Kui nüüd poe olukorda ennast panna ja püüda välja arvutada, mitme aastaga see computer vision süsteem ennast tavamõõdus Selveris vms ära tasuks kassateenindajate ja -tehnika arvelt, siis võib see number julgelt kahekohaline tulla, isegi kui Amazon seda lahendust Eestisse müüma oleks nõus. Paratamatult meie poeketid ja tarbijaskond on piisavalt väike, et selliseid lahendusi eelkõige leida naabrite soomlaste ja rootslaste juurest ja siis aastaid hiljem ehk jõuab see ka siia. Oleksin ka hea meelega nõus Amazoni poes käima, aga selle edasiarendus võiks olla mingi VR süsteem, millega ma viibin poes virtuaalselt, valin tooted juba enne töölt lahkumist välja ja pakirobot toob mulle parklasse või koju kauba ise ära. Oleks nõus ka mingit äppi kasutama, kui VR pole käepärast.
Velikij
Selver oli esimene, kes selle süsteemi turule tõi ja tema pult oma piiksutamisega on ka ikka väga 90-ndad. Teised jaeketid on ses suhtes oluliselt eesrindlikumad, ei mingit pulti ega hirmu, et kui piiks tegemata jääb, siis oled pisisuli.
Oot, selgita nüüd mulle lollile ära, milles see teiste kettide eesrindlikus seisneb?
Väga lihtne. Teistes kettides on üks mure vähem. Seal ma ei pea alguses kael õieli mingit pulti otsima ning iga asja puhul korvi pannes mingit pulti näppima. Ehk teistes kettides on üks mure ehk üks aeglane, kehva lahutusvõimega ja (mulle) ebaloogilise menüüga tüütus vähem. Seal võtad korvi või käru, mis meeldib, paned sisse mis meeldib, ilma paaniliselt muretsemata, kas midagi piiksutamata jäi. Lähed iseteeninduskassa juurde, loed ära ja maksad. Ei mingeid pulte.
Aga kuna Selveris käimine on prestiižne, siis võivad nad sind sundida kasvõi kükke tegema iga ostu sooritamise eel, ikka käib seal see seltskond, kes käib. Ja TKM aktsiat omada on läbi aegade üsna stabiilselt tulus olnud.
Disclaimer: hetkel TKM ei oma.
Aga kuna Selveris käimine on prestiižne, siis võivad nad sind sundida kasvõi kükke tegema iga ostu sooritamise eel, ikka käib seal see seltskond, kes käib. Ja TKM aktsiat omada on läbi aegade üsna stabiilselt tulus olnud.
Disclaimer: hetkel TKM ei oma.
Velikji, su jutt kõlab kuidagi sellise õpitud abituse moodi.
1. Selveris on need piiksutajad kõigi SISSEPÄÄSUDE juures, seega kui sa sissepääsu saali üles suudad leida, leiad sa ka selle puldi üles. Mitte ei pea kael õieli otsima (ma ei ole kursis sinu nägemispuudulikkusega, kui sul see on siis sorry)
2. Kui sulle meeldib oma ostetud asju ikka mitu korda peoga silitada, siis on jah Selveri variant jama.
3. Nendes sinu kiidetud kassades on mitu jama veel - esiteks kui sa käid oma ostukotiga, mis ei ole kilekott, siis see alus, kuhu koti pead asetama, on reguleeritud liiga tundlikuks ja müüja peab käima sinu juures seda vabastamas. Teiseks sama jama alkoholiga - iga kord, kui skännid alkoholi peab müüja füüsiliselt sinu kassa juurde jõudma. ja kui ta parasjagu mõne teisega tegeleb, siis pead pikalt ootama. Selveris käib see vanuse valideerimine distantsilt.
Mul on õnnestunud Rimis selles sinu kiidetud infotehnoloogia imes veeta rohkem aega, kui mul oleks tavalises kassas läinud. Selveris sisuliselt jalutad kohe välja.
1. Selveris on need piiksutajad kõigi SISSEPÄÄSUDE juures, seega kui sa sissepääsu saali üles suudad leida, leiad sa ka selle puldi üles. Mitte ei pea kael õieli otsima (ma ei ole kursis sinu nägemispuudulikkusega, kui sul see on siis sorry)
2. Kui sulle meeldib oma ostetud asju ikka mitu korda peoga silitada, siis on jah Selveri variant jama.
3. Nendes sinu kiidetud kassades on mitu jama veel - esiteks kui sa käid oma ostukotiga, mis ei ole kilekott, siis see alus, kuhu koti pead asetama, on reguleeritud liiga tundlikuks ja müüja peab käima sinu juures seda vabastamas. Teiseks sama jama alkoholiga - iga kord, kui skännid alkoholi peab müüja füüsiliselt sinu kassa juurde jõudma. ja kui ta parasjagu mõne teisega tegeleb, siis pead pikalt ootama. Selveris käib see vanuse valideerimine distantsilt.
Mul on õnnestunud Rimis selles sinu kiidetud infotehnoloogia imes veeta rohkem aega, kui mul oleks tavalises kassas läinud. Selveris sisuliselt jalutad kohe välja.
Ma ei salga, võib-olla kõlab tõesti. Aga mul läheb kõigis teistes kettides oluliselt vähem aega. Ja ma käin alati oma ostukotiga.
Ma ei pea teistes kettides võtma väikese ostu sooritamiseks käru (sest seal on puldi hoidja).
Väga võimalik, et tegu ongi õpitud abitusega, aga mulle lihtsalt ei meeldi pult, sest ta ei tööta nii kiiresti ja ei loe ribakoodi nii kiiresti, kui teiste kettide iseteeniduskassad. Aga igaühele oma, ma ei ole Rimi müügimees :). Õnneks on Selveris olemas ka kassad :)
Ma ei pea teistes kettides võtma väikese ostu sooritamiseks käru (sest seal on puldi hoidja).
Väga võimalik, et tegu ongi õpitud abitusega, aga mulle lihtsalt ei meeldi pult, sest ta ei tööta nii kiiresti ja ei loe ribakoodi nii kiiresti, kui teiste kettide iseteeniduskassad. Aga igaühele oma, ma ei ole Rimi müügimees :). Õnneks on Selveris olemas ka kassad :)
Velikij, see puldi lugemiskiirus ei oma tähtsust, kuna sa pead niikuinii erinevate kaubalettide vahel liikuma. Sellel ajal siis skännidki. Muuseas selveris on olemas need väikesed kärud, millega on väga mugav manööverdada. Ei viitsi küll enam korvi käe otsas vedada.
Mõnel on päris raske siin tagurlikus Eestis elada. Kui neid makseterminalidele saadetavaid vastuskoode kirjeldada siis nood on üle maailma standardiseeritud (ok, raha põle, limiit ületatud, tehing pole lubatud, kaart suletud või varastatud, tehniline viga jne). Kui üritad ka Walmartis osta ja kontol raha põle siis saab ka letis istuv neeger* aru et djuud elab üle oma võimete. Sest kui hakata mingit "makse ei läind" läbi juttu ajama siis tõmbab djuud herned ninna ja hakkab süsteeme kiruma ja raiskab kõikide aega nõudes et proovi aga veel.
Infotehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtu aluseks (vähemalt erasektoris) on siiani vanamoeline business case kui tädi** kassas on odavam ei hakkaks keegi isteenindusega jamama - lahendused tekkisid siis kui kassatädi hakkas üha kallimaks ja kallimaks muutuma. Kas mõni iseteeninduse lahendus on parem kui teine - imho ma pakuks et selveri (vist ka coopi) lahendus on effektiivsem - see vähendab aega mis kassas kulub. Mõni siin foorumis üritab igati Selverit mutta tampida - et kessee seal ikka käib - siis Keilas on 2 kauplust mille parklad on autosid täis - need on Selver ja Rõõmu aga ülejäänutes Maxima, Gross ja mõni väiksem on kliente tunduvalt vähem.
* illustratiivne
** samuti illustratiivne
Infotehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtu aluseks (vähemalt erasektoris) on siiani vanamoeline business case kui tädi** kassas on odavam ei hakkaks keegi isteenindusega jamama - lahendused tekkisid siis kui kassatädi hakkas üha kallimaks ja kallimaks muutuma. Kas mõni iseteeninduse lahendus on parem kui teine - imho ma pakuks et selveri (vist ka coopi) lahendus on effektiivsem - see vähendab aega mis kassas kulub. Mõni siin foorumis üritab igati Selverit mutta tampida - et kessee seal ikka käib - siis Keilas on 2 kauplust mille parklad on autosid täis - need on Selver ja Rõõmu aga ülejäänutes Maxima, Gross ja mõni väiksem on kliente tunduvalt vähem.
* illustratiivne
** samuti illustratiivne
Huvitav, kes see siin foorumis üritab Selverit mutta tampida? See, et mulle isiklikult (one of the million!) ei meeldi nende kasutatav puldiga lahendus, ei tähenda seda, et Selveri parkla autosid täis poleks.
Teised jaeketid on lihtsalt lollid, nad ei ole taibanud, et puldiga lahendus on parem, kui ilma puldita lahendus. Ma ka enne käesoleva jutulõime lugemist seda ei teadnud.
Selveri kliendid on tõenäolised ühed bränditruumad üleüldse. Mul on kodus üks selline, seega tean, millest räägin :)
Teised jaeketid on lihtsalt lollid, nad ei ole taibanud, et puldiga lahendus on parem, kui ilma puldita lahendus. Ma ka enne käesoleva jutulõime lugemist seda ei teadnud.
Selveri kliendid on tõenäolised ühed bränditruumad üleüldse. Mul on kodus üks selline, seega tean, millest räägin :)
Ma pigem pakuks et puldiga lahendus on hinnalt kallim - seda just puldiga seotud infra tõttu - mis lähevad rikki, katki ja kaovad ära.
velikij, ma ei ole üldse eriti bränditruu. Selver on mulle logistiliselt kõige lähemal, sellepärast külastan seda ka enamuses. aga kuna mulle meeldib ka Rimi tootevalik ja Prismades on kaupu, mida mujal ei ole, siis külastan ka neid päris tihti.
Ja seni on mulle Selveri iseteeniduskassasüsteem kõige rohkem meeldinud.
Ja seni on mulle Selveri iseteeniduskassasüsteem kõige rohkem meeldinud.
Just täpselt. Seeon maitse ja meeldivuse asi ning ilmselt on mõlemal omad plusse ja miinuseid piisavalt palju, vastasel juhul ei oleks nii, et ühed kasutavad üht ja teised teist.
Velikij
Kuigi olen üritanud mõistusega seda emotsiooni maha tampida, siis selver on emotsionaalselt midagi eksklusiivsema-eliitkaupluse-sarnast.
ttrust
Kuigi olen üritanud mõistusega seda emotsiooni maha tampida, siis selver on emotsionaalselt midagi eksklusiivsema-eliitkaupluse-sarnast.
Sisuliselt siis Armani butiik aga selle erinevusega, et seal on hirmuäratavad puldid, mida tuleb käruga vedada ja kui ei oska piisavalt oskuslikult piiksutada, siis pannakse istuma ära? :P
ttrustVelikij
Põrand ei haise ja ostukorve pestakse enamvähem regulaarselt. Valmistoidu osakaal ja valik parem. Rohkem polegi vaja sellise kuvandi saavutamiseks.
Ma ei ole regulaarne selverikülastaja. Ma pole kordagi seal pulti võtnud vaid ilusasti kassajärjekorras seisnud.
Sattusin täna jälle üle pika aja mustamäele ja ennäe, Akadeemia teel jalutas üks selljälle seda valget tünni. Samas ei tea kah, võibolla see musta jopega tüüp tahtis seda varastada või oli teepeal sellega lihtsalt sõbraks saanud. Aga, ma täiesti pikkisilmi ootan, millal toimub läbimurre ning ma seda iseliikurit ilma peremeheta vuramas näen.
Mulle siiski vägisi tundub, et äkki oleks olnud kommertslikult kasumlikum keskenduda mõnele praktilisemale seadmele, mis on juba leiutatud - tolmuimeja või muruniiduk vms.
Mulle siiski vägisi tundub, et äkki oleks olnud kommertslikult kasumlikum keskenduda mõnele praktilisemale seadmele, mis on juba leiutatud - tolmuimeja või muruniiduk vms.
Aga võibolla tuleks keskenduda hoopis mingile win-win lahendusele, mis ei oleks üldse nii kommertlik nagu see Starship vaid sotsiaalselt rohkem hüvesid pakkuv.
Näiteks täiesti reaalselt võiks tänavapuhastusmasinad sõita ilma juhita ning nood seadmed ei peaks üldse nii palju oma peaga mõtlema, kuhu ja kuidas sõita, vaid juhinduksid äärekivist või teemärgistest nagu jooned jms. Ma arvan, et oleks tehniliselt märksa lihtsam sõiduk. Ja võibolla selle tulemusel oleks ka kohalik omavalitsus rohkem motiveeritud teid märgistama. Ma leian kohe päris mitu mitu hüve, millest ühiskond võidaks - teed puhtad, tänavad kenasti märgistatud, puhtam keskkond, ohutum liiklus jne.
Näiteks täiesti reaalselt võiks tänavapuhastusmasinad sõita ilma juhita ning nood seadmed ei peaks üldse nii palju oma peaga mõtlema, kuhu ja kuidas sõita, vaid juhinduksid äärekivist või teemärgistest nagu jooned jms. Ma arvan, et oleks tehniliselt märksa lihtsam sõiduk. Ja võibolla selle tulemusel oleks ka kohalik omavalitsus rohkem motiveeritud teid märgistama. Ma leian kohe päris mitu mitu hüve, millest ühiskond võidaks - teed puhtad, tänavad kenasti märgistatud, puhtam keskkond, ohutum liiklus jne.
wise
Aga võibolla tuleks keskenduda hoopis mingile win-win lahendusele, mis ei oleks üldse nii kommertlik nagu see Starship vaid sotsiaalselt rohkem hüvesid pakkuv.
Näiteks täiesti reaalselt võiks tänavapuhastusmasinad sõita ilma juhita ning nad ei peaks oma peaga mõtlema, kuhu ja kuidas sõita, vaid juhinduksid äärekivist või teemärgistest nagu jooned jms. Ma arvan, et oleks tehniliselt märksa lihtsam sõiduk. Ja võibolla selle tulemusel oleks ka kohalik omavalitsus rohkem motiveeritud teid märgistama. Ma leian kohe päris mitu mitu hüve, millest ühiskond võidaks - teed puhtad, tänavad kenasti märgistatud, puhtam keskkond, ohutum liiklus jne.
mis sa ootad veel, tee ära! pläägutad niisama tühja siin muidu.
Hilja, hiinlased kindlasti teevad juba.
wise
Hilja, hiinlased kindlasti teevad juba.
Just, lihtsam on niisama LHV foorumis vinguda