sport!

ROKist on ausalt öeldes savi, sama korrumpeerunud perse nagu iga muu spordi alaliit. Ma siin hommikul võtsin mõne minuti, et lugeda, kuna eelnevalt polnud ma sellest teemast kuulnud mitte kunagi. Ilmselt pärast olümpiat ka mitte (selllest ka väide, et tegemist on korralikku poliitilise boosteriga teema kuna eelnevad MMid ja OMid sama inimese sama draama pole mitte kedagi kottinud).

https://www.youtube.com/watch?v=-UODbCWq7OM jäi silma see, et misiganes seal täpselt feiliti - see mees ja naine olemine teatud situatsioonides pole päris ainult jah ja ei vastuse küsimus vaid pigem selline, et mitu jah ja mitu ei'd sul tuli.

Aga hoolega loen edasi sellest testist, mis feiliti :

IBA President Umar Kremlev stated to Russian news agency TASS in 2023 that the disqualifications were because DNA tests "proved they had XY chromosomes".[19][20] The Washington Post stated "it remains unclear what standards Khelif and Lin Yu Ting failed [in 2023] to lead to the disqualifications."[20][21] The IBA did not reveal the methodology of the testing, stating the "specifics remain confidential."[22]

According to endocrinologist Gianluca Aimaretti, who acknowledged not being aware of Khelif's clinical documentation, there are some rare pathological cases where XY chromosome may appear in a woman and hypothesized that Khelif "could have been born with a congenital disease that caused a disorder of sexual differentiation"

On 31 July 2024, regarding their 2023 decision, the IBA stated that Khelif and others "did not undergo a testosterone examination but were subject to a separate and recognized test, whereby the specifics remain confidential", and that they "were found to have competitive advantages over other female competitors".[27] The following day, the International Olympic Committee (IOC) released their own statement in response, claiming that the IBA's decision was "sudden and arbitrary" and "without any due process". They further stated the following:

According to the IBA minutes available on their website, this decision was initially taken solely by the IBA Secretary General and CEO. The IBA Board only ratified it afterwards and only subsequently requested that a procedure to follow in similar cases in the future be established and reflected in the IBA Regulations. The minutes also say that the IBA should "establish a clear procedure on gender testing".[28]

No selle põhjal ma ütleks, et üldse nagu täpselt ei saa aru mis test kus feiliti.
"MannyEric"
Ma olen viimastel päevadel vaadanud alasid, mida ma tavaliselt ei jälgi, nagu kärestikuslaalom, vibulaskmine jms. Üllatavalt põnev on olnud.
Isegi riistvõimlemine on huvitav. Seal muidugi kommentaatorid ka omaette nähtus :D

Riistvõimlemise kommentaatorid kusjuures täitsa sobivad. Mälu järgi samad mehed tegid Tokyo OMi ka.
Kuna ala paljudele võõras, siis on kasulik ja huvitav kui seletatakse tehnilisi nüansse ja kas või seda kuidas ala käib (mis järjekorras midagi tehakse), isegi kui jutt ei ole seal juures liiga ladus.
Oftopic, aga ma tean ka ühte näitsikut, keda kutsuti riistvõimlejaks.
...ja seda mitte põhjusel, et ta spordis tegev oleks olnud. ;)
Meeleahutuslik? Kindlasti!
Buu alžeeria woke-sportlane!
Ei leia enam linki, aga hommikul oli ühest artiklist lugeda, et kui mehe soovehetus toimub pärast puberteedi läbimist on tal ca 60% tugevam löögitugevus kui naistel.
"Täna palus Carini Khelifilt oma käitumise eest vabandust."

https://sport.delfi.ee/artikkel/120312035/norralanna-kaitses-skandaali-sattunud-poksijat-veider-et-temast-on-nuud-jarsku-poiss-saanud

Vabandust, et mu ninaluu murdus .....

Aga küsimus ka - ma pole ammu poksi vaadanud, naiste oma vist üldse mitte - kas naiste poksikindad on testsugused kui meeste? Nii poksitaksegi või? Või käivad sellised käed päris kinnaste sisse? Tundub nagu poksiasend olevat sisse võetud.
Ise küsin - ise vastan. Ikka päris poksikindad on matši ajal käes.
Lapsed selgitavad Arnoldile lihtsaid elutõdesid, millest ROK pole seniajani aru saanud
https://youtu.be/T3wcxHiorJ4?si=NN6CqT-AjLIPcTR_

imetaja loom, tuntud ka kui homo sapiens zooloogidele, ei saa sugu vahetada. Ükskõik, mis vigastusi inimkehale ka ei tehtaks, missuguseid organid ei eemaldataks või millistest kudedest püütakse teise sugupoole organeile sarnanevat moodustist kirurgilise operatsiooniga moodustada, milliseid hormoone juurde ei süstitaks või ei blokeeritaks, milliseid proteese ei paigaldataks - mehest ei saa naist teha ja naisest ei saa meest teha.

Inimene ei ole clownfish, kes vajadusel saab sugu muuta.

Clownfish live in groups where only two members are sexually mature: a large male and an even larger female. The rest are smaller, sexually immature males. If something happens to the female in the breeding pair, her male mate transforms into a female and selects the next biggest male in the group to become her new partner.

See ongi tõeline naisepeks, mille vastu võugid võitlevad.
[quote="stagna"
imetaja loom, tuntud ka kui homo sapiens zooloogidele, ei saa sugu vahetada.
[/quote]

Üldiselt nõus, bioloogiline sugu ei muutu. Mentaalselt on ilmselt osadel asjad segamini, soovahetusoperatsioonide osas ei hakka sõna võtma (võib-olla saab keegi neist tõesti abi - ma pole kompetentne hindama), aga kindlasti ei tohiks meestena sündinud naissportlasteks saada.

Probleemiks jäävad nt hermafrodiidid - naiste hulgas võistelda ei tohiks, meeste hulgas pole jälle võrdväärsed. Et lihtsalt tee tippsporti kinni? Ega neile eraldi olümpiat ka keegi tegeme ei hakka. Aga vast tuleb siis leppida sellega, et sünnipärased erisused panevad mõne tee kinni.

See on spordieetika teema - kui sa oled sündinud naisena kellel on kõrgem testosteroonitase siis kas peaks sind diskvalifitseerima?
Ühelt poolt ei, aga kuna eraldi sookategooriad (mees/naine) ongi spordis sellepärast, et kõrgem testosteroonitase annab meestele eelise, siis ei ole eetiliselt vale piirata kõrgema testosteroonitasemega naiste ligipääsu tippspordile.
Meist ilmselt ca 99%-l on sünnipäraste iseärasuste tõttu tee tippsporti kinni :D
minuarust on see soo temaatika juba teatud spordivõistlustel lahenduse saanud - linki ei leia enam ülesse aga kuskil nägin suht suuremat sorti spordivõistluse reklaami, kus nö. sugudevaheline eristus oli väga lihtsalt ja minuarust rahumeelselt lahendatud st. oli kaks kategooriat :
naised/femal vrs
kõik ülejäänud/other

ps. kuna olümpiapoksis peaslemmi (-kaitseturvise) kasutamine ära kaotati? kui igalpool mujal ainult suurendatakse sportlaste turvalisust, siis poksis tundub et minnakse sootuks vastupidi ..
Mis defineerib "naisena sündimise"? Kas organismi karüotüüp või (välimised) reproduktiivorganid?

Wikis on hirmus rassistlik määratlus, et: An organism's sex is female (symbol: ♀) if it produces the ovum (egg cell), the type of gamete (sex cell) that fuses with the male gamete (sperm cell) during sexual reproduction.[2][3][4] Kindel, et teie XY-naised selle trikiga hakkama saaksid?

Ma pole just naisõiguslane, aga päris õige ikkagi ei tundu, et olümpiamängud saadavad tavalistele XX-naistele jõulise sõnumi, et teil pole suurt pointi punnitada - mida aeg edasi, seda rohkem nopivad auhinnarahad laualt ära need naised, kes hommikul peavad lõua pardliga üle käima. Teie koht on köögis pliidi ees.
"PeaLiK"
Wikis on hirmus rassistlik määratlus, et: An organism's sex is female (symbol: ♀) if it produces the ovum (egg cell), the type of gamete (sex cell) that fuses with the male gamete (sperm cell) during sexual reproduction.[2][3][4] Kindel, et teie XY-naised selle trikiga hakkama saaksid?

Kellega sa vaidled muidu? Mul ei jäänud ühtegi postitust siin silma, mis väidaks, et XY kromosoomiga naiste kategoorias poksimine oleks ok.
Ära nüüd ennast nii tähtsaks ka pea, et kõik postitused kohe sulle on suunatud. :)
Seda mitte, tundus lihtsalt väga lahtisest uksest sisse murdmine.
Kas ma saan õieti aru, et Nelli Differt on meie parim sellel olümpial? Või on meil veel keegi, kes võib võita midagi?