Tehisintellekt

Vabandused, vabandused. Esiteks … “töötava rahva laiad massid” sõidavad CP-ga, sest “Microsoft” ja ülejäänud on ilmselt ChatGPT seljas.
TEISEKS - kas Sa mõistad, et ma viitan hoopis millelegi muule – nimelt sellele, et VALIKU, Teadliku Valiku, teadmiste ja kogemuste baasil, milline on “loll” AI ja milline mitte… selle peab tegema INIMENE.
Ja väljnudisse peab ka inimene suutma “kriitiliselt suhtuda”.
Kui mitu korda ja tublisti “järele aidata” hakkame saama toodet mis kaudselt meenutab juba loogikaskeemi. Aga VALE on see ikkagi väga mitmes mõttes. Näiteks ei vasta see üldsegi mitte lähteülesande tingimustele.
image
Järgnevalt proovime siis teisi AI-sid sama ülesandega

1 Like

Grok 4.3 andis sellise pildi:

Koos sellise jutuga:

Päris tubli, kuigi skeemi vormistus on kole ega vasta standardile.
Nii ja kuidas sa seda nüüd verifitseerid ja valideerid? Kas sa saad sellest skeemist aru? Kas sul on sellest kasu või teed kopi-pasta ja saadad õppejõule ära ja palvetad?

EDIT: pagan, raulir, mida Teie siin teete? Ma ootasin decibeli vastust.

1 Like

Mis vastust sa minult ootad?
Mul on sulle endale hoopis küsimus, tänapäeval ulatuvad transistorite arvud kiipides sadadesse miljarditesse ja rekord on 4 triljonit, kuidas sa neid kiipe käsitsi, ilma AI abita, disainiksid?

1 Like

Järelikult ei saa sa isegi küsimusest aru. Ei saa aru, millele rohkem või vähem subtiilselt vihjatakse. Ei… ei disainikski käsitsi. Aga nagu Hiinlased ütlevad… ka põrgutee algab esimesest sammust. Enne kui minna komplekstasandi- või troopilise matemaatika kallale peab selgeks õppima aritmeetika. LLMile seab ülesande INIMENE… vastust hindab INIMENE. See inimene peab ära õppima A-B-C, et küsida LLMilt C? D? E?
Mõistad?
“Mittemillestki ei sünni midagi”. 10 korda NULL On ikka null.
Charlie Gordonist ei tee LLM “keenjust”.

Ei saa jah. Ja sina ei saa aru, et me elame ja toimetame juba poolteist aastat post-LLM ajastus.
Viimane aeg oleks sul Copilot prügikasti visata:

Mida see “viimased poolteist aastat on post LLM ajastu” üldse tähendab ? LLM on ju endiselt kasutuses. Seda skaleeritakse suuremaks, sellest saadakse paremaid tulemusi, aga endal on selline mulje, et suurem areng seisnebki selles , et viimased poolteist aastat on lihtsalt sinna paksem “harness” selga kasvanud, mis seda potsensiaali paremini ära kasutada võimaldab. “CoT Reasoning” oli vist juba ennem seda ?

Või tähendabki “post-LLM” nüüd seda, et “agendid” toimetavad ? Sel juhul tundub see selline järjekordne sõnakõlks, mida AI kiriku jüngrid igapäevaselt kuskil sotsiaalmeedias esitlevad.

Igasugused AI IQ graafikute pildid ilma viite ja/või selgituseta, kuidas tulemused saadi ja mida need tähjendavad - need on sel juhul paraku ka selline infoprügi. Kui postitada neid, pange vähemalt viide juurde - nii laisk ei peaks ka olema. Oskuslik kasutaja pigistab ka väikesest <100 B parameetriga tasuta mudelist piisavalt häid tulemusi, kui ta saab aru, kuidas mudel toimib ja tal on sobiv töömeetod selle kasutamiseks. Samas kui teine kasutaja teeb “130 AI IQ-ga” Claude Opusega täieliku jura kokku, seda ka olukorras, kus toimub nn järelkontroll ja mudel kiidab veel lahendust takka ka. Jõuamegi siis sinna, et õppimine, eriti baasteadmiste õppimine, on tegelikult inimestele olulisem kui kunagi varem.

Miks? Isegi mina vajan vahel “enter-tainmenti”. CP on päris äge vestluspartner sci-fi või antiutoopiate või düstoopiate stsenaariumidest vestelda. Puhtalt ajaviiteks.
Päris Töö jaoks on mul, otse loomulikult “tasulised mudelid”. Päris mitu, sest igaüks oskab mingit ühte asja “natuke paremini kui natuke teist asja”.
Ja ühe (tasulise) mudeli tehtud töökangelasteod on alati mõistlik läbi verifitseerida teises mudelis. Õnneks on uuema aja IDE-d sellised, kus “back end” mudeleid saab valida. Ja paljud “subscriptionid” konsolideerivad kenasti “kõik parimad mudelid – üks flat-fee” ärimudeliks. Selle koha pealt, tänan küsimast, oleme me hästi varustatud ja kõik on korras. Aitäh muret tundmast.
P.S. Ivan-Lollike Copilotil on ka “vanem vend” – Github Copilot, kes on “hoopis teist masti mees”. Mitte minu lemmik või esimene eelistus, aga päris tubli töömees on seegi.

Milles ma kahtlen. Visalt levivas müüdis, et mees, kes 9. klassi pealt “kipsi pani” saab AI abil üleöö arhitekti-projkteerijaks ja tarindab Burj-Khalifa.
Mees, kes 9 klassi ja “Kellukool” ja “osavad käed” vannitoas “kivi pani” hakkab AI abil, nagu niuhti, i19 või Ryzen99 “kivisid” disainima.
Ja need on veel positiivsed stsenaariumid.

Et suvalisest “planktonist”, kes ei oska isegi mitte “kivi panna” või “autot remontida” (tegevused, mis siiski nõuavad nii käelist osavust, kui teatud mõttemudeli "peas ehitamise võimet) vaid parimal juhul “ekseli tabel” ja koolitööde mahakirjutamine … neist saavad AI abil kompetentsed insenerid, tööstusdisainerid, kirurgid, raketiteadlased, tsiviilinsenerid, energeetikud… minge p…se selle jamaga.

IT ringkondades “nokkade” ja “noorte kukkede” seas lendab "AI abiga saab igaühest “kogenud süsteemiinsener ja tarkvara-arhitekt”… minge p…se selle jamaga, ei saa.
Siinkohas on halb see, et MÕNI projektike on KORRAKS lennanud ja MÕNI vennike on suutnud mõne VC “ära pimestada” ja papi kätte saada, enne kui “asi kokku varises”. Mõni ja harva. Ja MÕNI on saanud buumi ajal ka AI abil koostatud koodiga ROHKEM seda USA “sotsiaalabiprogrammi” raames trükitud ja massiliselt krüptosse voolanud münti kätte, kui mõni teine.
Soodne keskkond, õnnelik juhus, pimekanaleiabtera…
Ei tee see neid veel ei süsteemiinsenere, ega ka mitte hard-core “daytradereid” kes halval juhul ka “oma pea ja kätega” saavad vorsti leiva peale treiditud.

Aga olgu, igaüks võib naiivselt uskuda, mida ta tahab. Ja tulla ja kirjutada LHVs ja FBs näiteks “Ülikool on mõttetu p…sk ja ajaraiskamine, ma treisin AI abil “äppi” ja olen juba $$$ teeninud” (sic!) või “Milleks raisata aega mingitele idiootsustele nagu algoritmid või regulaaravaldised?” (sic!)
Vabad mehed, vaba maa, vabad valikud…
Mina olen ka vaba mees vabal maal ja teen omalt poolt kõik, et selline “ajumädanik” võimalikult vähe leviks ja võimalikult väheseid nakataks ja hoiatan “ajumädaniku” pikema perspektiivi kahjuliku mõju eest.

1 Like

Su mõttemaailmas on totaalne viga sees, täna ei ole enam mõtet küsida, kuidas ma saan AI-d oma tarbeks ära kasutada ja nii krüprokipanijast arhitektiks muutuda, täna on ainult küsimus selles, mida mul on AI-le anda, et AI saaks paremaks muutuda. Eriti ilmekalt tuleb see börsifirmade puhul välja, sest reaalajas saab seda igaüks graafiku peal ilusasti jälgida. See ei müü juba ammu, kui firma teatab, et on asunud AI-d kasutama ja töötajaid vallandama, et paremini klientide soove täita. Täna müüb ainult see, kui firma teatab, et neil on mingi ressurss või tehnoloogia mida AI vajab oma arenguks. Kõigil teistel on täna ainult likvideerimisväärtus.

OOOOOOOOOOooooooooooooookay…
Homer Bush GIFs | Tenor

1 Like

Ma mõtlesin, et ma piirdun eelmise vastusega, aga ma olen Naiivne Maailmaparandaja ja Sõge Opossum, teie kultuurilisest silmaringist tundub, ülaltoodud lause põhjal, olevat puudu oluline kultuuriline hoiatus aastast 1927. Proovime selle lünga siis täita:

1 Like

Kultuuriline hoiatus :grimacing:
Osad inimesed lihtsalt ei saa aru, et AI ei ole mingi kultuuriline fenomen või mööduv moeröögatus või tark tööriist - asi millele saaks käe ette panna, (tehis)intellekt on loodusseadus nagu gravitatsioon, ning hetkest, kus AI hakkab ennast ise arendama, ei ole enam tagasiteed, maailm liigub tehnoloogilisse singulaarsusesse ja imeb endasse kogu saadaoleva ressursi nagu gravitatsiooniline must auk.

3 Likes

Ma teemas profaan. Kõrvaltvaatajana, kes ei ole koodi maailmaga tuttav tundub, et hetkelised arendused ikkagi AI-d ei ole. See AI hetkel kindlasti ei mõtle, vaid toimib mingi valikute ja logaritmide sümbioosina vms AI laadne toode, mis kasutaja ära petab. Kui decibelli oletus õige oleks ja AI oleks mõtlev, siis me räägiksime juba nendest asjadest minevikus.

Ma olen kohanud viimasel ajal kahte inimtüüpi, kes kasutavad sarnaseid lauseid, a’la " meil on käsil post-LLM ajastu, täna on ainult küsimus selles, mida mul on AI-le anda, et AI saaks paremaks muutuda."

• Esimene nendest on selline, kellel soovitaks mõnda aega vähem AI-d kasutada, kuna on juba varased märgid “AI-psühhoosi” olemasolust.
  • Teine inimtüüp on selline AI-karjerist, nagu kirjeldatakse tabavalt siin.

Ma ei hakka ütlema, et siin foorumis sellised inimesed tingimata on, aga lihtsalt - profülaktika mõttes soovitaks rohkem kriitilist meelt.

2 Likes

Cornell Ülikooli uurimisrühm kontrollis üle levinud teadustööde keskkonnad, nagu arXiv, bioRxiv, SSRN ja PubMed Central ning tuvastas, et ainuüksi 2025 aastal lisandus sinna vähemalt 146 932 teadustöötsitaati, mis osutusid kontrollimisel puhasteks tehisaru hallutsinatsioonideks. Samas tempos nagu internet ja meedia täitub AI toodetud jampsiga, millel puudub reaalsusega pidepunkt, mattub ka inimkonna teadus AI toodetud luulude alla. Tulevasi mudeleid toidetakse sellesama, varasemate AI-de toodetud jampsiga (jne), kuni faktide ja tõestatud järelduste asemel domineerivad neurovõrkude lühiühendustest sündinud viirastused kuni keegi ei suuda enam sotti saada, mis on tõeline ning inimkonna teadmusbaas ongi lost in translation . Varsti kastame põllukultuure Brawndo toodetud spordijoogiga sest AI kinnitab ausõna ja viidetega sadadele “teadustöödele”, et see teeb taimedele head sest sisaldab elektrolüüte.

5 Likes

Ainus AI-psühhoos, mida mina pidevalt kohtan, on, et ülikõrge enesehinnanguga tüübid, kes seejuures ei mõista AI-algoritmide fundamentaalsust, lähevad täielikku eituse faasi peale masinale vaimset alla jäämist ja siis ei kuule neilt enam midagi muud kui - AI on loll kast.

Aga vaatame mida on teadjamehed AGI kohta viimasel ajal öelnud:
Musk teatas hiljuti otsesõnu, et me oleme sisenenud singulaarsuse faasi ja 2026. aasta ongi singulaarsuse aasta.
Amodei usub, et nn võimas AI ( powerful AI ) võib saabuda juba 2026. või 2027. aastal.
Altman on vihjanud, et tehisintellekt, mis ületab inimese võimekust enamikus majanduslikult väärtuslikes ülesannetes (AGI ehk üldine tehisintellekt), võib saabuda juba käesoleva kümnendi lõpuks või varemgi.
Aschenbrenner (endine OpenAI superanalüütik) avaldas põhjaliku analüüsi, mille kohaselt viib praegune andmetöötlusvõimsuse ja algoritmide eksponentsiaalne kasv meid tõelise AGI-ni umbes aastateks 2027–2028, millest singulaarsuseni on vaid lühike samm.

Tundud isegi ülikõrge enesehinnanguga, aga ole natukenengi enesekriitiline ja küsi endalt - kas sa ise ikka mõistad ?

Oma AI firmade CEO-de loeteluga oleksid võinud vähemalt ka siis Demis Hassabise sinna lisada, tema on raatsinud üles lugeda konkreetsed sammud mida on vaja teha AGI tasemeni jõudmiseks. Selle asemel tsiteerid Muski, kes väidab, et “me olemegi singulaarsuses.” Kuidas ja mismoodi siis ? Viiteta loosungid ilma konteksti, selgituste ja põhjendusteta, oleksid võinud vähemalt needki välja kaevata, ja natukenegi nende sisule keskenduda. Aga ei.

5 Likes

Mingit AI singulaarsust veel pole.

Vt ka punaste laternate tänaval kuulda olevat “minu v**t on maailma parim!”

PS. Küsisin AI (Grok 4.3) käest, et mis on “AI võidukäigu” taga:

1 Like

ArXiv ütles, et kui isegi üks viide töö juures on AI hallutsinatsioon, siis kõik kaasautorid peavad aasta mõtlemisaega võtma.

Huvitav on see vastukaja, et “aga kuidas ma saan kindel olla, et meie töös üks ei cheati” - krt, loe siis töö läbi ja kontrolli viiteid ise ka!

3 Likes