajad, turundajad, tiimijuhid, värbajad, ettevõtte skaleerijad jne).
See pole veel kõik...
2. Pre-IPO: Tänast meeskonda premeerin oma osaluse arvelt. Minu osalust hoiab Monday Media OÜ. Hetkel on sõlmimisel optsioonilepingud kõikide tänaste täiskohaga töötajatega (paar poole kohaga freelancerit jääb programmist väja). Plaan on selline, et jõuaks IPO kella helistamiseks kõigile optsioonid kätte anda. Praegusele tiimile optsioonide väljakirjutamine ei mõjuta IPO märkijaid kuidagi, kuna kogu dilution langeb mulle. Tänane tiim saab kokku 465,000 aktsiaoptsiooni ja need tulevad Monday Media OÜ-st ehk IPO märkijad jäävad sellest dilution-st puutumata.
"2korda2" Ma pean tunnistama, et minule istuks rohkem kui turule tuldaks firma osaga mis EI jätaks sisuliselt ainuotsustuse õigust suuromanikule. Ka 50-60% osaluse säilitamine peaks olema piisav signaal, et suuromanikul on endiselt rauad tules. Ma saan seejuures täiesti aru, et rohkem pole tootearenduseks praegu vaja aga ma ei pahandaks ka suuromaniku mõningase cashout-i peale - tööd on tehtud ja selle eest tasu võtmine oleks igati õigustatud. Boonuseks oleks loota vähemalt mingisugust likviidsust turul ja vähemalt mingisugust kogust IPO-l osaledes.
Selline olukord on tekkinud, kuna me oleme seni kasvanud kasumlikult ja pole vajanud lisakapitali. Niimoodi toimetades jääbki suurem osalus kätte. Minu osalus saab nüüd kõvasti vähendatud läbi IPO + annan välja optsioone jne. Tulevikus ka suurem emissioon jne.
"yanek" milleks see tuleviku suurem emissioon plaanis on? millise sagedusega hakkate finantsinfot jagama?
See pole kindel, lihtsalt selline võimalus kui tekib rahavajadus. See plaan on seotud meie uue toote Touchpoint skaleerimisega, kui see turul hästi vastu võetakse siis on mõistlik turundusse rohkem investeerida. Sellega seoses tekiks ka suurem free float.
Plaanis on iga kuu lühem teade välja anda ehk plaan on hästi läbi saada investoritega. Aga põhjalikud aruanded esitame 6 kuud ja 12 kuud nagu nõuab First Northi regelement.
Kui ma õigesti aru saan, siis Te erinete konkurentidest suure määral, et Teil pole subscriptionit. Miks?
Samas vaadates kui madal on retention ja kui palju oleneb igaaastasest uue kliendi mahust. Siis väljastvaatajana tundub mulle see väga suur probleem. Subscription peaks suurendama retentionit?
Miks see nii on? Kas hinnastus võib olla siin põhjus? (kasum suurem lühiajaliselt)
"Fish" Kui ma õigesti aru saan, siis Te erinete konkurentidest suure määral, et Teil pole subscriptionit. Miks?
Samas vaadates kui madal on retention ja kui palju oleneb igaaastasest uue kliendi mahust. Siis väljastvaatajana tundub mulle see väga suur probleem. Subscription peaks suurendama retentionit?
Miks see nii on? Kas hinnastus võib olla siin põhjus? (kasum suurem lühiajaliselt)
Billing-u süsteem sai oma ajal loodud ainult pay-as-you-go lahendusena. Subscription plaanide loomine on meil mõtetes. Retention on meil natuke alla SaaS tööstusharu keskmise. Selle probleemiga tegeleme aktiivselt.
"Tohohtont" Miks on konkurentide võrdlusest välja jäänud Twilo, kellel on 240 000 aktiivset klienti ja 4,500 töötajat jne.
Meil pole sellist toodet, mida Twilio pakub. Me ei ole API-le keskendunud üldse.
Kuid paistab, et Twilol on plaan teile sarnase tootega turule tulla? Zipwhip on teil konkurendina välja toodud ning: Twilio Completes Acquisition of Zipwhip, a Leading Provider of Toll-Free Messaging in the United States
"Tohohtont" Miks on konkurentide võrdlusest välja jäänud Twilo, kellel on 240 000 aktiivset klienti ja 4,500 töötajat jne.
Meil pole sellist toodet, mida Twilio pakub. Me ei ole API-le keskendunud üldse.
Kuid paistab, et Twilol on plaan teile sarnase tootega turule tulla? Zipwhip on teil konkurendina välja toodud ning: Twilio Completes Acquisition of Zipwhip, a Leading Provider of Toll-Free Messaging in the United States
Täpselt nii, Zipwhip on meie konkurent või pigem firma, mis meile sümpatiseerib. Twilio ostis Zipwhipi ära.
P/E suhtarvu arvutamiseks jätan selle pildi ka siia.
Need andmed ei läinud Ettevõtte kirjelduse osaks, kuid kuna see on avalik info nagunii, võin seda siin ka jagada. Selline olukord valitses Grupis enne restruktureerimist. Nüüd on Grupi emaettevõte TextMagic AS. Toomas kurtis, et me ei avaldanud puhaskasumit, see on sellepärst, et TextMagic AS alles loodi ja ei tundunud õige EBITDA-st kaugemale minna pro-formades. Pro-forma finantsid annavad ülevaate olukorrast, mis oleks siis kui AS oleks aastaid tagasi loodud.
milleks selline massiivne IPO reklaamikampaania kõikvõimalikes kanalites ja viisidel? Maht on ju pisike ja on ilmselge, et siit tuleb kohaliku börsi ülemärkimise ajalugu. Soovijad ei saa kätte suurt midagi. Tahad elevanti saad sipelga. Lisaks on igasugune reklaam ju puhas kulu. Või on soov end lihtsalt maksimaalselt nähtavaks teha ja seeläbi ka uusi kliente saada?
milleks selline massiivne IPO reklaamikampaania kõikvõimalikes kanalites ja viisidel? Maht on ju pisike ja on ilmselge, et siit tuleb kohaliku börsi ülemärkimise ajalugu. Soovijad ei saa kätte suurt midagi. Tahad elevanti saad sipelga. Lisaks on igasugune reklaam ju puhas kulu. Või on soov end lihtsalt maksimaalselt nähtavaks teha ja seeläbi ka uusi kliente saada?
Tulevane omanik :)
Hea küsimus. Olen ju mõni aasta tegelenud üritusturundusega ja sealt vist tuli see hasart jälle tagasi, et võiks "IPO üritust" edukalt korraldada. Peale IPO-t on siis back-to-work, kaome oma kuubikutesse, kirjutame koodi, aegajalt anname börsiteateid ka välja.
Kampaania eesmärk:
1. Ei ole ainult tänane IPO ehk €2.5M kokkusaamine.
2. Tööandja brändi loomine on vast 50% kogu projekti mahust.
3. Hetkel ei tea, mis on meie edasised sammud kapitaliturgudel, kuid kampaania reklaamis ka kõiki tulevasi samme juba ette.