Saksamaa aktsiaturg

LHV poolt selline uudis (30.05.2006):

DAX indeksi tugevaimate kukkujate hulka kuulub Commerzbank (CBK). Saksamaa uudisteagentuur DPA-AFX teatas täna, et mitmete kauplejate ning investorite spekulatsioonide kohaselt on kontserni derivaatidega tegelev üksus mõningates raskustes. Commerzbank esindaja proovis antud väidet aga ümber lükata, vastates pressiteatele, et juhtkond on antud üksuse tegevusega vägagi rahul. Sellest hoolimata näitab panga aktsia tänaseks languseks märkimisväärse -2,53%.

Stefan, kas oskad ka midagi lisaks kommenteerida?
Seda väidetavat juhtumit ongi raske kommenteerida, Commerzbank on öelnud, et väide on alusetu. Aktsia on langenud viimasel ajal, aga ma ei näe põhjust et kasum ei areneks plaanipäraselt käesoleval aastal. Q1 puhaskasum 1,13 EUR/aktsia oligi hea kuigi mõjutatud erakorralisest kasumist. Tõusvad intressid on Commerzbankile vähem tähtis kui tugevnev saksa majandus ja tõusvad sealsed kinnisvarahinnad, ma arvan. Eurohypol on "exposure" Ameerika kinnisvara vastu, aga mulle tundub et see risk on kontrolli all. Üleüldiselt on sakslased väga konservatiivsed oma numbritega, eriti pankades, ja ma arvan endiselt et Commerzbank on teel 40 EUR-le.
Commerzbank on nüüd kukkunud alla 27 EUR. Uudistes on viimasel ajal olnud info sellest et CBK vähendab töötajate arvu, muidu mitte midagi "materiaalselt" pärast Q1-raporti. Teada on et ühinemine Eurohypoga toob kaasa ühekordseid kulud mis koormavad 2006 kasumi mõne 100 MEUR-ga, samuti pikaajalised sünergiad. Praegune P/B on kuskil 1,2, ja 2006 P/E alla 10. Saksamaal olid kõvad krediitikahjumeid 2000 aastate algul, nüüd tudub see aeg olevat möödas, ja mul on raske aru saada miks aktsia on nii odav. Hea küll, endiselt on tulumaksukeskkond Saksamaal ebasoodne, ent CBK-l võib veel mõned aastat kasutada "vanad kahjumid" oma tulumaksude vähendamiseks, ja tasapisi Saksamaa (niii CDU kui SPD) töötab selle nimel et tulumaksusüsteem paraneb. Ma ei usu et CBK väärtus peaks olema nagu Hansapank mullu, ehk P/B 5, aga praegune hind tundub mulle niisiis odav.
Tulumaksude langus Saksamaal võiks oluliselt mõjutada Saksa varade hinnad. Raha põgenemine Saksamaalt on eelkõige sõltunud 1) madalamatest tööjõukuludest teistes riikides ja 2) madalamatest tulumaksudest teistes riikides. Kuigi aeglaselt tundub, et Saksamaa on lõpuks sellest aru saanud.

ÄP-Online:
Saksa rahandusministril on valminud ettevõtete maksureformi kava, mis peaks aastaks 2008 vähendama firma kasumilt võetavaid makse ligi neljandiku võrra.

Peer Steinbrücki kavandatud muudatused peaksid vähendama ettevõtete maksukoorma 39 protsendilt 30 protsendile, kirjutab Financial Times. Praegu on Saksamaa maksukoorma poolest arenenud riikide seas USA ja Jaapani järel kolmandal kohal.

Eelnõu arutluse käigus võib kolmapäeval kantsler Angela Merkelile üle antud plaan veel oluliselt muutuda. Praegu näeb see muuhulgas ette ettevõtte tulumaksu alanemise 25 protsendilt 12,5-16 protsendile, kirjutab leht.
Huvitav et USA on maksukonkurentsis hästi vastu pidanud (tegelikult küsimus, et kas ikka on), kui seal on tulumaks väga kõrge ja käibemaksu kui sellist pea polegi (osariigid vast lisavad mõne protsendi juurde), siis tulevik peaks olema tume ka USA ettevõtetele, kui isegi Saksamaa läheb käibemaksu tõstmise ja tulumaksu langetamise teed.

Saksa firmade poolt makstav tulumaks on minuteada absoluutarvudes niigi väike ja maksumäärade langetamine ei muuda siin suures plaanis praktiliselt midagi.Probleem seisneb tööjõu-ja sotsiaalkuludes.
absoluutarvusi ei tea, küll on meeles, et protsentuaalselt moodustab ettevõtete tulumaks "tulumaksuvabas" eestis riigieelarves suurema osa, kui "kõrge tulumaksuga" saksamaal.
Siiski, siiski. Midagi seal Saksamaal plaanitakse ja suures pildis tundub, et Saksamaa hakkab tasapisi kosuma ja veab Euroopatki, aga USA-l on lagi käes ja nüüd on küsimus veel selles, kas maandumine saab olema pehme või valus. Intresside tõstmisega püütakse tulevast kukkumist pehmemaks teha, kuid ilmselt on ka selliseid tegureid, mida USA ei saa mõjutada. Mõni makroökonoomik võiks võhikuid valgustada.
Intresside tõstmisega pigem üritatakse inflatsiooni pidurdada ja majandust ohjata, karta võib et natuke liiga kaua kestis tarbimispidu ning Fed-i uus juhtkond (vanagi oleks seda teinud) on kasutusele võtnud üsna karmi kõneviisi. Aga turgude languse taga tõesti hirm karmi maandumise ees õigemini hetkel hinnatakse sisse võimalust, et raske maandumise tõenäosus ei ole nullilähedane vaid nii umbes 25% (suvaline ja vägivaldne arv).
Elga Bartsch, MorganStanley
"This past week, the cabinet approved the key points of a yet-to-be-drafted corporate tax reform. The reform aims at cutting the corporate tax rate from 25% to 12.5% in 2008. This would lower the total corporate tax burden, including the trade tax levied by local municipalities, to slightly less than 30%, compared to 38.9% today. As a result, the total corporate tax burden would move from the highest in the European Union to a ‘midfield’ position."
Commerzbank pakkus täna oodatust halvema raporti ja aktsia kukkus 28 EUR -> 26 EUR. Peamiselt tundub mulle, et pangal on probleemi oma personalikuludega, ja ilmselt püüakse ka sellega tegeleda. Laenukahjumite provisioonid on äkki ka ülekonservatiivsed, ja seoses Eurohypo ühinemisega on kindlasti igasuguseid kulusid tekkinud.

Hoolimata kõik jamast, netokasum/aktsia 1,56 EUR H1 (k.a. erakordsed tulud/kulud, ja omakapital/aktsia 21 EUR. Aastane netokasum jääb arvatavasti 0,2% kontserni varade väärtusest, ja ainult neli korda rohkem kui Hansapanga kasum. Saksamaa suuruselt teine pank peaks olema suuteline areneda edukamalt, isegi kui juhtimises on puudusi.
saksamaa jaekaubandusfirmad on juba üsna soodsad
Oskab keegi kommenteerida thyssenkrupi käitumist?
Olin kaua long Commerzbankis, aga arvestades maailmamajanduse seisu olen ma sellest positsioonist samm-sammult loobunud (null-kasumiga). Kahju, kuna Commerzbanki P/B ja P/E on soodsad, potentsiaal Saksamaal suur. Maailma kinnivaraturud tunduvad aga mulle praegu liiga ohtlikud.
stefan,
võrreldes näiteks Hispaania või Eestiga peaks Saksamaa kinnisvarabuum olema suhteliselt olematu. Täpseid numbreid pole küll praegu käepärast.
Ouna Ants
Väga õige, ja kui puhub "uued tuuled" maailma finantsturgudel, siis arvan ka et Saksamaa peab suhteliselt hästi vastu. Ent kukkumisrisk teistel turgudel on tõusnud, ja koos sellega risk et Saksamaa siiski tuleb kaasa.
Kas kusagilt saab näha Saksamaal kaubeldavate USA aktsiate hindasid?
Commerzbanki aktsia on endiselt ilusal tõusuteel ja soodsate multiplitega. Minu ainuke probleem siis, et aktsiaid enam pole. Aga see ongi vaid detail, mõnu ongi analüüsimises :) Juhul kui maailmamajandus püsib stabiilsena, siis usun endiselt et 40 EUR on käe ulatuses. Maailmamajanduses peaks aga probleemid tekkima, ehk täpsemalt, risk et probleemid tekivad on mulle liiga suur.
Hypo Real Estate aktsia vabalanguses täna pärast kahjumite avaldamist. Masendav, et sakslased kellel nii stabiilne kinnisvaraturg, on kaotanud niipalju Ameerikas.
Hypo Real Estate nüüdseks siis 17,1 peal viimaks ära käinud. Kole, tõesti kole.

http://www.instock.de/AusBoersenbriefen/10178877