Pro Kapital Grupp (PKG1T)

Hommikul äripäevast lipsas läbi, et prospektis või kuskil mujal on kirjas, et mingi rootsi hindamisfirma kohaselt on hinnad palju kõrgemad, kui pro kapital ise on hinnanud ning selle järgi oleks P/B alla ühe. Muidugi kus on siin loogika? Mina kujutan küll ette, et suurematel hindajatel peaks ühesed standardid olema, muidu pole asjal nagu pointi...
roltsik
Hommikul äripäevast lipsas läbi, et prospektis või kuskil mujal on kirjas, et mingi rootsi hindamisfirma kohaselt on hinnad palju kõrgemad, kui pro kapital ise on hinnanud ning selle järgi oleks P/B alla ühe. Muidugi kus on siin loogika? Mina kujutan küll ette, et suurematel hindajatel peaks ühesed standardid olema, muidu pole asjal nagu pointi...

Kinnisvaraarendusprojekti hindamine on puhas loominguline tegevus, millel ei pruugi väga tihti olla ühtegi kokkupuutepunkti objektiivse reaalsusega. Üldisemas mõttes kannatab paber kõike.
suffiks
roltsik

Kinnisvaraarendusprojekti hindamine on puhas loominguline tegevus, millel ei pruugi väga tihti olla ühtegi kokkupuutepunkti objektiivse reaalsusega. Üldisemas mõttes kannatab paber kõike.

Eks erinevused võivad olla suured, aga nii lihtne see siiski ka ei ole. Hinnad peaks vastama turuseisule ehk kui on võimalik mõni teine analoogne projekt odavamalt saada, siis ei tohiks hind kõrgem olla. Suured käärid võivad olla aga nt rendile antud kinnisvara puhul, kus hinnangu alguseks tihti ongi ainult rendihind, mida makstakse. Hetkel on aga tegemist puhtalt arendusprojektidega, kus pole rendilepinguid all ning selliseid kääre olla ei saa. Mina lähtun ikkagi P/B 1,6-st.
Ma näen nende "webinaari" esitlusmaterjalist, et nad rõhutavad, et enamik kinnisvara sai ostetud juba aasta 2000 kandis. Samas ma ei saa üle ega ümber sellest,et 2011 aastaaruandes räägitakse "fair value"-st ja "independent expert" (lk42). Hea küll, varud olevat soetamishinnaga.

Väga loomulik on igal juhul võrrelda Arco Varaga, ehk siis võrrelda kinnisvaraportfelli ja juhtkondi. Ma ei tea kumb aktsia on parema hinnaga.
Mis puudutab Preatonit, siis on muidugi nii, et paljud kohe arvavad, et ta tahab vaid väikeaktsionäride raha enda kätte ja ongi kõik. Ise ma äkki poleks nii pessimistlik arvestades eelmise börsioleku lõppuga kus aktsia hind oli siiski pigem tõusvas suunas. Samas ma loen küll, et näiteks Finnlines'i omanik Grimaldi olevat raskes seisus kuna seal Lõunaeuroopas pole ajad eriti head investoritele, ja selles valguses võiks äkki ka Preatoni investeeringud olla pinge all. Disclaimer: ma ei tea üldse mis investeeringuid tal on või kus.
relk
Kust tuleb arvamus, et ARC kaupleb alla book value? Olen seda korduvalt arvutanud ja iga tulemuseks, et kohustused ületavad varasid.

relk
- Ma arvan, et ettevõtte omakapital/aktsiate arv on praegu kuskil 4,5 EUR, ehk aktsia kaubeldakse alla selle.
- Juhul kui kohustused oleksid varast suuremad, siis oleks ettevõte pankrotis.
LHV pensionifondid on viimasel ajal kogunud raha ülimadala intressimääraga deposiiti. Kas nüüd teame põhjust?
SideKick
LHV pensionifondid on viimasel ajal kogunud raha ülimadala intressimääraga deposiiti. Kas nüüd teame põhjust?

SK, hea tähelepanek. Saame näha kas ja kui palju LHV fonde aktsiad emissioonil soetab.
Aga nagu me kõik teame - otsused langetakse iseseisvalt. :-)
sir_tonis
Eks erinevused võivad olla suured, aga nii lihtne see siiski ka ei ole. Hinnad peaks vastama turuseisule ehk kui on võimalik mõni teine analoogne projekt odavamalt saada, siis ei tohiks hind kõrgem olla.

Mis asi see turuseisule vastav hind on müüdavate korterite puhul? Kas EUR 3000/ruut kusagil Käovi*ujaanis Tallinna linna mõistes on turuhind? Või äkki on see pigem double-windsoriga kinnisvarahindaja ülioptimistlik nägemus, mis tellijale meeldib? Äkki on reaalsem seal kortereid müüa EUR 1800-2400/ruut vahemikus, aga seda ei saa kirja panna, kuna kukutaks projekti väärtust paberil 70%?

Ainus asi, millest hindajad end arendusprojekte hinnates kammitseda lasevad, on ülemine hinnapiir, mis on eelkõige nahaalsuse ja taktitunde küsimus. Ma eeldan, et see piir on midagi sellist, et kui üle poole inimestest, kes hinda kuulevad, minestavad või oksendama hakkavad, siis ilmselt on hind liiga kõrge.

Äkki istub keegi Poolas ja ostab.
stefan
relk
Kust tuleb arvamus, et ARC kaupleb alla book value? Olen seda korduvalt arvutanud ja iga tulemuseks, et kohustused ületavad varasid.

relk
- Ma arvan, et ettevõtte omakapital/aktsiate arv on praegu kuskil 4,5 EUR, ehk aktsia kaubeldakse alla selle.
- Juhul kui kohustused oleksid varast suuremad, siis oleks ettevõte pankrotis.

Ma pidasin jah mitte bilansilisi näitajaid silmas vaid pelgalt seda, et kui täna ARC'i portfell maha müüa (mõistliku aja jooksul professionaalsete turuosaliste kaudu) siis kohustusi sellest tagasi ei maksa.
Mis puutub Newsec'i hindamisakti siis tegu on Investment Valuega (sellel puudub seos nii Market Value kui ka Fair Value). Investment Value puhul hinnatakse projekti väärtust tema tänasele omanikule eeldades, et ta leiab mõistlikel tingimustes täiendavat oma- ja laenukapitali, et projekt mingi ajaga valmis ehitab ning see loodetud hinnaga maha müüb ja siis sealt tahetud kasumi saab.

Miks seda hinnangut prospektile lisaks pannakse jääb selgusetuks.
relk

Miks seda hinnangut prospektile lisaks pannakse jääb selgusetuks.

Põhimõtteliselt on ju see ettevõtte DCF valuation, eeldades uue kapitali kaasamise õnnestumist. Annab indikatsiooni Pro Kapitali potentsiaalse IPO järgse post-money väärtuse kohta.
Eeldusel, et nad saavad 3 aasta pärast sellise ehitushinna nagu nad täna arvavad ja eeldusel, et nad müüvad 7 aasta pärast korterid maha sellises üüratus mahus selle hinna pealt mida nad täna arvavad.

Turuhind oleks ainuke objektiivne lisa prospektile.
No ettevõtte hindamine ongi igasuguste tulevikku vaatavate eelduste tegemine ja usu müük :) Kinnisvara puhul on ju "turuhind" samuti arenduse hind tuleviku rahavoo baasil ja Pro Kapital müüb IPO-l oma tulevikku. Või mida sa mõtled? Arenduste all oleva maa turuhinda?
http://www.e24.ee/959568/peterburi-tee-uus-kaubanduskeskus-voib-valmida-oodatust-hiljem/
Kuigi hiljuti teatas Pro Kapital, et sai oma Peterburi teele kavandatavale kaubanduskeskusele ankurrentnikuks Selveri ning lepingutega on kaetud teisedki pinnad, pole tegelikkuses keskusele tehtud veel projektigi.

Esialgne tähtaeg, mille Pro Kapital uue keskuse valmimiseks välja käis, oli 2014. aasta teine pool, ent praeguseks on firma pidanud tähtaja üle vaatama ning täna märkis firma juhatuse liige Allan Remmelkoor üheks terminiks 2015. aasta kevad. «Sõltub sellest, kuidas edenevad ehitusload,» sõnab ta.
juured
http://www.e24.ee/959568/peterburi-tee-uus-kaubanduskeskus-voib-valmida-oodatust-hiljem/
Kuigi hiljuti teatas Pro Kapital, et sai oma Peterburi teele kavandatavale kaubanduskeskusele ankurrentnikuks Selveri ning lepingutega on kaetud teisedki pinnad, pole tegelikkuses keskusele tehtud veel projektigi.

Esialgne tähtaeg, mille Pro Kapital uue keskuse valmimiseks välja käis, oli 2014. aasta teine pool, ent praeguseks on firma pidanud tähtaja üle vaatama ning täna märkis firma juhatuse liige Allan Remmelkoor üheks terminiks 2015. aasta kevad. «Sõltub sellest, kuidas edenevad ehitusload,» sõnab ta.

Juhin tähelepanu, et viidatud artikkel on ebatäpne ning praeguseks hetkeks on E24 ja teised väljaanded oma vea parandanud.

Pro Kapitalile on hetkeks väljastatud Peterburi tee kaubanduskeskuse ehitusluba (http://www.e24.ee/960086/pro-kapital-uus-kaubanduskeskus-sai-ehitusloa/)
Kui läbi aastate on Ülemiste Keskus kurtnud, et nende suuruse kohta käib seal liiga vähe külastajaid ja paistab, et ka Sikupilli Keskusel ülihästi ei lähe, siis millega üritab Pro Kapitali uus Peterburi tee kaubanduskeskus endale piisavalt kliente meelitada? Ankurrentnik on Peterburi tee keskusel "Selver".
Kas on kusagil lähemalt ka selgitatud Pro Kapitali kaubanduskeskuse kontseptsiooni, et mis oleks see maasikas nende ärieduks?
Kui Kristiine keskus alustas siis mulle meeldisid rullikutel ringi tiirutavad teenindajad Primo poes. :) (erinev valik teistest)
Praegu võiks ka kuskile midagi uut tulla Selveri, Prisma ja Rimi kõrvale.
@ttrust
viimasel ajal rohekm vist räägitud rentnike valimise võimalusest ja ruumipuudusest, vt.:
http://www.ehitusinfo.ee/index.php?id=298,11648,0,0,1,0