Telefonikõned kosmosest - AST Spacemobile (ASTS)

Mida sa muidu pikemalt hoiad? kui üldse :slight_smile:

Mul on tõesti varasematest aegadest olemas ka eraldi pikk portfell, aga kuivõrd see underperformib juba aastaid tugevalt mu spekuleerimportfelli (ja ka turgu), siis mulle eriti ei meeldi sellest rääkida. :slight_smile: Õppida pole sealt midagi.

4 Likes

Ma tegelt tahtsingi aru saada, et sa pigem kaupleja ja ei otsigi pikki positsioone. Eks 16% 2 päevaga on igati hea noos sellest vaatest

2 Likes

Paar mõtet lisaks, mis bullish vaadet võiks toetada. võite seda torpedeerida

Ma arvan, et AST õnnestumine või mitteõnnestumine sõltub hatkel ainult nendest endast. Peamine risk, mis on jäänud on Execution Risk. Ei sõltu sellest, mida teeb Starlink või mida teeb Amazon või mida teeb keegi kolmas.
AST baseline scenario on hetkel nö material lepingutega VOD, VZ, T ehk kokku 737m potentsiaalset subsi. Kui võtta nende ettevõtete enda poolt ennustatav adoption rate, hinnaga näiteks 4$ kuus kliendi kohta, on ASTi osa ainuüksi nende lepingutega mingis võimalikus perspektiivis ca. 7b aastas. (siin ei ole ülejäänut 40MNO’d, DoD lepinguid, FirstNet, mis kõik on täiendav upside)

Ülioluline on VOD avaldatud test, sest näitab kui vilets on täna Starlink ja tõestab, et hetkel ei ole AST’ile lähitulevikus konkurente. STA saamine oli pmt ennustatav, nagu ka kommerts Litsentsi saamine FCC poolt on ennustatav. Turg ilmselt hindab seda kõrgelt kui tuleb, aga selle mittesaamise tõenäosus on pmt 0.

VOD jm real-life testide tulemused vs. mis Starlink Beta testijad raporteerivad on võti, mis avab järgmise peatüki ja suure raha sissevoolu aktsiasse. (Neid teste hakkab järjest juurde tulema, nii tehniliste viidet kui ka VZ ja T promovideote näol)
Sest Starlink ei ole konkurent.
Sest ettevõttel on 1B cashi ja võlast vaba bilanss, kus on sees 1 Convertible offering väga heade tingimustega.
Sest Starlink hypetud valuatsioon 2030 käibest baseeriub 54B d2d teenusele. Samad tüübid on vestlustes välja käinud, et AST võib vabalt tulevikus olla 100B ettevõte, aga Starlink on 2030 aastaks 1TR ettevõte.
Kogu selle teema peale kokku hakkavad päris paljudel kõrvad liikuma.

imho soovitus on endine - buy on weakness and hold 5 years.
järgmine 10x algab 2025 aastal
kes iganes on sees pika vaatega, tuleks rahulikult käte peal istuda ja lasta neil oma asja teha, aktsi hind jõuab varem või hiljem järgi.

2 Likes

Kui mõjutatav on FCC Trumpi/Muski poolt? Hetkel tundub mu jaoks see kõige suurem risk.

Mulle tundub, et aktsia hinda lähitulevikus mõjutavad enim -

• ISRO launch - kuidas õnnestub esimese suurema Bluebird 2 lennutamine ja “tiibade” sirutamine. Pikemas perspektiivis on see väike mõjutaja.
  • FCC litsents - millal see võiks üldse tulla? Peale Bluebird 2 testimist?
  • Kalender - hetkel tundub, et lisa kapital on kiirendanud protsessi ja järgmise kvartali aruandega võiks tulla häid uudiseid.
  • Muski PR/väljaütlemised enne AST pressiteateid
1 Like

ISRO jah, osa nö execution riskist. BB2 seni suurim, aga varasemad lahtiharutamised läksid ilma komplikatsioonideta. Selles vaates tahaks uskuda, et tänaseks on piisavalt teadmist kogunenud, et ka BB2 oleks edukas. BB1 kõik 5 satelliiti harutati lahti 1 kuu jooksul.

FCC kohta hea küsimus. Minimaalselt beta testimise tulemused kinnituseks, et kõik töötab nagu lubatud. BB2 vajab ka eraldi luba üles saatmiseks, aga kas BB2 testimine on ka eelduseks, ei oska öelda. Tehnoloogia on sama ja Starlink litsents ei olnud tingimuslik Gen2 suhtes. Kuna MNOd ei planeeri lansseerimist enne 2025 lõppu, siis kommertslitsentsi saamine ei ole vähemalt ajakriitiline. Ma proovin selle kohta täpsemat sisendit leida.

Nõus, järgmine EC saab olema ülioluline ja nii Q4 kui Q1 saavad olema üsna lähestikku.

Ma arvan, et Musk on ise kujunemas Starlinki suurimaks riskiks. Näiteks Kanada Ontario osariik ähvardab Starlinki 68m lepingu üles öelda https://www.cbsnews.com/news/canada-us-tariffs-ontario-premier-to-end-starling-contract-must-ripping-up/. Euroopasse selles kontekstis on tal ilmselt vähe asja.
Ja D2D osas tänu VOD jt testide tulemusega on hakanud tema krediit juba murenema.

Vastuseks Trump/Musk risk FCC suunal.

Ma arvan parim benchmark on Starlinki litsentsi saamise protsess, mis dokumendid selleks esitati, vastuväited ja mis järeleandmisi ei tehtud ja mis piirangutega lõpuks litsents anti.

Kui seda võrrelda AST kogu esitatud dokumentatsiooniga, siis on see nagu öö ja päev. Väga põhjalik Interference analüüsi 60leheküljeline dokument, kus tõendati süsteemi vastavust SCS reeglitele. 0 vastuväidet kolmandatelt osapooltelt. Ja ei mingeid tehnilisi piiranguid STA väljastamisel, sest AST süsteem vastab täielikult esitatud nõuetele. Kogu STA väljastamise portsess oli kokkuvõttes FCC poolt üsna ladus ja mõningased viibed tekkisid VZ ja ATT väljastavate nõusolekutega seoses.

AST tehnoloogia on kvaliteedilt täna ülemsulik ja ei ole ühestki otsast võimalik lihtsalt niisama, ilma igasuguse põhjenduseta keelata neile litsentsi andmast.

Väga huvitavad arengud, T-Mobile eile avaldas, et lansseerib Starlink teenuse alates Juulist hinnaga 15$ kuus, premium pakettides on teenus hinna sees. T ja VZ kliendid saavad seda teenust kasutada 20$ eest kuus.

Siin on 2 teemakohast artiklit
T-Mobile Opens Cellular Starlink Beta to AT&T and Verizon Users, Reveals Pricing

T-Mobile to sell SpaceX connections to AT&T, Verizon subs for $20/month

Siin on mitu teemat, millele tähelepanu pöörata.
Stalink lubas millalgi teenust kõigile tasuta, nüüd on teada, et see on tasuta kuni lansseerimiseni. ka Betas osalemine maksab, allhindlusega ehk 10$.

Starlink teenus on ainult SMS, seega küsitakse nüüd raha selle eest, mis iPhone ja VZ Skylo kaudu pakuvad tasuta (Skylo teenus küll töötab ainult mõnede uuemate Samsung mudelitega.)

Oluline AST jaoks on see, et nüüd on olemas ka indikatsioonid teenuse hinnastamise osas. Siiani on ainult spekuleeritud, et 10-15 vahemik võiks olla.
Kui muus osas on kogu AST temaatika läbinärimine üsna keeruline, siis käibemudeli parameetrid on suht lihtne matemaatika

1. Adoption rate vs subs
  2. Hind, millest 50% läheb AST’ile
    VZ oma kliendi uuringu põhjal mingi hetk käis välja, et Adoption võiks olla 30% kandis.

AST jaoks igas mõttes bullish ja avab järgmiseks teemaks ukse - mis on käibe potentsiaal.

Kui mingil põhjusel turg peaks seda uudist kuidagi negatiivsena võtma, siis pakub see järjekordset ostukohta, olukorras kus tegelikult väljavaated on järjest selgemad.

2 Likes

Mudel, kus 407 on VZ+T kliendid.
Vasakul adoption rate ja ülemisel teljel hind kliendile
Kalkuleeritud on 50% revenue share aastas AST osana

407 5 10 15
10% 41 1 221 2 442 3 663
20% 81 2 442 4 884 7 326
30% 122 3 663 7 326 10 989

Kohustuslik lugemine:
The merger between satellite and cellular industries: not (yet) a marriage made in heaven?

1 Like