Rohepesu

To: mercury
Okei, mulle jäi pigem mulje, et keegi ostab endale biolagunevaid kilekotikesi spetsiaalselt terve rulli selleks, et neid täis toppida ja oma kompostihunnikusse visata. Ma pole ise kunagi neid üritanud lagundada oma kompostihunnikus. Lähevad kõik olmeprügi hulka.
Tegelikult nende biolagunevate kilekotikeste esialgne (rõhutatult esialgne) idee oli selles, et kuna igal pool vedelevat metsa all ja võsas kilekotikesed, siis biolagunevad vähemalt lagunevad ise ära. Et nagu loodustsäästvam või nii. Tol ajal veel biolagunevat sodi eraldi kokku ei kogutud elanikkonna käest. Nüüd on neile biokotikestele leiutatud mingi teine ideoloogiline-religioosne tähendus.

Muidugi eraldi tuleb siin vaadelda seda, kas biolagunev kotike, mis on kuulutatud “biolagunevaks”, on ikka päristoode või on mingi hiinlaste võltstoode ja ei lagune üldsegi.

2 Likes

Kõik kotid loetakse protsessi seisukohalt võõristeks, mis tuleb enne biojäätmete edasist töötlemist eemaldada. „Käitlusettevõtted ei saa kotte ükshaaval eristada, sest see ei ole tehnoloogiliselt ega majanduslikult otstarbekas,“ põhjendab Tammaru.

Tammaru sõnul tasub arvestada, et biolagunevate ja komposteeritavate kottide tootmine on ressursimahukas ning mitmete keskkonnamõjude hinnangul võib nende tootmise jalajälg olla isegi suurem kui tavapärasel viisil toodetud plastist kilekotil. „Kui selline kott lõpuks niikuinii põletatakse või ladestatakse, jääb selle keskkonnakasu väga väikeseks või keskkonnakahju võib olla isegi suurem.“

Ta ütles, et seetõttu soovitavad jäätmekäitlejad biojäätmete kogumisel biolagunevaid kotte mitte kasutada ning eelistada biojäätmete üleandmist ilma kotita.

1 Like

Ma olen kuulnud, et kavalamad teevad ehitusmaterjalide poes asuvast kompostikastist foto ja saadavad selle

3 Likes

Täpsustan: teevad ehituspoes asuvast kompostikastist foto ning seejärel panevad selle AI abiga oma hoovis tehtud pildile.

1 Like