telekomi õigustatud hinnatase

Mis oleks Telekomi õigustatud hinnatase? Ehk spetsialistid annavad nõu.

> * We have reviewed our model, with a slight upward revision in
> forecast earnings principally due to better results in the fixed line
> business and the impact of new tax law abolishing the corporate tax for
> reinvested profit. We have raised our 12 month price target from EEK
> 106/share to EEK 130/share (US$ 24.8 per GDR). We think the recent price
> rally represents a good selling opportunity, although we are convinced of
> the company's good long term prospects. We are therefore reducing our
> recommendation to HOLD.
> * We have revised upwards by 5% revenues coming from fixed line
> telephony mainly due to the company's success in data transmission and
> slightly higher than expected call traffic volumes.
> * The Transport Minister recently announced that he would review the
> company's tariff increase, which should happen in the next few weeks. The
> tariff increases are yet to be announced, but we expect the set-up call
> charge to be increased from EEK 0.41 to EEK 0.46 and the local call rate
> to be increased EEK 0.14/min to EEK 0.16/min. DLD charges should decline
> 17.7% from EEK 0.9/min to EEK 0.7/min. ILD charges should go down in the
> range of 5-29%. The monthly fee should rise 30% for residential customers
> and fall 10% for business customers.
> * On the mobile side we significantly underestimated subscriber growth
> in 1999, but were too optimistic about declines in ARPU. We have increased
> our end-1999 subscriber estimate to 255,403 from 207,376. This
> unexpectedly high growth was mainly due to the success of the pre-paid
> programme, which attracts about two-thirds of new customers. This had the
> obvious effect on ARPU. We have increased our forecast of the decline in
> ARPU from 10.6% to 26.6% in 1999 and from 10% in 2000 to 17%. ARPU should
> now be around US$ 37/month and stabilise at around US$ 34/month over the
> next year. The combined effect on our forecast was somewhat negative,
> reducing our 2000 revenue forecast 10%.
See eelmine oli CA IB hinnang. Varsti peaks Hansa oma analüüsiga välja tulema, tõenäoliselt on see midagi sarnast või isegi positiivsem. Keegi ju peab hagu tulle lisama...
päh, see CAIB ei ütle küll midagi uut. Need tariifijutud... See on ju täielik BS... Sellest oli juttu juba aasta tagasi IPO ajal ja nemad nyyd pakuvad selle välja suure uudisena. Need kohalike kõnede tariifitõusud PEAVAD olema juba sisse arvutatud senistesse prognoosidesse. Ma ei tea kuidas teistel, aga meil on. Ja minuarust on see venitamine nende tariifidega väga kahtlaseks muutunud. Mida kauem see aega võtab, seda nutusem on ETC maine tuleva aasta alguses.
Nii et kui see ongi see ime, mida siin nähti, siis mina tõmbaks küll pidurit.
Ja ma ei saa aru, et mispärast nad targetit tõstsid, vähendades samas kasumiprognoosi ja alandades soovituse BUY-lt HOLD-ile? See on ju jabur või ei ole?

Btw, mina jään endiselt seisukoha juurde, et telekomi hind on õigustatud 100 ringis, praegune hind on ülereaktsioon Y2K probleemi äralangemisele (et kes siin need suuremad Y2K jänesed olidki? - praegused piiritud optimistid...)

Kuna ei ole välistatud, et keegi veel mingi 130-se targeti lendu laseb, siis ma otsest müügisoovitust ei annaks. Riskialtidel, kes on telekomis pikad soovitaks stoppe kuskil ostuäärest kroon allpool väljas hoida ja neid hinna tõustes ülespoole liigutada.
Miks nad PEAVAD olema sisse arvutatud, kui Sa isegi oled nüüd ühtäkki selles kahtlema hakanund?
Et miks peavad või? Sellepärast, et see oli kõigile teada. Kui sina ei teadnud, siis on mul sust küll kahju. Sa võiks ise rohkem uurida asja ja vähem mingitele tuhandete kilomeetrite tagustele tarkadele järgi vaadata.

Ja sellepärast, et mingi caib võtab vaevaks midagi arvata, ei hakka mina küll veel milleski kahtlema. ma hakkan kahtlema siis, kui ETL mingeid paremaid tulemusi näitama hakkab. Paremate tulemuste all pean ma silmas kiirenevat kasvu. See mis viimastel kvartalitel toimunud on, ei ole praegust hinda väärt. Ja pole alust arvata, et lähima 4 kvartali jooksul sealt midagi head tulema hakkab. Kui tõesti hakkab, siis ma vaatan oma arvamuse ringi.
ah ma sain sust valesti aru - sa kysisid, miks nad peavad olema sisse arvutatud kui ma neis nyyd ise kahtlen? Selles see point ongi, et ma olin enne tariifitõusus jumala kindel.

Ja sellel põhines ka minu arvamus 96 kroonisest targetist. (nüüd kus intressid on võrreldes sügisega veelgi madalamad, siis võib rääkida ka 100 kroonisest hinnast, praegune 115 tase oleks aga minu mudeli järgi põhjendatav üksnes riskipreemia langetamisega 6%-lt 4%-le ja terminaalkasvu tõstmisega umbes 6%-le.)

Riskipreemiate langus peegeldab sama tendentsi, mis USAski (kristjani lemmikturg ju!), kus need on suisa negatiivseks muutunud viimasel ajal. Mulle näib see põhjendamatu ja paneb õlgu kehitama.

Tulles tagasi tariifide juurde tahan ma öelda seda, et kui seda tariifitõusu ei tule, siis on asi ikka jama küll. Järgmistel aastatel ETC-lt siis küll midagi head loota ei ole. Praegu on mingi 3/4 volüümist neil kohalik kõne, mis samas toob vaid 20% tulust. Kui 1/4-lt saadav 4/5 poole peale kukub, siis vaatame, mida see ETL hind teeb...
No mul on "sust" ka kahju, et EYP arvamust mitte kuidagi kuulda ei taheta võtta... Muuseas, teadsin väga hästi, nii et ära vigise.
kui sa teadsid, miks sa siis nüüd probleemi ei näe?
Miks sa seda arvad? On muidugi probleem. Ja ega ma sinu telco analüüsi kuskil ei halvustagi - sobib minu vaatega kokkugi muuseas (ja vanast ajast meelde tuletades näiteks HELEK-i etteheide sulle oli minu enda vaatepunktist ülekohtune, kuna olin ise HELEK-is pikk ja ootused olid sarnased. Muidugi peab nentima, et HELEK-i ülesliikumine sai põhilise tõuke PKC tõusult Soomes, mitte kompanii enda põhjendatud väärtuse tunnustamisest). Aga kui sa näiteks SRA (USA-s SNRA) analüüsi samadel eeldustel kirjutaksid, siis võiks vist ootamatuid naerupahvakuid mujalt maailmast karta. It's a mega market, you know. Suur osa analüütikutest löövad traditsioonilisele lähenemisele tulevikust käega, kuna muidu ei saa kliendid nendega rahul olema. Analüütikuid ise ei lähegi võib olla "teise usku", kuid hakkavad hindade põhjendamiseks utoopilisi tulevikunumbreid kasutama (QCOM artikli näide). Kohalik Telco on selles suhtes üsna rahulikult hinnatud ettevõte ja mina ei paneks pahaks, kui ta mõnevõrra kõrgemal hinnatasemel kaupleb.
nonii, see teeb rõõmu, et sa nõustud sellega kuhu ma sihtisin. Selles mõttes on sul muidugi õigus, et näiteks mingite lihtsate P/CE või sarnaste suhete järgi on asi odavavõitu. Et aga asi neil kõrgematel hinnatasemetel põhjendatud oleks tuleb muuta eeldusi - riskipreemiat ja terminaalkasvusid eelõige. Ja millegipärast on levinud arvamus, et asi võib kasvada lõpmatuseni. Minuarust on telekomibisnes meil isegi juba üle pea kasvanud. Võrreldes kasvõi mingeid sales/pop näitajaid muu maailmaga.
muuseas, ma ei usu, et mingi traditsiooniline kassavoo põhine lähenemine otseseid naerupahvakuid esile kutsub. Minu arust on ka USAs piisavalt näiteid, kus üritatakse näidata, millised peavad olema eeldused, et olemasolevad hinnad põhjendatud oleksid ja siis jõutaksegi näideteni, kus kasutatakse negatiivseid riskipreemiaid (täiesti arulage, saab kehtida ainult väga lühiajaliselt) või siis mingeid ulmelisi kasvunumbreid (a la Qualcomm). Stiilinäiteid võib leida morganstanleylt näiteks. Minuarust on nad head.
Hea investor!
Ettevõtte aktsia näitab kõige lihtsamini investorite
nägemust E/v käekäigust, seega kõrgem hind, seda
väärtuslikum E/v. Laiapõhjaline E/v väärtuse hindamine
tugineb uus corporate finance teooriale E/v suutlikkusest
luua positiivseid rahavooge (Economic Value Added).
Kasutatakse 2 valemit selle järgi, kuid mõlema jaoks on
vaja teada hulgaliselt e/v andmeid (nt. prognoositava
perioodi sissetulevad ja väljaminevad rahavood (EBIT, EBT
Taxes, Dividend jne.), kapitalimahutused, käibekapitali
muutused, e/v jätkusuutlik kasv, NOPLAT, ROIC jt), laenukoormus
jne. Põhivalem: Sissetulevad pos. rahavood diskontoga + e/v
jätkusuutliku kasvu nüüdisväärtus - tulevikus makstava laenusumma
nüüdisväärtus = E/v väärtus omanike jaoks. Diskonto on WACC hind.
Value / aktsiate hind = õigustatud hinnatase.
Milles peitub aga väikeinvestori traagika - sul ei ole neid andmeid!!! Strateegiline investor omab infot ja tema teab, millise hinnataseme juures on aktsia üle- või alahinnatud. Seega tuleb Eestis ennustada kohvipaksult niiöelda. Kuid ka nii on rikkaks saadud, seega üritame ikka.

Olen ise huvitatud küsimustest, millised seonduvad investeeringutega.

Viitsimist on - pane meil teele, vaatame mis saab.
Kõiki neid nimetatud suurusi on võimalik mõistliku täpsusega hinnata, selleks on olemas analüütikud. Loomulikult võib ka iga investor ise analüüsida kui aega ja tahtmist jätkub. Lihtsam on siiski kasutada analüütikute tehtut ja mõelda selle üle kuivõrd tõepärane nende mõttekäik on.
anyway, minu sõnum on see, et andmed ON olemas tuleb vaid osata neid kasutada.
Kas andmed on olemas ka selle kohta kuivõrd kavatseb ETL infrastruktuuri pakkumise kõrvalt rõhku panna erinevate rakenduste pealt raha teenimisele? Ja kas analüütikute hinnang selle tegevuse edukusele kajastub juba praeguses õiges hinnas?
Minu jaoks on asi tunduvalt filosoofilisem. Tõstaksin esile järgmised probleemid:
1.Kas research tehakse enne aktsiate ostu-müüki või see tehakse tagantjärgi põhjendamaks oma tegevust.
2.Kui mõlemal turuosalisel on käepärast üks ja seesama uurimus ja muud tingimused on konstantsed. Kas on võimalik, et ikkagi ühest poolest saab müüja ja teisest ostja.
selle kohta võin ma puhtsüdamlikult öelda, et meie küll teeme asja sõltumatult sellest milline positsioon kellelgi on või ei ole. ma loodan, et ka teised research pakkujad saavad seda enda kohta kinnitada.
Alo: Et mida Sa nende rakendustega silmas pead?
ma mõtlen lihtsalt, et olemasolevalt baasilt (see on siis kliendisuhe vinge %-ga Eesti elanikkonnast & infrastruktuur) peaks olema võimalik tulevikus kasumit teenida taolistelt lahendustelt & sünergiatelt, mida praegu üliraske ette näha täpselt. Aga subjektiivselt tuleks seda ehk arvestada?
no kui see moodustab umbes 10% kogu ettevõtte väärtusest (need sünergiad jm virtuaalväärtus), siis on see suht optimistlik hinnang.
anyway, selleks, et telekomi aktsia tõusta saaks, peaks ta ikka näitama jooksvalt paranevaid tulemusi. kusjuures mitte lihtsalt suuremaid numbreid kui eelmisel aastal vaid kasvavalt suurenevaid. Ma kahtlen, kas telekom on sellel aastal selleks võimeline. Vaja oleks võimalikult kiiresti saavutada sobiv tariifistruktuur enne konkurentsi tekkimist. (st siis kuutasud yles, liitumine alla, kohalikud kõned ja alustustasud yles, kauge- alla ja rahvusvaheline tublisti alla). see on ebapopulaarne samm ja mida kauem sellega venitada, seda värskemalt see klientidel 2001 alguses meeles on.