Reformierakond

Eks kuskilt peab ikka makse ka koguma. Loosung: kõik maksumäärad nulli - ilmselt ei toimi. Edasine on vaidluste koht - mida langetada, mida tõsta.
luarvikluarvik
Refile ei meeldi madalad maksud:
- Jätta ära maagaasi, elektri ja diislikütuse aktsiisilangetused.

See on tõesti ennekuulmatu, et kriisi ajal makse alandatakse - sarnaselt masu-le tuleks makse ikka tõsta!
(Ok - ma saan aru, et masu ajal pingutati eurotsooni astumiseks eelarvetasakaalu nimel ning tõsteti 'ajutiselt' käibemaksu, aga nüüd tundub, et ref suudab hea kriisi opositsioonis olles lihtsalt ära munada ja seosetult lahmida)
Kuna enamus Eesti elektrist tuleb välismaalt või "loodussõbralikest" tuulikutest, siis mul tekib üldse küsimus, et mis alustel praegu riik nii kõrgelt elektrit aktsiisimaksustab? Varem oli argument, et aktsiisimaksu korjatakse, kuna põlevkivi põletamine hävitab Eesti loodust.
Aga nüüdses olukorras, mis oleks argument, lisaks vajadusele inimestelt lihtsalt raha käest ära võtta?
ttrust
nii kõrgelt elektrit aktsiisimaksustab

Oled üldse kursis, palju elektriaktsiis on? Minu ~25€ elektriarvel oli aktsiis vist alla euro. Eratarbija jaoks on aktsiis täiesti ebaoluline võrreldes näiteks võrgutasudega. Kui kuskil kisa tõsta, siis selle üle, et kuidas Elering riigile dividende saab maksta - nende tulu peaks ju minema ülekandevõrgu haldamisele, mitte omaniku kasumiks?

Elektriakstiisi ära kaotamise ainuke efekt oleks, et populistid peaks endale leidma uue puu mille all haukuda.

luarvikluarvik

täpne sõnum on siiski see, et tänases olukorras kus raha on vähe ja abivajajaid palju - ei ole aktsiiside langetused kõige efektiivsem toetusmeede ...

ja täpselt nii ongi, et rahandusminister kasutab kriisi erakonna "majandusprogrammi" jaburate ideede elluviimiseks, mitte ei otsi reaalselt toimivaid lahendusi ...
Henno Viires
luarvikluarvik

täpne sõnum on siiski see, et tänases olukorras kus raha on vähe ja abivajajaid palju - ei ole aktsiiside langetused kõige efektiivsem toetusmeede ...

ja täpselt nii ongi, et rahandusminister kasutab kriisi erakonna "majandusprogrammi" jaburate ideede elluviimiseks, mitte ei otsi reaalselt toimivaid lahendusi ...

ma puht huvi pärast küsin, miks diisliaktsiisi langetamine jabur mõte on? Jah ma olen nõus, tänu kartellile on meil hind ka peale seda kõrgem kui naabritel, aga võiks mitte olla.
Maksud peaks olema sellisel tasemel, et ei koliks naaberriiki. See kodualuse maamaksu kaotamine näiteks oli hoopis jabur, võttis valdadelt tulubaasi ja sundis neid ärimaad mitmekordselt maksustama. Maad ja kinnisvara minema ei vii ja maksud laekuks suht kindlalt kui need mõistlikul tasemel.
Tankige Krooningus, täna diisel 10senti odavam, kui kartellil.
pahurik,
kodualuse maa maksuvabastus kuni 1500m2 osas on vastutulek "ma olen siin juba 50 aastat elanud" üksikutele pensionäridele. Oleks poliitiline enesetapp seda tagasi võtta/sisse seada.
Kui sa KOV sissetulekute pärast muretsed (õigustatult!), siis oluliselt lihtsam (ja õiglasem!) on lõpuks ometi maa hindamine ära teha, et maamaksud hakkaksid kasvõi ligilähedaselt sõltuma maa tegelikust hinnast.
2korda2
pahurik,
kodualuse maa maksuvabastus kuni 1500m2 osas on vastutulek "ma olen siin juba 50 aastat elanud" üksikutele pensionäridele. Oleks poliitiline enesetapp seda tagasi võtta/sisse seada.
Kui sa KOV sissetulekute pärast muretsed (õigustatult!), siis oluliselt lihtsam (ja õiglasem!) on lõpuks ometi maa hindamine ära teha, et maamaksud hakkaksid kasvõi ligilähedaselt sõltuma maa tegelikust hinnast.

2korda2, suurt vahet ei ole, vallad on ärimaale niikuinii keeranud maksimaalse määra ja mida sa hindad kui niikuinii koduomanikule on maamaks 0.Jah, on küll mugav, et maksma ei pea, aga mingi väike Telia TV kuumaksu suurune maks ei tapa kedagi
pahurik,
uuesti - ei ole kodualune maa maksuvaba vaid kuni 1500m2 on maksuvaba. Tüüpilise KOV territooriumist moodustab valdava osa muu kasutusotstarbega maa (mets, põllumaa jms) ja maa hindamine mõjutaks oluliselt ka lõpptulemust (kus maksimaalne määr on seadusega pandud 2,5% ... mis aasta hindadest???).
Karilaid pakub järgmiste presidendivalimiste kandidaadiks hoopis Jüri Luike.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/keskerakond-kaalub-isamaasse-kuuluva-isiku-esitamist-presidendikandidaadiks?id=90017019

Nii veider kui see Karilaiu uitmõte ka on, kuid mitte see pole tähelepanuväärne vaid Kaja Kallase ülestunnistus :

Kaja Kallase kinnitusel on Reformierakond valmis kõiki kandidaate arutama. Küll möönis Kallas aga seda, et Reformierakonnal pole ilmselt mõistlik oma kandidaadiga välja tulla. “Vaadates meie erakonna vastaseid, siis meie kandidaat ei saaks kindlasti valitud,” nentis Kallas.

Tule taevas appi, sa näed ja ei mürista ! Nii väikse ajaga on ta suutnud oma erakonna nii auti mängida nii et neil pole enam poliitikas ühtki liitlast ja on nii suurel hulgal mõjukaid vastaseid, et isegi oma presidendikandidaati pole neil mõtet esitada.
Mulle presidendi institutsiooni juures meeldib see põhimõte, et presidendiks saaks see isik kes oleks kõigile erinevatele poliitilistele jõududele (parteidele jne) kõige vähem vastumeelt.
Praegune ametisolev president ei pruugi paljudele meeldida, aga ta täidab seda põhimõtet ning viimastel presidendivalimistel pakutud varasemad kandidaadid ei täitnud seda põhimõtet nii hästi.
Ka eelmise presidendi puhul oli sama valik.
Kaljulaid oli algul täiesti mõistlik inimene, aga ta radikaliseerus umbes 1,5 aastat tagasi, ning ei saa õnneks seetõttu ka tagasivalitud.
Kohusetundlik Brüsseli ametnik, kes ajab ainult seda agendat, mida seal aetakse ning raevub isegi mõtte peale,et Eestil võiks EU pomode käsulaudadele ka pisut vastuvaidlemist olla , polnud kunagi mõistlik president
Kas see lollakas valimisseadus, mis kokkuvõttes võimaldas Nestoril pärast mõningast lambivarju vaatlemist määrata presidendiks sisuliselt suvalise inimese tänavalt, on vähemalt tänaseks ära muudetud?
Viimaste presidendivalimiste lõppetapis olid kõne all kaks peamist kandidaati - Jüri Luik ja Kersti Kaljulaid. Kaljulaid sobis kuuele parteile, Luige välistasid need sama asja kaks kannikat - EKRE ja KE.
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/juri-luige-tulised-toetajad-taganesid-keskerakonna-ja-ekre-pohimottelise-vastuseisu-tottu?id=75760245
Keegi neist Laari aegadest saadik poliitikas figureerinud isamaalistest või riigikaitse taustaga habemikest jäi perevägivallaga vahele kunagi, taandus poliitikast vist aga ühtegi nime ei suuda ma googlega leida. Aidake!
Jüri Luige järgmiseks presidendiks valimine tundub ausalt öeldes natuke nagu raiskamisena :) Meri sai presidendiks 63-aastaselt, Luik on hetkel 53, aega veel on. Lisaks ei saa kõiki padruneid saluudiks lasta, emotsionaalselt tahavad kõik küll "head presidenti", aga praegusel suhteliselt stabiilsel perioodil ei ole presidendi roll nii kriitiline, kui mingis vähe turbulentsemas olukorras oleks. Kes teab, mis seisus me 6 või 11 aasta pärast olla võime...
opex
Keegi neist Laari aegadest saadik poliitikas figureerinud isamaalistest või riigikaitse taustaga habemikest jäi perevägivallaga vahele kunagi, taandus poliitikast vist aga ühtegi nime ei suuda ma googlega leida. Aidake!

Andrus Öövelil oli miski teema sellega.
jesper
Jüri Luige järgmiseks presidendiks valimine tundub ausalt öeldes natuke nagu raiskamisena :) Meri sai presidendiks 63-aastaselt, Luik on hetkel 53, aega veel on. Lisaks ei saa kõiki padruneid saluudiks lasta, emotsionaalselt tahavad kõik küll "head presidenti", aga praegusel suhteliselt stabiilsel perioodil ei ole presidendi roll nii kriitiline, kui mingis vähe turbulentsemas olukorras oleks. Kes teab, mis seisus me 6 või 11 aasta pärast olla võime...

Mäletan nii ca aastast 1993 kommentaare, et küsimus pole selles, kas Jüri Luik saab peaministriks, vaid millal saab.

Kuigi presidendi amet sobiks tõesti rohkem.

Ega muid patte ju pole, kui viimase valitsuse moodustamise ajal oma sõnade söömine.