Reformierakond

Nii mõttetult ei ole vist isegi Keskerakond raha põlema pannud kui igasugu kartulijagamised ja seesugused kampaaniad välja arvata. On jah ehitatud, istutatud ja teid asfalteeritud just kenasti valimiseelseteks aegadeks ja nii, aga üldiselt see mida on ehitatud ja rajatud on ikkagi avalikkusele pigem hüve toonud, mitte pole olnud mõttetu raiskamine. Ja ei ole vist tihti juhtunud et see rajatu on olnud puht populistlikel põhjustel 5 korda üle makstud?

4 Likes

See rattabisness paistab kellegile olema üks uskumatult tulus bisness.

1 Like

Mismõttes mõttetult? Mind igaljuhul ei veena argument, et kui turg ütleb kümpa aga ma sooviks kiiremini siis 50. No ei veena ja see, et valimisteks nagu pühitseb abinõu ikka ei vea välja. Kõik on suitsukas ja selline kaup nagu haiseb pigem räigelt.
Kui keegi teadmatusest ostab turult midagi ja hiljem tuleb välja, et tegelik turuhind oleks 5x madalam siis on mõttetult põlema pandud aga eelnev on ju vastupidi, see pole mõttetu see on pigem nagu kuritegelik kasulik kaup kellelegi. Rasvased näpud. Mingi pingi värk?

7 Likes

Proportsioonid on ka tähtsad.

Täitsa loogiline, et kiirus ka maksab. Ka linnavalitsuse eesmärk pole ainult võimalikult odavalt teha, vaid ikkagi asjad tehtud saada. Kellegi huvides pole kui mingi projekt kuude kaupa venib.

Nii et see dilemma: kas kohe ja natuke kallimalt või siis uus hange ja äkki soodsamalt, on mu jaoks isegi arusaadav.

Aga asi on proportsioonides, kui palju selle ‘kohe’ eest on mõistlik juurde maksta. 10%? 20%? Võib-olla. 5x rohkem? Kindlasti mitte.

1 Like

Oluline oli ju et enne valimisi, nagu Päpu ka otse välja ütles, et valmimine ei tohi jääda järgmise LV aega.

50 k EUR eest saab samadel tingimustel juba aastaringselt elatava modulaarse puitsuvila, mitte mingi jänesepuuri.

4 Likes

Oluline on veel märkida, et neid plaaniti tellida 9 tk ehk kokku 504 000€ eest. Saja tuhande euro asemel. Siit võiks juba näpud rasvaseks saada küll.

3 Likes

Ma pidasin silmas, et maksumaksja jaoks mõttetult. Loomulikult nende jaoks, kes seda raha seal põletavad, on asjal mõte sees, milline, eks igaüks oma rikutuse piirides kujutleb.

https://greencube.ee/hinnakiri/

2 Likes

Kokkuvõtlikult: JOKK ja õiguspärane, aga üle jala tehtud hange, kus kokkuvõtteks raisati korralikult raha, sest keegi ei kontrollinud, mida tegelikult turg oleks mõistliku hinna eest valmis pakkuma.

Mu meelest isegi liiga palju jäädakse selles artiklis kinni bürokraatiasse - kas pidi või ei pidanud seaduse või kordade järgi mingeid samme hankes tegema või kas need peaks olema edaspidi kohustuslikud sammud.
Praktika peaks nii avalikus kui erasektoris (jah, erasektor teeb ju samuti hankeid, ega eraettevõtete juhtkonnad rumalad ei ole) olema selles mõttes sarnane, et mida kallim leping, seda põhjalikumat eeltööd selle teemaga tegelevatelt ametnikelt või töötajatelt nõutakse.

No ma olen nõus, et iga 50 000 € eest pole mõtet tohutut kihti protokolle ja dokumente toota ja selleks inimesi palgata. Praegu siis selgub, et isegi 5 miljonilise hanke puhul ei peetud vajalikuks paar kuud vaeva näha, et endale selgeks teha, millest nende pinkide hind täpsemalt sõltub ja missugused ettevõtted milliseid lahendusi on valmis pakkuma.

Jällegi, küsimus on proportsioonides. Oletame, et oskuslikult tellides õnnestub sul 10% ühikuhinnast ja sellega lepingu hinnast kokku hoida.
50 000 € puhul on see 5 000 €. Natuke võib vaeva näha sellega, aga mitmeid inimesi mitmeks kuuks selle projekti külge pole mõtet siduda. Ei tasu ära.
Aga 500 000 juures on see +/- 50 000. Pinkide hanke 5 miljoni puhul isegi +/- 500 000. Tasub vaeva ära küll.

Eraettevõttes ilmselt on olukordi, kus 5 miljoniliste teenuste sisse ostmiseks palgatakse eraldi eksperdi teadmistega inimene tootejuhi vms. ametikohale, sest tema palgakulu võib olla väiksem kui see potentsiaalne kokkuhoid. Aga kuna avalikus sektoris tundub see raha kokkuhoid olevat enamasti täiesti arusaamatu eesmärk, siis tehakse mingi hange ära ja tuleb mis tuleb.

Ja võrdluseks ikkagi hea mõelda, et kõigi laste lasteaia kohatasude kaotamine maksis kõigest 11 miljonit…

6 Likes

Jürgen vaatas jälle, et reiting on liiga kõrge

5 Likes

See on päris piinlik, et poliitiliste sõnumite asjus hakkab poliitik Ligi vaidlema teemal, et valija on loll ja ei saanud aru et see või too valjult välja hüütud poliitiline põhisõnum on “tähtajaline” või selle sõnumi kontekst oli hoopis teine, kui valija sellest aru sai.

Mõneti ongi rõõmus tunne, et selle partei reiting kolinal alla käib, sest poliitik Ligi peab ju mind, kes seda asja loeb, lolliks ja rämpsuks.

4 Likes

Reform teeb oma ignorantsuse, silmakirjalikkuse ning üha ajuvabamaks muutuvate sõnavõttudega isegi andunud poolehoidjate jaoks hääletamise raskeks.
Kui muidu oldi kogu siinse poliitkamara moraalikompass, siis nüüd on seier sedavõrd kõvasti ülbuse poole kaldunud, et pikaajalise valijana läheb süda pahaks ning tõesti tekib küsimus “mis ma küll teinud oled!?”

Isamaal on sel ja järgnevatel aastatel elu šanss, näis kas suudetakse see ka ära kasutada või käkitakse ära nagu E200 seda tegi.

5 Likes

Ega IRL ka puhas pole, näide viimastest ämbritest — igasuguseid kremlikesikuid oma ridadesse võttes. Eriti kui mäletada, kuidas nii mõnigi ülekaranutest oma batjakest mitte ainult ei kummardanud vaid lausa lolliks minekuni jumaldas.

1 Like

Sa mõtled seda osa Isamaast, kes on üle hüpanud Keskerakonnast a la Jaanus Karilaid, Marek Jürgenson ja Taavi Aas või seda osa Isamaast, kes on üle hüpanud EKREst a la Põlluaas?

3 Likes

Peaminister on võtnud Reformipartei populaarsuse tõstmise enda isiklikesse kätesse. Pärast närvilisele afroameeriklasele igasuguste asjade näitamist sõidab peaminister paar päeva hiljem ralliautos ja annab intervjuusid, et kuidas oli. Rallikombinesoonis.

2 Likes

Järgmine samm on tiktok ja võitlus Ratasega esiklouni tiitli pärast.

2 Likes

Ratas võidab.

2 Likes

Täiesti nõus. Ma pean tunnistama, et ma ei saa Ratase fännidest aru. Selline mõnus pehmo tont. Meelelahutajana võib olla ok aga riigijuhina täiesti ebakompetentne.
Michal tundub organiseeritum aga ülimalt ebasümpaatne. Võib kasvõi nahast välja hüpata aga rahvale meeldima ei hakka.

2 Likes

Üks basejump Stenbocki rõdult ei teeks ka paha.

2 Likes

No kuidas sa üldse kujutad keskmist valijat ette. Või siis “alla keskmise” valijat. Ratase valijad on inimesed, kes poliitikast ei tea halligi, maailma asjadega pole kursis ja valivad puhtalt näo ja oleku järgi - mis siis tundub neile normaalne.