To: Draax.
Leiutad endale koju tehnilise automaat-seadme, mis tõstab iga natukese aja tagant mälupulka sisevõrgus oleva seadme USB pesa ja välisvõrgus oleva seadme USB pesa vahel. Ning sätted on sedasi määratud, et süsteemi tekkiva USB mälupulga pealt ei käivitata automaatselt mitte midagi.
Saad turvakaamerate pilte jooksvalt vaadata, kuigi ehk mõningase ajanihkega. ![]()
Tegelikult on vast paremaid meetodeid ka. Näiteks “maagiline koputus”.
Offf, tänud. Läheb jah keeruliseks, aga huvitav ikka lugeda. Minu suurimaks saavutuseks on Telia ruuterisse teise wifi võrgu lisamine ja sedagi AI abiga ![]()
Must Stsenaarium: OLETAME, et homme tuleb tõsisem tõrge “Microsofti kontosid” teenindava pilvega. MIS SAAB? Umbes 50% Win10 kasutajatest ja Win11 kasutajatest valdav osa ei saa oma seadmesse sisse logida. (No, ok saab, MS on väikese fallbacki sinna jätnud) aga JAMA on kõvasti.
Paar päeva tagasi katsetasin lihtsal huvi pärast ka clean installi ilma Microsofti kontota , kasutades Shift+F10 ja cmd: start ms-cxh:localonly
Õnnestus.
See on ammu olemas, iseasi kas ka sisse lülitatud kodukasutajatel või kas teenusepakkuja ruuteris neid asju kasutada saab/tohib:
Probleem on pigem see, et koduruutereid Euroopas ei toodeta. Okei, Mikrotik jah.
PiHoled ja asjad-värgid on kõik olemas. Jällegi, see on juba “natuke nagu eksperdi moodi tegelasele” jõukohane. Tootja võiks selle lihtkasutaja eest ära teha. Ja imho ainuke võimalus, kuidas tootjat motiveerida seda tegema, on “riiklik sund”. Kui ei tee, siis meie turul sina oma kaupa ei müü. Jällegi, see on selline “mõttearendus”. Ma ei kandideeri EP-sse ja kuku homme seda paaniliselt “lobistama”. Selleks on see liiga toores, ilmselt tuleks palju rohkem aspekte läbi kaaluda ja mis peamine: “poliitika on p…sk, selleks on ainult s…tarattad suutelised” (T. Lont)
FB näitab hambaid, ehk “shadow ban”. Paistab, et viimase poole aasta jooksul on FB peakorteris, eriti PC eest hoolitsevas osakonnas aru saadud, et “halbade” gruppide (eks te kõik teate mis asjad paremate inimeste silmis “halvad” on) sulgemisel ja bännimisel ei ole mõtet. Niipea kui selle kinni paned, tekib kohe uus, analoogse nimega grupp ja info levib “suust suhu” ja kutsete kaudu imekiiresti.
Seega on nüüd välja mõeldud uus üsna makjavellistlik meetod “shadow ban” ehk “vaikime s…ta surnuks”. Kasutaja saab ise seadistada, missugustest postidest teda teavitatakse (kõik uued, populaarsust kogunud vms.). “Shadow ban” korral ei näe ükski grupi liige ühtegi postituse teavitust ei uudistevoos ei Notificationites. Isegi “miljonigruppide” lugemisaktiivsus kukub selle peale nulli. Tänapäevase infokülluse juures on ülimalt oluline “pildile” ja “märgatud” saada. Shadow ban on umbes nagu 1000 korda efektiivsem kui sulgemine.
Tere tulemast, 21. sajand.
Kui on populaarne grupp, siis spämmerid, hindud jms rahvas teeb uue sarnase nimega, postitab oma uude gruppi vanast grupist kopeeritud postitusi ja nende baasil AI genereeritud kraami, ning hakkab vana gruppi raporteerima. Vana grupp saab shadowbanni, FB hakkab inimestele feedi toppima uut gruppi.
Näiteks “Dull Men’s Club” on enamuse ajast shadowbanned, aga sel on vähemalt kümneid copycat gruppe. Sellega on küll huvitav bug, et kui postitada anonüümselt, siis näitab seda anonüümset postitust ilma shadowbannita.
Ma enam eriti FB-d sel põhjusel ei vaatagi, kuna mu feed on enamuses asjad, mida ma olen aktiivselt öelnud, et ma ei taha näha! Samas lisatud sõprade ja gruppide postitusi ei näidata.
Päris hea lugu on kuidas USA kaubanduskett Target üritas Kanada turule siseneda, ostes ca 2 miljardi eest olemasoleva keti, laskis kõik põhja ja kaotas lõpuks 5 miljardit.
Kõik taandus sellele, et CEO ei olnud nõus kulutama kuni 10 miljonit “last resort” dashboardi peale, kus oleks saanud erinevaid süsteeme kiirelt võrrelda ja vigu parandada. Nende ERP koosnes kolmest eraldi osast - USA süsteem, vana Kanada keti süsteem ja osaliselt uus SAP süsteem (tegelikult küll riiulist ostetud paar moodulit, aga pika plaaniga igal pool SAP kasutusele võtta) - nende vahel toimus (vanamoodsalt AI vibe codetud - päris hindudega) automaatne sünkimine. Targeti IT küll nägi tekkivat olukorda ette ja nõudis sellist kõike võrrelda ja parandada võimaldavat dashboardi, mis vea parandamise oleks viinud suurusjärk tunnilt suurusjärk minutile, aga tehti poliitiline otsus, et pole vaja. Kusjuures töösse läinud süsteemiga saadeti parandused eraldi failidena veel Indiasse, kus sealne staff siis need loodetavasti paari päeva jooksul importis.
Kui asi laivi läks, st poed avati, siis mittemiski ei töötanud. Hinnad olid valed, tellimused ei liikunud, riiulid jäid tühjaks, kauba mõõtmed muutusid imperiaalseteks ja tagasi jne. Kui midagi parandati, siis järgmiseks päevaks olid parandused sageli ülekirjutatud.
Lõpuks pani Target oma poed Kanadas kinni, töötajad koondati, ülemused said preemiat ja elu läks edasi ![]()
https://canadianbusiness.com/ideas/the-last-days-of-target-canada/
Lõpetasin aasta tagasi oma Linkedin konto ära nii, et ise enam sisse ei saa. Aga nüüd avastasin, et igasugu soovitused teated tulevad emailile ikka edasi. Nad lähevad mul küll prügikasti aga põhimõtteliselt ei peaks ju neid enam tulema.

Ma kontrolliks hoolikalt järele, kuhu need “Follow” lingid viitavad.
Lingid on õiged.
Sarjast: “Offf vestleb Copilotiga”
Offf: "Palun leia mulle pressiteated ja artiklid, mis täpsustaksid, milliste silmapaistvate saavutuste eest maksti Tervisekassa lahkunud juhile, Rain Laanele, viimati 25 000 aastapreemiat "
Copilot: "Rain Laane sai Tervisekassa juhatuse esimehena 2025. aastal 25 000 euro suuruse aastapreemia (täpsemalt 2,5 kuu ametitasu ulatuses), mis põhines 2024. aasta töötulemustel. Tema kuupalk oli 9898,20 eurot, seega tulemustasu moodustas täpselt 24 745,50 eurot1
.
Tervisekassa nõukogu põhjendas preemiate maksmist juhatusele „hea töö eest“, kuigi samal ajal jäi kogu ülejäänud personal ilma täiendavatest boonustest2
. Laane on viimase kolme aasta jooksul saanud tulemustasuna kokku 71 496,40 eurot. Kõigi juhatuse liikmete peale kokku on samal perioodil välja makstud üle 256 000 euro tulemustasu.
Laane ametiaja jooksul toodi esile mitmeid saavutusi:
Sõeluuringute osaluse kasv ja ennetustöö kvaliteedi paranemine
Koostöö partneritega tervishoiuvaldkonnas
Keerukate ravimiläbirääkimiste edukas läbiviimine
Digilahenduste ja innovatsiooni edendamine"
Mitte ühelegi loetletud saavutustest ei leidnud Copilot viidet artikli või kasvõi pressiteate näol. Tervisekassa kommunikatsiooniosakond on vist nagu “nõukogude luurajad”. Vaikivad nagu haud. Teeme peo – vaikime. Teeme midagi ägedat, innovatiivset ja nõukogu meelest preemiat väärivat – vaikime nagu haud. Huvitav kommunikatsioonipoliitika.
Kas tippjuhtide tavaliste tööülesannnete hulka ei peakski käima asjade pidev paremaks ning efektiivsemaks tegemine ning uute innovatiivsete projektide käimatõmbamine?
Seda enam, et kui juhi kuupalk oli 2023. aastal 9400 eurot brutos. See pole mingi näguripalk mis jätab õhtul täpselt kell 17:00 pastaka õhku rippuma ning aju hakkab tööle teemal, et kuidas närusele palgale tuleb igapäevaselt lisa teenida, et saaks kuidagi ära elatud.
Äga võrreldes börsifirmade juhtidega, või veel hullem, ameeriklastega, sülitatakse näkku ju sisuliselt iga päev
Tuleb nõustuda. Ikka milku aastas on korraliku CEO palk+boonused.
To: Offf
Milkuse aastapalgaga CEO firmas töötab reeglina 30000+ inimest. Mitte 200 inimest.
ttrust, antud postituses võis ilmneda (aga võis ka mitte ilmneda), teatava tõenäosusega, mõningasi sarkasmi elemente. Päris täpselt ma ei tea, juriidiliselt pädeva, kohtu jaoks tõendina kehtiva hinnagu saab anda ainult see “komisjon” kes meil “rongaemasid” jms. sellist vaagib.
Ja võime mõtelda ka sedapidi, et milline riik me soovime olla. Kas selline, kus Ametite juhid peavad virelema palgavaesuses ja häbenema Fortune 500 juhtide ees või selline, kes oma Ametite tippjuhte suudab vääriliselt tasustada ![]()
Lisaks tasuks vaagimist ka tõsiasi, et korraliku palgaga tippjuhid ilmselt kulutavad ka rohkem ja ringiga “tuleb see raha ju majandusse tagasi”.
Ehk oleks pragusest kriisist välja rabelemise hõbevõtmeks ja võlukuuliks just riigiametite ja muude riigiga seotud üksuste tippjuhtkonna palga tõstmine maailmatasemele?
Viimaste postituste põhjal võib jääda mulje, et avaliku sektori juhtimine on niivõrd hästi tasustatud valdkond, et tavaloogika kohaselt peaks igal hetkel suisa järjekord tipptasemel kandidaate ootamas olema.
Ei ole ju võimalik, et sellise tasu juures väärilist tulemust ei saada…