Samal ajal kui lapsi ei sünni, osalevad 30-aastased tööturul. Iga sündinud laps tähendab, et üks lapsevanem on 1-2 aastat tööturult eemal.
Kui lapsi ei sünni, siis võiks SKP selle arvelt kasvada.
Ühes intervjuus kasutas Heido Vitsur selle kohta mõistet “demograafiline dividend”.
Sündimata lapsed on majandusele kasulikud praegu, aga pikas perspektiivis on aastakümnete pärast majandus seetõttu kehvemas seisus, et rahvastik väheneb ja vananeb. Võtame dividendi praegu välja, aga mis edasi saab…
Kui lapsi ei sünni, saavad tegeleda paljud inimesed tootvama ja SKP-d rohkem kasvatava tööga, kui muidu oleks nad olnud õpetajad, lasteaiakasvatajad, sotsiaaltöötajad, arstid jne. Ning riigil ei ole vaja nii palju ressurssi suunata kõigele sellele.
Jah, olen Draaxiga nõus, et tegu on nagu püksi pissimisega, et algul on soe ja mõnus… Samas, Eestis on kõva migratsioon olnud aastaid ja enamasti immigreeruvad ikka noored inimesed. Seega nad on valmis üldjuhul ka kohe tööle minema, kui nad just moslemid ei ole.
Mulle on üks asi segaseks jäänud - äkki keegi teab vastata - lastega kodus olevad vanemad loetakse “tööjõu” arvestusse, aga kas nad loetakse riiklikus tööjõustatistikas ka hõivatute alla (lapsepuhkusega töösuhe ju ei katke) ning kas sellega annabki seletada tööhõive määra ja tööjõus osalemise määra erinevust (mis on ca 5,6 protsendipunkti)?
Töösuhe ei katke, aga töösuhe peatub. Seega ei loeta sellel perioodil tööjõus osalejateks, täpselt nagu neidki 15-74-aastaseid, kes näiteks õpivad või on pensionil.
Aga kuna tänapäeval on lubatud ka vanemahüvitist saades osakoormusega töötada, siis päris elus on need piirid juba nii häguseks läinud, et krt seda teab mis hetkest sa oled aktiivne ja millal enam ei ole.
Sellised postid ühes või teises variatsoonis korduvad ja korduvad ja korduvad erinevates FB gruppides. Ei – ei pea silmas “skämmeritest” “abipalujaid” – neil on teine käekiri. Pean silmas “järjekordne üksikema alustab nullist”. Neid on ikka piisavalt palju, et jääks silma. Mis meil siis on Eesti – mahajäetud üksikemade maa?
Ma õnneks v õnnetuseks ei näe selliseid hädapalveid, aga kui sa loed, siis võiks neile kõigile soovitada jäätmejaamast läbi astumist. Eriti kui transport olemas. Ma olen ise mitmeid töötavaid külmkappe ja muid suuri kodumasinaid sinna viinud. Lapsed pakkusid, et pane kuhugi kuulutus, et ilma rahata, lihtsalt vii ära. No ei viitsi taielda, üks kord viid ja tehtud. Mitme pere peale meil neid asju ikka koguneb…
Jäätmejaamast üldjuhul ei ole võimalik saada ei külmkappe, pliite, pesumasinaid. Jaamad ei jaga neid ei tasuta ega raha eest.
Tõesti? Seda ma nimetan raiskamiseks.
Ettevõte ei taha võtta sellest tekkivat vastutust, seda enam, et tasuta. Keegi ei tea, millises seisukorras see masin on.
Suuremate esemetega kodus, mida tahaks või on vaja välja vahetada, on päris korralik dilemma mõnikord. See, et diivan on natuke kulunud või tahaks teistsugust lahendust koju, ei tähenda, et keegi teine teda ei saaks ilusti ära kasutada. Aga nende suuremõõtmeliste asjade müümiseks ei taha nädalaid ka kulutada (nagu riietega võib teha), sest tahaks neid jalust ära saada ja paljudes kodudes ei ole garaaži või kuurialust, kus seda pikemalt hoiustada.
Transport on teine väljakutse - ja siis tekivadki need kuulutused, et tasuta ära anda, aga viige ise minema.
Selline üksikema kuulutus õigel hetkel on hea variant, kuidas veel kasutuskõlblikud esemed ilusti teisele ringile saata. Transport jääb väljakutseks, sest see üksikema ilmselt su külmkapile või diivanile üksinda järele ei tule, aga eks siis leiab mingi lahenduse.
Ma ei tea, mida nad nendega teevad, aga nii “rajoonilehes” kui kohaliku prügimaja küljes on ühtpuhku kuulutusi stiilis “viin tasuta minema teie pesumasina, pliidi, külmkapi jne” koos telefoninumbriga. Ju siis on tasuv äri. Ma ei tea küll kuidas, sest asjade äravedamine jäätmejaama viimiseks tundub olevat puhas kulu, ja ärakasutatud kodumasinate poode pole just väga palju alles jäänud, aga mine sa tea
Mingi 4 a tagasi sai Lasnast ühes kasutatud asjade poest ostetud Boschi pesumasin, maksis ca 200 eurot. Euronicsis samal ajal sama asi uuena ca 1000 eurot. Tundsin huvi. Miks ja kuidas ))) Mingi pöder oli Soomes tn töstnud, naine olevat ka kuri olnud )). Pump ei töötanud. Ainuke pühjus, münt oli äravoolu ees )))
Igasugu selliste asjade müümisega võib raha teenida. Ainult, et sebima peab, ja peamiselt peab sul olema koht, kus seda kola hoiustada, kuni ostja leiad (kui leiad).
näen, et lhv foorum elab ja areneb … mitte ammu ülistati siin grossi poe soodsaid seljankapõhjasid, äädikašašlõkke, läbipestud salateid ja muid hõrgutisi, vahepeal käis kassitoitude ja pesukapslite viieprotsendilise hinnavahe pikk süvaanalüüs, röövkapitalismi vastane revolutsioon pulbitseb nagunii koguaeg ja nüüd oleme siis jõudnud kasutatud mööbli ja kodumasinate järelturu säästunippide jagamiseni … ma arvan, et kaugel ei ole aeg kui hakkame foorumlaste vahel kasulikke b2b tehinguid tegema - mina lõikan kellelgi juukseid, tema protib mul rehve, mina viin kellelegi enda vanad montana teksapüksid, tema konfib mul linuxit, üks naisfoorumlane paneb küüsi, teine jagab talle ‘kodu ja aed’ tellimust, annan kellegi varaküpsenud brad-lembitule enda väikseks jäänud sandaalid ja saan oma kätriin-pamelale neki-pro retuusid vastu, hoiustan enda kuuris kellegi vana pesumasinat ja saan eduka müügitehingu korral paarkümmend prossa müügitulust endale jne, jne ))
Millega sa rahul ei ole? See kõlab ju nagu see popp ja noortepärane ring|jagamismajandus, mille poole kõik valgustatud jõud peaksid püüdlema, või ei?
Teisalt, et kuidagiviisigi teemasse tagasi jõuda, ma paneks ette lugeda seda täna ilmunud artiklit, mis vahelduseks minumeelest haruldaselt kainelt olukorrale lähenes, kuigi ei pakkunud mingeid lahendusi, aga hea et niigi läits
Väga hea ja selgitav artikkel! Inimeselt, kes teab, millest räägib.
Aga jh, lahendusi nagu polnud? Immigratsioon on võrdne püksi sirtsutamisega ja suurim võimalus paremaks toimimiseks siiski kõikvõimalikud arengud eri valdkondades ja asi mutt.
Tallinnas on vähemalt Pääsküla ja Rahumäe jäätmejaamas koht, kuhu saab panna töökorras asju. Just sai Rahumäelt kaasa haaratud täiesti töötav, korralikus seisukorras pesumasin.
Mul naabripoiss sai see nädal sedasi kasutatud, kvaliteetsed rulluisud. Ca 10-aastane poiss. Tuli meile ukse taha näitama - kui sellest oleks video, siis selle jäädvustuse võiks suisa selle teenuse turunduskampaaniaks pöörata. Nii siiras rõõm/õnnelikkus ei ole kunstlikult filmitav - aga see on nakkav.
Kindlasti oleks need uisud Pääsküla jäätmejaama viinud inimesel ka väga hea tunne.kui ta teaks, kui palju rõõmu ta tegi sellega, et viis uisud just sinna, mitte ei visanud jäätmetesse.
Seega jah, see on täiesti toimiv süsteem. Soovitan.
Ega kõikidele asjadele ei olegi lahendusi. Vähemalt mitte selliseid lahendus, mis oleks ühiskonnale vastuvõetavad ja mida suudaks ühiskond välja kannatada.
Ehk siis…, kui ilmub kusagilt poliitik, kes lubab iibeprobleemi ära lahendada, siis suure tõenäosusega tuleb seda lubadust võtta kui selle poliitiku järjekordset valetamist.