Yerba, siis oled juba "Eesti mõistes" proff :)
Soovitan liituda ka LHV Pro-ga, seal samuti aeg-ajalt häid ideesid.
Osta tasub siis, kui turg on vaikselt hakanud end ülespoole vedama. Pidi olema massipsühhoosi moodi asi, et siis üritavad paljud ostma hakata. Languse faasis ei soovitatud osta.
Väga vaieldav soovitus. Mina näiteks eelistan osta just langusperioodidel ning mida sügavamaks langus muutub, seda suuremate summadega ning ka vastupidi - tõusufaasis müüa ning samuti järjest suurenevalt. Kui tahad teada, miks ma nii teen, uuri milles seisneb selline investeerimistehnika, nagu Value Averaging.
Siin ka üks statistiline võrdlus selle tehnika tulususe kohta.
Väga vaieldav soovitus. Mina näiteks eelistan osta just langusperioodidel ning mida sügavamaks langus muutub, seda suuremate summadega ning ka vastupidi - tõusufaasis müüa ning samuti järjest suurenevalt. Kui tahad teada, miks ma nii teen, uuri milles seisneb selline investeerimistehnika, nagu Value Averaging.
Siin ka üks statistiline võrdlus selle tehnika tulususe kohta.
osta tasub odavalt ja müüa kallilt - siit on ainult 1 samm loogilise järelduseni, et osta tuleb languse ajal ja müüa tõusu ajal
Tänud, Pealik! Täiesti uudselt huvitav lähenemine. Aga seda ei saa ma paraku läbi viia selles osas, et planeerisin iga kvartal oma töisest tulust panna kindla summa aktsiate alla, st summa, mida alla panen, on siis iga kvartal sama suur. Raamatu järgi peaks ka see olema mõistlik meetod - sellest oli kirjas Seppo Saario investeerimisraamatus. Koos matemaatikaga.
Kogu alljärgnev jutt käib mul investeeringust, mille pikkuseks ma soovin 5-10 aastat. Pigem 10 aastat isegi. Ja kindlasti mitte alla viie aasta. Sestap ka ebamäärane vahemik 5-10.
Suurem summa on mul ära nüüd jagatud ning peaaegu kõik dividendiaktsiate alla. Ülejäänud raha investeerimiseks hakkab siis laekuma igapäevasest töisest tulust.
Ma ise jäin eile õhtul mõtlema selle üle, et kas meelerahu ja usk ettevõttesse, mille aktsiaid omad, on üldse oluline? Kirjasõna ütleb meile, et börs ja turg on emotsioonitu numbrite jada ning teda ei huvita, mida investor arvab või tunneb. Aamen.
Aga mind valdas millegipärast õnnis rahulolu eile peale Inteli ja Microsofti soetamist. Läksin rahuliku südamega magama ning ma ei mõelnudki enam sellele. Ning, mis kõige olulisem - seekord oli uni täiesti mõistlik ja tavaline. Siiani peaaegu iga öö olen näinud unes numbreid ja graafikuid. Viimati ärkasin õndsas teadmises, et Arco vara aktsia maksab 80 eurot tükist. Ning ka vastupidi - et Ameerikamaa on vallutanud pakistanid ning hindud ning netijuhtmed on läbi lõigatud ja ma ei saa läbi LHV enam USA turule ligi...
Unenägudest võiks lausa omaette teema teha - ma kaldun arvama, et ma ei ole ainuke, kes seoses selle investeerimisteemaga on näinud segaseid ja omamoodi asju unes.
Nii et - kas meeleseisundid rahu ning kindlusetunne võivad olla üldse määravad või asjalikud? Rahu eelkõige sellel suunal, et isegi kui soovitud aktsia peaks langema poolevõrra, siis ei kiirusta seda müüma ning teadmine, et küll ta kunagi end uuesti kokku võtab ja olnud tasemele tagasi liigub.. selline kindlustundega põimitud rahu.
Rahu ka selles osas, et kodanik on leidnud suuna, mis talle sobib ja ei põtki enam erinevate variantide vahel ringi. Arvestades eriti seda et neid erinevaid variante on vahepeal näiteks kogunenud juba tükki 30 ning nende kohta info hankimine ja nende võrdlemine läheb juba päevatööle sarnaselt mahukaks ära. Härra Saario kirjutab nii kenasti, et võiks olla erinevatest sektoritest aktsiaid kokku tükki 3-8. Täiesti sobib minu meelest selline idee. Siis on riskid hajusamad ja kogu portfelli väärtus kasvab üldiselt siis, kui börsiindeks tõuseb. Ja langeb siis, kui indeks allapoole tuleb. Aga dividendid tiksuvad vaikselt edasi ning langus ja tõus väga ei segagi.
Või on kõige parem siiski emotsioonitu seisund asja juures?
Kogu alljärgnev jutt käib mul investeeringust, mille pikkuseks ma soovin 5-10 aastat. Pigem 10 aastat isegi. Ja kindlasti mitte alla viie aasta. Sestap ka ebamäärane vahemik 5-10.
Suurem summa on mul ära nüüd jagatud ning peaaegu kõik dividendiaktsiate alla. Ülejäänud raha investeerimiseks hakkab siis laekuma igapäevasest töisest tulust.
Ma ise jäin eile õhtul mõtlema selle üle, et kas meelerahu ja usk ettevõttesse, mille aktsiaid omad, on üldse oluline? Kirjasõna ütleb meile, et börs ja turg on emotsioonitu numbrite jada ning teda ei huvita, mida investor arvab või tunneb. Aamen.
Aga mind valdas millegipärast õnnis rahulolu eile peale Inteli ja Microsofti soetamist. Läksin rahuliku südamega magama ning ma ei mõelnudki enam sellele. Ning, mis kõige olulisem - seekord oli uni täiesti mõistlik ja tavaline. Siiani peaaegu iga öö olen näinud unes numbreid ja graafikuid. Viimati ärkasin õndsas teadmises, et Arco vara aktsia maksab 80 eurot tükist. Ning ka vastupidi - et Ameerikamaa on vallutanud pakistanid ning hindud ning netijuhtmed on läbi lõigatud ja ma ei saa läbi LHV enam USA turule ligi...
Unenägudest võiks lausa omaette teema teha - ma kaldun arvama, et ma ei ole ainuke, kes seoses selle investeerimisteemaga on näinud segaseid ja omamoodi asju unes.
Nii et - kas meeleseisundid rahu ning kindlusetunne võivad olla üldse määravad või asjalikud? Rahu eelkõige sellel suunal, et isegi kui soovitud aktsia peaks langema poolevõrra, siis ei kiirusta seda müüma ning teadmine, et küll ta kunagi end uuesti kokku võtab ja olnud tasemele tagasi liigub.. selline kindlustundega põimitud rahu.
Rahu ka selles osas, et kodanik on leidnud suuna, mis talle sobib ja ei põtki enam erinevate variantide vahel ringi. Arvestades eriti seda et neid erinevaid variante on vahepeal näiteks kogunenud juba tükki 30 ning nende kohta info hankimine ja nende võrdlemine läheb juba päevatööle sarnaselt mahukaks ära. Härra Saario kirjutab nii kenasti, et võiks olla erinevatest sektoritest aktsiaid kokku tükki 3-8. Täiesti sobib minu meelest selline idee. Siis on riskid hajusamad ja kogu portfelli väärtus kasvab üldiselt siis, kui börsiindeks tõuseb. Ja langeb siis, kui indeks allapoole tuleb. Aga dividendid tiksuvad vaikselt edasi ning langus ja tõus väga ei segagi.
Või on kõige parem siiski emotsioonitu seisund asja juures?
Aga seda ei saa ma paraku läbi viia selles osas, et planeerisin iga kvartal oma töisest tulust panna kindla summa aktsiate alla, st summa, mida alla panen, on siis iga kvartal sama suur.
See ei ole nimetatud tehnika läbi viimisel takistuseks. Jaga oma kvartaalne makse kaheks osaks - üks osa väärtpaberitesse; teine likviidsusfondi. Turu langedes suurendad osa, mis läheb aktsiatesse; turu tõustes suunad jällegi rohkem likviidsuspuhvrisse. Kui turg langeb kõvasti, hakkad vaikselt ka likviidsusfondi kogunenud vahendeid väärtpaberitesse ümber tõstma jne..
See ei ole nimetatud tehnika läbi viimisel takistuseks. Jaga oma kvartaalne makse kaheks osaks - üks osa väärtpaberitesse; teine likviidsusfondi. Turu langedes suurendad osa, mis läheb aktsiatesse; turu tõustes suunad jällegi rohkem likviidsuspuhvrisse. Kui turg langeb kõvasti, hakkad vaikselt ka likviidsusfondi kogunenud vahendeid väärtpaberitesse ümber tõstma jne..
Siin paistab minu jaoks üks takistus veel olema - kvartalis olen plaaninud investeerida maksimaalselt 1500$. Ehk siis - pideva ümbertõstmise tulemusena moodustab tehingute tasu juba ka päris mitme protsendilise osa kogu ostudest. Ole hea, anna teada, kui mul on siinkohas tekkinud loogikaviga.
http://www.google.com/finance/stockscreener
Google`l on päris hea aktsiate filtreerimise võimalus.
Pannes peale omad piirangud saad kohe kätte vastava P/E ja dividenditootlikusega aktsiad.
Ise kasutan!
Google`l on päris hea aktsiate filtreerimise võimalus.
Pannes peale omad piirangud saad kohe kätte vastava P/E ja dividenditootlikusega aktsiad.
Ise kasutan!
P/E - näitab aega mis kulub ostuhinna (soetatud aktsia hinna) tagasi teenimiseks.
Ehk, kui P/E on 16 siis tähendab see seda, et kulub 16 aastat tagasi teenimaks soetushind (on see siis 5€ või 290$, oleneb kursist).
Sedasi olen Saarioise raamatust aru saanud.
Ehk, kui P/E on 16 siis tähendab see seda, et kulub 16 aastat tagasi teenimaks soetushind (on see siis 5€ või 290$, oleneb kursist).
Sedasi olen Saarioise raamatust aru saanud.
Uh oh - uurisin nüüd seda google stockscreenerit. Vägev värk, peab ütlema. Reastasin aktsiad kenasti dividendide järgi - ning... tekkis tunne, et olen saanud midagi nigeeria kirjavara moodi lausa - selgitage, kui viitsite, kuidas saab ettevõte maksta 40% või 20% aastas dividende.. see tundub liiga ilusana et olla tõsi.
Pean silmas neid ettevõtteid:
39,20% dividende - Alon Holdings Blue Square - Israel Ltd (BSI) : http://finance.yahoo.com/q?s=bsi
19,10% dividende - American Capital Agency Corp. (AGNC) : http://finance.yahoo.com/q?s=AGNC
Igatahes tundub liiga ilus, et olla tõsi. Kas nad on tõesti reaalselt olemas olevad ja need numbrid peavadki paika?:)
Või on nendega mõni tõsine kiiks või oht küljes siiski.
Segaduses,
Yerba
Pean silmas neid ettevõtteid:
39,20% dividende - Alon Holdings Blue Square - Israel Ltd (BSI) : http://finance.yahoo.com/q?s=bsi
19,10% dividende - American Capital Agency Corp. (AGNC) : http://finance.yahoo.com/q?s=AGNC
Igatahes tundub liiga ilus, et olla tõsi. Kas nad on tõesti reaalselt olemas olevad ja need numbrid peavadki paika?:)
Või on nendega mõni tõsine kiiks või oht küljes siiski.
Segaduses,
Yerba
INTC
Ma olen ise lisaks fundamentaalile võtnud kõrvale ka tehnilise - sisenemise/väljumise ajastamiseks.
INTC, kui nüüd tehnilist vaadata siis allest otsitakse oma põhja. 4 põhja järjest need kõik on olnud järjest sügavamal. Kui hind tõuseb üle 22$ siis on august välja rabeletud.
@ Käive on kasvanud kuust kuusse.
@ Kasum on kasvanud
@ Rahalised varud katavad 2x laenukoormuse ja käibevara katab 4x kohustusi.
Numbriline pool on korras, aga tundub, et turg ootab uudiseid, häid uudiseid.
Ma olen ise lisaks fundamentaalile võtnud kõrvale ka tehnilise - sisenemise/väljumise ajastamiseks.
INTC, kui nüüd tehnilist vaadata siis allest otsitakse oma põhja. 4 põhja järjest need kõik on olnud järjest sügavamal. Kui hind tõuseb üle 22$ siis on august välja rabeletud.
@ Käive on kasvanud kuust kuusse.
@ Kasum on kasvanud
@ Rahalised varud katavad 2x laenukoormuse ja käibevara katab 4x kohustusi.
Numbriline pool on korras, aga tundub, et turg ootab uudiseid, häid uudiseid.
Kas INTC ei hoiatanud alles?
MSFT
Soovitan sul ROE ja ROI-d ka vaadata.
@ 6 kuu kokkuvõttes on käive viimase 3 (2007-2010) aasta parim 62 484 mln
@ sama kehtib ka kasumi osas 18 760 mln
@ Marketable Securities + 6 000 mln vs 2009 6kuud (31 283 mln)
@
Tehniline näitab praegu külgtrendi. See on hea märk languse pidurdumisest.
Ehk telefonituru vallutamisplaanid annavad aktsiale uut hingamist ja tõusutrendi.
We'd heard October. We heard Europe in October. We heard next month. Now, Neowin cites anonymous sources that Windows Phone 7 will arrive in the UK, France, Spain, Germany and Italy on precisely October 21st, and is preparing a good deal of marketing fanfare to support a fancy October 11th unveiling in New York City. We can't say whether the rumor's correct, but it's certainly picking up steam, as these particular numbers were independently reported by Pocket-lint and the Spanish publication El Economista earlier this month as well. Now all we need is an alleged US release date -- misery loves company, right?
http://www.engadget.com/2010/09/26/microsoft-prepping-windows-phone-7-for-an-october-21st-launch/
Soovitan sul ROE ja ROI-d ka vaadata.
@ 6 kuu kokkuvõttes on käive viimase 3 (2007-2010) aasta parim 62 484 mln
@ sama kehtib ka kasumi osas 18 760 mln
@ Marketable Securities + 6 000 mln vs 2009 6kuud (31 283 mln)
@
Tehniline näitab praegu külgtrendi. See on hea märk languse pidurdumisest.
Ehk telefonituru vallutamisplaanid annavad aktsiale uut hingamist ja tõusutrendi.
We'd heard October. We heard Europe in October. We heard next month. Now, Neowin cites anonymous sources that Windows Phone 7 will arrive in the UK, France, Spain, Germany and Italy on precisely October 21st, and is preparing a good deal of marketing fanfare to support a fancy October 11th unveiling in New York City. We can't say whether the rumor's correct, but it's certainly picking up steam, as these particular numbers were independently reported by Pocket-lint and the Spanish publication El Economista earlier this month as well. Now all we need is an alleged US release date -- misery loves company, right?
http://www.engadget.com/2010/09/26/microsoft-prepping-windows-phone-7-for-an-october-21st-launch/
mina arvan, et INTC ei ole praegu hea valik.
osta odavalt ja müü kallilt - seda peab veel kõvasti ootama siin.
osta odavalt ja müü kallilt - seda peab veel kõvasti ootama siin.
Tjah - ma läksin pikema aja peale välja - nagu kirjutasin ka üleval pool. Kui ma õigesti aru sain, siis pika aja peale ei oma aktsia kõikumine suuremat tähtsust - pigem see, et intresse aktsionäridele jagatakse. Ja muidugi tore boonus, kui 5 või 10 aasta pärast needsamused aktsiad maksaks rohkem kui praegu. See sisse-välja liikumine on ka iseenest tore asi, aga siis peab pidevalt asjaga kursis olema ja uurima, mis teoksil. Pigem ma eelistaks varianti - set it and forget it.
Ja mis intressikaid veel puudutab, siis mõtlesin pikaks ajaks võtta lisa veel erinevatest sektoritest.
Philip Morris International PM
Altria Group Inc MO
Raytheon - RTN
GlaxoSmithKline - GSK
Pfizer Inc - PFE
Nokia - NOK
Siis võikski olla USA turu portfell olemas ja tiksutaks seda reipalt mitmeid aastaid...
Philip Morris International PM
Altria Group Inc MO
Raytheon - RTN
GlaxoSmithKline - GSK
Pfizer Inc - PFE
Nokia - NOK
Siis võikski olla USA turu portfell olemas ja tiksutaks seda reipalt mitmeid aastaid...
NOK vaheta AAPL-i vastu ;)
NOK nigu soome firma neh. PM soovitan välja jätta kuna suitsetamine on down tänapäeval. Ravimid, seda penskarid ostaksid, see on suht bulletproof äri. PM asemel võibolla koka või pepsi või mäk. AAPL ei soovita 10 aasta perspektiivis sest 10 aasta perspektiivis on ettevõte 10 X tõusu läbi teinud, ning liiga sõltuv mingitest konkreetsestest toodetest, kui võrrelda NOKIA ga siis nokia toodab telefone, savi mis mudelid savi mis värvi savi mis kogus müüb samapalju toodab samapalju, a kui AAPL oma tootega tiba kanni paneb ongi sul aktsia rõõmsalt -30 % kohe, liiga ebastabiilne ja emotsionaalne.
Ahjah 5 aasta perspektiivis, igasugu kirjastused ja ajalehed on down änd out.
Kõik on väga tore, aga.. eelmiste perioodide numbreid teavad kõik. Võtad viimase aruande ja pilt üsna kiiresti paigas. Kui kõik teavad, siis kuskohast tuleb eelis teiste ees? Ja kuivõrd suudavad varasemad numbrid tuleviku numbreid ennustada?
Kui igasugused ekstreemjuhtumid välja jätta, siis üldjuhul on ainukesed olulised numbrid need, mida veel keegi ei tea täpselt.. ehk siis järgmiste perioodide numbrid. Ja just nendele peaks keskenduma.
Kui igasugused ekstreemjuhtumid välja jätta, siis üldjuhul on ainukesed olulised numbrid need, mida veel keegi ei tea täpselt.. ehk siis järgmiste perioodide numbrid. Ja just nendele peaks keskenduma.
Yebra, rohkem, kui kord kvartalis polegi reeglina vaja tehinguid teha. Vajadus portfelli varaklasside jaotust korrigeerida (e. tõsta likviidseid vahendeid väärtpaberitesse või vastupidi) on pigem erand ning peaks ilmnema vaid turu ekstreemumite korral. Kui porfelli tegelik tootlus hälbib planeeritust mõne protsendi võrra, pole veel vaja sekkuda. Enda jaoks on +/-15% see hälbimise piir, mis nõuab tähelepanu.