Asi on "lihtne". Tuleb ringlusest ära võtta rahatähed ükshaaval alustades kõige suuremaga. Siis kui teatud hetkel tekib tõsiseid probleeme võib lõpetada. Ma pakun, et münte 0,5-10 EUR vms oleksid (tänase tarbijahinnaindeksi juures) ikka praktiline säilitada ringluses kui mitte-elektrooniline raha.
stefan
Asi on lihtne. Tuleb ringlusest ära võtta rahatähed ükshaaval alustades kõige suuremaga
Seda ju praegu Rootsis tehaksegi. Või olen ma millestki valesti aru saanud?
Aga mina isiklikult arvan, et olete valel teel.
ziff
Rootsi seda ei tee, aga Euroopa on sellise sammu teinud 500 EUR rahatähega
Rootsi peamiselt vahetab rahatähed välja.
Rootsi seda ei tee, aga Euroopa on sellise sammu teinud 500 EUR rahatähega
Rootsi peamiselt vahetab rahatähed välja.
Teate härrased, see sularahavaba teema on üks põhjuseid näiteks miks ma oma AA ei toimeta LHV-s. Lihtsalt ükspäev oli näpus keskmine kogus sularaha ja tahtsin viia panka, kuid ülla ülla tuli välja, et olin oma kaardi pini unustanud. Ning tibake suurem üllatus oli see, et pangal puudusid absoluutselt igasugusedki mehhanismid kuidas sellise olukorraga tegeleda. Ei jäänudki muud üle kui panna antud summa teise panka arvele.
Aga nüüd kujutage ette seisu, kus samasugune seis on terves ühiskonnas. Et a la unustatakse/ratsitekase nurgad maha ning voila oledki mingi moment süsteemi tupikus.
Ja millega sa siis maksad kui näiteks terves Eestis on kolm päeva elekter ära ?
Aga nüüd kujutage ette seisu, kus samasugune seis on terves ühiskonnas. Et a la unustatakse/ratsitekase nurgad maha ning voila oledki mingi moment süsteemi tupikus.
Tin
Eestis eksisteerib terve hunnik inimesi, kes ei kanna kaasas üldse sularaha või kannavad kaasas maksimaalselt 10 ...20 eurot. 3 päeva toitu soetada selle eest ei saa niikuinii.
Elu ongi liiga mugavaks jäänud ja tõesti, paljudel jääb elu täielikult seisma, kui elekter ära on. Ei saa autot garaažist kätte ja tõenäoliselt nii mõnelgi ei avanegi välisuks enam võtmega.
Ma arvan, et Eestis on rohkem inimesi, kes igapäevaelus ainult sularahaga arveldavadki kui neid, kel peale plastiku midagi taskus pole. Seda nimetatakse ka lihtsalt terveks mõistuseks. Muide, psühholoogid on kindlaks teinud, et kaardiga makstes kipub sama rahasumma kiiremini ära kuluma kui füüsilised sedelid rahakotist.
Ma pole kuskil ega kunagi juhtunud nägema situatsiooni, kus müüja ütleb, et kahjuks ta sularaha ei võta, otsigu ostja aga pangakaart välja.OK, teoreetiliselt võib juhtuda kui keegi hakkab 200-eurosega suitsupakki ostma ja müüjal pole piisavalt vahetusraha.Samas olen piisavalt näinud olukordi kus kaardimakse on maas ja kassiir hõikab järjekorrale, et ajutiselt saab maksta ainult sulas.
Inimesed ei saa nagu aru, et pangakaart on raha, mida kontrollib pank, kaardimaksekeskus, terminalid - ühesõnaga keegi teine .Raha on sinu oma , kuid kas ja kuidas sa seda kasutada saad, sõltub kellestki teisest.
Mina tahan omada raha, mida ma kontrollin ise.
Ma pole kuskil ega kunagi juhtunud nägema situatsiooni, kus müüja ütleb, et kahjuks ta sularaha ei võta, otsigu ostja aga pangakaart välja.OK, teoreetiliselt võib juhtuda kui keegi hakkab 200-eurosega suitsupakki ostma ja müüjal pole piisavalt vahetusraha.Samas olen piisavalt näinud olukordi kus kaardimakse on maas ja kassiir hõikab järjekorrale, et ajutiselt saab maksta ainult sulas.
Inimesed ei saa nagu aru, et pangakaart on raha, mida kontrollib pank, kaardimaksekeskus, terminalid - ühesõnaga keegi teine .Raha on sinu oma , kuid kas ja kuidas sa seda kasutada saad, sõltub kellestki teisest.
Kristjan1collector
Võib-olla ma olen paranoiline, kuid ma kujutan väga elavalt ette, kuidas demokraatlikus riigis tuleb võimule ebademokraatlik seltskond, kes oma oponentide ja ka muidu tüütute tegelaste rahakraanid lihtsalt kinni keerab. Alguses "kogemata", hiljem täiesti avalikult.
Ja mida sa teed, kuid kaardid on kinni? Kuidas sa laenad naabrimehelt kümneka?
Diktatuur on ühe kliki kaugusel...
Sularaha olemasolu sind ei kaitse sellise diktatuuri eest. Arvan, et naabrilt kümneka laenamine on üks viimastest sinu muredest sellisel juhul.
Stagna, mul suri hiljuti 101 aastane vanaema. Oleks kujuteldamatu, et ta oleks internetis surfanud või kaardiga maksnud. Ikka penss kodukandega sulas. Samas on asi ainult tehnoloogias. Ka niisugused kaardid on võimalikud, kus isegi PIN koodi ei pea sisestama. Sa kasutad argumenti, mis peaks sulle looma moraalse õigustuse, "vaadake, meil on nälgivaid lapsi, aga teie räägite presidendivalimistest" . Nüüd peaksid vist kõik jooksma vett ja kanalisatsiooni sisse panema nondele inimestele ja kuni tolle ajani ei peaks poliitilistel teemadel debateerima? Sularahateema ning vesi ja kanalisatsioon pole eriti seotud omavahel. Võib olla selles mõttes on, et püütakse ultraarenenud riiki mängida meil.
Selge on see, et inimestel on väga raske omavahel arveldada ilma sulata, ma mõtlen inimeselt inimesele, mitte inimeselt ärile vms. Võib olla tulevikus muutub see ja kõigil on kodus makseterminalid? Mida siis arvate sularahata arveldamisest?
Aga Neivelti Papugai? see on ju inimeselt inimesele!!! Spammivad reklaami kõigile. Proovisin logida aga suunas Swedi adentimiseks. Jätsin pooleli.
stagna
Äkki tahad niimoodi, aga paratamatult on raha riigi poolt välja antud, ja riik võib homme raha väärtust nullida kui riik seda tahab.
Võime tänada riiki, et meil on selline fantastiline maksmisvahend nagu raha. Ilma riigita raha poleks võimalik, oleks vaid dzungli seadus kus igaüks üritaks oma vara kaitsta.
Ma polegi väitnud, et fiat-raha oleks mingi ülimega hea asi, kuid fiat-sularaha on ikkagi sõltumatum välispidiste jõudude suvast kui virtuaalne raha pangakontol.Viimase puhul võib olla palju takistusi, miks sa oma raha ( ajutiselt ) kasutada ei saa. Võib ka juhtuda, et broneeritakse mitu korda ja hiljem tuleb pangaga jageleda missugune summa siis õieti maha peaks minema.
Ma hästi ei usu, et EL hakkaks N. Liidu viimase peaministri Pavlovi eeskujul kuulutama kehtetuks mingit tüüpi sularahasedeleid. Isegi kurikuulsad 500-eurosed on senini kehtivad, neid lihtsalt ei trükita juurde ega lasta enam rohkem ringlusse.Kuid kõik, mis seni rahva käes, on ametlik maksevahend, pangad on kohustatud neid vastu võtma.
Ma hästi ei usu, et EL hakkaks N. Liidu viimase peaministri Pavlovi eeskujul kuulutama kehtetuks mingit tüüpi sularahasedeleid. Isegi kurikuulsad 500-eurosed on senini kehtivad, neid lihtsalt ei trükita juurde ega lasta enam rohkem ringlusse.Kuid kõik, mis seni rahva käes, on ametlik maksevahend, pangad on kohustatud neid vastu võtma.
stefan
Võime tänada riiki, et meil on selline fantastiline maksmisvahend nagu raha. Ilma riigita raha poleks võimalik, oleks vaid dzungli seadus kus igaüks üritaks oma vara kaitsta.
Kas Sa palun defineeriksid, misasi on (Sinu arvates) see "riik", mille olemasolu kõik inimesed maise nirvaana staadiumisse viib :)
2010 lõpetasid suuremad maksete vahendajad (Bank of America, Western Union, MasterCard, Visa, Paypal jpt) Wikileaksi teenindamise. Blokaad kestis kolm aastat.
Kuidas sularahas arveldavale tülikale isikule või organisatsioonile samaväärne täpselt sihitud blokaad korraldada?
Kuidas sularahas arveldavale tülikale isikule või organisatsioonile samaväärne täpselt sihitud blokaad korraldada?
Ning muuseas raha pole kaugeltki ainult riigiga seotud. Ajaloos on tuntud kompaniirahad, mis kehtisid samahästi.( East India Company ). Veel 19.sajandil maksid suurtehased sageli töölistele tehaserahas, mis kehtis ainult tehase poes ja tehase eluruume üürides.Sellega seoti tööjõud enda külge ja neil oli raskem lahkuda konkurendi juurde.
Riigi vastand on raha mõttes tänapäeval internet ja bitcoin. Me ei saa vastu faktile, et bitcoin ringleb ja omab bidi ja ühegi riigijuhi allkirja bitcoinil pole. Sellesmõttes alge riigita olemisele on olemas. Kui walletit saab omada ilma kodakondsuseta siis saab ilma riigita juba hakkama.
Samas riikide konkurents raha väljastamisel annab meile võimaluse teenida
stefan, raha ilma riigita on bitcoini näol käibel. kunigriigid muidugi isegi ei tunnuste eurot rääkimata bitcoinist.
Samas riikide konkurents raha väljastamisel annab meile võimaluse teenida
stefanstagna
Äkki tahad niimoodi, aga paratamatult on raha riigi poolt välja antud, ja riik võib homme raha väärtust nullida kui riik seda tahab.
stefan, raha ilma riigita on bitcoini näol käibel. kunigriigid muidugi isegi ei tunnuste eurot rääkimata bitcoinist.
Bitcoinil ei saa kunagi olema nullist erinevat stabiilset väärtust, kindlasti on võimalik mitte riigirahade loomine, bitcoin on surnult sündinud, aga samas näitas teed, et maksesüsteem saab toimida küll ilma riigita, lihtsalt teistsugust finantsinstrumenti on tarvis. Mis puudutab East India Company jutte, siis formaalselt oli erafirmaga tegemist, aga tegelikkuses teenis briti valitsejate huve ning oli igas müttes briti impeeriumi teenistuses. Tänapäeval on paljud keskpangad erakätes formaalselt, st neil on eraomanikud, see aga ei tähenda, et oma sisult oleks tegemist eraettevõttetega. Keskpangad on algselt loodud finantseerimaks valitsusi.
Noh, meil sinuga ja stefaniga on mingi ühishuvi. Me tahame seadusi, tahame teid jne. Avalik infrastruktuur on selle asja nimi, miks meil riiki tarvis on. Sõjavägi, politsei, kohtusüsteem jne. Tavaliselt ka kõige konservatiivsemad inimesed tahavad, et riik üsna palju teeks. Raha on sellega otseselt seotud ja on alati olnud läbi ajaloo. Praegune süsteem on riiklik monopol, mille raames jutlustatakse mingisugusest vabast turumajandusest. Ühtpidi ma saan aru inimestest, kes on skeptilised meie poliitika ja poliitikute suhtes (ma ise kuulun nende hulka), teistpidi on need inimesed tavaliselt off track selliste statementidega, et aga võtaks kuidagi poliitikutel kontrolli vähemaks. Näiteks keegi eespool rääkis, et kui sularaha säiliks, siis diktatuuri eest on end parem kaitsta. Või oleks meil kullastandard, küll siis oleks hää. Mina ütlen selle peale, et heale valitsemisele ei ole alternatiivi. Poliitikute käte sidumine ei ole alternatiiv, Diktatuuri eest sa ei kaitse ennast sularahaga ja kullastandard on deflatsiooniline õudusunenägu. Lihtsalt üks point kullastandardi kohta. Te teate, et kuld on teinud viimasel 10-l aastal tohutu hinnatõusu, kujutage nüüd ette, et meil oleks olnud samasugune kulla suhtelise hinna tõus tööjõu, toorainete jne suhtes. Kujutage ette, et võtsite kodulaenu ja selle kodulaenu suhteline väärtus teie palga suhtes on tõusnud 5 korda!!!! Kui majandusele oleks kullastandard hea, siis valitsused ei loobuks kullastandardist sõja ajal, kui majanduselt on maximum perfomance't vaja. Fikseeritud kursid ja kullastandard asetavad poliitikud mugavustsooni: ?#ega Ansip üleilmset finantskriisi ei põhjustanud#. Sellega oli kõik öeldud, Süüdi olid kõik need lollid, kes kodulaene võtsid jne. Ansip püsis piirides ja ei olnud kuidagi süüdi kastastroofilises majanduslanguses ning massilises tööpuuduses. Mis puudutab jutte, et praeguse raha taga on sundus ja vägivald, siis iga riik kujutab endast vägivalla aparaati. Ma ei ole kuulnud anarhistidelt reaalseid alternatiive, nende ideed võivad filosoofiliselt ilusad olla.
Kas Sa palun defineeriksid, misasi on (Sinu arvates) see "riik", mille olemasolu kõik inimesed maise nirvaana staadiumisse viib
Noh, meil sinuga ja stefaniga on mingi ühishuvi. Me tahame seadusi, tahame teid jne. Avalik infrastruktuur on selle asja nimi, miks meil riiki tarvis on. Sõjavägi, politsei, kohtusüsteem jne. Tavaliselt ka kõige konservatiivsemad inimesed tahavad, et riik üsna palju teeks. Raha on sellega otseselt seotud ja on alati olnud läbi ajaloo. Praegune süsteem on riiklik monopol, mille raames jutlustatakse mingisugusest vabast turumajandusest. Ühtpidi ma saan aru inimestest, kes on skeptilised meie poliitika ja poliitikute suhtes (ma ise kuulun nende hulka), teistpidi on need inimesed tavaliselt off track selliste statementidega, et aga võtaks kuidagi poliitikutel kontrolli vähemaks. Näiteks keegi eespool rääkis, et kui sularaha säiliks, siis diktatuuri eest on end parem kaitsta. Või oleks meil kullastandard, küll siis oleks hää. Mina ütlen selle peale, et heale valitsemisele ei ole alternatiivi. Poliitikute käte sidumine ei ole alternatiiv, Diktatuuri eest sa ei kaitse ennast sularahaga ja kullastandard on deflatsiooniline õudusunenägu. Lihtsalt üks point kullastandardi kohta. Te teate, et kuld on teinud viimasel 10-l aastal tohutu hinnatõusu, kujutage nüüd ette, et meil oleks olnud samasugune kulla suhtelise hinna tõus tööjõu, toorainete jne suhtes. Kujutage ette, et võtsite kodulaenu ja selle kodulaenu suhteline väärtus teie palga suhtes on tõusnud 5 korda!!!! Kui majandusele oleks kullastandard hea, siis valitsused ei loobuks kullastandardist sõja ajal, kui majanduselt on maximum perfomance't vaja. Fikseeritud kursid ja kullastandard asetavad poliitikud mugavustsooni: ?#ega Ansip üleilmset finantskriisi ei põhjustanud#. Sellega oli kõik öeldud, Süüdi olid kõik need lollid, kes kodulaene võtsid jne. Ansip püsis piirides ja ei olnud kuidagi süüdi kastastroofilises majanduslanguses ning massilises tööpuuduses. Mis puudutab jutte, et praeguse raha taga on sundus ja vägivald, siis iga riik kujutab endast vägivalla aparaati. Ma ei ole kuulnud anarhistidelt reaalseid alternatiive, nende ideed võivad filosoofiliselt ilusad olla.
Kristjan1
Bitcoinil ei saa kunagi olema nullist erinevat stabiilset väärtust, kindlasti on võimalik mitte riigirahade loomine, bitcoin on surnult sündinud, aga samas näitas teed, et maksesüsteem saab toimida küll ilma riigita, lihtsalt teistsugust finantsinstrumenti on tarvis.
Hetkel on bitcoin kuskil 621. Oled sa ikka kaine või tõesti nii teisel planeedil ,et reaalsustunne on täitsa kadunud?
Millisel valuutal on stabiilne väärtus?
Ma räägin ,see Jaiki foorum hakkab foorumlastele negatiivselt mõjuma.
An Illustrated History Of Bitcoin Crashes
June 8-12, 2011
Peak price: $32
Price decline: 68 percent
This was the peak of the great Bitcoin bubble of 2011. Prices rebounded somewhat after this initial plunge, but there followed a long bear market that bottomed out at $2 in November 2011, a total decline of 94 percent. Prices wouldn’t return to this peak again until 2013.
January 17, 2012Peak price: $7.20
Price decline: 36 percent
After prices fell to $2 in the fall of 2011, Bitcoin prices began to recover. They ended the year at $4.50, and rose to $7.20 in early January. Then on January 16 and 17 prices plunged, briefly falling to $4.60 before settling around $6.25. Bitcoin prices would not regain their previous highs for another six months.
August 17-19, 2012
Peak price: $15.25
Price decline: 51 percent
Bitcoin prices more than doubled between July 1 and August 18, 2012. Then in a matter of minutes, the price of Bitcoins fell from $15.25 to $10.50. The decline continued over the next two days, reaching a low of about $7.50. The price didn’t rise above $15 again until the new year.
March 6 and 11, 2013Peak price: $49
Price decline: 33 percent
Early 2013 saw an extraordinary Bitcoin boom. By the beginning of March, Bitcoin prices were already double the 2012 high, and they rose another 50 percent over the next week. Then on March 6, the price collapsed, briefly falling to $34 before rising again to $45.
A few days later, it happened again. A bug in the Bitcoin software on March 11 caused the price to fall from $48 to $36.50 in a matter of minutes. Once it became clear that the situation was under control, the currency rebounded to near its previous highs.
These two crashes didn’t have any noticeable impact on Bitcoin’s upward price trajectory. Bitcoin prices would reach $60 on March 19 and end the month above $90.
April 10, 2013Peak price: $266
Price decline: 61 percent
Like last month’s crash, Wednesday’s decline left the currency’s value where it started out the month. Obviously, it was a very painful experience if you bought bitcoins in the last couple of days, but anyone who bought bitcoins at last week’s price of $140 is still significantly ahead. And people who bought at any time before this month have made a significant profit.
ok, artikkel on vana, aga bitcoin jätkab samasugusel trajektooril
BITCOIN PRICE CRASHES AS ITS BRANDED A ‘FAILED EXPERIMENT’
Ma saan aru inimeste entusiasmist, et näe saab küll ilma riigita ja tegelikult saab ka, aga mitte bitcoiniga. bitcoini väärtus püsib rahvahulkade hullusel.
June 8-12, 2011
Peak price: $32
Price decline: 68 percent
This was the peak of the great Bitcoin bubble of 2011. Prices rebounded somewhat after this initial plunge, but there followed a long bear market that bottomed out at $2 in November 2011, a total decline of 94 percent. Prices wouldn’t return to this peak again until 2013.
January 17, 2012Peak price: $7.20
Price decline: 36 percent
After prices fell to $2 in the fall of 2011, Bitcoin prices began to recover. They ended the year at $4.50, and rose to $7.20 in early January. Then on January 16 and 17 prices plunged, briefly falling to $4.60 before settling around $6.25. Bitcoin prices would not regain their previous highs for another six months.
August 17-19, 2012
Peak price: $15.25
Price decline: 51 percent
Bitcoin prices more than doubled between July 1 and August 18, 2012. Then in a matter of minutes, the price of Bitcoins fell from $15.25 to $10.50. The decline continued over the next two days, reaching a low of about $7.50. The price didn’t rise above $15 again until the new year.
March 6 and 11, 2013Peak price: $49
Price decline: 33 percent
Early 2013 saw an extraordinary Bitcoin boom. By the beginning of March, Bitcoin prices were already double the 2012 high, and they rose another 50 percent over the next week. Then on March 6, the price collapsed, briefly falling to $34 before rising again to $45.
A few days later, it happened again. A bug in the Bitcoin software on March 11 caused the price to fall from $48 to $36.50 in a matter of minutes. Once it became clear that the situation was under control, the currency rebounded to near its previous highs.
These two crashes didn’t have any noticeable impact on Bitcoin’s upward price trajectory. Bitcoin prices would reach $60 on March 19 and end the month above $90.
April 10, 2013Peak price: $266
Price decline: 61 percent
Like last month’s crash, Wednesday’s decline left the currency’s value where it started out the month. Obviously, it was a very painful experience if you bought bitcoins in the last couple of days, but anyone who bought bitcoins at last week’s price of $140 is still significantly ahead. And people who bought at any time before this month have made a significant profit.
ok, artikkel on vana, aga bitcoin jätkab samasugusel trajektooril
BITCOIN PRICE CRASHES AS ITS BRANDED A ‘FAILED EXPERIMENT’
Ma saan aru inimeste entusiasmist, et näe saab küll ilma riigita ja tegelikult saab ka, aga mitte bitcoiniga. bitcoini väärtus püsib rahvahulkade hullusel.
Sularahavaa ühiskonda pole vaja "kehtestada", mingite administratiivsete reeglitega. See teki iseenesest - turg reguleerib :)
Kaardimakseterminalid on jõudnud turule ja laatadele, sest need on läinud odavamaks ja ei vaja püsiühendust. See on ainult üks näide.
Nii et sularahatehingute suhteline maht igapäevamajanduses väheneb pidevalt.
Majanduslik küsimus oleks - kui väike peaks see olema, et kahe süsteemi samaaegne käigushoidmine pole enam mõistlik?
Kaardimakseterminalid on jõudnud turule ja laatadele, sest need on läinud odavamaks ja ei vaja püsiühendust. See on ainult üks näide.
Nii et sularahatehingute suhteline maht igapäevamajanduses väheneb pidevalt.
Majanduslik küsimus oleks - kui väike peaks see olema, et kahe süsteemi samaaegne käigushoidmine pole enam mõistlik?
Võib olla sama asi nagu postiteenusega. Ma mäletan lapsena, et minu vanemad said hästi palju kaarte nääride ajal. Enam ei saada neid peaaegu keegi, aga kindlasti mõni tahab hirmsasti tavakirju saata oma sõpradele. Postiteenuse kaotamisest pole nagu kuulnud. Kui kõigil on nutitelefonid ja ülekanded hästi lihtsaks tehtud, siis ainuke argument sularaha poolt on minu meelest anonüümsus. Isegi süsteemi kräšimine ei tundu seda olevat, sest meie ühiskond on niikuinii halvatud, kui süsteem kräšib.
Sularahasõbral on ka miinuseid. Kui juhtub, et raha on väga palju,- ja mõnel ikka juhtub , näiteks korruptsiooni vastu võitleval miilitsapolkovnikul - siis see ei taha korterisse ära mahtuda. Pappkastid rahaga on igal pool risuks jalus ja isegi arvutilaud on rahapatsakaid täis, tööd teha õieti ei saa.Raha ära kulutada kah ei jõua, sest kogu aeg tassitakse seda niipalju juurde. Lausa häda sellega.

https://navalny.com/p/5043/

https://navalny.com/p/5043/
opexkaidoke
Nutikamad leiutavad kindlasti mingi äpi. Saadan sulle vastava SMS - soovin üle kanda 3 eurot. Sinu mobiilioperaator annab sulle kohe kinnituse, jah 3 euri on üle kantud. Umbes sama nagu SMSiga parkimise eest makstes.
Kindlasti, esialgu Eestis sellist ei näi olevat. See peaks olema nii universaalne, et kõikide operaatorite kõik kliendid saaksid ja tahaksid seda kasutada ja installiksid selle.
Tegelikult on Eestis selline teenus olemas, vist juba üle 10 aasta aga keegi ei kasuta seda.
Näiteks http://www.seb.ee/igapaevapangandus/teeninduskanalid/mobiilimaksed