Reformierakond

Milline on see Eesti ühiskondlik klass, kes tahab kõrgemaid makse maksta?
Ma pean silmas, et just ise.
Neid, kes tahaksid teistele kõrgemaid makse, neid on küllaga.

1 Like

Eeliidil on kohustus mõelda kogu ühiskonna peale, et see toimiks. Lääne eliit on sellest ammu aru saanud aga meie oma veel mitte ja viib taandarenguni. Isegi venemaa sai aru, et astmeline tulumaks on vajalik, et ühiskond valitsejaid aktsepteeriks. Meie ilmselt peame päris põhja minema aga ma kahtlen, et me sealt enam tõuseme sest oleme liialt egoistlikud.

2 Likes

Küsimuse püstitus sellisel kujul on jabur. Pole ju tähtis, kui palju “välja läheb”. Tähtis on see, mis “sisse tuleb”. Nii, et välja minemise katab ära ja jääb KUHJAGA ÜLE.
Kui sul on valida
a) Netosummas jääb sulle kätte 3000 eurot, makse maksad 1000 eurot
või
b) Netosummas jääb sulle kätte 4000 eurot, maksud on 2000 eurot
Kumma variandi valiksid :slight_smile:

Teine asi. Sotsmaks+tulumaks+riiklikud varamaksud+aktsiisid+käibekas…
Me tahaks Väga Täpselt Teada “kuhu raha läheb” (igale poole, eks ole?)
Ma võin hea meelega (mitte üleliia hea meelega, aga ülidselt siiski hea meelega) maksta oma tulult mingid summad, kui ma tean, et see läheb Õige Asja peale – haridusse, teadusesse, riigikaitsesse, teedesse… (kurikuulus “augulappija” kütuseaktsiis – lapib auke, aga mitte teedes)
Aga kui ma kuulen uudist et 2.4 miljardit läheb LBTIQ+ edendusse, või puuk-MTÜde ülalpidamisse või “igale poole”… siis ma enam nii hea meelega neid makse maksta justkui ei tahaks.

4 Likes

Arvad, et mida kõrgemad on rikaste maksud, seda edukam ühiskond? Prantslased just katsetasid. Rikkad panid lihtsalt plagama. Jõukate rikkus on ennekõige ettevõtluses. Tõsta ettevõtlusmaksud üles ja välisinvesteeringud kukuvad kohe. Jõudu puulusikate voolimisel.

1 Like

Kumbki äärmus ei ole hea. Ilmselt peame päris kõvasti kõrvetada saama, et aru saada tasakaalustatud ühiskonnast.

1 Like

Aga milleks see “tasakaalustatud ühiskond” ikkagi täpselt hea peaks olema? Oletame, et ma saan “tasakaalustatud ühiskonnas” elada mugavalt “jõuka keskklassina” palgatööst. Mis täpselt peaks mind panema RISKE võtma, ettevõtlusega kätt proovima või nt. riskantsesse projekti investeerima? Mul niigi hea. Milleks mulle Ferrari, saan Mazda MXiga ka kihutatud.

Hea kas ainult 11%-le eliidist või laiemale elanikkonnale. Aga eks me liigume ikka veel maksuorjandusliku ühiskonna poole kui vaadata reformi järjekordseid ettepanekuid tulumaksu alandamiseks aga mitte käibemaksu.

taevas halasta … nii sotside toetusnumbritest kui üsna korralikult ka siinsest foorumist paistab aina enam välja, et eestis on arvestatav kapisotsialistide sektor, kes näevad oma majandusliku edu võtit selles, et teiste varale küüned taha ajada ja ‘ühiskonda võrdsustada’, aga … hakata venemaad mingilkujul maksusüsteemis või ükskõik milles eeskujuks tooma, on juba next level … prooviks siiski aru saada, et majandus töötab, töökohad tekivad, palgad laekuvad ja eelarve täitub nendesamade nn. rikkurite arvelt, mitte punaste lipsudega läänemetsade filosoofiast )

7 Likes

See on selline huvitav küsimus. Puhtpragmaatiliselt on kõige “motiveerivamad” need kõige halvemad. Kui Venemaal ennast ikka tippu välja trügid, siis on sul KÕIK… lossid ja teenijad, ülalpool seadusi seismine, võim, rikkus… “midagi hingele”. Kui libastud, siis kaotad ka KÕIK, k.a. elunatukese. Motivatsioon missugune. Vana igava tsiviliseeritud Euroopaga ei anna võrreldagi.
Isegi USAs… kes see tsikk oligi kes lällas, et “rikkad ei maksa makse” ja “rikastele seadused ei kehti”. “Hold my beer” ütles IRS.

No ma sain ka alles hiljuti just siin foorumis teada, et venemaa kehtestas astmelise tulumaksu, väikesed astmed aga siiski. Siiamaani ma just kirjutasin alati vastupidi, et reformierakond on eeskujuks venemaa võtnud lameda tulumaksu osas, mitte lääne tsivilisatsiooni.

Sa tahtsid vist öelda, et esimeste 11% varale ei tohi küüni taha ajada aga teiste 89% le tuleb üha kõvemini maksunuuti anda ja tööviljaga teenitud vara ära võtta.

2 Likes

Seni on ju mentaliteet olnud, et ühiskonnas ebavõrdsuse suurendamise hinnaga maksustame vaesust ja vaeseid, kuna nemad ei hakka vastu ja neilt on mugav võtta, kasvõi kõik käest ära.
Kui juba isegi arukam jõukam seltskond saab aru, et 11% toetusega reformierakonna moodi enam jätkata ei saa.

1 Like

lame või mitte - suuremate tuludega isendid maksavad enivei rohkem makse, nii tulude pealt, kui läbi tarbimise … võibolla tuleks igaühe siseriiklikku maksupanust eraldi hindama hakata - kes ostab eesti disainerite loomingut, kes tellib temust paska, kes maksab oma töötajate pealt sotsiaalmakse ja tarbib ise erameditsiini, kes pommib riigi käest iga võimaliku toetuse välja jnejne … kuna parempoolsete agenda ja staatus on veel udused ning majanduse-rahanduse osas kohalikul poliitmaastikul ühtegi mõistlikku alternatiivi ei paista, pole sugugi võimatu, et tuleb kahe aasta pärast jälle reformi valida. proua akkermani viimane intervjuu oli üsna aus ja sümpaatne.

2 Likes

Proua akkermanile oli ületamatuks raskuseks isegi oma ettevõtte aastaaruande esitamine - miks peaks ta enamaks suuteline olema?

1 Like

Kus sa seda mentaliteeti näed? TM vaba miinimum suhtes keskmisse palka järjest tõuseb. Kes sellest rohkem võidab?

1 Like

Venemaad on üldse väga raske Läänega võrdlusesse tuua, sest kogu maksusüsteem on ühtne tervik ja sealt ei saa eraldada ühtlast või astmelist tulumaksu, ilma, et vaataks muid makse. Isegi kõrge inflatsioon on maks. Venemaal on lisaks kõigele valuuta loovutamise kohustused, riik määrab kogu majandust, võimu ning soosinguga kaasneb varandus ja võimu ning soosingu kaotanu kaotab oma varanduse jne.

2020 maksuvaba tulu 500 eurot kuus. Keskmine palk palk 1448 eurot kuus
Maksuvaba oli 500 / 1448 = 34,5 % keskmisest palgast

2025 maksuvaba tulu 654 eurot kuus, keskmine palk 2011 eurot kuus
Maksuvaba oli 654 / 2011 = 32,5 % keskmisest palgast

Minu rehkenduse järgi on maksuvaba miinimumi suhe keskmisse palka hoopis langenud

Sama ka alampalga puhul
2020 alampalk 584 eurot kuus. Maksuvaba oli sellest 500 eurot, ehk 85 %
2025 alampalk 886 eurot kuus. Maksuvaba on sellest 654 eurot 74 %
Pealegi on ka maksumäär kõrgem,

Veel 5 aastat tagasi ei tahetud neid palgavaeseid koristajaid / nõudepesijaid / kojamehi väga maksustada. Niigi püsis hing neil vaevalt sees
Nüüd maksustatakse heameelega, sest …see on lihtne, nemad ei hakka trikitama mingi OÜga, neilt võetakse see maks raamatupidamises maha nagu nalja.

Kui kojanaisel raha puudu jääb, viigu ära läbustajate murule visatud panditaara, mida ta põõsa leiab, saab mõne euro lisaks. Olgu stardivalmis suurte prügikottidega kui kuskil on vabaõhupidu, kontsert ja pralle isegi väljaspool ta enda tööpiirkonda. Pubi nõudepesijal nii lihtne ei ole.Vaevalt seal pubis 100 pandipudelit päevas tekib. Ja tippi ei anna nõudepesijale keegi

oootooot , kus sul täna 2’011.- palga puhul 654.- maksuvaba on?
kas 21’00.- ei olnud mitte see nullpunkt, kus maksuvaba oli ‘ära kahandatud’?

ps. tean nii mõndagi kohta, kus saaliteenindajate poolt teenitud tipp jagunes ka köögimeeskonna vahel … nii et tippi andes ei maksa arvata et saaja sellest 100% endale saab ning kui juba anda, siis pigem sulas
nt. 5.- sularahas võib osutuda ‘kohvikule’ kasulikumaks kui 10.- kaardiga

Argo Luude kirjutab X-s.

Tallinna Linnavolikogust - sotsid tahavad piirata endistele linnapeadele makstavat eripensioni nii, et uued linnapead seda enam ei saaks. Reffid aga tunnevad muret, et miks ikka mitte maksta! O tempore, o mores!

Mis võiks olla see põhjus, et linnapea peaks saama eripensioni?

Reaalsusest irdunute erakond.

5 Likes

Reformierakond ei toetanud Tallinnas roheliste keskkonnasäästlike akutrollide soetamist, millest üle poole rahalist kulu oleks EL toetanud.