telekomi õigustatud hinnatase

jajah...fixed line biznesi kasvuväljavaated pole lähiajal roosilised ja igasse maanurka traadi vedamine ei ole kasumlik tegevus täna...aga kunagi võib igasse kodusse ulatuvast juhtmest mingi toote või rakenduse pakkumisel kas iseseisvalt või koostöös mingi partneriga vägagi abiks olla...et väidan et ETL võib oma klientide arvukuse ja infrastruktuuriga ja normaalse management'i korral tulevikus suht ohtlik konkurent teistele olla täna täiesti harjumatuna tunduvates valdkondades (alustades kasvõi finantsteenustest)...muidugi hetkel on see veel ulmeline udujutt, aga mida suurem on tõenäosus, et see nii läheb, seda rohkem peaks seda ehk arvestama tänase ETLi õige hinna arvutamisel...või siis tuleks tõdeda, et objektiivselt ei saa seda äri hinnata täna
Minu nägemus ETL tulevikus küll roosiline ei ole, nagu ma alles teada sain peavad teised mob. operaatorid maksma ETL mingit võrgukasutus maksu, mis omakorda suurendab ETL kasumit.
Kui mälu ei peta oli see küll suhtkoht väike number (180 K?).
võibolla mõtles Arko seda tasu, mida ETC saab igalt kõneminutilt, mis näiteks algab mõne mobiilioperaatori võrgus ja lõppeb kas ETC või mõne teise mobiilioperaatori võrgus? see summa on oluline.
Hansapanga Marketsi hinnasihiks on 140 ja soovitus osta.
Sooviks teada, millal lugupeetud analüütikud arvestatavad oma analüüsides 3G mobiilside mõju Eestis, kui penetration rate läheb üle 100%?
Mis asi on 3G ja mis asi on penetration rate, mis ähvardab üle 100% minna?
Kui osad inimesed hakkavad kahte mobiili kandma, siis on võimalik et penetratsioon on ka üle 100 protsendi
3G -mobiilside kolmas põlvkond, st tehnoloogiliselt tänaselt circuit switching'lt ümberminek packet switching'ule nii telefonijaamade kui telefonide baasil, sellest tulenevalt kiiruse kasv tänaselt 9.6 Kb/sek kuni 2048.0 Kb/sek ja video ning Internetis surfamise võimalus. Kõik ikka selleks, et saaks suurema lisandväärtusega teenuseid pakkuda.
Penetration rate - mobiilsidevahendeid elanikonna kohta (Soomes eelmise aasta lõpp ca 65..70%)
Mis köik veel siis juhtuks, kui penetratsioon läheks üle 200%? Ei taha selle peale möeldagi. Hirm hakkab. Arvan, et ise nii julmalt penetreerima ei hakka.
no vaba maa võid teha mis tahad...pane ennast või põlema
Ainuke asi, mis siin maal vabadust piirab, on 200% maagilist piiri ületada ähvardav penetratsiooni määr.
ma julgeks olla siiski pisut skeptiline selle 3G ja mobiiliga internetis surfamise suhtes üldse. See nõuab suuri investeeringuid ja kui paljud meie hulgast siiski oleksid sellest väga huvitatud? kõik sõltub muidugi hindadest. Kui see on kallis, siis see pole populaarne ja kui see on odav, siis see ei pruugi olla nii kasulik kui täna arvatakse. Pealekauba viimasel juhul kaotab ETC ju valdava osa oma klientidest (ja ETL sellega suure osa oma väärtusest).

3G pole tänane teema. Tänane teema on tariifid, järgmise aasta alguses algav konkurents voicecom turul ja minu arust ka EMT ootamatult suured investeeringuplaanid sellel aastal.

mind huvitab just kaugem perspektiiv kui 1 või 2 aastat ja arvan, et kui tänasest õigest ETLi hinnast rääkida, siis tuleb üritada kuidagi hinnata mis võib juhtuda ja seda pisut täpsemalt ja konkreetsemalt kuiet Sa ütled, et oled lihtsalt skeptiline
ja ETli ühe aktsionäri Sonera jaoks on see vägagi tänane teema...ja seetõttu arvan, et EMT jaoks ilmselt ka
õige. tuleb jah. oled ehk ise seda teinud? mina veel ei ole. mulle lihtsalt tundub see niivõrd marginaalne asi olevat. ma siiski tunnistan, et on kindel hulk kasutajaid, kes tahaksid omada ja kasutada tehnika viimast sõna. Aga neid on vähe. Tänaseks Eestis võibolla mõni tuhat. Kui need igaüks ka 1000 eeku 3G eest EMTle LISAKS sisse tooksid, siis on seda ikkagi paarkümmend miljonit krooni. Ja seda on häbematult vähe. Kui neid kasutajaid rohkemgi saaks olema nt 10x, siis ei tooks nad keskmiselt ilmselt rohkem kui paar-kolmsada eeku kuus oma datateenuste eest EMTle sisse. See oleks siis mingi 100m lisakäivet. Nojah, abiks oleks see küll. Aga millal see tuleb? Kolme aasta pärast?

Siis peaks veel arvestama muidugi seda, mis mingi korralik internetis surfamist võimaldav telefon maksta võiks. Pakun et mitte vähe (praegune analoog oleks vist communicator - palju neid ka müüakse?).

Ja mida siis ikkagi mobiiliga internetis tegema hakatakse? Mille eest see 300 eeku kuus välja antakse? Millal oleks üldse vaja mobiiliga internetis surfata? Puhkuse ajal, puhkepäevadel ja reisil olles? Muul ajal on igal normaalsel kasutajal ju mingi fixed line otsas istuv arvuti kasutada, mis on anyway mugavam ja kiirem variant datacomi jaoks.

Millised on vastuväited?
mobiiliga netis surfamine on kõigest üks rakendus ju...on ju veel teisi nagu näiteks maksevahendina kasutamine jpt...lihtsalt mobiiliga on mugavam elada kui ilma (kõneedastus ainult üks funktsioon)....selge see, et fixed-line võimaldab odavamalt rohkem andmeid läbi lasta...ise ootaks tulemust just fixi ja mobiili kombineerimisest (mida ETL vist kaubamärgi ET all juba ka vaikselt arendab)...ja vähegi normaalse majandamise korral leiab ETL oma kliendibaasi juures kindlasti kasumlikud rakendused üles...väidetavalt on Soneral olemas juba mobiiliportaal nimega Zed...ja arvan, et teine ETLi suuraktsionär Telia ei ole vähem innovaatiline fixed line'i alal (kuigi NETIsse vist reklaami ei müüda küll veel)...loomulikult ei ole mina telekomidehindamise ekspert...lihtsalt väidaks, et õige hind võib ehk kõrgemal olla eeldusel et ETL realiseerib suurema osa oma potentsiaalist...tundub, et nii siiski läheb ilmselt ja mida suurem tõenäosus, seda rohkem tuleks püüda seda kuidagi sisse arvestada tänasesse "õigesse hinda"
Rohkem nõus Aloga on raske olla. Isiklikult ootaks ka , et kõik nii läheks. Probleem on lihtsalt investorite psühholoogiaga (riskitaluvusega), lisaks potentsiaalile võib vaja minna ka märke, mis annaks kindla veendumuse, et potentsiaal hakkab realiseeruma.
üheks taoliseks märgiks võiks olla ehk ka investorite usk Sonerasse, mida näitab aktsia tõus...aga vabalt võib muidugi minna nii, et lähiajal ETLi aktsia hoopis kukub selle tariifisegaduse tõttu ja mingeid olulisi liikumisi ei toimu kuid ja siis ühel hetkel aastate pärast läheb järsku ralliks kui mõni autoriteet peaks kinnitama ka veel, et on küll potentsiaal vinge jah tegelikult
Seoses Soneraga on see usuvärk muidugi liiga kaudne ETLi jaoks (kohtus seda ei arvestataks(:). Ja tulevikus võib nii minna küll, et ralli ja puha, aga ma pakuks, et selleks pole ikkagi vaja autoriteeti (mis oleks vaja lühiajaline impulss), vaid ikka tõendeid selle kohta, et ETL õigustab ootusi.