SCA

Saan ma õieti aru, et suurendatakse müüki Ida-Euroopa (s.h.Venemaa) Tuulasse uue tehase loomisega!
Teatavastti venes meeldib arveldada $.
Kuidas USD riskid kaetud on.
koto
Antud investeering on kindlasti mõeldud ainult vene turu jaoks. Pehmepaberitoodete transpordikulud on piisavalt kõrged, et tootmine ja tarbimine peab toimuma teineteisest päris lähedal.
Oslo börsil on Norske Skogiga kauplemine peatatud ja käivad kuulujutud, et UPM või Stora Enso on ülevõtupakkumist tegemas. Norske Skogil ei ole just kõige paremini läinud ja tegeleb teises valdkonnas kui SCA (vist ajalehepaber jms), aga siin kandis suur tegija igal juhul ja Skandinaavia paberitööstuse seisukohast kindlasti huvitav liikumine.
Venemaa palgitollid mis on hetkel 10 EUR/m3 on plaanis tõsta 15 EUR-ni 1aprillil ja 50 EUR-ni 1. jaanuaril. Juhul kui nii tõepoolest läheks, oleks see tohutu löök Skandinaavia metsatööstusele. Varem on väidetud et jõuakse Venemaaga kompromissile aga endiselt pole olukord selge. Juba praegu peavad soomlased palke Rootsist ostma.

SCA on õnneks ise suur metsaomanik, aga M-Real, UPM ja StoraEnso võivad sattuda täbarasse olukorda lähiajal kui midagi Venemaaga kokku ei lepita.

Arvatakse siiski, et Venemaa mängib metsatollidega seoses nende soov liituda WTO-ga, ja veel et Venemaa metsaekspordi kukkumine oleks neilegi raske löök.

rootsikeelne artikkel: http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_302187.e24
Üsna värskelt käis Soome poliitiliselt areenilt läbi ka mõte siduda puutollide küsimus gaasijuhtme rajamisega Läänemere põhja.
TaivoS
Ma arvan, et kui Läänemeri oleks Soome sisemeri, oleks see toru seal juba ammu ning gaas voolaks mingi aasta jagu juba nii et mühin taga :)
Su jutus on kahtlemata point. Kusagilt lõppude lõpuks termin "finlandiseerumine" tuli.
Stora Ensolt kasumihoiatus kasvavate puiduhindade tõttu kahjumisse mineva Q1 tõttu. Stora Enso erineb SCA-st ning oma Soome konkurentidest (eelkõige UPM-Kymmene ja M-Real) selle poolest, et realiseeris olulise osa oma põhitegevusega mitteseonduvad osad, kuid tänase päeva seisuga oli eelkõige oluline metsamaa müük, mida nüüd peab turuhinnaga sisse ostma, samal ajal kui SCA ja UPM-Kymmene omavad endiselt märkimisväärselt metsamaad, pakkudes tooret omast käest.

Kui SCA seisukohast tundub pehmete paberitoodete transport kaugetele turgudele tõesti mitte kuluefektiivne, siis Rootsi toormest tselluloosi tootmine ning sellest mujal tehastes lõpptoodete tootmine võib olla võimalik. Näiteks on Soome M-Real osaline tselloloositehase loomises Uruguais, mille toodangut hakkavad kasutama M-Reali tehased Kesk-Euroopas. Seega ei pruugi SCA tõusvatest paberipuu hindadest liiga palju sõltuda ka kaugemal asuvates tehastes.

Soome analüütiku rõhutatult konservatiivne hinnang hästi hooldatud metsamaa hinnale oli praegu 1000 EUR hektari kohta, mis teeks 2,6 mln HA väärtuseks kusagil 24,5 mrd SEK. Praegu väärtus bilansis 23,3 mrd SEK. Vene puidutollide täiemahulise rakendumise korral peaks see saama eelkõige Euroopa turul päris oluliseks konkurentsieeliseks.

Stefan, olid siis tulemused tõesti nii kehvad? Pole paraku conference calli kuulanud. Või loetakse CEO sõnumist välja negatiivset kasumihoiatust?
Kartsin terve päev et TaivoS tuletab SCAst meelde :-) Ausalt, ma pole ka veel kuulanud, ainult kiiresti läbi lugenud. Jutt toorainete kallinemisest tuleb nagu tihti, aga konkurentide toorained peaksid ka olema kallinenud. Cas-flow tundus nõrk ka, ja eks oleks võinud oodata numbrite kaunistamist pärast eelmise aasta fiksvarade puhastamist, metsaväärtuste vastu. Samas mina ise hoian seda aktsiat puhtalt konservatiivse investeeringuna, ja kui P/E on endiselt päris madal, siis ma ei muretseks niipalju. Lõppude lõpuks on SCAl piisavalt tooraineid et ka sellest rohkem teenida. Aga selge see, et uus CEO veel ei veena.
Parem
kui kasum/aktsia on endiselt päris kõrge, siis ma ei muretseks niipalju.
EPS Q1: 2,18 SEK
stefan
sa oled ettevõttele lähemal kui teised :) , kasvõi keeleliselt , mis on põhjuseks ettevõtte aktsiahinna uute põhjade tegemisel ? Kuigi pessimism üleüldine võiks paljugi selgitada , siis tegelikult ju sektor mu meelest samas grupis põllumajandusega , kuigi pisukese reservatsiooniga , aga seega justkui ikkagi päikesepoolsemal mäeküljel . Millegipärast aga sajab sealgi .
Kas ettevõttelt on tulnud mingeid olulisi uudiseid ? Hind tundub mulle juba huvitav olevat .
Eilne kukkumine oli vist seotud Kimberly Clark kasumihoiatusega.

Muidu on jah aktsia valmistanud pettumust - p/e äkki 8-9 praegu, ja nagu sa mainid päris konservatiivne äritegevus. Euroopa suurim erametsaomanik, kasvav tegevus Venemaal, Indias, Hiinas jne. Kaalun ka juurde ostmist.
Stefan, tead sa kas SCA-l Rootsis oma metsavarudest tselluloositootmist on?
...ja kas sellest varustatakse tehaseid ka väljaspool?
Neil on üks suur tselluloositehas (pulp factory?), Östrand. Aga ilmselt ostetakse ja müüakse sõltuvalt töötlemistehaste asukohtadest üle maailma.

Kokkuvõttes on nad (minu teada) pulp neto-ostja, kuigi samas on nende metsaraoed tunduvalt alla metsa juurdekasvu. (millegipärast)
metsaraied
Östrand siis ainukene "virgin pulp" tehas. Kasutatud paberi ümbertööötlemist toimub vist tihti paberitehastes.
stefan
täna tulid tulemused, mis pole turu ootustele vastavad ?
või kukub ta ühe täiendava põhjusena sümpaatiast Soome puidutööstuste järgi ?