Swedbank hoolib oma klientidest

Ei teagi kuhu teema alla seda liigitada aga hommikul leidsin oma postkastist swedbanki kliendikirja. Kopin siia selle kirja alguse.
Tsitaadi algus:
22. septembrist kuni 19. oktoobrini pakub Swedbank uut 2-aastase tähtajaga investeerimishoiust „Globaalsed indeksid”, mille alusvaraks on Euroopa, Jaapani ja Hiina enimjälgitud indeksid.

Tugeva müügisurve all olnud globaalsed turud on praegusel hetkel ajalooliselt soodsate hinnatasemete juures. „Kuigi viimasel ajal on turge peamiselt mõjutanud emotsioonid ning hirm, siis mingil hetkel pöördutakse tagasi fundamentaalnäitajate ja –analüüsi juurde” selgitab Hansapank Marketsi tuletisväärtpabertite osakonnajuht Simmo Sommer.
Tsitaadi lõpp.
Väga vahva on lause, et viimasel ajal on turge peamiselt mõjutanud emotsioonid ja hirm. Ei midagi muud erilist. Bearn Sterns ja LEH hakkasid lihtsalt kartma ja läksid pankrotti. Nafta on kah lihtsalt hirmust alla tulnud 147 juurest, mingit pistmist jahtuva maailmamajandusega ja sellest johtuva naftasaaduste väiksema tarbimisega siin ei ole. Autotootjad kah müüvad vähem autosid lihtsalt hirmust, nad ei julge praegu rohkem müüa. What a bullsh*it. Rääkida sellist juttu olukorras, kus valitsused sekkuvad juba vaba turu toimimisse, kus mängureegleid muudetakse keset mängu ja kus keegi veel päris täpselt ei tea, millist mõju kõik see võib avaldada veidi pikemas perspektiivis. Ja nii ta läheb, lähed panka, tõmmatakse sind kuskile kuuti kus istub lakitud küüntega näitsik, räägib sellest kui hästi nad oskavad osta erinevaid indeksaktsiaid turult, kuidas hetkel on võimalik pikemas perspektiivis väikeste sisenemis-, väljumis-, edukustasude jms. eest saavutada ikkagi väga head tootlust. Kui juurde panna veel graafik, kus languse ulatus kah kenasti ära näidatud, siis tundub, et tegemist on sure bet’iga.

mulle pakuti swedis śamuti eile sisenemist hansa fondidesse. Küsimuse peale et nad ju 50 % langenud vähese ajaga, öeldi ah küll nad ükskord ka tõusma hakkavad :)
No eks ma hakkan siis ostma ka :)
Mul on ühe pangaga kakelus pooleli. Kui nad ilusti asja ei lahenda, saavad ka sellest paljud teada.
No ma arvan, et see on ikka S-trukitud toode, seega pole ju mõtet panga kallal vinguda. Kui ehk ainult seda, et miks nad enne bankrun'i inimeste raha nii pikaajaliselt kinni tahavad panna?
Siin ütleks ühe vanasõna: Usalda, aga kontrolli.
Kui ma oleks neid tegelikult ka usaldanud poolteist aastat tagasi nende investeerimissoovitustega, oleks ma tänaseks....no ausõna, täpselt ei ole välja arvutanud, umbes kaks kolmandikku oma rahast kaotanud. Tegelikult on täpselt sama suures ohus kõik, kes kas teadlikult või kogemata papi otsa komistanud ning küsima lähevad, et kuidas raha paigutada. Sveedi ma nende inimeste asemel ei läheks ning seeõttu on ka puhkjapoegadele (nagu ka mulle) saaabunud sõnumit võtta meelelahutusliku nähtusena.
SWED pole nüüd hullem teistest tõenäoliselt. Meenutan internetimulli lõhkemise eelset aega kus erinevad pangad/investeerimispangad andsid üksmeelselt "strong buy" hinnangud aktsiatele, mis peagi langesid mitte 50% vaid 10x.
Vaata kõikide raamatupidajate ja pankurite omadus on see, et nad mitte ei vaata tulevikku vaid nad teevad oma otsuseid mineviku põhjal.
Täna tehti Sweedi kontoris mulle etteheide - allkiri ei kattu ID-kaardil olevaga. Kiivalt ID-kaarti enda higisesse pihku surudes, sundis teller mind allkirja uuesti tegema.

Mõnel korral on kutsutud ka teine teller mind visuaalselt identifitseerima. Ma ei tea kuidas nad seda nimetavad - "parallel processing" või "double check" või "second opinion"? Algul ei saanud pihta, et miks teine teller mind vaatama kutsuti ja miks mu ID-kaarti käest kätte anti. Tundus, et tellerid on kiimas, aga hoopis turvavärk oli.
tundub, et asi om ikka päris hull. Enam ei julge üks tuvastada ja teine räägib, et langus on puhtalt emotsionaalne ja kui nüüd õigesti anal- üüsima hakata, kus siis hakkaba allese tõde õuele tulema.
Loomulikult on nii, et mõnda kohta võid suvalise lühendatud konksu visata, kuid pangas pead kirjutama korrektse allkirja.
Peale selle, Sa ei taha ju oma tühja kontot nähes saada teada, et selle tegi lagedaks võltsitud passiga tüüp, kes polnud viitsinud isegi sarnast fotot muretseda ja allkirja tegemist natukenegi ära õppida.
Muidugi on asi hull, kui isiku tuvastamist pangas keegi hulluks asjaks peab.

P.S. Ei ole Föreningssparbankeni mees.
Muide, Kodrakondsusmigrakondsusameti koduleheküljel on ID kaardi- ja passiomanikust kvaliteetne pilt kättesaadav, sama mis on kas ID kaardil või passis. Kas pangatellerid ei pääse sellele pildile ligi, et peavad kehvakest pildikest plastikkaardi peal uurima?
Samuti saaks iga pangateller tuvastada, kas ID kaardi omanik teab oma PIN koode, siin : http://www.sk.ee/tervitus
pitsat2
Kust sa võtad, et ma seda tuvastamisprotsessi hulluks pidasin? Teema on ju: "Swedbank hoolib oma klientidest". Minu jaoks oli see meeldiv elamus, mis näitas, et asjad on korras. Ilusad tibid olid ju ka.
Kust Sa võtad, et ma võtan, et Sina tuvastamispritsessi hulluks pidasid?
sorry, mul on pärast Lehman Brothers'i pankrotti närvid veits läbi
LHV telefonimäng: tuvastamisprotsess > tuvastamispritsess > tuvastamisprintsess?
;)
Suuremaid tehinguid tohibki ainult kahe telleri tuvastamisel Swedpangas teha, vähemalt vanasti oli nii.
On kosta signaale, et osad Soome firmad lasevad Eesti tütardel raha Swedist mujale (Samposse, Nordeasse) kanda.
avet: milline on allikas?
Allikas Soome investor