SEB Eastern Europe Small Cap Fund - Mida arvate selle tulevikust?

Tere,

Soetasin juunis selle fondi osaku, kuid siiani on ta mind tugevasti petnud. Hetkel -13%

Kas targemad soovitavad müüa või hoida? Hetkel tunduvad teiste pankade sarnased osakud ka kahju kandvat.

Päikest

https://www.seb.ee/cgi-bin/unet3.sh/un3.w?act=VPFOND&frnam=INV#

aga palju teller tootlust lubas, kui ta su ära rääkis?
Asi ongi nii nagu sa ise kirjutasid-võta lahti enam-vähem ükskõik millise ida-euroopa suunalise fondi tootlus juuni 07-detsember 07. Pea kõik on 10-20% allpool juuni tasemetest. Hulk raha on välja voolanud ning viimaste aastate ralli kasumid realiseeritud.

Üldiselt...relax.Kõik saab korda.
Nussa, sul sai fondiga liitumiseks lihtsalt vale aeg valitud. Kuna fondi investeeritakse mitmeteks aastateks (näiteks 7 aastat) siis tõenäoliselt sa ei kaota. Eks näib mida majandus lähiaastatel toob.
Tere,

Olles selle fondi taustaga natuke tuttav võin tõdeda, et tõepoolest - väiksemad ettevõtted on perioodil juuli kuni praegu väga valusalt pihta saanud. Samamoodi on see olnud mitte ainult Ida-Euroopas vaid ka mujal maailmas - volatiilsetel aegadel kannatavad väikeettevõtted rohkem. Samas ma usun, et fondil on pikas plaanis suhteliselt head väljavaated. Fondi eesotsas on 15 aastase kogemusega poolakast fondijuht ja tema taga 7 eestlasest, poolakast ja leedukast analüütikut. Esimese kvartali võiks ehk ära kannatada ja siis otsustada. Samas muidugi oleks Sul olnud tark teha väike wash sale enne aasta lõppu, et saaks seda muude väärtpaberitulude vastu kasutada tuludeklaratsioonis.

nussa

kas Sa valisid selle fondi ise või oli see SEB soovitus?

viimasel juhul täitsid Sa kindlasti ka miski riski- või investeerimisküsimustiku ja sellisel juhul tasub ehk meelde tuletada, mis Sa kirjutasid sinna oma tootluse ootuse, investeeringu pikkuse, riskitaluvuse jne. kohta

tean isiklikust kogemusest, et väga tihti valitakse küsimustikku täites algselt maksimaalne võimalik tootlus ja minimaalne võimalik risk, kuna aga selle tulemusel saadud soovitusliku portfelli ajalooline tootlus ei rahulda, siis täidetakse küsimustiku uuesti niikaua kui soovituslik portfell tuleb kõrgeima ajaloolise tootlusega ... mis on võimalik siis ainult riskitaluvust oluliselt tõstes

SEB lehel on selle fondi kohta muu hulgas kirjas, et sobib investorile, kes soovib pikaajalist kapitalikasvu ja paigutab raha vähemalt 5 aastaks, samuti et tegu on KÕRGE RISKIGA fondiga, ma ei tea mis see viimane SEB skaalal täpselt tähendab, aga ca 15-20% fondiosaku väärtuse kõikumise talumist vist ikka - kui tegu ei olnud SEB soovitusega, vaid oma otsusega, siis seda oleks võinud tähele panna
Inimesed ei saa tihti aru mida tähendab sõna "risk". Eriti vähe taibatakse, mida tähendab sõna "risk" mingi konkreetse varaklassi, fondi, väärtpaberi jne. valiku puhul.
Eks ta natuke olene ka, kui suur su positsioon seal on. Vbl oleks mõtekas iga 3 kuu tagant positisooni suurendada ning võtta kõrvale mõni venemaale suunatud toode.
"risk" tähendab tavainimese mõttes seda, et fondi tootlus ei olegi 20% aastas, vaid ainult 15%...
SEB Eastern Europe Small Cap Fund (Former SEB Baltic Fund , former SEB Lux Capital Selection - Baltic Fund)

Kas ilmselt ajaloo tõttu siis siiani asset listis TEO, Tallink, Erste Bank, Raiffeisen, Sberbank, Lukoil, Aeroflot ja paljud teised, keda keskmine investor küll ei peaks small-cap aktsiaks (antud turgude vaates). Või noh, esimene mulje asset sheetist jäi küll, et see ei vasta hästi fondi nimele...

SEB Ida-Euroopa Väikeettevõtete Fond (SEB Eastern Europe Small Cap Fund) investeerib Ida-Euroopa, sh Venemaa, aktsiatesse ja aktsiatega seotud vabalt kaubeldavatesse väärtpaberitesse, mille on emiteerinud väiksemad ettevõtted ( kelle turukapitalisatsioon on ostmise ajal kuni 500 miljonit USA dollarit)
Fondi tingimuste kohaselt investeeritakse sellistesse ettevõtetesse >50% portfellist. Kuna fondijuhile ei tundunud small capi valuation varem eriti sobivana, siis hoiti seda taset suht minimaalsena... ei saa öelda et seeoleks kõigevalem mõte olnud...
Olen ka natuke erinevaid fonde torkinud ja kui vaatan nt viimase kahe aasta kokkuvõtet, siis selgub, et aktsiatega olen üliedukalt toimetanud ja fondid on miinuses - seejuures on seda miinust oluliselt vähendanud likviidsusfondi pluss (perioodil, kui olen leidnud, et "ka raha on positsioon"). See kõik võib muidugi olla juhus, kuid edaspidi eelistan aktsiaid.
Vabandan, viivitunud vastuse pärast.

Positsioon on selles 25%, mis on suhteliselt suur. (kui arvestada portfelli ka investeerimishoiused, kui mitte siis peaaegu 50% :S)
Antud miinus, on tõmmanud koguportfelli miinusesse.

Nüüd olen kahevahel kas müüa ja kannatada kahjum ära, mis on koguportfellist 3-4% või oodata niiöelda paremaid aegu.
Lisaks sellele oman sama suurt positsiooni SEB kasvufondis, mis on hetkel 8% plussis.

Kas peaks selle kasvufondi rahaks tegema või on sellel head väljavaated?

Mida targemad arvavad?

PS. Tänan elava vastukaja eest.

Päikest,
Henri
Mis on sinu hinnangul muutunud võrreldes selle ajahetkega, mil otsustasid fondi soetada? (sinu riskitaluvus, usk sebi, usk ida-euroopasse, usk small capidesse, sihtturgude valuatsioon, fondi struktuur, sihtturgude risk, sihtturgude potentsiaal, fondijuhid jne?)
Kui need muutused kirjas on, siis saab edasi vaadata, kas need muutused pädevad.
See et mingi asi, eriti fond, on +x% või -x% ei ole pädev põhjus, et ostu -ja müügiotsuste tegemiseks
No muutunud on see, et tahaks kevadel/suve algul 25% ulatuses rahaks teha, et tsikkel osta. :)

Ja ei tahaks rohkem kahju kanda (kui võimalik). Et äkki oleks kasulikum seda raha hoida cash-ina. Samas kahjumiga müük on kehv igaljuhul. Tuleb ka tunnistada, et usk Ida-Euroopasse hakkab jahenema, kuigi samas ei ole ka paremat võtta kusagilt.
Paraku olen peamiselt võrrelnud seda small cap-i kasvufondiga ja kuigi mõlemad paigutavad raha Ida-Euroopasse on tulemus ristivastupidine.

Olen alles algaja ja ei mõista taolist liikumist.

Hetkel tundub maailma majanduses hüsteeria olevat, mis võib ju iseenesest vabalt terve 2008 kesta?! Mis tekitaks kahju kordades suuremaks. Loomulikult on see minu, kui algaja, isiklik hinnang.

Mida arvate teie, kes te olete asjas sügavamalt sees?

Päikest,
Henri
siis tee 25% rahaks ja osta tsikkel. Ei maksa arvata, et suve algul on seis parem.. Muidu võid veel üldse rattast ilma jääda
Ehk, siis targemad arvavad, et suvel pole kahjum mitte -11% vaid veelgi enam??

Või tuleb tõdeda ,et antud fondi puhul on tegemist lotoga?? :)

Henri
ma tahtsin öelda, et poole aastast raha ei maksa hoida aktsiates. Selle jaoks on tähtajalised hoiused või kui sul oleks tegu suurema summaga, siis võiksid ka võlakirja või mõnda struktueeritud toodet küsida.

Paari kuu persektiivis on iga investeerimise puhul tegu rohkem lotoga, ehk siis kauplemisega. Kui sa just staar ei ole
Osta talvel tsikkel, saad allahindlusega.
Jah, peab tõdema, et antud fondid on pettumuse valmistanud. Loomulikult saan ma aru,et kõikjal on kahju kantud.

Eile ja täna on fondid lisaks kogunud 2% miinust. Masendav :)

Ma nüüd olen kahevahel, kas peaks selle kasvufondi oma 5% plussiga kähku rahakse tegema või kannatama.

Kuidas need reeglid SEB-is on - et kas enne kella 15 saab tänase hinnaga seda teha?

Tänud vastukaja eest.

Henri