Andrus Veerpalu (53) tuli Eesti MV üheksandaks, edestas oma poega.
Vist esimene aasta kui Mannima naistest ei võida.
Mõnedel spordialadel on näha kui traagiliselt vähe meil järelkasvu ja sisemist konkurentsi on.
Laskesuusatamine on ülipopulaarne talvile teleala, Eesti suurfirmad on koondise sponsoriks. Tahaks uskuda, et laskesuusaliidul on kõik võimalused, et ka noori toetada, aga miskipärast ei ole koondisesse ikka tõsist konkurentsi ja selle sponsorraha toel kruiisivad needsamad 25-30-aastased, kes sõidavad kohtadele 50-100.
Mõnedel spordialadel on näha kui traagiliselt vähe meil järelkasvu ja sisemist konkurentsi on.
Laskesuusatamine on ülipopulaarne talvile teleala, Eesti suurfirmad on koondise sponsoriks. Tahaks uskuda, et laskesuusaliidul on kõik võimalused, et ka noori toetada, aga miskipärast ei ole koondisesse ikka tõsist konkurentsi ja selle sponsorraha toel kruiisivad needsamad 25-30-aastased, kes sõidavad kohtadele 50-100.
Jätkan natuke samal teemal kus eile lõpetasin - noorsportlased ja laskesuusatamine.
Eestlased saavad noorte olümpia paaristeates 7. koha ja selle peale teatavad ühe kanali Facebooki spordiuudiste leht, et "tulevik on helge"
Misasi siin helge on? Spordiajakirjanikud võiksid olla esimesed, kes saavad aru, et esikümne koht kusagil noortevõistlustel ei maksa s*****i.
Kui sa oled oma vanuseklassis 16-aastaselt TOP 10, siis täiskasvanute konkurentsi jõudes on 20-30 aastaste vahel viis sellist vanuseklassi, ehk maailma tasemel oled sama arengukõverat lineaarselt edasi pikendades sealsamas 50-70 koha vahel kus need meie tänased suusanühkijad enamasti on. Helge see tulevik kindlasti ei ole.
Jah, muidugi võib selles vanuses (16-20) pühendunud tööga paremaks saada ja tippu tõusta, aga nende tulemuste pealt mingiks eriliseks rõõmustamiseks põhjust ei ole.
Noorteklassi TOP10 hindaks ma sõnadega "OK tulemus, millest võib järeldada, et siit võib tulla professionaalne sportlane".
Mingist päris tulevikulootusest võib rääkida siis kui selles vanuses kindlalt medaleid võidetakse - kuigi ka see ei ole mingi garantii, et täiskasvanute konkurentsis medaleid või esikümne kohti tuleb, siis vähemalt võimalused on veidi paremad. Tõenäosus aga, et see noorteklassi top10 sportlane Eestile tulevikus tiitlivõistlustelt top10 kohti toob on tegelikkuses üsna pisike.
Et meie spordiajakirjandus neid noorteklasside tulemusi pidevalt üle paisutab ja iga keskmist talenti tulevikulootuseks tituleerib, illustreerib seda millises naiivses maailmapildis nad ise elavad.
Eestlased saavad noorte olümpia paaristeates 7. koha ja selle peale teatavad ühe kanali Facebooki spordiuudiste leht, et "tulevik on helge"
Misasi siin helge on? Spordiajakirjanikud võiksid olla esimesed, kes saavad aru, et esikümne koht kusagil noortevõistlustel ei maksa s*****i.
Kui sa oled oma vanuseklassis 16-aastaselt TOP 10, siis täiskasvanute konkurentsi jõudes on 20-30 aastaste vahel viis sellist vanuseklassi, ehk maailma tasemel oled sama arengukõverat lineaarselt edasi pikendades sealsamas 50-70 koha vahel kus need meie tänased suusanühkijad enamasti on. Helge see tulevik kindlasti ei ole.
Jah, muidugi võib selles vanuses (16-20) pühendunud tööga paremaks saada ja tippu tõusta, aga nende tulemuste pealt mingiks eriliseks rõõmustamiseks põhjust ei ole.
Noorteklassi TOP10 hindaks ma sõnadega "OK tulemus, millest võib järeldada, et siit võib tulla professionaalne sportlane".
Mingist päris tulevikulootusest võib rääkida siis kui selles vanuses kindlalt medaleid võidetakse - kuigi ka see ei ole mingi garantii, et täiskasvanute konkurentsis medaleid või esikümne kohti tuleb, siis vähemalt võimalused on veidi paremad. Tõenäosus aga, et see noorteklassi top10 sportlane Eestile tulevikus tiitlivõistlustelt top10 kohti toob on tegelikkuses üsna pisike.
Et meie spordiajakirjandus neid noorteklasside tulemusi pidevalt üle paisutab ja iga keskmist talenti tulevikulootuseks tituleerib, illustreerib seda millises naiivses maailmapildis nad ise elavad.
Draax, kas sa siis ei tea suusatajate/laskesuusatajate koondise motot:"Tark ei torma !". Ladina keeli "Festina lente !"
Laskesuusatamise kommentaatorite üüratu optimism hakkab kah ära tüütama.
Kas sportlastele ei ole midagi õpetatud haiguste piisknakkuses (gripp, covid) või on nad kõik lamemaalased kes ei vaktsineeri?
Paar aastat tagasi, kui covidi vaktsiinid alles tulid, räägiti küll, et sportlased said esmajärjekorras.
Kas sportlastele ei ole midagi õpetatud haiguste piisknakkuses (gripp, covid) või on nad kõik lamemaalased kes ei vaktsineeri?
Paar aastat tagasi, kui covidi vaktsiinid alles tulid, räägiti küll, et sportlased said esmajärjekorras.
Kas keegi Vormel E sõitmist on vaadanud? ...ja seda "põnevust" nautinud?
Mina pole suutnud. Võibolla on seda vaja mõnda Eesti telekanalisse koos eesti keelse kommentaariga?
Mina pole suutnud. Võibolla on seda vaja mõnda Eesti telekanalisse koos eesti keelse kommentaariga?
"MSM"
Laskesuusatamise kommentaatorite üüratu optimism hakkab kah ära tüütama.
Just eile võistluse ajal mõtlesin selle peale. Tarmo Tiisler hõiskab nagu pöörane ja on täiesti kindel, et nüüd tuleb, kohe tuleb elutulemus. Siis otsustavas tiirus laseb eestlane vähemalt 3 märki mööda (eile lausa 5), sellele järgnev vaikus eetris on lausa kurdistav... Viimasel ajal on seda päris sageli juhtunud. Ei suudeta harjuda tõigaga, et eesti laskesuusatajatel puudub stabiilsus, aegajalt natuke joppab, aga üldiselt on ikka nagu on...
Rahune. Seal oli valutav selg ja toidumürgitus ka mängus + suvel välja ravitud vigastus.
5 mööda tundub julm ja keegi ei saanud aru mis toimus aga käed eemale Tuulist 😀
MM-l tuleb medal.
MM-l tuleb medal.
"MSM"
Kas keegi Vormel E sõitmist on vaadanud? ...ja seda "põnevust" nautinud?
Aastaid tagasi üht Aseri etapisõitu nägin kui veel F1-te vaatasin. E-vormel oli sama huvitav kui muru kasvamist jälgida.
Natuke ebaõiglane kriitika Eesti kommentaatorite suunas siin, mu arvamusel. Tomingas lasi ilmselt mööda kuna ta sõitis liiga kiiresti eelneval tiirul, mis koos Anthotzi kõrgusega tegi laskmist äärmiselt raskeks. Mu arvamusel oli siiski õige proovida kaasa minna. Ja paratamatult on laskesuusatamine selline sport, kus on alati teatud loto-moment. Järgmisena lootkem, et Eesti saab hea koha MMis paari nädala pärast. Siis on juba käesoleval nädalal EM.
"stefan"
Natuke ebaõiglane kriitika Eesti kommentaatorite suunas siin, mu arvamusel. Tomingas lasi ilmselt mööda kuna ta sõitis liiga kiiresti eelneval tiirul, mis koos Anthotzi kõrgusega tegi laskmist äärmiselt raskeks. Mu arvamusel oli siiski õige proovida kaas minna. Ja paratamatult on laskesuusatamine selline sport, kus on alati teatud loto-moment. Järgmisena lootkem, et Eesti saab hea koha MMis paari nädala pärast. Siis on juba käesoleval nädalal EM.
mis siin ebaõiglast on. See Tiisleri ajuvaba röökimine on ikka täiesti üle völli, lisaks siis see eufooria kohe tulevast heast kohast enne löppu jne, masendav.
Mis kiiresti, enne tiiru lastakse lödvemalt ja pulss alla, nad on seda aastaid harjutanud, asi on peas kinni ja seda on Tuuli ka ise öelnud, st ebakindlus sünnitab ebakindlust.
PS laskesuusatamine ei ole mingi loto, kui sa isegi kiirelt sõita ei suuda, siis ainult laskmisega ei võida, Tuulil kiirust on, aga lotovõitu võidki ootama jääda kui kindlust ei ole. Aga loodame parimat,m Ilvese kõrval ainuke, kel meil tippu asja on.
"juured"
Rahune. Seal oli valutav selg ja toidumürgitus ka mängus + suvel välja ravitud vigastus.
MM-l tuleb medal.
Tuuli Tomingas on laskesuusas küll see üks sportlane, kellel on võimete poolest suutlikkus olemas TOP20 või siis esikümne piirimaile stabiilselt jõuda. Juba see, et ta hetkel ühisstardis peale saab (on TOP25 hulgas üldarvestuses) on eestlaste senise statistika põhjal üsna hea näitaja.
Tominga probleem on laskmisega ja see on kõrvade vahel. Ei oska öelda, kuidas selle korda saab, aga see pole esimene kord kudas ta ühes tiirus just siis jubedalt ebaõnnestub (ka 2-3 trahvi läheb ebaõnnestumisena kirja) kui esimeste tiirude nullid hakkavad lootust andma, et võib täitsa hea võistlus tulla.
Mäletatavasti oli Tomingas ka see kes paar hooaega tagasi oli laskmisega hädas, sest kartis pauku (sic!). Laskesuusatamises, eriti ühisstardis, jälituses ja teates tuleb tiirus suuta pingega toime tulla ja Tomingas ei suuda.
Maha kanda on vara, eks spordipsühholoogid toimetavad ja kst millal see vabastav plõks võib toimuda, aga niimoodi jätkates päris kõrgeid kohti on raske püüda.
Aga kui korraks tagasi algusesse pöörata, siis Tomingas vähemalt jaksab suusatada, st. on sportlase moodi. Ermits seal kõrval tegeleb rohkem sotsiaalmeediaga - tema sportlik edu seisneb tavaliselt selles, et kord hooaja jooksul joonduvad tähed ja planeedid ning Regina saab punktikohtadele. Selle eduelamuse rõhutamisele kulub ülejäänud hooaeg kusagil kohtadel kuuendas ja seitsmendas kümnes.
Susan Külm oskab lasta, aga ei jaksa sama hästi suusatada. Kui hästi läheb tuleb hea laskmisega punktikoha piirile.
Talihärm on üldse pool hooaega kadunud olnud ja ka tase vastab ilmselt rohkem IBU karikale kui MK-le.
Laskesuusatamine on selles mõttes halastamatu, et kui sa jaksad suusatada, siis on vähemalt teoreetiline võimalus halvasti läinud tiirud tagasi sõita - see on ka põhjus miks Boe meestest nii sageli võidab või siis miks Lampic naiste arvestuses TOP20 on, kuigi tal neid nulliga tiire on üliharva.
Kui sa aga suusatada ei jaksa (ja enamik eestlasi ei jaksa) siis juba 1-2 eksimust tiirus tähendabki, et võistlus on põhimõtteliselt ebaõnnestunud ja kõrgele kohtadele sõita pole võimalik.
Kogu meie spordi põhiprobleem on see, et "raha ei ole ja keegi ei laena ka". Väike rahvaarv lisaks tekitab olukorra kus talente on vähe ja töökaid talente veel vähem. Võib ju ajada juttu, et ega raha ei keela trenni teha aga kui Norras ja Saksas on kõik taastumisvahendid ja 10 treenerit ning sportlased ei pea eriti muu pärast muretsema siis ikka natuke see loeb küll. Teiseks ma arvan, et see 10a mis laskesuusk on populaarsust kogunud ongi umbes see aeg, et noored, kes selles vaimus on kasvanud hakkavadki loogiliselt alles nüüd koondise uksele koputama. Ma muidugi Siimerit ka veel maha ei kannaks päris. Suht hea näide rahvaarvust on kusjuures Siimer ja Heldna - sama vanad kutid, mõlemad sõitsid noorteklassis suht hästi a la meie 1. ja 2. noorteklassis aga meesteklassis on tasemevahe päris suur - Saksamaal on 10 Siimerit ja 20 Heldnat, kellest mõnel ikka läheb arenguga täppi - ja isegi nemad on hädas võitmisega sest Norra jne.
"Stallone"
Kogu meie spordi põhiprobleem on see, et "raha ei ole ja keegi ei laena ka". Väike rahvaarv lisaks tekitab olukorra kus talente on vähe ja töökaid talente veel vähem. Võib ju ajada juttu, et ega raha ei keela trenni teha aga kui Norras ja Saksas on kõik taastumisvahendid ja 10 treenerit ning sportlased ei pea eriti muu pärast muretsema siis ikka natuke see loeb küll. Teiseks ma arvan, et see 10a mis laskesuusk on populaarsust kogunud ongi umbes see aeg, et noored, kes selles vaimus on kasvanud hakkavadki loogiliselt alles nüüd koondise uksele koputama. Ma muidugi Siimerit ka veel maha ei kannaks päris. Suht hea näide rahvaarvust on kusjuures Siimer ja Heldna - sama vanad kutid, mõlemad sõitsid noorteklassis suht hästi a la meie 1. ja 2. noorteklassis aga meesteklassis on tasemevahe päris suur - Saksamaal on 10 Siimerit ja 20 Heldnat, kellest mõnel ikka läheb arenguga täppi - ja isegi nemad on hädas võitmisega sest Norra jne.
Ma siin nüüd natuke oponeeriks. Kui vanuseid vaadata, siis Zahkna ja Tomingas on 29, Külm ja Ermits on 27, Ränkel juba 34, Talihärm 30.
Meil ei ole ühtegi näljast 20-25 aastast talenti ja need järelkasvukoondise 18-20 aastased on MK tasemest praegu ikka väga kaugel. Kui keegi on võistkonnavõistluses mõnda vahetust sõitma saadetud, on see kohe näha.
Ma meeste osas olen isegi 18-20 puhul veel suht optimistlik. Uut MK üldliidrit ilmselt ei tule sealt aga Ränkeli/Heldna tasemel meestel läheb varsti keeruliseks ma loodan ja konkurents tekitab arengut :)
eks enamustel spordialadel meil igasugune konkurents puudub. Saad koondisesse ja edasi võid rahulikult vegeteerida, keegi sulle selga ei hinga ja kohta ära võtta ei taha. Ok, mõningad erandid küll on, aga 90% nii ongi, st puudub sisemine konkurents, mis sunniks rohkem pingutama ja viiks edasi.
Paljudel aladel, kus vaja eratrenne jne nagu tennis, ei ole sul samas üldse võimalusi tippu jõuda, kui sul vanematel piisavalt raha ei ola, heal juhul joppab ja jääd kellegile silma, kes toetab.
Paljudel aladel, kus vaja eratrenne jne nagu tennis, ei ole sul samas üldse võimalusi tippu jõuda, kui sul vanematel piisavalt raha ei ola, heal juhul joppab ja jääd kellegile silma, kes toetab.
No millest me räägime https://sport.delfi.ee/artikkel/120258275/sel-nadalal-toimuma-pidanud-eesti-laskesuusatamise-meistrivoistlused-jaavad-ara
"Stallone"
Ma meeste osas olen isegi 18-20 puhul veel suht optimistlik. Uut MK üldliidrit ilmselt ei tule sealt aga Ränkeli/Heldna tasemel meestel läheb varsti keeruliseks ma loodan ja konkurents tekitab arengut :)
Pigem see mure on selles, et tänased 27-30 aastased võivad rahulikult 3-5 aastat sponsorrahade toel profisportlast edasi mängida. Nii kiiresti pole seal kedagi kuklasse hingamas.
Kui Ermits EOK toetusest ilma jäi, siis osatas, et huvitav kes siis teadet sõidab kui mina sporti ei tee. Traagika ongi selles, et kuigi MK sarja 60-70 kohtadele sõitva sportlasele pole mingit põhjust EOK toetust maksta, siis tema asemel kedagi teist teadet sõitma ka panna ei ole. Nii nutune ongi ja sealt tulebki see Eesti sportlaste võimalus raha eest hobidega tegeleda.
Mis sporditegemisest me siin Eestis üldse räägime? Sport pole moes, on üksikud hundid. Leelotamine ja rahvatants on meil moes, aga tantsida ei osata. Spordikommentaatorid..., vaadake ETV spordikommentaatoreid, näete seal järelkasvu?, sünnist surmani... ja siis need "Tiislerite" kommentaarid(masendavalt kahju, et enam soome yle-st ei saa sporti vaadata), egotripp. Selle asemel et tulemusi ja tegevusi näidata ja võistlusest rääkida, näidatakse kommentaatoreid ja intervjuusid(ja mitte statistikat). Kui vaatan võistlust, siis jätab mind külmaks kes mida muul ajal tegi, see võiks jääda kroonikasse või eraldi saateossa.
"vaits"
No millest me räägime https://sport.delfi.ee/artikkel/120258275/sel-nadalal-toimuma-pidanud-eesti-laskesuusatamise-meistrivoistlused-jaavad-ara
Õige otsus.
Tennisistid mängisid pidevalt ilma Kaia ja Anettita.